Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: ivan groźny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

kasztan

Jest jakis wiersz Pana Jacka o Ivanie Groźnym :?:
Nie ma.
Jest wiersz Czecha (Gintrowski śpiewa go w programie "Kamienie").

KN.
Zadam to pytanie tutaj zeby nie zakładac nowego tematu. Na jakim programie znajduje się wiersz "Ostatnia mapa Polski" bo nie umie znaleść :?:
Ta piosenka znajduje się w programie "Przejście Polaków przez Morze Czerwone". Niestety, ten program jako całość nigdy nie został zarejestrowany profesjonalnie. W boxie nie ma tej piosenki.

KN.

PS "Ostatnia mapa Polski" znajdzie się w suplemencie do boxu, jeśli ten suplement się ukaże.
"Sława naszemu
prawosławnemu carowi
ojczulkowi naszemu...."

To pewnie o to chodzi, ale z tego co wiem to ani tekst anie wykonanie nie było Kaczmarskiemu. Choć pewnie kiedyś przy entej wódce udało mu się to zaspiewać, a komuś nawet mogło się to udać nagrać... Gdyby ktoś kiedyś odnalazł taką perełkę... pamiętajcie o mnieSmile
Utwór "Pielgrzymka" jest o buncie chłopów w Rosji carskiej. Ktoś wie o jakiego cara chodzi? Może o wspomnianego Iwana właśnie?
Ostatnia Mapa Polski jest do ściągnięcia w którymś z plików, do których odnośniki sa w temacie "Nieoficjalne nagrania Jacka Kaczmarskiego". Właśnie jej słucham, więc jestem pewny Tongue
tomekzemelduch napisał(a):Utwór "Pielgrzymka" jest o buncie chłopów w Rosji carskiej. Ktoś wie o jakiego cara chodzi? Może o wspomnianego Iwana właśnie?

Wg mnie chodzi tu raczej o Piotra I Wielkiego. Wystarczy spojrzeć na ten fragment:

Szli do stolicy chłopi w wielki głód
[...]
Przez matkę Rosję szli srebrzystych brzóz
Gdzie Sankt Petersburg złotem kopuł lśni

Iwan nie pasuje - z prostej przyczyny; za jego rządów nie było jeszcze Sankt Petersburga.

Kuba

siloe napisał(a):"Sława naszemu
prawosławnemu carowi
ojczulkowi naszemu...."

To pewnie o to chodzi, ale z tego co wiem to ani tekst anie wykonanie nie było Kaczmarskiemu. Choć pewnie kiedyś przy entej wódce udało mu się to zaspiewać, a komuś nawet mogło się to udać nagrać... Gdyby ktoś kiedyś odnalazł taką perełkę... pamiętajcie o mnieSmile

Jak już napisał Krzyś Nowak, to jest fragment tekstu Jerzego Czecha. Pochodzi z programu KAMIENIE, do którego muzykę skomponował P.Gintrowski. Jacek Kaczmarski nie miał z tym nic wspólnego. Może oprócz tego, że bez większego entuzjazmu wypowiadal się o tekstach Czecha.
Ann, masz oczywiście rację, przeoczyłem to. A może jakieś informacje o buntach chłopskich ktoś posiada i przez to możnaby skojarzyć, o panowaniu którego cara jest "Pielgrzymka"
Musimy zaczać szukać od Piotra I. Ale nie powiedziane, że "Skrupulatne poszukiwanie jakiegoś klucza, personalnego czy faktograficznego, prowadzi na manowce czytelniczej satysfakcji."
"Pielgrzymka" jest inspirowana autentycznym wydarzeniem, które miało miejsce w Rosji pod koniec XIX wieku.

KN.
Krzysiu - a chodzi o XIX wiek w sensie historycznym czy chronologicznym? Wink

A tak poważnie - Aleksander II czy Mikołaj II? Smile
Tego to ja już nie wiem.

KN.
to poszukamy i jak znajdziemy to damy znać Wink