Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Lekcja historii klasycznej z SFP'79
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Ponieważ najprawdopodobniej to nagranie nie pojawiło się na żadnej z oficjalnie wydanych płyt, a jest dość interesujące, zamieszczam je
tutaj.
Szczerze powiedziawszy, sam nie wiem z jakiego źródła pochodzi nagranie, które mam w swoich kaczmarowych zasobach.
GENIALNE :rotfl:
Spadłem z krzesła przy tym Big Grin

Dzięki za nagranie! Smile
Ja nie,ale piwo się należy!
lol, padam xD' PIWO dla Ciebie za to XD
Momenty są świetne Big Grin
Zwłaszcza na to A w Aaaaaave. dubudum w tle jest po prostu genialne Smile i jeszcze JK robi w jednym miescu fantastyczne eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:lol:

[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 21:22 ]
aż się popłakałem dSmile
Ahh, co za wspaniale nieporadna łacina i to dum dum dum... Bauns prawie jak u Habakuka :lol:

Fantastycznie nagranie.
Kuba Mędrzycki w temacie Gitarą i piórem napisał(a):
partycja napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Swoją drogą, to gierakowe "tamtadadam" w tle śpiewającego "Lekcję..." Jacka jest urocze. Wink
Hmm?
Jakoś nie chce mi się wierzyć Patrycji, że nie słyszałaś Lekcji... z Gierakiem. :o Wink
Partycja słyszała to wykonanie, ale z wiedzy Partycji wynika, że "tamtadadam" nie śpiewa Gierak, tylko dwaj koledzy JK - najbliżsi kompani z czasów studenckich.

Warto zaznaczyć, że na fortepianie gra sam Jacek Kaczmarski! Mistrz wiele razy wspominał o lekcjach fortepianu, których wprawdzie nie lubił, ale (jak słychać) nie poszły na marne. Wink
partycja napisał(a):Warto zaznaczyć, że na fortepianie gra sam Jacek Kaczmarski!
Tak!
Bardzo dobrze, że to zaznaczyłaś, Partycjo.
Sam zresztą, właśnie miałem to dodać.
Co do fortepianowego akompaniamentu Jacka, podobnie jest w festiwalowym nagraniu "Tytanów" i "Przedszkola". Pod tym względem, to także istne rarytasy.
Ja bym nawet rzekła, że wykonanie iście zabójcze Big Grin
fizol napisał(a):fantastyczne eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
jest eeeeeeeeeee i pierwszy raz uslyszalam w lacinie tyle rrrrrr - a to juz inny temat
No to jak Jacek gra na fortepianie - istny rarytasik Smile
Skoro jak mówicie JK gra w tym nagraniu na fortepianie, to znaczy, że w świątecznej "Gitarą i piórem" zarówno Janusz Deblessem jak i Paweł Szeromski pomylili się, gdyż stwierdzili, że Gierak i Kaczmarski grali na gitarach, a Szeromski nie mógł sobie przypomnieć kto grał na fortepianie.

A samo nagranie rewelacyjne. Tak twardej łaciny dawno nie słyszałem, no a "lingua" rozczuliła mnie zupełnie Smile

Krasny

(...)
Gwoli ścisłości,to chyba chodzi o SFP z 1979 roku.
Jacek Kaczmarski oprócz wyżej wymienionej piosenki śpiewał jeszcze "Hymn wieczoru kawalerskiego" i "Pieśń hiszpańskiego anarchisty" Big Grin
Mirek napisał(a):Gwoli ścisłości,to chyba chodzi o SFP z 1979 roku.
Raczej nie. W 1979, Jacek wspólpracował już z PG i Zł, a na SFP jeśli się pojawił, to pojawił się raczej gościnnie.
Nagrania, które zamieściłem pochodzi z konkursu. Może to być co najwyżej 1976ty, ale na pewno nie '79.
Mam gdzies audycję z 1977go roku, w której Jacek opowiada o swoich festiwalowych występach, planach na przyszłość i w ogóle o sobie z tamtego czasu. Smile Audycja została nagrana właśnie podczas SFP w Krakowie. Postaram się ją później tu umieścić.
Według źródeł , którymi dysponuję Lekcję historii klasycznej JK napisał w 1979.
Więc nie mógł jej wcześniej zaśpiewać.
O ile mnie pamięć nie myli JK śpiewał na SFP w 77, 78 i 79 roku.
Byłem na wszystkich trzech festiwalach. Utkwił mi w pamięci jednak ostatni, gdzie JK śpiewał wcześniej wspomniane trzy utwory. Prawdopodobnie grał na fortepianie . Kto mu towarzyszył?
Nie pamiętam.
Niestety, nie mam żadnych innych publikacji o tych festiwalach.
Może ktoś wspomoże moją pamięć :wstyd:
Mirek napisał(a):Według źródeł , którymi dysponuję Lekcję historii klasycznej JK napisał w 1979.
No tak, to by jakoś tłumaczyło Twoją wersję wydarzeń. Smile
W takim razie, nie wiem dlaczego mam to nagranie opatrzone datą 1977.
Zmieniam tytuł.
Super wersja tej piosenki. Piwo dla Ciebie.
Kiedyś zamieściłem takie skromne informacje o udziale JK w SFP.
Są tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/ksiazki/my_robmy_swoje.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/ksia ... _swoje.php</a><!-- m -->
Ale te informacje są więcej niż skromne..
Wydaje mi się,że ta wersja Lekcji znajduje się w katalogu Ślepcy na FTPie razem z Hymnem wieczoru.Oprócz tych utworów jest tam kilka ciekawych starych nagrań JK granych z Piotrem Gierakiem.Wspomniane już wcześniej Przybycie Tytanów, Przedszkole, Obława czy Ślepcy.
Dysponowałem kiedyś nagraniem Lekcji historii klasycznej zawierającej ( !!! ) cztery zwrotki.
Niestety , mimo usilnych poszukiwań nie mogę odszukać tej taśmy.
Może ktoś słyszał o tej wersji?

Krasny

Mirek napisał(a):Dysponowałem kiedyś nagraniem Lekcji historii klasycznej zawierającej ( ! ) cztery zwrotki.
Niestety , mimo usilnych poszukiwań nie mogę odszukać tej taśmy.
Może ktoś słyszał o tej wersji?
Oczywiście! Ostatnia zwrotka była taka:

Świat, Europa, ludy wstrzymywały dech
Szczękiem oręża cesarz czasy te nawiedzał
Podręczniki pełne do dziś jęku owych ech
Tak do historii przeszedł gładko Juliusz Cezar
Nagranie było zamieszczone min na :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/programy/sfp/sfp.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... fp/sfp.php</a><!-- m -->

Jak znajde ksiazeczke (choc znajac siebie, to gdy robilem ten skan moglem ja rozdzielic dozywotnio od plyt Big Grin ) to postaram sie wyczytac, z ktorego roku jest nagranie Smile
dzięki za informacje Big Grin
bo już myślałem że ta wersja mi się przyśniła.
Dobre ! Niezły rarytasik Big Grin
Mirek napisał(a):Niestety, nie mam żadnych innych publikacji o tych festiwalach.
Nie tak dawno, na tym forum, zamieściłam informację o artykule z 1979 roku dotyczącym m.in. występu Jacka Kaczmarskiego w konkursie SFP w 1979 roku.

Link:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=4037">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=4037</a><!-- m -->

Ponadto, w kwartalniku "Piosenka" (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.piosenka.net.pl">www.piosenka.net.pl</a><!-- w -->), co prawda w pdf-ie, jest (w częściach) historia SFP i dokumentacja dotycząca wykonawców i nagród.

Pozdrawiam,
Strefa Piosenki napisał(a):Nie tak dawno, na tym forum, zamieściłam informację o artykule z 1979 roku dotyczącym m.in. występu Jacka Kaczmarskiego w konkursie SFP w 1979 roku.
Widzisz, takie czasy Strefo, że naprawdę trzeba się nieźle wysilić, żeby dana informacja nie podzieliła jakże aktualnej zasady - jednym uchem/okiem wpadło, drugim wypadło...
Pozdrawiam i do zobaczenia za tydzień w Łodzi!
Czekałem ponad godzinę, żeby ściągnął mi się plik z tego serwera. Jest tam jakaś audycja radiowa (ciekawa, przyznaję), ale jakoś nie do końca mogę znaleźć tam jakiekolwiek wykonanie "Lekcji...". Czy to coś ze mną nie tak, czy jakiś błąd w podlinkowaniu?

..::Zdravim::..
Tarko
Tarko napisał(a):Czy to coś ze mną nie tak, czy jakiś błąd w podlinkowaniu?
Nie, nie. To ja wywaliłem "Lekcję...", aby zrobic miejsce audycji. Jeśli zależy Ci na tym nagraniu, to zapraszam na PW.
Dzięki za informacje
Przeoczyłem ten post :wstyd:
Nagranie jest ponownie.
Stron: 1 2