Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Gitarą i piórem 8/9.04.2007
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Na stronie trójki:
Cytat:W przeddzień trzeciej rocznicy śmierci Jacka Kaczmarskiego wspónie z Krzysztofem Nowakiem obejrzymy raz jeszcze 37-płytowy box "Arka Noego".
bedzie jakas relacja z tego oglądania? Czy KN tylko odwiedzi ich w radiu i będą sobie oglądać? Jezeli bedzie relacja, to, kurczę, szkoda że w radiu, bo my niczego nie zobaczymy. A jestem zainteresowany, bo jak dotąd nie kupiłem AN i widziałem tylko tyle, co w sieci, że takie brązowe chyba.
Podobno KN i Janusz zamkną się w toalecie i tam będą sobie oglądać.
Ale... co będą sobie oglądać?... Nie wierzę, że to aż takie ciekawe! :o
gosiafar napisał(a):Nie wierzę, że to aż takie ciekawe!
Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
Jeju... a ja miałam dziś wreszcie się wyspać... Wink
hmm, jeśli nie zasnę, to może nagram. Przynajmniej się postaram.
A jeśli nagram (może nie całość, bo kurcze do 6 to nie wytrzymam...) to gdzieś pewnie wrzucę.

Dam znać.
jodynka napisał(a):hmm, jeśli nie zasnę, to może nagram. Przynajmniej się postaram.
A jeśli nagram (może nie całość, bo kurcze do 6 to nie wytrzymam...)
Te godziny są cudowne, za Twoją bohaterską postawę należy się piwo Smile .
Porażka z takimi godzinami...
ale w tym szaleństwie jest metoda- jeśli teraz pójdziemy spać to mamy jeszcze 1,5 godz spania... o 6:00 dalej w pościel i kolejne 1,5 godz... to już razem trzy Big Grin nie jest najgorzej Big Grin

Oczywiście piwo za heroizm!
A jeszcze jakby tak dalej pójść w to szaleństwo i tak o tej 6 wpaść w pościel, nie na 1,5, a na ten przykład na 2 albo i 3 godziny...Ale aż tak szalony to nikt już chyba nie jest. Wink
o kurcze, ze te piwka to nagrać muszę, zobligowaliście mnie Smile

To włączę kompa i nagrywanie (mam nadzieję, że net mi nie padnie) i pójdę spać (tzn tak czuwająco Big Grin).

-------
nagrywam!

dodane tuż po 3 w nocy:

Cóż - serwer polskiego radia padł w tym momencie i nie chce się połączyć, żeby słuchać Trójki przez internet.
Ale to, co było do tego czasu, mam nagrane.
KN mówi o boxie, potem o suplemencie. Przeplatane utworami JK. Ciąg przerwany na chwilę. Ma być część druga opowieści KNa. A teraz Deblessem puścił echa konferencji w Poznaniu przygotowane przez Teresę Drozdę.
I tu padł właśnie serwer.

Sprawdzam: już działa. Trwają echa konferencyjne. Niestety nie są rejestrowane przeze mnie.

Dobra, to jeszcze chwilę poczekam, może poleci druga część podróży KNa przez płyty z "Arki Noego".

A swoją drogą KN ma ode mnie piwo za tę podróż.

dodane po 3.30

wiecie co, wymiękam.
Tym, co mam, podzielę się chętnie.

pozdrawiam!
j.
Witam serdecznie. Od pewnego czasu przeglądam sobie to forum... Dzisiaj/wczoraj nagrywałem całą audycję "Gitarą i piórem" od. 2:00 do 6:00. I jakoś całość udało mi sie nagrać. Niestety nie opanowałem jeszcze sposobu zgrywania z komputera. Więc jakość może odbiegać od norm ogólnie przyjętych na tym forum. Zgrywałem z odtwarzacza mp4 posiadającego radio z dyktafonem. Także z góry przepraszam za złą jakość dźwięku. Starałem sie jak mogłem ją poprawić, ale niestety chyba nic z tego. Jakby ktoś znał sposoby zgrywania z komputera to prosze o instrukcje na pw. A na razie trzeba sie bedzie zadowolić taką jakością. Plik można odtwarzać w winampie.

Gitarą i piórem 09.04.2007
Oj, ciekawa to była audycja, ciekawa...
Nie tylko ze względu na udział w niej KN, ale także ze względu na udostępnienie przez P. Szeromskiego archiwalnych nagrań (że wspomnę tylko "Epitafium dla WW" z Opola'81 oraz "Przedszkole" i "Obławę" w wersjach bardzo wczesnych z Piotrem Gierakiem).
Nie można też pominąć też ciekawych wypowiedzi uczestników poznańskiej konferencji...
Vinyl, masz ode mnie piwo Smile

Ja nie dałam rady, jak z resztą widać we wiadomości wyżej Smile
Dzięki serdeczne!!!
pkosela napisał(a):że wspomnę tylko "Epitafium dla WW" z Opola'81
Zgadza się - według mnie, to kapitalne i najlepsze jakie słyszałem, wykonanie Epitafium. Pod każdym względem!
Aczkolwiek, zaprezentowanie tego wykonania w nocnej audycji, nie było chyba jakąś sensacją. :' To nagranie jest oficjalnie dostępne choćby na pomatonowskim "Źródle".
Z kolei Przedszkole i Obława, o których wspominasz Piotrze, są zdaje się na Suplemencie, no i wcześniej były na inncyh płytach. Między innymi z któregoś jubileuszu SFP.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zgadza się - według mnie, to kapitalne i najlepsze jakie słyszałem, wykonanie Epitafium. Pod każdym względem!
Znając Twoją opinię zwróciłem na to nagranie uwagę. I... Masz rację! Smile
Kuba Mędrzycki napisał(a):To nagranie jest oficjalnie dostępne choćby na pomatonowskim "Źródle".
A tego nie wiedziałem... Wydawało mi się, że kilka osób szukało tego właśnie wykonania...
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z kolei Przedszkole i Obława, o których wspominasz Piotrze, są zdaje się na Suplemencie
Oj. Nie ma...
Kuba Mędrzycki napisał(a):no i wcześniej były na inncyh płytach
Oj. Nie wiem, nie wiem Wink
Kuba Mędrzycki napisał(a):Między innymi z któregoś jubileuszu SFP
Dalej nie wiem. Na stronie nie ma na ten temat słowa... (a moze źle szukam?)
"Przedszkole" - "Piosenka studencka 1978-1982"

Co do tej drugiej, to przepraszam - oczywiście, Lekcja historii klasycznej a nie Obława jest na płycie "Jubileusz 40lecia SFP".
Swoją drogą, to gierakowe "tamtadadam" w tle śpiewającego "Lekcję..." Jacka jest urocze. Wink
może kogoś to zaintereuje:
ściągnęłam nagranie vinyla, strałam się poprawić troszkę jakość, ale nie bardzo jest to możliwe. Trochę szumów zdjęłam.
A teraz robię taki numer: wklejam to, co nagrywałam sama (jakość jest dużo lepsza) do nagrania vinyla. Czyli pierwsze myślę z pół godziny mówienia o JK (dotyczące boxu i suplementu) będzie w jepszej jakości.
Jakby ktoś chciał, mogę udostępnić.
Mam gotowe mp3 z audycji, podzielone na części (KNx2, Poznańx2, Szeromski).
Jakość - myślę, ze OK
Za jakieś 1,5 godziny podam linka...

[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 14:30 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):"Jubileusz 40lecia SFP"
Kuba Mędrzycki napisał(a):"Piosenka studencka 1978-1982"
No to będzie trzeba poszukać tych płyt...
Dzięki Kubo!
pkosela napisał(a):No to będzie trzeba poszukać tych płyt...
Jak chcesz te nagrania i jeszcze "Tytanów" z Gierakiem, to zapraszam na PW.
20070409_Arka_1.mp3
20070409_Arka_2.mp3
Opowieść Krzysztofa Nowaka o pracy nad "Synem marnotrawnym", "Suplementem" i "Arką Noego"

20070409_Poznan_1.mp3
20070409_Poznan_2.mp3
Wypowiedzi uczestników poznańskiej konferencji "Jacek Kaczmarski w świecie pieśni"

20070409_Szeromski.mp3
Archiwum Pawła Szeromskiego

Nagrania dostępne tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/piotr_kosela/public/20070409%20Gitara%20i%20Piorem/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... %20Piorem/</a><!-- m -->
Kuba Mędrzycki napisał(a):Swoją drogą, to gierakowe "tamtadadam" w tle śpiewającego "Lekcję..." Jacka jest urocze. Wink
Hmm?
partycja napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Swoją drogą, to gierakowe "tamtadadam" w tle śpiewającego "Lekcję..." Jacka jest urocze. Wink
Hmm?
Jakoś nie chce mi się wierzyć Patrycji, że nie słyszałaś Lekcji... z Gierakiem. :o Wink
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jakoś nie chce mi się wierzyć Patrycji, że nie słyszałaś Lekcji... z Gierakiem. :o Wink
Słusznie! Oczywiście znam tę wersję, którą przysłałeś. Dziękuję!
pkosela napisał(a):Opowieść Krzysztofa Nowaka o pracy nad "Synem marnotrawnym", "Suplementem" i "Arką Noego"
To według mnie, najciekawsza część trójkowej audycji. Oczywiście jak dla mnie, to zdecydowanie za krótka. Wink Zresztą, nie trudno odnieść wrażenie, że dla rozmówcy autora audycji także. I dobrze.
Nie chciałbym być posądzony o kumoterstwo, prywatę i brak obiektywizmu, ale uważam, że nikt nie potrafi z taką pasją i tak ciekawie opowiadać o Jacku jak Krzysztof Nowak. W jego wypowiedziach, pomimo jego subiektywnego stosunku do Jacka i Jego twórczości, nie ma zbędnych słów. Wszystkie wypowiedziane zdania zdają się być od początku do końca przemyślane, myśli skonkretyzowane, a to wszystko podparte ogromną wiedzą na temat tego o czym mówi. To oczywiście, dotyczy wszystkich poprzednich audycji z udziałem Krzysztofa.
Jak dla mnie, Krzyś Nowak, to taki Bogusław Kaczyński Kaczmarskiego. Smile
Jeśli przesłodziłem, to możecie mi nawrzucać. Smile
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jeśli przesłodziłem, to możecie mi nawrzucać.
Przesłodziłeś. Ale napisałeś prawdę.
pkosela napisał(a):Przesłodziłeś.
Chyba nie potrafię inaczej. KN kojarzy mi się z JK i z moją młodością. Ostatnie jakieś 17 lat życia kojarzy mi się w dużym stopniu z fascynacją JK i wszystkim co z nim związane, a równoległą i nierozłączną z tym, jest moja kilkunastoletnia przyjaźń z KN. A że ja taki sentymentalny, to sam rozumiesz... Smile
partycja napisał(a):Podobno KN i Janusz zamkną się w toalecie i tam będą sobie oglądać.
XXL czy Small ? :aniolek:
thomas.neverny napisał(a):
partycja napisał(a):Podobno KN i Janusz zamkną się w toalecie i tam będą sobie oglądać.
XXL czy Small ? :aniolek:
Ale do kogo kierujesz w tym momencie to pytanie? :o
jeśli " :o " znaczy "o zgrozo!" to ja jateżuję i podzielam Twoje, Kubo, pytanie.
Stron: 1 2