Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Mitologizacja u Herberta
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Na maturze zmierzam się z tematem dotyczącym mitologizacji u Herberta.

Chcę mówić o takich utworach jak:
1. Apollo i Marsjasz
2. Nike, która się waha
3. Do Apollina
4. Dlaczego klasycy

Czy to dobry wybór? Co o tym myślicie?

Ponadto potrzebuję jeszcze trzech wierszy do powyższego zestawu. Jakie utwory polecacie?
Pozdrawiam serdecznie! Smile
tubuAni napisał(a):mitologizacji
Na pewno?
Powiedzmy, że do szeroko pojętej tradycji antycznej Smile
No to są dwie różne sprawy! Tylko którą masz na maturze?
Tradycję antyczną. Masz rację. Smile

Co mógłbyś (jakie wiersze) mi polecić, oprócz czterech powyższych? Smile
No to przynajmniej dobrze, że znamy różnice między mitologizacją a mitologią Smile Chociaż jak piszesz, chodzi raczej o tradycję antyczną.

Do stosu wierszy dorzucam:

5. Klasyk
6. O Troi
7. Damastes z przydomkiem Prokrustes mówi
8. Do Marka Aurelego
9. Fragment wazy greckiej
10. Historia Minotaura
11. Kaligula
12. Las Ardeński
13. Mykeny
14. Na pomoc Pompei
15. Nefertiti
16. Ofiarowanie Ifigenii
17. Powrót prokonsula
18. Próba rozwiązania mitologii
19. Przemiany Liwiusza
20. Stary Prometeusz
21. W drodze do Delf
22. Z mitologii

Pozdrawiam
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam! Wesołych Świąt! Big Grin
Mam jeszcze jedno pytanie.

Jaki jest charakter odwołań do tradycji antycznej u Herberta? Mogę odpowiedzieć na to pytanie, że np. Herbert z znamienitej liczbie swoich utworów odwołujących się do antyku używa ironii, ponadto możemy dostrzec dramatyczny monolog (np. Kaligula). To właśnie o to chodzi?

Pozdrawiam serdecznie.
tubuAni napisał(a):Herbert z znamienitej liczbie swoich utworów odwołujących się do antyku używa ironii
Tego to nie jestem pewien Wink W każdym razie są takie utwory! Pamietaj, że każdy wiersz to inna historia i inne przesłanie - do każdego trzeba podejść osobno...
Dobrze by było, gdybyś określiła jakąś linię po której Twoja prezentacja ma iść i do niej dobierała utwory!

Inaczej zagubisz się w mnogości motywów!

Pozdrawiam
tubuAni napisał(a):Jaki jest charakter odwołań do tradycji antycznej u Herberta?
Nie pamiętam dobrze lekcji o Herbercie, ale jedna rzecz mi utkwiła - moze Ci sie przydac. Nauczycielka nam mówiła, że Herbert to jeden z tych poetów, którzy wracają do klasyków, do antyku, jako tej lepszej twórczosci - klarownej, przezjrzystej itp.. Stąd wziął się wiersz "Dlczego klasycy?", który jest uzasadnieniem dla takiej postawy.