03-22-2007, 05:23 PM
Thomas.neverny z innego tematu napisał(a):Bea…To teraz ja dorzucę coś od siebie (to ja jestm tym "jednym z młodych gniewnych "
Postanowilem odkurzyc te nasze “wapniackie wspomnienia” bo przydarzyla mi sie dosc zabawna przygoda i ma to pewien zwiazek z tematem “Jak sie kiedys JK sluchalo…”.
Otoz zglosil sie do mnie jeden z mlodych gniewnych z forum, z prosba o rady w zgrywaniu starych kaset na kompa. Zrobilem mu maly wyklad, bardzo mu sie to przydalo i zaczelismy sobie gadac o kasecie ktora zgrywa. Otoz ma nagranie z jakiegos mini-koncertu JK (byc moze to bylo w ramach jakiejs wiekszej imprezy „Solidarnosci z Solidarnoscia“ z udzialem roznych artystow ?) z grudnia 1982 w Niemczech. Fajna ciekawostka : na kasecie sa zapowiedzi JK a potem ktos to tlumaczy na zywca na niemiecki.
Zaczal to zgrywac a przy okazji spisal i podrzucil kilka zapowiedzi JK. I wtedy skojarzylo mi sie z „nagraniami z Londynu“...
Z „nagraniami z Londynu“ to bylo tak : w IVej klasie liceum o rok mlodszy ode mnie facet (nawiet nie pamietam juz nazwiska) podrzucil mi kasete na ktorej byly „nagrania z plyty „Stacanie Aniolow“ ktora Kaczmarski nagral w Szwecji“ i „nagranie z koncertu JK w Londynie, z grudnia 1982“. Potem dotarlem do tej szwedzkiej plyty, nawet mialem w lapkach i moglem ogladac i zachwycac sie.
To “londynskie nagranie” to bylo moje pierwsze zderzenia ze “stanowojennymi” piosenkami JK. Dalem to tez do posluchania moim starym oraz kilku znajomym. Wszyscy byli niezle wstrzasnieci (zwlaszcza tym “duszeniem drutem”), wszystkim wlos sie jezyl. Zwrocili uwage ze JK zmienil styl, przestal uzywac historycznych badz “dzieciecych” metafor a zaczal walic na odlew.
Duzo moglbym opowiadac o tej kasecie z “londynskim nagraniem”. Takze o dziewczynie z klasy maturalnej, ktora starala sie uczyc grac tego na gitarze – urzadzalismy sobie u niej takie seanse, ona zaciagala zaslony, puszczalismy ta kasete; ja staralem sie ja obsciskiwac w ramach ogolnego wzruszenia, z kiepskim skutkiem zreszta (bronila sie i wyrywala!).
Pamietam ze to bylo na wiosne, przed moja matura, wiec chyba moge powiedziec ze ta kasete dostalem do skopiowania gdzies w okolicach marca. Gwoli scislosci : marca osiemdziesiatego trzeciego roku.
Od tego czasu duzo sie wydarzylo, przeprawadzalem sie, w wyniku zyciowych przygod stracilem lub wyzbylem sie kilku waznych dla mnie rzeczy, takze paru rzeczy zwiazanych z JK.
Ale tamta kasete mam do dzisiaj.
Nie wiem czy i ile osob porobilo sobie wtedy kopie tego „londynskiego nagrania“, ode mnie badz od tego goscia z IIIej. Potem juz nigdy nigdzie indziej na to nie trafilem i zastanawialem czy nie nie jestem straznikiem jedynego zachowanego nagrania.
Ta dziewczyna miala jedna kopie. Ciekawe czy ja zabrala z soba, wyjezdzajac w nastepnym roku z rodzicami do Kanady... Wtedy juz nasze kontakty byly zerwane.
Teraz, czytajac spisane zapowiedzi JK z „niemieckiej kasety“ mojego forumowego znajomka odkrylem ze one sa identyczne ! Potem zabralismy sie za porownywanie roznych charakterystycznych dzwiekow (“a czy u ciebie tez slychac ten kobiecy szloch pod koniec Kolysanki ?” “a czy Ty masz jakis placz dziecka badz skrzypienie szafy gdy JK stroi gitare przed Listami ?” etc).
Wszystko sie zgadza. To jest ten sam koncert, tyle tylko ze u mnie nigdy nie bylo tych tlumaczen po niemiecku (u mnie byly wyciete!) wiec przez wszystkie te lata wierzylem ze to bylo z Londynu ! Moze ten facet z IIIej klasy wolal wtedy mowic ze to z Londynu, np zeby nie zdradzac osoby od ktorej sam to dostal ? Wtedy zylo sie w bardzo specyficznych warunkach…
Teraz zastanawiam sie czy to bylo z tego samego magnetofonu czy tez nagrywane przez dwie rozne osoby...
Jestem cholernie zaintrygowany : ciekawe jaki byl los nagran z tego koncertu w Niemczech, gdzie kto je kopiowal i podawal dalej, gdzie lancuszek kaset sie rozwijal a gdzie sie urwal. Jak juz pisalem, do wczoraj myslalem ze sie urwal i to dosc szybko a jesli nawet jakies kasety byly to i tak z czasem wykorzystano je do nagrywania diskopolo i innych tego typu klasykow.
Ale tego chyba sie juz nigdy nie dowiemy.

spis utworów:
1.Prośba
Dobry wieczór państwu. Z góry przepraszam, jestem trochę przeziebinoy, moze sie zdrazyc, ze piosenka bedzie przerwa na kaszlem. bedę spwieał piosenki napisane po 13.12 dot. tego co sie stało w polsce i ludzkich postaw wobec tego co sie w polsce stalo. pierwszaw piosenka nosi tyt prosba, i mowi jest to piosenka zwrocona to przyjacela mowie do niego:powt mi to codzien, oni wygrali. zniszcza to comyśmy stworzyli. spala nasze biblioteki, beda przelsadowac nasze rodziny, w przedszkoalach urzadzapwigilie dla milicji.mow mi codzien, ze oni wygrali, bo kiedys w rzyszlosci moge powtorzyc blad i rozmawiac z ktoryms z nim jak z czlowiekiem zamiast potraktowac jgo jak dzikie zwierze
2. koncert fortepianowy
pios/ symb mowiaca o tym jak pewien general usilowal zagrac na for. ale ponieawz zapomnial zdjac rekawiczki i okulary nie udawalo mu sie to i mimo ze walil piesciami i polamal instrument nie wydobyl z niego tej melodi ktora chciał wydobyć
3.marsz intelektualistow
dedykowane wszystkim, ktorzy intelitektem i wyksztalceniem zdecydowali sie sluzyc rezimowi wojskowemu w Polsce. ze szczeg. wyr. wicepremiera miecz rakowskiego, rzecznika WRON wieslalw gornicki, rzecznika rzadu jerzego urbana i redaktora tygodnika danielowi passentowi po ktorego wypowiedzi 13 grudnia powstala ta piosenka mowi ona o tragicznym wyborze intel. pomiedzy obozem dla internowanych, chwale i pieniedzmi za kolabroacje z rzadem. wybrali druga mozliwosc bo tak im kazala ojczyna. ale wiedza ze kiedys bede mogli zdjac mundury i zmienic palki na dlugopisy
4swiadectwo
piosenka napisana wedlug opowiesci jednego z moich rodakow ktory przyjechal do szwecji w maju 82 roku. opowiadal nam o swoim zyciu wciagu 5 miesiecy stanu woj w Polsce. ku naszemu zdumieniu stwierdzil ze byl oc udownie. zarabil a czarnym rynku, pil po nochach, kolezanki byly solidarne a policja glupia i sprzedajna, a na dodatek udalo mu sie przemycic zdjecie z demonstracji na zachod, za ktore spoidzewal sie dobrze zyc przez jakis czas. nie mogl... nie chcial nam powiedziec jak dostac paszport, ale bardzo chcial sie dowiedziec jak dostac azyl polityczny. Jemu i podobnym poswiecam piosenke
5 kolysanka
6.Młody las
7. listy
8.ballada pozytywna
9. zbroja
10. Mury
Reszta zapowiedzi jak znajdę czas na spiasanie

Pozdrawiam
Tomek
[ Dodano: 22 Marzec 2007, 19:28 ]
P.s Za jakiś czas, kiedy już prawie godzinny koncert potnę na utwory udostępnie to na jakimś ftp