31 marca (sobota), godz. 18:00, warszawski Klub Hybrydy ul. Złota 7/9
Spektakl Taetru Hybrydy - "Siódmy Anioł" - Dominika Świątek śpiewa wiersze Zbigniewa Herberta z muzyką autorską.
Wstęp wolny.
„Siódmy Anioł” to 17 wierszy Zbigniewa Herberta z autorską muzyką Dominiki Świątek. Po raz pierwszy ten repertuar zaprezentowany został na VI edycji Kołobrzeskiej Herbertiady, gdzie spotkał się z uznaniem środowiska literatów i filologów polskich. Również Pani Katarzyna Herbert – wdowa po Księciu Poetów, pochwaliła tę muzykę i wyraziła zgodę na nagranie płyty „Siódmy Anioł”.
MAGNIFICAT !!

lc napisał(a):17 wierszy Zbigniewa Herberta
Czy pytanie "których?", będzie mocno nie na miejscu?
Może dziwny jestem, ale za to bardzo ciekawy

Piotrek, co robisz 31 ?

Wiersze umuzycznione i nagrane na płytę to : Do rzeki, Do pięści, Opis króla, Zimowy Ogród, Kamyk, Pieśń o bębnie, Przypowieść o emigrantach rosyjskich, 17 IX, Dwie krople, Mój ojciec, Guziki, Poległym poetom, Moje miasto, Węgrom, Przesłanie Pana Cogito, Siódmy Anioł, Ballada o tym, że nie giniemy.
tmach napisał(a):Piotrek, co robisz 31 ?
Nie wiem jeszcze na pewno, ale słyszałem, że w Hybrydach coś się będzie dziać ciekawego
lc napisał(a):Wiersze umuzycznione i nagrane na płytę to :
Dziękuję

czy wiadomo jakie będą ceny biletów?
Wiesz, jak to mówią: okulary przeciwsłoneczne 199,99; letnia spódniczka 39,99; tabliczka czekolady 2,19; zobaczyć spektakl w Hybrydach - bezcenne!
lc napisał(a):Wstęp wolny.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wiesz, jak to mówią: okulary przeciwsłoneczne 199,99; letnia spódniczka 39,99; tabliczka czekolady 2,19; spektakl w Hybrydach - bezcenne!
No niby tak. Ale żeby zobaczyć uśmiech na ustach słuchacza obecnego na koncercie, musi on być w stanie spełnić najpierw wszystkie wcześniejsze warunki, a to nie zawsze bywa wykonalne. Ehh... proza życia.

Na spektakl Teatru Hybrydy (koła naukowego Uniwersytetu Warszawskiego) wstęp oczywiście wolny! Zapraszam. A jest to - dodam - koncert dość kameralny dla środowiska herbertowskiego (nie plakatowany na mieście).
A Kubie życzę szybkiego powrotu na scenę i dalszych sukcesów artystycznych! Jego koncerty wprawdzie nie są bezcenne - kosztują 7 - 10 zł., ale za taką cenę to i tak warto. Pozdrawiam.
Był ktoś z forumowiczów na koncercie?
Koncert był świetny. Dominika poza tym że świetnie śpiewa bardzo ładnie gra na pianinie. Aranżacje strasznie mi sie podobały (choć Przesłanie Pana Cogito, mimo że fajne, jeszcze charakteru samego wiersza nie oddało, ale to jest trudny tekst do zaaranżowania - przynajmniej według mnie

). Świetny był "Bęben" i "Zimowy ogród". A jesli chodzi o sam koncert - kameralny, w miłej atmosferze. Na prawdę pozytywne wrażenia.
[ Dodano: 1 Kwiecień 2007, 19:52 ]
czekam z niecierpliwoscia na nastepny koncert Dominiki
Jestem pod dużym wrażeniem. Podobało mi się.
Tak, jak kiedyś sięgnąłem po Herberta, bo śpiewał Jego wiersze Gintrowski, tak teraz wyrazy wdzięczności należą się Dominice za przypomnienie mi o Tej Twórczości...
A płyta, jak widzę, w nieco większym składzie nagrana... Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie przesłuchałem...
pkosela napisał(a):Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie przesłuchałem...
A warto
Bardzo dobre aranżacje
Najbardziej podoba mi się chyba "Pieśń o bębnie", "Przypowieść o rosyjskich emigrantach" i "Siódmy anioł".
PMC napisał(a):A warto
Po tym, co usłyszałem na koncercie nie śmiem nawet wątpić
PMC napisał(a):Bardzo dobre aranżacje
Powiadasz?
PMC napisał(a):Najbardziej podoba mi się chyba
Napiszę, jak już przesłucham...
A wogóle, to przypomniało mi się jeszcze jedno. Poprzednio (zdaje się z na koncercie poświęconym Czeczenii?) Domika śpiewała też kilka piosenek do wierszy Herberta, prawda? Czy wtedy były jeszcze w trakcie dopracowywania (chyba nie...), czy ja po prostu "nie byłem w nastroju"? W każdym razie niezbyt mi się wtedy spodobały :wstyd:
Co było w nich innego?
Piotrze K.,
na koncercie czeczeńskim Dominika nie grała sama na fortepianie, a osoba jej akompaniująca uczyła się piosenek dosłownie na chwilę przed wystepem. Stąd brak ich dopracowania i poczucie w niepewności w ich wykonywaniu.
Natomiast zarówno na płycie jak i na ostatnim koncercie Śiódmy Anioł Dominika sama sobie akompaniuje na fortepianie
I tu chyba tkwi różnica.
lc napisał(a):Dominika sama sobie akompaniuje na fortepianie
Wniosek: "Zrób sobie dobrze sam"

W spektaklu Herberta juz wyłacznie Dominika będzie już sobie akompaniować na fortepianie. Te wiersze po prostu nie nadają się na tzw. "estradówkę". Zresztą, ten program jest debiutem kompozytorskim Dominiki, więc ma do niego szczególne przywiązanie.
Natomiast Kaczmarskiego (spektakl Dance Macabre) będzie grać na fortepianie (oficjalna premiera już niedługo!) Emil Jerzak - absolwent Akademii Muzycznej. Jest to bardzo sprawny muzyk, perfekcyjnie posługujący się różnymi stylami muzycznymi - a przede wszystkim doskonały akompaniator. Tak, że Tomkowi S. rośnie konkurencja.
O terminie premiery powiadomię.
A i przypominam Wam jeszcze o ważnym koncercie Przemka Bogusza we środę w Domu Kultury Śródmieście - Smolna 9 godz.19 (tam Dominika gra na fortepianie).
Eryk, 1 kwietnia br napisał(a):Koncert był świetny.
Byleby to nie był prima aprilisowy żart! A czy płyta będzie dostępna w dobrych sklepach muzycznych?
To zależy od wydawcy - a że jest nim Adam Borowski (wydawca m.in. "A śpiewak także był sam") myślę, że płyta będzie również w "dobrych sklepach muzycznych"
lc napisał(a):W spektaklu Herberta juz wyłacznie Dominika będzie już sobie akompaniować na fortepianie. Te wiersze po prostu nie nadają się na tzw. "estradówkę".
Jak widać, dało się wprowadzić pewne modyfikacje*. Tzn. tak mi się wydaje, bo dotąd podstawowej wersji spektaklu nie miałem okazji obejrzeć. W każdym razie, wersja z gitarą i skrzypaczką mimo nieszczególnie kameralnych warunków (np. przemarsz kibiców GKS Wybrzeże i w ogóle atmosfera
jarmarczna) jest całkiem niezła.
![[Obrazek: img2032ue0.th.jpg]](http://img508.imageshack.us/img508/6066/img2032ue0.th.jpg)
![[Obrazek: img2027jz2.th.jpg]](http://img521.imageshack.us/img521/9459/img2027jz2.th.jpg)
*) Łącznie ze zmianą tytułu na "Dziękuję Ci Panie, że stworzyłeś świat piękny i różny"
lc napisał(a):Również Pani Katarzyna Herbert – wdowa po Księciu Poetów, pochwaliła tę muzykę i wyraziła zgodę na nagranie płyty „Siódmy Anioł”.
Ludwik napisał(a):A czy płyta będzie dostępna w dobrych sklepach muzycznych?
lc napisał(a):To zależy od wydawcy - a że jest nim Adam Borowski (wydawca m.in. "A śpiewak także był sam") myślę, że płyta będzie również w "dobrych sklepach muzycznych"
Czy wiadomo już kiedy będzie ta płyta?
Luter napisał(a):Czy wiadomo już kiedy będzie ta płyta?
Mam tą płytę na półce. Na życzenie mogę wrzucić skan okładki według projektu Pana Jacka Pechmana.
berseis13 napisał(a):Mam tą płytę na półce. Na życzenie mogę wrzucić skan okładki według projektu Pana Jacka Pechmana.
Na półce to ja ją też mam. Ale czy ona została wydana? Można ją gdzieś kupić?
Luter napisał(a):Ale czy ona została wydana? Można ją gdzieś kupić?
Podejrzewam, że trzeba zapytać w "Hybrydach".
Na tej zasadzie była też wydana płyta T. Woźniaka "Dell'amore" z tekstami "Wrzosów" Zegadłowicza. Była dostępna tylko w "Rampie" (ewentualnie na stronie internetowej).
Przeszukałem sklepy internetowe, ale w żadnym z nich nie mogę tej płyty znaleźć.
Luter napisał(a):w żadnym z nich nie mogę tej płyty znaleźć
Wiem tylko tyle -co i Ty pewnie wiesz.
Siódmy anioł – koncert poświęcony twórczości Zbigniewa Herberta, do której muzykę napisała Dominika Świątek (pod tym tytułem ukazała się płyta w 2007 r. nakładem wydawnictwa Volumen. ).Moze popytaj w wydawnictwie, chociaż ja kojarzę, ze Volumen w sieci internetowej sprzedaje tylko książki (oczywiście mogę się mylić).
e.
Elzbieta napisał(a):Moze popytaj w wydawnictwie, chociaż ja kojarzę, ze Volumen w sieci internetowej sprzedaje tylko książki (oczywiście mogę się mylić).
Rozmawiałem ostatnio z Adamem Borowskim (bo jest on właścicielem jednego z nagrań video w boxie
Scena to dziwna), ale zupełnie nie skojarzyłem, że należy go o to pytać.
Przy okazji wielkie podziękowania dla Adama Borowskiego za bezproblemowe udzielenie licencji na wspomniane nagranie.
Polecam wszystkim - widziałam ten recital dwukrotnie - w Hybrydach i w Łazienkach. Świetna muzyka, piękny śpiew Dominiki, po prostu przejmujące....
Hybrydy - środa, 10 grudnia 2008 r., godz. 19.00
"Siódmy Anioł" - Dominika Świątek śpiewa wiersze Zbigniewa Herberta
Wstęp 10 zł.
W ramach obchodów Roku Herberta Dominika Świątek zaprezentuje program poetycki „Siódmy anioł” złożony z 17 wierszy Zbigniewa Herberta opatrzonych autorską muzyką Dominiki. „Siódmy anioł” zyskał sobie aprobatę i uznanie rodziny Herberta i znawców jego poezji. Dominika z zespołem koncertuje po całym kraju, a ostatnio nawet za jego granicami w ośrodkach polonijnych. ”Siódmy anioł” to także tytuł płyty, która została wydana ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i będzie można ją nabyć po koncercie.
Zespół w składzie:
Dominika Świątek – śpiew
Artur Krawczyk – kontrabas
Marcin Dąbrowski – gitara
Przemysław Zalewski - fortepian
Pozdrawiam miłośników Herberta,
Alakwiat