Informacja dla zbieraczy "szczatek po JK" :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item160195613_jacek_kaczmarski_litania.html">http://www.allegro.pl/item160195613_jac ... tania.html</a><!-- m -->
thomas.neverny napisał(a):Informacja dla zbieraczy "szczatek po JK"
Jeśli już, to "szczątków".
A poza tym, nie było to chyba najszczęśliwsze sformułowanie.
Masz racje : szczatkow ! Pisalem na chybcika.
Zwracam uwage ze “szczątki” to takze resztki/fragmenty jakiejs wiekszej i rozdrobnionej/rozbitej/rozsypanej calosci. Tak jak zapisy tworczosci Kaczmara. Ale nie zamierzam sie upierac - Twoje delikatnosc i troska by nie szokowac bliznich mnie wzruszyly, ciesze sie ze zaczynasz zwracac uwage na takie rzeczy jak formulowanie wypowiedzi na tym forum.
thomas.neverny napisał(a):ciesze sie ze zaczynasz zwracac uwage na takie rzeczy jak formulowanie wypowiedzi na tym forum.
Zapewniam Cię, że zawsze to robiłem.
ja mam
Mury na winylu
Czy to nie właśnie (m.in.) LP "Litania" był sprzedawany podczas koncertów po powrocie JK (m.in. w warszawskiej Kongresowej)? Pamięta ktoś ile wtedy kosztowała?
A cóż tam jeszcze można było nabyć? Kasety Pomatu? Śpiewniki?
Ech, ten koncert w Sali Kongresowej był pierwszym, na którym byłem... Kupiłem wówczas "Litanię" za jedyne 5 zł, a jeszcze w dodatku dostałem autograf. Ależ to dawno temu było...
Pozdrawiam serdecznie
Jacek
Ja mam na myśli koncert z 1990 roku. "Twoja" cena wskazuje na czasy po denominacji.
Tylko zastanawiam się, czy poza tymi koncertami w '90 roku JK występował w Kongresowej? WpzK pamiętam z Filharmonii, kilka koncertów w Małym, no i były te w Harendzie...
Moja pamięć jest aż tak zawodna, czy błąd tkwi gdzieś indziej?
pkosela napisał(a):czy poza tymi koncertami w '90 roku JK występował w Kongresowej?
Wydaje mi się, że nie. Chyba, że jakiś tak zwany koncert składankowy, gdzie Jacek był jednym z wielu wykonawców, bo sam raczej na pewno nie występował w Kongresowej. Poza tym, jeśli już to musiało być przed 1995tym, bo wtedy miała miejsce denominacja.
No bo fakt - cóż może tłumaczyć cenę Litanii, podczas, kiedy w 93cim, kupiłem Sarmatię za... 206 tys.zł. ! To pudełko z ceną mam do dziś.
O ile pamiętam to w Kongresowej był koncert "Między nami" (początek czerwca '98 - chyba).
Jacek
Nie byłem, więc nie pamiętam, ale wszystko wskazuje na to, że Jacek miał na mysli ten koncert z 1998... Ale to już musiałby sam zainteresowany potwierdzić...
A co można było kupić podczas pierwszej trasy JK po powrocie? Pamięta ktoś?
pkosela napisał(a):A cóż tam jeszcze można było nabyć? Kasety Pomatu? Śpiewniki?
Pomatonu to raczej nie. Przecież pierwszą ich kasetą JK(a właściwie dwiema), był właśnie Live'90. Zaraz potem Pomaton zaczął wydawać po mału inne kasety i śpiewniki Jacka
Z oficjalnych wydawnictw były wtedy jedynie winyle Krzyku i Murów(także kaseta), no i płyt wydanych za granicą. Więc ewentualnie to. No i może jeszcze jakieś resztki drugoobiegowych rzeczy. W każdym razie, dużo większy wybór, w tym między innymi już pomatonowskich wydawnictw, pojawiło się rok później, w trakcie koncertów MwMR.
Chyba jednak jakies kasety pomatonu przed tym "Live'90" byly...
A nie było tak, że Pomaton wydawał najpierw śpiewniki? Może to one były wtedy dostępne?
(Nie to, żeby moja starcza pamięć mi to podpowiadała, ale czytałem gdzieś o tym niedawno...)
Tak jest. Najpierw byly spiewniki a potem kasety. "Live" byl pierwsza, ale nie kaseta a plyta CD pomatonu.
BTW ta płyta to jakiś rarytas - można np. znaleźć na niej takie perełki, jak piosenka "Aleksander Wielki"
Lodbrok wie co licytuje :]
Pozdrawiam
Zeratul
Zeratul napisał(a):"Aleksander Wielki"
?
Po angielsku:
Alexander what ? :rotfl:
Zeratul napisał(a):"Aleksander Wielki"
a nie czasem Wat?
stopawel napisał(a):Zeratul napisał(a):"Aleksander Wielki"
a nie czasem Wat?
O to już musisz sprzedawcę spytać
Pozdrawiam
Zeratul
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przecież pierwszą ich kasetą JK(a właściwie dwiema), był właśnie Live'90.
Pierwszą kasetą Pomatonu był "Kosmopolak", potem zrobili zamieszanie z numeracją...
Przemek napisał(a):Pierwszą kasetą Pomatonu był "Kosmopolak", potem zrobili zamieszanie z numeracją...
Ze wstydem przyznaję, że nawet nie zauważyłem przez tyle lat, że te kasety były numerowane, ale rzeczywiście na "Kosmopolaku" jest oznaczenie POM 001 . Czy ktoś mógłby podać całą kolejność ?
POM002 : Dzieci Hioba (obie kasety ukazaly sie w tym samym momencie)
Poszukaj moze czy na Sieci nie ma jakis katalogow...
thomas.neverny napisał(a):POM002 : Dzieci Hioba
Nie, no tę również mam, ale w sumie mam tylko dwanaście kaset i późniejsze już mają całkiem dziwną numerację, ale rzeczywiście, może są gdzieś takie spisy- katalogi wszystkich po kolei wydanych? Rozejrzę się...
Moze inni uczastniczy sie wlacza ?
Bo to sie moze przydac...
Ciężko się włączyć... Chyba, że pomoże w czymś spisanie numerów z kaset?
pkosela napisał(a):Ciężko się włączyć... Chyba, że pomoże w czymś spisanie numerów z kaset?
thomas.neverny napisał(a):Bo to sie moze przydac...
thomas.neverny, wie co mówi
Dla potomnych:
POM 001 - Kosmopolak (1991)
POM 002 - Dzieci Hioba (?)
POM 003 - Live vol. 1 (1991)
POM 004 - Live vol. 2 (1991)
POM 013 - Raj (1991)
POM 014 - Gintrowski - Pamiątki (1991)
POM 017 - Muzeum (1991)
POM 019 - Gintrowski - Kamienie (1991)
POM 020 - Głupi Jasio (1991)
POM 023 - Mury w Muzeum Raju vol. I (1991)
POM 024 - Mury w Muzeum Raju vol. II (1991)
POM 051 - Bankiet (1992?)
POM 071 - Sarmatia Vol. I (1994) (Scutum)
POM 072 - Sarmatia Vol. II (1994) (Scutum)
7243 / 8 55831 4 8 - Pochwała łotrostwa (1997)
Idźmy więc dalej :
"Między nami":
7243
4 95350 4 6
"Muzeum"
59031
1 00141 4 9
na "Bankiecie" mam :
59031
1 00351 4 4
czy to coś mówi? ta klasyfikacja, hierarchia?
a potem, powiedzmy , "Polskie Radio" - 2(5) lat później PRMC 250,
"Dwie skały" 8573853804 PRMC 234,
"Krzyk" - POLSKIE NAGRANIA muza CK 0895 .
Prawdę mówiąc, nic się nie dowiedziałem z tego wątku, chciałbym wiedzieć ile płyt-kaset wydał pomaton, dlaczego odeszli od przejrzystej numeracji i czy jednocześnie inne wydawnictwa równolegle publikowały ?
bryce napisał(a):chciałbym wiedzieć ile płyt-kaset wydał pomaton
W moim zestawieniu brakuje jeszcze na pewno "Wojny postu z karnawałem"...
bryce napisał(a):dlaczego odeszli od przejrzystej numeracji
Bo stali się częścią EMI i przejęli "ichnią" numerację?
[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 08:55 ]
bryce napisał(a):"Muzeum"
59031
1 00141 4 9
na "Bankiecie" mam :
59031
1 00351 4 4
Reedycje?