Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: [tab] Portret płonący - prośba
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak w temacie... Ma ktoś może taby do tej piosenki? Byłbym bardzo zobowiązany.
Zazwyczaj jestem przeciwko, ale jakoś zasnąć nie mogę...Wink Odezwij się do mnie na gg i podaj maila, to Ci prześlę.
Wkleiłbym tutaj, ale rzecz jasna się straszliwie rozłazi...
M.
MateuszNagórski napisał(a):Wkleiłbym tutaj, ale rzecz jasna się straszliwie rozłazi...
M.
Możesz dać jako załącznik :]

Pozdrawiam
Zeratul
"Portret płonacy" jest dośc prosty, ale możesz wrzucic taby jako załacznik *.txt, myślę że ktoś może jeszcze skorzystac z tego.
Oczywiście, w swoim ograniczeniu technicznym nie pomyślałem o tym.
W jednym miejscu (przejście e C a H) uprościłem, no ale... Nie przesadzajmy!
Aha - jest to tab do intra jedynie, ale powtarzam... Nie przesadzajmy. Wink
M.
MateuszNagórski napisał(a):Oczywiście, w swoim ograniczeniu technicznym nie pomyślałem o tym.
Skromniś !
Heh, a już się wczoraj brałem za ten utwór, ale także zrobiłem jedynie intro. Smile
A że wygląda nieco inaczej, niż u MateuszaNagórskiego - zamieszczam. Smile

Pozdrawiam
ps
ps napisał(a):Heh, a już się wczoraj brałem za ten utwór, ale także zrobiłem jedynie intro. Smile
A że wygląda nieco inaczej, niż u MateuszaNagórskiego - zamieszczam. Smile

Pozdrawiam
ps
No w zasadzie to samo, ale powtórzenie nie jest IDENTYCZNE (jest różnica w H), dlatego zapisałem dwa razy, zamiast użyć zwrotu x2
Pozdrawiam,
M.
MateuszNagórski napisał(a):ale powtórzenie nie jest IDENTYCZNE (jest różnica w H),
No właśnie ja mam wątpliwości do tego pierwszego H na VII p. uderzasz tam struny G3 (na 8 p.) + A5 (9 p.), a następnie D4(na 9p.), tak na moje ucho to jednak tam jest E1 (na 7p.) + E6(na 7p.) i potem G3. (na 8p.), w powtórzeniu jest dokłądnie tak samo. Tak jest przynajmniej na oficjalnej płycie "Mimochodem"
Przesłuchałem. Nie upieram się, że zapisałem identycznie, jak na płycie (chwilowo nie mam pod ręką gitary, a wczoraj pisałem z pamięci), ale DAM SOBIE JAJA UCIĄĆ, że powtórzenie nie jest identyczne. :-) Za pierwszym razem H jest niżej, za drugim wyżej.
Pozdrawiam!
Hmmm, tam jest tak że jest H na 2 progo i przejście na H na 7 progu. W obu powtorzeniach chyba jest podobnie. Dla zainteresowanych wycialem i zapsiałe mw mp3 tylko oba powtórzenia, niech wszyscy zainteresowani sprobują posłuchac i ocenic.
Jak na moje koślawe ucho to chyba bardziej podobnie brzmi Smile
MateuszNagórski napisał(a):DAM SOBIE JAJA UCIĄĆ
Z takimi deklaracjami to , na Twoim miejscu, byłabym ostrożna. Nawet jak masz rację. Wink
No, teraz wyraźnie słychać, że to dwa różne fragmenty. :-)
Chociaż nie upieram się, że różnica jest taka, jak zapisana w tabulaturze. Teraz mam nawet przypuszczenie, jak powinno się to zapisać, ale - jak mówiłem - chwilowo nie mam gitary.
M.
H na drugim progu jest (moim zdaniem) zagrane tak samo.
Slide chyba trochę się różni, ale nie sądzę żeby było to zamierzone.

Pozdrawiam
ps
Nie chodzi o pierwsze dwa dźwięki w akordzie H, tylko o dwa następne.
Pierwszy raz JK gra to niżej, za drugim razem wyżej. Z tego, co słyszę, są to te same dźwięki (stąd pewnie złudzenie identyczności), tylko zagrane w dwóch różnych oktawach (i na tym zapewne polega błąd w mojej tabulaturze, gdzie z twórczego rozpędu umieściłem zupełnie różne nuty).
M.
MateuszNagórski napisał(a):Pierwszy raz JK gra to niżej, za drugim razem wyżej.
MateuszNagórski napisał(a):moim zdaniem w pierwszym fragmencie tego wysokiego H nie ma
Te wysokie H to ja słyszę bardzo wyraźnie. Jest ono lekko "wyciszone" z racji tego, że 'slajd' na strunie nomen-omen H, jest zagrany nieco inaczej, szybciej, niż we fragmencie drugim i te H jest zagrane niemalże równo z zakonczeniem tegoż slajdu.
Ucinać sobie nic nie będę, ale wysokie H moim zdaniem tam jest.

Pozdrawiam
ps
Oczywiscie, że w obu powtórzeniach drugie H jest na 7 progu. Różnica jest taka, że za pierwszym razem słabiej słychac E na wiolinach uderzone, E basowe jest identyczne.
Wracają do grania piosenki. Jedna mała uwaga, pierwsze H to nie jest H tylko Fis0 i wtedy gra się następująco:

..Fis0..........H

--2-----------7-----------
------1-------------------
------------------8-------
--1-----------------------
--------------------------
--------------7-----------

Oczywiście przy przejściu z Fis0 na H jest ów charakterystyczny ślizg słyszalny. Zawsze grałem Fis0, ale dałem się zasugerowac, że to H Smile) Jednak to jest Fis0.
O kurka, rzeczywiście...

Pozdrawiam
ps
Trzeba miec więcej zaufania do nut Tomka Smile
Przede wszystkim - trzeba mieć więcej zaufania do akordów zerowych granych niebarre'owo. Smile)

Pozdrawiam
ps
No generalnie można grac akordy na cztery zasadnicze sposoby:
- barowo, weselnie, koncertowo i domowo Big Grin