Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Ważne - Piosenki 1975-82 Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Zgłaszam się do wszystkich forumowiczow z prośbą o pomoc. Chodzi o płytę "Piosenki 1975-82 - nieoficjalne". Spis utworów podaje niżej:

"Piosenki z lat 1975-1982

CD 1. (I) 1-2.Ze sceny 3-4.Nie lubię 5-6.Kasandra 7.Pompeja I (Lupanar) 8.Pompeja II 9-10.Strącanie Aniołów 11-12.Wygnanie z Raju 13-14.Walka Jakuba z Aniołem 15-16.Rzeź niewiniątek 17-18.Lekcja historii klasycznej 19-20.Przypowieść o ślepcach 21-22.Mistrz Hieronimus Van Aeken (Bosch) 23-24.Misja 25-26.Karmaniola 27-28.Starość Piotra Wysockiego 29.Ballada o spalonej synagodze 30-31.Arka Noego (II) 32.Zapowiedź 33-34.Prośba 35-36.Marsz intelektualistów 37-38.Świadectwo 39-40.Artyści 41-42. Kołysanka 43.Młody las 44-45.Listy (Valladares) 46-47.Przyjaciele

CD 2. 1-2.Ballada pozytywna 3-4.Zbroja (III) 5.Modlitwa o wschodzie słońca 6-7.Krajobraz po uczcie 8.Wigilia na Syberii 9-10.Świadkowie 11-12.Przedszkole 13.Powitanie 14-15.Czerwony autobus 16. Koncert fortepianowy 17-18. Epitafium dla Brunona Jasieńskiego 19-20.Wykopaliska 21-22. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego (IV) 23.Zapowiedź 24.Linoskoczek 25.Pamiętnik znaleziony w starych nutach 26.Nawiedzona, wiek XX 27.Latarnie 28.Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu 29.Poczekalnia 30.Starzy ludzie w autobusie 31.Przybycie Tytanów 32.Wędrówka z cieniem 33.Spotkanie w porcie 34.Krzyk 35.Ballada feudalna

MuzeumJK"

Moje pytanie jest następujace - czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś bliższe informacje o nim. chodzi o wszystko co wiecie o niej - data powstania, wytwórnia, itp. Za wszystkie bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: ann: 5 Październik 2006, 21:41 ]
Przesunięte z działu media - radio 8o
Zgrałem to sobie kiedyś od znajomego. Dołączona była do tego okładka w formacie .doc ze spisem utworów i dopiskiem "MuzeumJK".
Sa to piosenki nagrane przez samego JK na emigracji w roku 1983. Kasety w roznych formach i roznymi kanalami docieraly do Polski, potem pojawialy sie rozne reprinty badz mutacje.
Co do zawartosci to kojarzy mi sie to troche z plyta "Carmagnole 1981" (powtala w tym samym okresie) - wyglada na to ze Jacek, nie wiedzac co przyniesie przyszlosc (to byla tzw ciemna noc stanu wojennego) postanowil zebrac utwory na ktorych najbardziej mu zalezalo i utrwalic je (dla potomosci ?).
Jak juz zauwazyles, bardzo interesujace sa tam zapowiedzi (bo duza czesc piosenek jest teraz dostepna, a na tamtych nagraniach JK czasami troche wysiada...)
"Piosenki z lat..." (tytul zaciagniety z jednej z zapowiedzi : "zaspiewam teraz piosenki...") to po prosty wynik przeprowadzenia tamtych nagran z kaset na dwa CD. Ze wzgledu na brak miejsca nie zmiescilo sie kilka utworow ale to byly te najbardziej oklepane i bez zadnej interesujacej zapowiedzi.
Nie przypominam sobie by tam w tytule padalo slowo "nieoficjalne". Nieoficjalny byl sposob rozprowadzania wtedy tamtych nagran.
Raistlin napisał(a):Zgrałem to sobie kiedyś od znajomego. Dołączona była do tego okładka w formacie .doc ze spisem utworów i dopiskiem "MuzeumJK".
Masz rację. Właśnie to ta płyta.

Wielkie piwo dla ciebie Thomas. Właśnie o takie informacje mi chodziło. Jestem Tobie naprawdę wdzięczny.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy to nie było nagrywane na jakimś koncercie? Wprawdzie nie słychac publiczności, ale liczne przejęzyczenia, chwile zastanowienia w tych zapowiedziach świadczą o tym, ze Jacek mówi je z głowy a nie czyta - stąd wniosek, że nie były one wczesniej przygotowane. Wobec tego albo Jacek okazał tu trochę niechlujstwa -(zapowiedzi pozostały takimi jakie zostały wypowiedziane) lub zostały nagrane, bo się spieszył Smile ( to przy założeniu, ze jest to nagranie studyjne) albo są to zapowiedzi rejestrowane z jakiegoś występu (na co mógłby wskazywać pewne zdenerwowanie, może trema, wyczuwalne w w głosie Jacka).
Eryk napisał(a):Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy to nie było nagrywane na jakimś koncercie?
A istnieją wersje "studyjne" JK z zapowiedziami?
Tak "na szybko" nic mi się nie kojarzy.

Pozdrawiam
Zeratul
Ja spotykam sie pod koniec miesiaca z przyjacielem JK z lat 1982-> moze on cos wie.JK gral wtedy duzo prywatnie - moze cos sie zachowalo.Pisalam juz gdzies o koncercie w Danii - moze ktos cos ma. W Seatle nie nagrywano nic - JK rozprowadzal wlasne kasety i tamtejsza polonia uznala ze nagrywani byloby nieetyczne - taka wiadomosc dostalam. Ale te kasety, ktore JK wtedy sprzedawal sproboje dostac. Moze tam sa zapowiedzi....Jedyna kaseta jaka tu slyszalam znalazla sie na CD w Polsce.
Chyba Stracanie Aniolow mozna zaliczyc do "studyjnych z zapowiedziami", choc zapowiedz ogranicza sie do tytulu.
thomas.neverny napisał(a):Chyba Stracanie Aniolow mozna zaliczyc do "studyjnych z zapowiedziami", choc zapowiedz ogranicza sie do tytulu.
Chyba nie, bo płyta brzmi jak koncertowa (po utowrach słychać oklaski).
Ja sluchalam tasmy ze 'Straceniem Aniolow' i to na pewno byl koncert w Lund -o ile ludzi pamiec nie zawodzi, poczatkowo uwazali, ze to w ogole bylo nagrane w domu, ale potem uznali, ze nie, ze to byl koncert w Lund (czy tez w ogole w Skandynawii - bo chyba z tym JK wtedy jezdzil po Szwcjii i Danii) Poprawcie jesli sie myle...Wy, ktorzy wiecie wiecej ode mnie.
Ktoś z tyłu okładki płyty The Downfall of Angels" napisał(a):Nagrano 15 lutego 1982 r. w Sztokholmie
A co sadzicie o zwrocie : "nagranie studyjne, z udzialem publicznosci" ?
Mozliwe, tym bardzej, ze jak pisalam lundyjczycy najpierw uznali, ze to bylo nagrane w domu -schodzila sie masa ludzi.(poza tym tasma ma napis czesc 1-co czescia 2? - nie wiedzieli) Moze ktos kogo niebawem spotkam, cos moglby wyjasnic. Sprobuje tez informacji Wojtka, ktory do tej plyty robil zdjecie -powinien w koncu wiedziec, jak byla nagrana.