Witam. Na forum nie zauważyłem takiego pytania, więc zaryzykuję
Mam kłopot. Otóż nie stroi mi struna "G" na wszystkich akordach, np.: kiedy uderzam a - moll jest ok, ale kiedy uderzam E - dur już ta sama struna (choć nie ruszałem ni milimetr kluczem) jest troszkę za wysoko, co odbiera mi sporo przyjemności z gry. Chciałbym zapytać, czy problem ten jest powszechny? A może z moją gitarą jest coś nie tak? Proszę o pomoc!!
pozdrawiam
Moze powinienes zmienic struny (najlepiej caly komplet) albo masz cos nie tak z gitara.
Hmmm. Z tego co mówisz pokusiłbym się o dość śmiałą tezę, że może jednak ta struna nie do końca stroi, albo Tobie tylko wydaje się, że coś jest nie tak. Czy jesteś absolutnie pewien, że masz dobrze nastrojoną gitarę (struna g może czasem nastręczać pewnych problemów przy strojeniu)? Czy jesteś również absolutnie pewien, że w jednym akordzie jest 100% dobrze, w innym drastycznie źle?
Dlaczego o to pytam - w akordach E i a struna G jest przyciskana na drugim progu. Dlatego wydaje mi sie, że gdyby to z gitarą było coś nie tak (np. krzywy gryf, krzywo nabite progi), to wtedy akurat w przypadku tych dwóch akordów nie byłoby to słyszalne.
Pozostaje jednak kwestia tego, że , być może, to na strunach sąsiednich ( d lub h) któryś z progów jest nabity krzywo i to te struny nie stroją sprawiając wrażenie, że z g jest coś nie tak.
Moja rada: Jeśli na pytania zawarte w pierwszym akapicie mojego posta (te o strojeniu) odpowiedziałeś twierdząco i masz pewność, że jest coś nie tak - po prostu zgłoś się do lutnika. Przez internet nikt nie "wyleczy" Ci gitary.
..::Zdravim::..
Tarko