Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Szukam tytułu piosenki o pożarze - pomóżcie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam
Słyszałam na koncercie Kaczmarskiego piosenkę i nie mogę jej znaleść jak do tej pory na żadnej płycie( niestety nie mam ich wszystkich).
Piosenka jest o pożarze(jak dobrze pamiętam, to mógł być jakiś dworek).
Oczywiście to nie była Ballada o spalonej synagodze.
Może ktoś wie o jaką piosenkę mi chodzi i na jakiej płycie ona jest?
pozdrowienia
marii07 napisał(a):Piosenka jest o pożarze(jak dobrze pamiętam, to mógł być jakiś dworek).
Ja bym stawiała na "A my nie chcemy uciekać stąd"
Ale tego nie śpiewał JK, a Gintrowski (płyta "Pamiątki" chociażby)
No właśnie, ciekawe na którym konceircie Kaczmarskiego słyszałaś tę piosenkę? :/
Może to był koncert Tria? Wink
"Płomienie z kredensów, wykładzin i krzeseł".
Jak przeczytałam dworek, to mi sie skojarzyło z " Ofiarą"
Tak, to też by się zgadzało i pasowałoby do koncertu Jacka. Smile
wielkie dzięki
Chodziło mi o piosenkę "Ofiara", teraz powiedzcie mi na której płycie ta piosenka jest.
Koncert na którym słyszałam tą piosenkę był w 2001r. w Bielsku.
Suplement , płyta nr 5 Rarytasy i niespodzianki .
marii07 napisał(a):Koncert na którym słyszałam tą piosenkę był w 2001r. w Bielsku.
To się cholera nazywa urodzić się o te kilka lat za późno :/
Kaczmarski w Bielsku był wiele razy z koncertem, mówił że lubi śpiewać w Bielsku ,że jest dobra publiczność.
Mnie udało się być na jego koncercie 3 razy.
Faktycznie masz czego żałować Smile
Mój znajomy ma autograf od JK jak był w Bielsku 17.11.1997 - akurat w moje urodziny... :/ Więc to jest dopiero...niefajna rzecz nie znać go wcześniej.
Nie chc ę się za bardzo chwalić ale ja mam dwa autografy Kaczmara, z dedykacją Big Grin
Czy piosenka Ofiara jest na jakiejś innej płycie którą można kupić pojedyńczo, no bo ten suplement to trochę kosztuje Sad
Raczej napewno nie
marii07 napisał(a):Czy piosenka Ofiara jest na jakiejś innej płycie którą można kupić pojedyńczo, no bo ten suplement to trochę kosztuje Sad
Trochę kosztuje, ale z pewnością warto go kupić (choćby ze względu na skompletowanie trylogii Tarkowskiego - "Rublow" (z boxu), "Ofiara" i "Stalker" Smile )

Pozdrawiam
Zeratul
W sumie te 130 zł za 6 płyt z piosenkami plus 1 z wierszami , to nie tak dużo. Wychodzi niecałe 20 zł za sztukę. Ale rozumiem, że nie każdy, w kazdej chwili moze sobie pozwolic na taki wydatek.
tmach napisał(a):W sumie te 130 zł za 6 płyt z piosenkami plus 1 z wierszami , to nie tak dużo.
Pojedyńcze płyty z SUplementu bywaja na allegro, zresztą sam SUplement można taniej dostac. Hehe, a tej ostatniej płytki z wierszami do tej pory nawet z koperty nie wyjąłem :]
To jest nas juz dwoje Smile
i ja i ja Smile
Elessar napisał(a):Mój znajomy ma autograf od JK jak był w Bielsku 17.11.1997 - akurat w moje urodziny... :/ Więc to jest dopiero...niefajna rzecz nie znać go wcześniej.
Elessar, kiedyś JK grał koncert w Koszalinie, ja o tym wiedziałem, nawet wiedziałem kto zacz, choć twórczości prawie nie znałem. Mogłem pójść, zabrakło wtedy imperatywu :/
marii07, "Ofiarę" w wykonaniu co prawda nie autorskim, niemniej bardzo ciekawym, można ściągnąć stąd .
A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskie Smile
To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażu Smile
dzieki Kuba za komplement.
ts
Wetknąć kij w mrowisko?
Wetknę, bo jeszcze tego nie robiłam. :]

Wersja nieautorska podoba mi się dużo bardziej. Polecam.
Dziękuję za uwagę.
Kuba Mędrzycki napisał(a):A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskie
A z ciekawości jak wyszła aranżacja fortepianowa do "Ofiary" i jak to brzmi na dwie gitary i piano.
Kuba Mędrzycki napisał(a):To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażu
To Tomek musi miec zajebisty garaż. Tylko pozazdrościc akustyki...

[ Dodano: 15 Sierpień 2006, 23:32 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):A po co komu nagranie nieautorskie, skoro jest autorskie
A po co komu koncerty nieautorskie:> Kuba po co się męczysz, zamiast jechac na koniec Polski z koncertem wyslij im płytę Jacka, niech puszczą ze sceny Big Grin
Kuba Mędrzycki napisał(a):To tak jakby ściągać Satisfaction nie w wykonaniu Rolling Stones'ów, a śpiewane przez jakiś zespół X w garażu
Taak? A co powiesz o tym ? Wink
Tyle, że to już są wariacje na temat. Smile
Swoją drogą, szkoda że palant urębał się na palmie i łeb se rozwalił, bo miałem już bilety na Micke'a w Warszawie :/
Od lat ten cover (obok "Summertime" J. Joplin) jest jednym z moich ulubionych. Tak w ogóle, to lubię coverologię Wink
A Stonesów, to trzeba było widzieć w Chorzowie - to było coś!

P.S. Kończe offtop, bo mnie AA pogonią Wink
Byłeś?! Wtedy to też moje radio organizowało Smile

[ Dodano: 16 Sierpień 2006, 00:36 ]
Ok, skoro OT to i ja kończę :/