Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Jacek Kaczmarski w Wersji Reggae
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Pod koniec roku 2006 powstanie płyta piosenek Jacka Kaczmarskiego wykonanych w wersji reggae przez zespół Habakuk....
W sumie to może być ciekawe. Zależy jakie utwory wybiorą Smile Wiadomo może coś więcej?
Wiadomo tylko tyle że nagrania wciąż trwają, Pojawią się piosenki "Arka Noego" "Krzyk" "Modlitwa o Wschodzie Słońca" "Mury" i "Źródło" m.in
Dla zainteresowanych zespołem: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.habakuk.art.pl/">http://www.habakuk.art.pl/</a><!-- m -->
O, a jak kiedyś napisałam, że chętnie zrobię wersję hiphopową to na mnie nakrzyczeli... :'

Lubię Habakuk, to może być ciekawe.
Elessar napisał(a):W sumie to może być ciekawe.
A kysz! Apage! :/
Simon ja już jestem bardzo tolerancyjny. Dużo bardziej wolę klasyczne wykonania, ale jestem ciekaw po prostu ich interpretacji. Może okaże się, że to będzie mniejsza porażka niż Tunel?
Elessar napisał(a):Simon ja już jestem bardzo tolerancyjny
Ja też, ale nie w przypadku repertuaru Kaczmara.
Elessar napisał(a):ale jestem ciekaw po prostu ich interpretacji
Rozumiem, ja nie mam nic przeciwko ludzkiej ciekawości. Choć sam - po prostu - nie jestem tego ciekawy.
Elessar napisał(a):Może okaże się, że to będzie mniejsza porażka niż Tunel?
Nie widziałem, nie słyszałem, nie wypowiem się.
Ja słyszałem... zagłuszali to co graliśmy na gitarach Tongue

Ale koniec offtopu na temat Tunelu Wink
Mna tez raczej trzesie gdy slysze inny glos (zamiast JK i PG) spiewajacy piosenke Kaczmara...
Ale tez mysle sobie ze taka "Ballada pozytywna" (lub "Postmodernizm"?) w wersji reggae moglaby byc interesujaca...
berseis13 napisał(a):Pod koniec roku 2006 powstanie płyta piosenek Jacka Kaczmarskiego wykonanych w wersji reggae przez zespół Habakuk....
A słyszałaś już może jak to brzmi? Smile
thomas.neverny napisał(a):Ale tez mysle sobie ze taka "Ballada pozytywna"
Już chyba nawet była... Gadowski z kims tam wykonał toto podczas "słynnego" konertu 13 grudnia... To była "regowa" wersja... Ja sobie to przypomnę to otwierają mi się wrzody na żołądku...
"Tolerancja" to takie ostatnie bardzo modne słowo. Powiedzmy, że uznaję istnienie innych gatunków muzyki, ale Kaczmarski to Kaczmarski i Kaczmarskim pozostać powinien. Po obecności na przedstawieniu "Krzyk wg. Jacka Kacmarskiego" w teatrze rozrywki w Chorzowie mam definitywnie dość "interpretacji" twórczości Mistrza.
Na "Krzyku według Jacka Kaczmarskiego" też byłem i myśle, że wcale nie był aż tak zły...w porównaniu na przykład z Tunelem.

No, ale dość, bo znowu robię OT Tongue
berseis13 napisał(a):Pod koniec roku 2006 powstanie płyta piosenek Jacka Kaczmarskiego wykonanych w wersji reggae
Rewelacja!
Chociaż z drugiej strony szkoda, że nie country.
Simon napisał(a):Gadowski z kims tam wykonał toto [Balladę pozytywną] podczas "słynnego" konertu 13 grudnia
Z Maleo.
Simon napisał(a):To była "regowa" wersja.
A dokładniej - ska.
Simon napisał(a):a sobie to przypomnę to otwierają mi się wrzody na żołądku...
A mi wręcz przeciwnie. Aranżacja ska całkiem dobrze pasuje do tej piosenki.
Dużo mniej podobało mi się (ocierając się o niepodobanie) wtedy wykonanie Arki. Maleo nie powstrzymał się przed charakterystycznym dla typowego dla swojego reggowego stylu "ojojo"...
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chociaż z drugiej strony szkoda, że nie country.
Ładnych parę lat temu znajomy grajek opowiadał mi, że słyszał metalowe interpretacje kolęd (dokładnie - "Lulajże, Jezuniu").

[ Dodano: 22 Sierpień 2006, 10:41 ]
O, mały jubileusz, skrobnęłam dwusetnego zliczanego posta :Smile
Swego czasu Ziyo (taki fajny polski zespół grający mrocznego rocka) nagrał kolędy. Mi się podobało.
I jeszcze pamiętam, ze ze dwadzieścia lat temu słyszałem punkową wersję "Obławy". Po prostu czad Wink

A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.
A wogóle nie przesądzajmy, dopóki nie usłyszymy efektu! Cieszmy się, że Twórczość JK żyje i ma szansę trafić do nowego kręgu odbiorców!
Karol napisał(a):O, mały jubileusz, skrobnęłam dwusetnego zliczanego posta
Gratulacje Smile
pkosela napisał(a):A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.
A znasz coś poza "Sunshine reggae"? :'
Reggae jest muzyką związaną z pewną religią, ze środowiskiem okołopunkowym itd. Zwykle porusza problemy dla części osób istotne. Choćby najbardziej zhiciałe "No, woman, no cry" jest piosenką polityczno-społeczną. Można stwierdzić, że większość tekstów reggowych czy punkowych jest mało odkrywcza, sztampowa albo coś takiego, ale żeby od razu mało ambitna? (Chyba że chodzi o ambicje warsztatowe - wtedy rzeczywiście trzeba przyznać, że poezji za wiele tam nie ma - choć czasem jakiś tekst bywa tak zaaranżowany).
piotrek napisał(a):A znasz coś poza "Sunshine reggae"?
Tak ;P
Napisałem tylko, że mi się nie kojarzy. Być może dlatego, że przeciętnemu słuchaczowi przychodzi na myśl coś w stylu "Sunshine reggae" właśnie.
Ja wiedziałem, że wsadzam poniekąd kij w mrowisko, bo wiadomo, że Jamajczycy walczyli także przez muzykę reggae. I masz rację odnosząc się do punkowej rewolucji - mi reggae kojarzy się również z wczesnymi latami 80-tymi i buntem - i typowym młodzieżowym, i tym przeciwko systemowi panującemu w naszym kraju.
I tym samym można wysnuć wniosek, że teksty JK nadają się do śpiewania w rewolucyjnych rytmach reggae!

Uffff... udało się wybrnąć z off-topa Wink

[ Dodano: 26 Sierpień 2006, 09:29 ]
Nawiazując do tematu: KACZMARSKI NA MONETY!

<!-- m --><a class="postlink" href="http://muzyka.wp.pl/id,24686,niusy.html">http://muzyka.wp.pl/id,24686,niusy.html</a><!-- m -->

[Obrazek: marley.jpg] Wink
pkosela napisał(a):Swego czasu Ziyo (taki fajny polski zespół grający mrocznego rocka) nagrał kolędy. Mi się podobało.
Kolędy grało też Para Wino (punk) ale tego się nie dało niestety słuchać.
pkosela napisał(a):I jeszcze pamiętam, ze ze dwadzieścia lat temu słyszałem punkową wersję "Obławy". Po prostu czad Wink
Pankowo "Obławę" gra zespół Nic Śmiesznego z Dębicy. Słyszałem też naprawdę wybitną wersję "A my nie chcemy..." nagraną przez punkową kapelą Robotnik.
pkosela napisał(a):A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.
Pomyśleć i pokiwać można przy tekich zespołach jak Le Illjah, Zielonych Żabkach, Akurat, Vavamuffin, Jamalu(część). Naprawdę polecam
muzykniepoważny napisał(a):Vavamuffin
Tak!
muzykniepoważny napisał(a):Zielonych Żabkach
Tylko ich mniej więcej kojarzę, ale tylko mniej więcej Wink
Cóż - starość nie radość Wink Chyba już wolę inne klimaty. Chociaż, kto wie...
A ja uwielbiam polskiego punka, reagee i ska, uwielbiam muzyka Habakuka, ale wiem ze to bedzie kicz. Kaczmar to Kaczmar i tyle. Do tej pory przy wszystkich interpretacjach Kaczmarskiego jakich sluchalem, nawet ogladajac "Galeriê" w teatrze muzycznym Capitol we Wroc³awiu nachodzila mnie tylko jedna mysl: "Do fortepianu po co¶ siada³ chamie..."
jareq napisał(a):Do tej pory przy wszystkich interpretacjach Kaczmarskiego jakich sluchalem, nawet ogladajac "Galerię" w teatrze muzycznym Capitol we Wrocławiu nachodzila mnie tylko jedna mysl: "Do fortepianu po coś siadał chamie..."
Słusznie prawi. Piwo dla Waszmości. :piwko:
A ja jestem ciekawy czy to zbieżność przypadkowa Big Grin

Wywiad pochodzi z Lubińskiego Miesięcznika Kulturalnego - Strefa Kultury nr 2/ grudzień 2004)

(w załączniku)
wilk'u napisał(a):(w załączniku)
U mnie się nie wczytuje.
misiek-st napisał(a):
wilk'u napisał(a):(w załączniku)
U mnie się nie wczytuje.
Mam nadzieję że u innych się wpisuje i otwiera Big Grin
wilk'u napisał(a):Mam nadzieję że u innych się wpisuje i otwiera Big Grin
U mnie wszystko OK - choć Acrobat się trochę "muli" jak zwykle :]

Pozdrawiam
Zeratul
Zeratul napisał(a):choć Acrobat się trochę "muli" jak zwykle :]