08-08-2006, 01:46 PM
08-08-2006, 01:48 PM
W sumie to może być ciekawe. Zależy jakie utwory wybiorą Wiadomo może coś więcej?
08-08-2006, 01:56 PM
Wiadomo tylko tyle że nagrania wciąż trwają, Pojawią się piosenki "Arka Noego" "Krzyk" "Modlitwa o Wschodzie Słońca" "Mury" i "Źródło" m.in
08-08-2006, 02:04 PM
Dla zainteresowanych zespołem: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.habakuk.art.pl/">http://www.habakuk.art.pl/</a><!-- m -->
08-08-2006, 02:06 PM
O, a jak kiedyś napisałam, że chętnie zrobię wersję hiphopową to na mnie nakrzyczeli... :'
Lubię Habakuk, to może być ciekawe.
Lubię Habakuk, to może być ciekawe.
08-08-2006, 02:15 PM
Elessar napisał(a):W sumie to może być ciekawe.A kysz! Apage! :/
08-08-2006, 02:17 PM
Simon ja już jestem bardzo tolerancyjny. Dużo bardziej wolę klasyczne wykonania, ale jestem ciekaw po prostu ich interpretacji. Może okaże się, że to będzie mniejsza porażka niż Tunel?
08-08-2006, 02:21 PM
Elessar napisał(a):Simon ja już jestem bardzo tolerancyjnyJa też, ale nie w przypadku repertuaru Kaczmara.
Elessar napisał(a):ale jestem ciekaw po prostu ich interpretacjiRozumiem, ja nie mam nic przeciwko ludzkiej ciekawości. Choć sam - po prostu - nie jestem tego ciekawy.
Elessar napisał(a):Może okaże się, że to będzie mniejsza porażka niż Tunel?Nie widziałem, nie słyszałem, nie wypowiem się.
08-08-2006, 02:24 PM
Ja słyszałem... zagłuszali to co graliśmy na gitarach
Ale koniec offtopu na temat Tunelu
Ale koniec offtopu na temat Tunelu
08-08-2006, 03:08 PM
Mna tez raczej trzesie gdy slysze inny glos (zamiast JK i PG) spiewajacy piosenke Kaczmara...
Ale tez mysle sobie ze taka "Ballada pozytywna" (lub "Postmodernizm"?) w wersji reggae moglaby byc interesujaca...
Ale tez mysle sobie ze taka "Ballada pozytywna" (lub "Postmodernizm"?) w wersji reggae moglaby byc interesujaca...
08-08-2006, 03:42 PM
berseis13 napisał(a):Pod koniec roku 2006 powstanie płyta piosenek Jacka Kaczmarskiego wykonanych w wersji reggae przez zespół Habakuk....A słyszałaś już może jak to brzmi?
08-08-2006, 07:05 PM
thomas.neverny napisał(a):Ale tez mysle sobie ze taka "Ballada pozytywna"Już chyba nawet była... Gadowski z kims tam wykonał toto podczas "słynnego" konertu 13 grudnia... To była "regowa" wersja... Ja sobie to przypomnę to otwierają mi się wrzody na żołądku...
08-08-2006, 08:48 PM
"Tolerancja" to takie ostatnie bardzo modne słowo. Powiedzmy, że uznaję istnienie innych gatunków muzyki, ale Kaczmarski to Kaczmarski i Kaczmarskim pozostać powinien. Po obecności na przedstawieniu "Krzyk wg. Jacka Kacmarskiego" w teatrze rozrywki w Chorzowie mam definitywnie dość "interpretacji" twórczości Mistrza.
08-09-2006, 05:39 AM
Na "Krzyku według Jacka Kaczmarskiego" też byłem i myśle, że wcale nie był aż tak zły...w porównaniu na przykład z Tunelem.
No, ale dość, bo znowu robię OT
No, ale dość, bo znowu robię OT
08-09-2006, 11:28 PM
berseis13 napisał(a):Pod koniec roku 2006 powstanie płyta piosenek Jacka Kaczmarskiego wykonanych w wersji reggaeRewelacja!
Chociaż z drugiej strony szkoda, że nie country.
08-21-2006, 09:17 PM
Simon napisał(a):Gadowski z kims tam wykonał toto [Balladę pozytywną] podczas "słynnego" konertu 13 grudniaZ Maleo.
Simon napisał(a):To była "regowa" wersja.A dokładniej - ska.
Simon napisał(a):a sobie to przypomnę to otwierają mi się wrzody na żołądku...A mi wręcz przeciwnie. Aranżacja ska całkiem dobrze pasuje do tej piosenki.
Dużo mniej podobało mi się (ocierając się o niepodobanie) wtedy wykonanie Arki. Maleo nie powstrzymał się przed charakterystycznym dla typowego dla swojego reggowego stylu "ojojo"...
08-22-2006, 08:40 AM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chociaż z drugiej strony szkoda, że nie country.Ładnych parę lat temu znajomy grajek opowiadał mi, że słyszał metalowe interpretacje kolęd (dokładnie - "Lulajże, Jezuniu").
[ Dodano: 22 Sierpień 2006, 10:41 ]
O, mały jubileusz, skrobnęłam dwusetnego zliczanego posta :
08-22-2006, 11:55 AM
Swego czasu Ziyo (taki fajny polski zespół grający mrocznego rocka) nagrał kolędy. Mi się podobało.
I jeszcze pamiętam, ze ze dwadzieścia lat temu słyszałem punkową wersję "Obławy". Po prostu czad
A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.
A wogóle nie przesądzajmy, dopóki nie usłyszymy efektu! Cieszmy się, że Twórczość JK żyje i ma szansę trafić do nowego kręgu odbiorców!
I jeszcze pamiętam, ze ze dwadzieścia lat temu słyszałem punkową wersję "Obławy". Po prostu czad
A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.
A wogóle nie przesądzajmy, dopóki nie usłyszymy efektu! Cieszmy się, że Twórczość JK żyje i ma szansę trafić do nowego kręgu odbiorców!
Karol napisał(a):O, mały jubileusz, skrobnęłam dwusetnego zliczanego postaGratulacje
08-22-2006, 12:23 PM
pkosela napisał(a):A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.A znasz coś poza "Sunshine reggae"? :'
Reggae jest muzyką związaną z pewną religią, ze środowiskiem okołopunkowym itd. Zwykle porusza problemy dla części osób istotne. Choćby najbardziej zhiciałe "No, woman, no cry" jest piosenką polityczno-społeczną. Można stwierdzić, że większość tekstów reggowych czy punkowych jest mało odkrywcza, sztampowa albo coś takiego, ale żeby od razu mało ambitna? (Chyba że chodzi o ambicje warsztatowe - wtedy rzeczywiście trzeba przyznać, że poezji za wiele tam nie ma - choć czasem jakiś tekst bywa tak zaaranżowany).
08-22-2006, 12:58 PM
piotrek napisał(a):A znasz coś poza "Sunshine reggae"?Tak ;P
Napisałem tylko, że mi się nie kojarzy. Być może dlatego, że przeciętnemu słuchaczowi przychodzi na myśl coś w stylu "Sunshine reggae" właśnie.
Ja wiedziałem, że wsadzam poniekąd kij w mrowisko, bo wiadomo, że Jamajczycy walczyli także przez muzykę reggae. I masz rację odnosząc się do punkowej rewolucji - mi reggae kojarzy się również z wczesnymi latami 80-tymi i buntem - i typowym młodzieżowym, i tym przeciwko systemowi panującemu w naszym kraju.
I tym samym można wysnuć wniosek, że teksty JK nadają się do śpiewania w rewolucyjnych rytmach reggae!
Uffff... udało się wybrnąć z off-topa
[ Dodano: 26 Sierpień 2006, 09:29 ]
Nawiazując do tematu: KACZMARSKI NA MONETY!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://muzyka.wp.pl/id,24686,niusy.html">http://muzyka.wp.pl/id,24686,niusy.html</a><!-- m -->
09-10-2006, 04:25 PM
pkosela napisał(a):Swego czasu Ziyo (taki fajny polski zespół grający mrocznego rocka) nagrał kolędy. Mi się podobało.Kolędy grało też Para Wino (punk) ale tego się nie dało niestety słuchać.
pkosela napisał(a):I jeszcze pamiętam, ze ze dwadzieścia lat temu słyszałem punkową wersję "Obławy". Po prostu czadPankowo "Obławę" gra zespół Nic Śmiesznego z Dębicy. Słyszałem też naprawdę wybitną wersję "A my nie chcemy..." nagraną przez punkową kapelą Robotnik.
pkosela napisał(a):A wracając do tematu, to być może narażę się części z Was, ale reggea nie kojarzy mi się jakoś z ambitnymi tekstami. Może wreszcie będzie można pokiwać się i pomyśleć jednocześnie.Pomyśleć i pokiwać można przy tekich zespołach jak Le Illjah, Zielonych Żabkach, Akurat, Vavamuffin, Jamalu(część). Naprawdę polecam
09-11-2006, 05:18 PM
muzykniepoważny napisał(a):VavamuffinTak!
09-11-2006, 06:32 PM
muzykniepoważny napisał(a):Zielonych ŻabkachTylko ich mniej więcej kojarzę, ale tylko mniej więcej
Cóż - starość nie radość Chyba już wolę inne klimaty. Chociaż, kto wie...
09-11-2006, 08:03 PM
A ja uwielbiam polskiego punka, reagee i ska, uwielbiam muzyka Habakuka, ale wiem ze to bedzie kicz. Kaczmar to Kaczmar i tyle. Do tej pory przy wszystkich interpretacjach Kaczmarskiego jakich sluchalem, nawet ogladajac "Galeriê" w teatrze muzycznym Capitol we Wroc³awiu nachodzila mnie tylko jedna mysl: "Do fortepianu po co¶ siada³ chamie..."
09-11-2006, 09:21 PM
jareq napisał(a):Do tej pory przy wszystkich interpretacjach Kaczmarskiego jakich sluchalem, nawet ogladajac "Galerię" w teatrze muzycznym Capitol we Wrocławiu nachodzila mnie tylko jedna mysl: "Do fortepianu po coś siadał chamie..."Słusznie prawi. Piwo dla Waszmości. :piwko:
09-12-2006, 08:18 AM
A ja jestem ciekawy czy to zbieżność przypadkowa
Wywiad pochodzi z Lubińskiego Miesięcznika Kulturalnego - Strefa Kultury nr 2/ grudzień 2004)
(w załączniku)
Wywiad pochodzi z Lubińskiego Miesięcznika Kulturalnego - Strefa Kultury nr 2/ grudzień 2004)
(w załączniku)
09-12-2006, 08:33 AM
wilk'u napisał(a):(w załączniku)U mnie się nie wczytuje.
09-12-2006, 08:56 AM
misiek-st napisał(a):Mam nadzieję że u innych się wpisuje i otwierawilk'u napisał(a):(w załączniku)U mnie się nie wczytuje.
09-12-2006, 09:19 AM
wilk'u napisał(a):Mam nadzieję że u innych się wpisuje i otwieraU mnie wszystko OK - choć Acrobat się trochę "muli" jak zwykle :]
Pozdrawiam
Zeratul
09-12-2006, 10:38 AM
Zeratul napisał(a):choć Acrobat się trochę "muli" jak zwykle :]to przesiądź się na to Foxit Reader