07-13-2006, 04:36 PM
jezeli ktos byl komunistczynym agentem - czyli szmatą - to jego prawo do moralizowania jest zerowe.
I nie obchodzi mnie, czy taka kanalia ma w czyms racje.
lc napisał(a):czy nie zastanawia Was, ze coraz to kolejny tropiciel polskiego antysemityzmu okazuje sie kanalią esbeckąrównie dobrze mógłbym sugerować, że coś w tym jest, iż ludzie o nazwisku Czajkowski okazują się byłymi współpracownikami UB
lc napisał(a):jezeli ktos byl komunistczynym agentem - czyli szmatą - to jego prawo do moralizowania jest zerowe.Dokładnie tak samo rzecz się ma z członkami Ligi Republikańskiej, Młodzieży Wszechpolskiej i Rodziny Radia Maryja. Skończonych kanalii i szmat należy szukać przede wszystkim tam. I gówno obchodzi mnie, jak dobrym merytorycznie poetą może być członek jednej z ww organizacji.
Seim napisał(a):Okazuje się zatem, że jeden z większych "kwiatów polskich" cierpiał na zaburzenia osobowości, bedąc semitą był antysemitąPrzy takim podejściu rozdwojenie osobowości powinien mieć np. Konop, bo będąc Polakiem krytykuje Polaków (za antysemityzm).
lc napisał(a):jezeli ktos byl komunistczynym agentem - czyli szmatą - to jego prawo do moralizowania jest zerowe.Zgadza się.
MJ napisał(a):Na tej fali przepraszania (nie mówie, że niesłusznego) zastanawiam się, kto miałby przeprosić np. za Żydów, którzy wydawali Polaków komunistom w 1939. Właściwie wychodzi mi na to, że też polski prezydent, w końcu kolaboranci byli obywatelami polskimi. Bo kto inny?Na początek wystarczyłoby przestać udawać że nic się nie stało. Wczuć się w sytuację, spróbować zrozumieć jego problem, spróbować zrozumieć co czuł kiedy doznawał krzywd. Kiedy zrozumiesz że cierpiał z twojej winy, że w tej winie jest choćby część twojego udziału, że czujesz jakąś więź z tymi którzy krzywdzili, wtedy powinieneś przeprosić. I zapomnieć ,że ciebie też krzywdzili i nie przeprosili.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zgadza się.
I jakie moralne rawo, ma w takim razie taki ksiądz do rozgrzeszania, tudzież udzielania pokuty, czy też mówienia komukolwiek jak ma żyć.
Cytat:A kto w ogóle ma prawo do moralizowania i z jakiej racji?
lc napisał(a):jezeli ktos byl komunistczynym agentem - czyli szmatą - to jego prawo do moralizowania jest zerowe.A czy np Święty Paweł też był szmatą, kanalią i nie ma prawa moralizować?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Będę się upierał - nie ma prawa moralizować ktoś, kto sam moralnie nie jest czysty.Ale w tym momencie - o czym wspomina zbychu - nikt z nas nie jest czysty moralnie, więc nikt nie miałby tego prawa. Chyba że ograniczymy "czystość" moralną do braku powiązań z SB w wiadomym okresie.
Simon napisał(a):Otóż kiedyś tam niewiele brakło, by moim zięciem został emerytowany oficer operacyjnyZięciem??
Multan napisał(a):Dokładnie tak samo rzecz się ma z członkami Ligi Republikańskiej, Młodzieży Wszechpolskiej i Rodziny Radia Maryja. Skończonych kanalii i szmat należy szukać przede wszystkim tam. I gówno obchodzi mnie, jak dobrym merytorycznie poetą może być członek jednej z ww organizacji.Rozumiem, że w tej sytuacji, Herberta także deprecjonujesz?
Przemek napisał(a):Karol, wystarczy kupic najnowsza Angorę i masz ostatnie wydarzeniaPrzemku, nie masz litości - ja tu wracam ze słodkiego oderwania od tutejszego codziennego błotka, a Ty każesz mi przytruć się przeglądem prasy)
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zięciem??
Multan napisał(a):to chyba Ty miałeś być zięciemOczywiście. Myślałem o sobie jako o niedoszłym zięciu i mi się "zmiksowało". Przeprosiny.
Karol napisał(a):byłam szczęśliwie odcięta od mediów i innych środków komunikacjiNiech zgadnę - byłaś pewnie za wschodnią granicą? :rotfl:
Simon napisał(a):Niech zgadnę - byłaś pewnie za wschodnią granicą? :rotfl:Rzekłeś :rotfl:
lc napisał(a):Tak, jego trauma teraz przeżywana musi być stokrotnie większa od tego, co przeżył zakatowany człowiek w bagażniku. Gratuluję.Właśnie. A kiedy będzie kolejna rocznica śmierci księdza, wszyscy oczywiście będą ubolewać - jakaż to tragedia, jak oni mogli z nim tak postąpić... Jednocześnie współczując M.Czajkowskiemu i widząc w nim ofiarę...
MJ napisał(a):A czy np Święty Paweł też był szmatą, kanalią i nie ma prawa moralizować?Raczej nietrafna przewrotność.