Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Inspiracja piosenki : Glupi Jasio
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy ktos wie cos wiecej (a zwlaszcza : dokladniej) nt inspiracji piosenki “Glupi Jasio”, napisanej jescze przed pierwszym powrotem do Polski JK ? Z tego co pamietam, Kaczmar zapowiadajac “GJ” napomykal ze jest to oparte “na watkach autobiograficznych”.
Ale czy tylko to bylo zrodlem inspiracji ?

Pytam poniewaz trafilem niedawno na wiersz londynskiego poety B. Czaykowskiego (tzw drugie pokolenie, rodzice byli u Sikorskiego badz Andersa) ktory mnie zafrapowal.
JK zawsze duzo czytywal, takze autorow emigracyjnych. Ciekawe czy znal ten wiersz :

W szpitalu – dla zolnierzy wariatow,
wokol pelnego barw i woni klombu wschodnich kwiatow
chodzi Jas, wariat co zdurnial od kontuzji,
a spoza siatki rdzawych drutow
spogladaja zolnierze ciekawi.
- Jasiu, wolaja, Jasiu, a dokadze idziesz ?
- A do Polski ide, do Polski.
- A daleko masz jeszcze ?
- Juz niedaleko.
I chodzi glupi Jas w kolko
bez przerwy, bez wytchnienia.

Bohdan CZAYKOWSKI, “Trzciny czcionek”, Londyn 1957

PS : Korzystam z okazji by wszystkim poradzic wpasc do dzialu z tworczoscia wlasna forumowiczow i rzucic okiem na bardzo ladny obrazek z… “Glupim Jasiem”
Mi wydawało się zawsze że inspiracją tej piosenki jest stara ludowa baśń o Głupim Jasiu i Wodzie Życia......jak ktoś nie czytał to bardzo polecam.
Inspiracji może byc kilka, podstawowym motywem oczywiście Baśń o Głupim Jasiu. Ale jak sam Jacek mówił utwór zawiera wątki autobiograficzne, a i wiersz podany przez Thomasa mógł byc znany Mistrzowi i w jakiś sposób przyczynic się do napisania piosenki, mógł w nim Kaczmarski zobaczyc własne losy.
Przemek napisał(a):Ale jak sam Jacek mówił utwór zawiera wątki autobiograficzne
Ale JK mówił to raczej ironicznie.

KN.
KN. napisał(a):Ale JK mówił to raczej ironicznie.
Ale w tej ironia jakaś kropelka prawdy chyba była ?? Smile
Ale nie na poziomie dosłowności.

KN.
Oczywiście, że nie dosłowności Smile
Zapewne Jacek chciał poruszyć motyw wędrówki w życiu człowieka(ale to taka moja myśl) :mlotek:
Oczywiście,zgadzam się.A taka luźna myśl co mi naszła,to myślę,że JK chciał pokazać,że to nie przeznaczenie,ale nasze wybory decydują tym kim się stajemy dSmile

pozdrawiam
Wujek Samo Zło napisał(a):...ten co żyjąc w martwej kroczu chwale
? ? ? !

:rotfl:

Jeszcze jeden samochwala na tym forum... :wredny:
a co miała oznaczać ta "ironia", że są tam wątki autobiograficzne ??