Witam wszystkich! Mam pytanie odnośnie utworu wymienionego w temacie, trudno jest mi zinterpretować następujący fragment:
Cytat:Już nie dla przybłędów Pospolita Rzecz -
Wiesław, jak Faraon, popędził nas precz.....
Otóż jak się ma Faraon do Gomółki, który wyrzucił Żydów z Polski, a faraon, od którego naród wybrany uciekł ?? Fakt faktem, że faraon "popędził" za nimi do Morza Czerwonego, a Wiesław jednym słowem wyrzucił ich z kraju czyli też jakby "popędził". Ja przynajmniej interpretuje to jako grę słów, a nie dosłowne porównanie Gomółki do faraona, a jakie jest Wasze zdanie, bo co do swego pewny nie jestem.
Pozdrawiam
Witam.
Zauważ iż Żydzi nie uciekli z egiptu
Faraon po 10 pladze sam wypędził Żydów( z żalu po utracie pierworodnego

) jednak po pewnym czasie zmienił zdanie wysyłając pogoń
tak więc porównanie Gomułki do Faraona wydaje się trafne i zrozumiałe
pozdr.
PP
Temat więc zakończony dzięki za podpowiedź
Phete napisał(a):żydów
To narodowość, więc wielką literą.
Racja racja , drobne przeoczenie z mojej strony
Pozdr. ( ze szpitalnej świetlicy

)
PP
Simon napisał(a):To narodowość, więc wielką literą.
To też wyznanie, więc może być małą

misiek-st napisał(a):To też wyznanie, więc może być małą
Tak było według zasad pisowni polskiej sprzed II wojny światowej

, obecnie już nie
Hej witam wszystkich

'Opowieść pewnego emigranta' to świetny utwór. Jeden z moich ulubionych. Uważam za bardzo trafione porównanie GomUłki do Faraona. Niezależnie czy wygnali oni Żydów, czy żydów. chyba nie to jest sensem utworu..
Jesli chodzi o żydów i Żydów, to można pisać żydów, bo to wyznanie, ale najczęściej żyd jest też Żydem (narodowość), więc bezpieczniej jest pisać Żyd

Masz racje, ale trochę mnie wytrąciło z równowagi, gdy pierwszy raz odwiedzając forum zobaczyłam kłótnie o zasady pisowni, w temacie dotyczącym jednej z moich ulubionych piosenek Kaczmara.
Gość napisał(a):Gomółki, który wyrzucił Żydów z Polski
Temat aktualny, bo akurat mija 40 lat tamtego Marca. Mam w zwiazku z tym pytanie: na czym polegało owo wypędzenie Żydow czy osób uznanych za Żydow? Wiem, że wiele osob zostalo usunietych z PZPR, a także ze stanowisk państwowych. Czy to, oraz towarzyszaca temu atmosfera, było powodem ich wyjazdu, a kaczmarowska fraza "popędził nas precz" to
licentia poetica? Czy też rzeczywiście miały miejsce masowe wypędzenia?
Trochę informacji
<!-- m --><a class="postlink" href="http://webnews.textalk.com/plotkies/">http://webnews.textalk.com/plotkies/</a><!-- m -->
Moze Cie zainteresują.
Cytat:Gazeta Plotkies nr. 35 jest zablokowana.
Prosimy zalogować aby otrzymać dostęp do gazety .
Jaśko napisał(a):na czym polegało owo wypędzenie Żydow czy osób uznanych za Żydow? Wiem, że wiele osob zostalo usunietych z PZPR, a także ze stanowisk państwowych
Napisano wiele książek na ten temat, w skrócie mogę Ci powiedzieć, że jak zwykle chodziło o władzę,a rozgrywały to służby specjalne na polecenie jedynej słusznej partii

.
Jaśko napisał(a):Czy też rzeczywiście miały miejsce masowe wypędzenia?
Miały, ale nie takie jak przedstawiała to propaganda, ludzie którzy przegrali walkę o władzę usunęli się w cień, a większość, którą wypędzono to były "kozły ofiarne", niewinne osoby, które w większości przypadków nie miały z komunizmem nic wspólnego(w dużym skrócie).
Jaśko napisał(a):Cytat:Gazeta Plotkies nr. 35 jest zablokowana.
Prosimy zalogować aby otrzymać dostęp do gazety .
Jeśli jesteś zainteresowany - skontaktuj sie ze mną na priv. Podałam moje prywatne hasło na krotko..Jest tam wywiad z Natanem Tenenbaumem, Bożeną-moja przyjaciółką (ta, która wraz z mężem pomogła Jackowi w Szwecji), innymi, których nie znam. Sa i inne ciekawe wspomnienia Marca 68'. Plus masa zdjęć.
BTW. niebawem będzie w Warszawie konferencja na temat Marca 68'. Moj przyjaciel, fotoreporter robi tam wystawę 'Syjoniści do Syjamu, czyli ślady polskich Zydów na kopenhaskim cmentarzu'
Elzbieta napisał(a):Trochę informacji
<!-- m --><a class="postlink" href="http://webnews.textalk.com/plotkies/">http://webnews.textalk.com/plotkies/</a><!-- m -->
Moze Cie zainteresują.
Elzbieta, po co dajesz link do czegoś, do czego dostęp jest zablokowany?
Phete napisał(a):Faraon po 10 pladze sam wypędził Żydów( z żalu po utracie pierworodnego
Niezupełnie.
Biblia Tysiąclecia napisał(a):I jeszcze w nocy kazał faraon wezwać Mojżesza i Aarona, i powiedział: «Wstańcie, wyruszajcie z pośrodka mojego ludu, tak wy, jak Izraelici! Idźcie i oddajcie cześć Panu według waszego pragnienia. Weźcie ze sobą owce wasze i woły, jak pragnęliście, i idźcie. Proście także o łaskę dla mnie». I nalegali Egipcjanie na lud, aby jak najprędzej wyszli z kraju, gdyż mówili: «Wszyscy pomrzemy».
[...] Synowie Izraela uczynili według tego, jak im nakazał Mojżesz, i wypożyczali od Egipcjan przedmioty srebrne i złote oraz szaty. Pan wzbudził życzliwość Egipcjan dla Izraelitów, i pożyczyli im. I w ten sposób [Izraelici] złupili Egipcjan.
Czyli w zasadzie założeniem było, że Izraelici wyjdą poza Egipt złożyć ofiarę Bogu, aby przestał nękać Egipcjan, ale nie że wyjdą na zawsze. Gdyby mieli wyjść na zawsze, toby nikt im nie pożyczał kosztowności.
Biblia Tysiąclecia napisał(a):Gdy doniesiono królowi egipskiemu o ucieczce ludu, zmieniło się usposobienie faraona i jego sług względem niego i rzekli: «Cóżeśmy uczynili pozwalając Izraelowi opuścić naszą służbę?»
Z tego wynika, że całkowita ucieczka Izraelitów nie była zgodna z planami faraona. Już wcześniej pozwalał im wychodzić na złożenie ofiary w celu odwrócenia plagi, ale zawsze dotąd wracali.
Cytat:To narodowość, więc wielką literą.
A "egipt" to państwo, więc dużą.
ann napisał(a):Elzbieta, po co dajesz link do czegoś, do czego dostęp jest zablokowany?
OT celem wyjaśnienia:
1. Nie wiedzialam, ze zablokowany podając link
2. Gdy pokazała sie informacja uz. Jaśko podałam hasło i login na 60 minut czyli wystarczająco długo, by pobrać. Ani hasło, ani login sie nie zmieniają.To nie jest zresztą jakieś tajne stowarzyszenie, a gazeta internetowa w polskim języku, można poprosić , jak wszędzie o hasło. Nadal, jeśli ktoś chce przeczytać, służę hasłem na priv. Jezleli to narusza dobre układy forumowe - przepraszam.

Anastazja napisał(a):Uważam za bardzo trafione porównanie GomUłki do Faraona
No to pociągnijmy analogię:
Mamy państwo, do którego Żydzi przybyli kilkaset lat wcześniej uciekając przed nieszczęściem (głód/pogromy). Państwo to jest obecnie rządzone twardą ręką, władca jest antypatyczny, choć w sumie nie odbiega od standardów despoty. Państwo to w szczególności robi trudności osobom chcącym je opuścić, bo każda para rąk jest potrzebna do pracy przy jego wzmacnianiu. Żydzi mają wizję szczęśliwego własnego państwa w Palestynie, co nazywa się [
syjonizmem. Stoi to w sprzeczności ze wspomnianym wyżej interesem państwa rządzonego przez despotę. Żydzi sprowadzają więc na ten kraj liczne nieszczęścia w stopniu takim, że rdzenni mieszkańcy mają już ich dość. Poza tym, Żydzi podstępnie wyłudzają od rdzennych mieszkańców (też przecież nie najlepiej traktowanych przez despotę) cenne rzeczy i szantażując władcę kolejnymi nieszczęściami powodują ich wypuszczenie, które jest marketingowo nazywane wypędzeniem.
To wychodzi z porównania władzy polskiej do staroegipskiej... :torba:
cytat napisał(a):Piosenka oczywiście nie ma nic wspólnego z antysemityzmem, gdyby natomiast ktoś o złej woli chciał to rozkręcać... tłumacz no się teraz, poeto, że nie miałeś na myśli tego, tylko coś innego.
Poeta nie ma z czego i komu się tłumaczyć, bo:
1. Jest poetą
2. Jest wolność słowa i myśli, na co długo czekał (bo ciężko powiedzieć, że walczył)
A poza tym nie zapominajcie, że tekst jest napisany Z PUNKTU WIDZENIA Żyda. Powiem więcej - jest napisany z punktu widzenia polskiego Żyda, co dodatkowo komplikuje sytuację. Można by napisać o tym całą pracę, ale sens jest taki, że pojawiają się sugestie antysemickie i to zrozumiałe, ale są one całkowicie subiektywne. Powiedziałabym nawet, że jest to bardzo nietypowy Żyd polski - taki Żyd - Kaczmarski - bardzo uduchowiony i ujmujący myśli niezwykle subtelnie. Pewnie "normalny" Żyd wściekał się i bluzgał, gdy znowu musiał uciekać, a nie delikatnie rozprawiał o rozdarciu swojej duszy między żydowskim patriotą, ("czy ja syjonista..."), korzeniami ("czy Polak"), tradycją i wiarą ("czy Żyd"). Na razie tyle.
A na koniec taka uwaga - ograniczajcie się trochę ludzie. Rozumię potrzebę dbania o poprawność języka, ale to już zakrawa na wojnę w piaskownicy na łopatki. Żal i niesmak. Warto pamiętać, że Norwid robił takie wiele błędów ortograficznych. Przecież liczy się przekaz i wiadomo o co chodzi, więc - przystopujcie.
Pozdrawiam.
Jaśko napisał(a):na czym polegało owo wypędzenie Żydow czy osób uznanych za Żydow? Wiem, że wiele osob zostalo usunietych z PZPR, a także ze stanowisk państwowych. Czy to, oraz towarzyszaca temu atmosfera, było powodem ich wyjazdu, a kaczmarowska fraza "popędził nas precz" to licentia poetica? Czy też rzeczywiście miały miejsce masowe wypędzenia?
Na temat wydawanych wowczas (zamiast paszporcikow) "dokumentow podrozy" z upowaznieniem do jednego (ostatecznego) przekroczenia granicy PRL oraz informacja ze posiadacz stracil obywatelstwo mozna sobie poczytac w Wikipedii a takze, np, tutaj :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje07/text04p.htm">http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje07/text04p.htm</a><!-- m -->
Fragmenty :
Z całej Polski wygnano ludzi, którzy wnieśli byli bardzo wiele do kultury polskiej, szczególnie w okresie powojennym. W Łodzi czystki antyżydowskie miały przebieg zaplanowany praktycznie według wzorów nazistowskich, tyle, że bez mordowania ludzi. Wybijano szyby, wyrzucano nawet żydowskie dzieci z przedszkoli. Wydziały historii i filozofii Uniwersytetu Łódzkiego przestały istnieć. W małych miastach zwolniono z pracy a potem wygnano zwykłych ludzi pochodzenia żydowskiego. Wygnano ludzi ocalałych z obozów koncentracyjnych, z Zagłady. Zdarzały się przypadki obłędu. Terror psychiczny doprowadził do emigracji całych rodzin osiadłych w Polsce od stuleci, łącznie z "aryjskimi" małżonkami. Ludzie ci zabierali zwykle z sobą jedyny kawałek Polski - książki, bo z kulturą polską związani byli najsilniej. Zostały tylko groby żydowskie, jeżeli nie zrujnowane 25 lat wcześniej przez hitlerowców. Wyjazdom towarzyszyły ogromne ograniczenia celne i szykany. Pamiętam bal pożegnalny w "Piwnicy pod Baranami" w Krakowie dla Rysia Taedlinga, znakomitego dziennikarza krakowskiego Dziennika Polskiego. Wygnano wielu młodych ludzi, niedawno wykształconych, albo jeszcze studentów, szczególnie z Warszawy. O studentów i o zwykłych ludzi, traktowanych najbrutalniej fizycznie, nie upomniał się nikt, nawet na Zachodzie.
Była to fala banicyjno-emigracyjna, w ramach której wyjechało z Polski ponad 20,000 osób, zaopatrzonych w polski dokument podróży w jedną stronę, bez prawa powrotu. Zbiorowo pozbawiono tych ludzi obywatelstwa polskiego.
(…)
Najboleśniejszym skutkiem nie są nawet sami marcowi wygnańcy. Najboleśniejszym jest sposób w jaki zostali oni wypędzeni. Marzec 1968 i późniejsze prawie deportacje utrwaliły na Zachodzie mniemanie o "typowym Polakom antysemityzmie." Historycznie, termin ten był po części uzasadniony; w oczach wielu Marzec go potwierdził. Bardzo negatywne skutki takiego mniemania o polskim antysemityzmie odczuwa Polska do dzisiaj. I w tym leży zbrodniczość antysemickiego szaleństwa Gomułki, Moczara i innych dygnitarzy partyjnych oraz aparatu SB wobec państwa polskiego.
(…)
Mój wieloletni współpracownik naukowy, Ray Mackintosh, Nowozelandczyk, powiedział mi kiedyś w Oxfordzie w przystępie szczerości, że Polacy mają "the worst antisemitic record." Na moje zaprzeczenia i pytanie dlaczego tak uważał, jako współczesny dowód wymienił Marzec '68. Chociaż opinie takie krzywdzą ogół Polaków, Marzec 1968 dostarczył niestety ważkich argumentów dla formułowania takich sądów.
Dzisiaj w głównym wydaniu wiadomości były wspomnienia z marca 68 i w tle szło:
- podczas zdjęć z demonstracji: fragment "Doświadczenia"
- gdy byla wzmianka o Żydach: fragment "Opowieści..." ("Wiesław jak faraon...")
Zbrozło napisał(a):podczas zdjęć z demonstracji: fragment "Doświadczenia"
Ten fragment (albo podobny) był też w "Panoramie". Dokładnie zagadany tak, że ciężko było skojarzyć piosenkę.

Kilka skanów z pewnej książki z suchymi faktami o marcu `68, gdyby ktoś byłby zainteresowany(dałbym więcej, ale chyba prawa autorskie nie pozwalają..).
Tabela1
Tabela2
Tabela3
Tabela4
Grubas napisał(a):Kilka skanów z pewnej książki z suchymi faktami o marcu `68,
a byłbyś łaskaw podać źródło?
Swoją drogą, jak to się ciekawie losy plotą. Zwrócił na to ostatnio uwagę Michalkiewicz: niektórzy z marcowych "emigrantów" chcą wrocić do Polski, a innych trzeba wołami ściągać (Gustaw Auscaler,
Fajga Mindlak)
Z okazji upływającej dziś rocznicy dwuletniego milczenia w tym watku - wywiad z Wyborczej. Trochę związany z tematem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75248,7618756,Samuel_Sandler__Werbowali_na_ulicy.html">http://wyborcza.pl/1,75248,7618756,Samu ... ulicy.html</a><!-- m -->