Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Wybory prezydenckie 2005
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Artur napisał(a):
Przemek napisał(a):A co jest niesmacznego w tej idei ??
Kolejne RP to odrodzenie po niewoli a nie widzi mi się polityków. Nawet Piłsudskiemu to do głowy nie przyszło a znaczył więcej niż Kaczka.
Ośmielę się nie zgodzić.
Nie z treścią, oczywiście, ale z uderzającą (przynajmniej mnie) sugestią, że musimy mieć zniewolenie, żeby zmienić numer Rzeczpospolitej. Po pierwsze, nie ma chyba zapisu w jakimkolwiek dokumencie państwowym mówiącego, którą mamy teraz Rzeczpospolitą (?).
Po drugie więc, IV Rzeczpospolita oznaczać może nową jakość życia publicznego, z ograniczoną w k0ńcu- miejmy nadzieję- rolą układów polityczno-biznesowych, które dość mocno, jakkolwiek pośrednio ograniczały swobody obywatelskie (np. równość wobec prawa), więc, de facto, powodowały zniewolenie.

A ja wreszcie zagłosowałem na kandydata, który zdobył więcej niż 2%...

Korzystając z okazji, chciałbym wyrazić zadowolenie z wyników wszystkich tegorocznych wyborów.

Pozdrawiam
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.yebood.com/index.php?subaction=showfull&id=1130134508&archive=&start_from=&ucat=20&">http://www.yebood.com/index.php?subacti ... =&ucat=20&</a><!-- m -->
Tomek napisał(a):Nie z treścią, oczywiście, ale z uderzającą (przynajmniej mnie) sugestią, że musimy mieć zniewolenie, żeby zmienić numer Rzeczpospolitej.
A nie masz poczucia poszanowania dla tradycji tego narodu?
Tomek napisał(a):Po pierwsze, nie ma chyba zapisu w jakimkolwiek dokumencie państwowym mówiącego, którą mamy teraz Rzeczpospolitą (?).
Cytat:W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie,
my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w Boga
będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
jak i nie podzielający tej wiary,
a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,
równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,
wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach,
nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej,
zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z ponadtysiącletniego dorobku,
złączeni więzami wspólnoty z naszymi rodakami rozsianymi po świecie,
świadomi potrzeby współpracy ze wszystkimi krajami dla dobra Rodziny Ludzkiej,
pomni gorzkich doświadczeń z czasów, gdy podstawowe wolności i prawa człowieka były w naszej Ojczyźnie łamane,
pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność,
w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem,
ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej
jako prawa podstawowe dla państwa
oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot.
Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali,
wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka,
jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi,
a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej.
To tylko jeden przykład.
Tomek napisał(a):Po drugie więc, IV Rzeczpospolita oznaczać może nową jakość życia publicznego, z ograniczoną w k0ńcu- miejmy nadzieję- rolą układów polityczno-biznesowych, które dość mocno, jakkolwiek pośrednio ograniczały swobody obywatelskie (np. równość wobec prawa), więc, de facto, powodowały zniewolenie.
I wierzysz w to? Nasze problemy to nie jest nic odosobnionego. Wszędzie są takie problemy, zobacz np. Włochy. Za komuny też były, tylko się o tym nie trąbiło w prasie.
Van Tunderbolcie czy Ty uważasz ze PiS jest w stanie wprowadzić swój program?
Nie będzie żadnej rewolucji, będzie strach przed własnymi obietnicami. Teraz już się nie zasłonią tym że prezydent nie chciał podpisać... Jeśli się nie ugną do programu platformy to zacznie im się partia sypać...

[ Dodano: 24-10-2005, 19:45 ]
Pozatym umowną nazwę kraju nadają historycy, jeśli wydarzy się naprawdę przełom zmieniający jakość życia... Nie wiem czy jest to możliwe... "Prezydent IV Rzeczypospolitej" to było tylko przyjemne populistyczne hasełko wyborcze, z którego moim zdaniem nic nie wyniknie.
Gorzej, że nawet jak się dostosują to pożrą po roku. W miejsce platformy łatwo się domyśleć kto wejdzie.
Wszystko jest lepsze od platformy cwaniaczków.
Jakoś nie mam zaufania do populistów... a platforma nie obiecywała, w przeciwieństwie do PiSu. Niech karty rozdają pseudo liberałowie skoro JKM się nie załapał Wink
Filip P. napisał(a):Van Tunderbolcie czy Ty uważasz ze PiS jest w stanie wprowadzić swój program?
Nie. Uważam po prostu, że ten program jest niemoralny, i tyle. Czy uda się go im wprowadzić czy nie, to już inna kwestia.
Simon napisał(a):<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.yebood.com/index.php?subaction=showfull&id=1130134508&archive=&start_from=&ucat=20&">http://www.yebood.com/index.php?subacti ... =&ucat=20&</a><!-- m -->
Dobre ;]
Przemku, mówiąc „obóz zwycięzcy” miałem na myśli – co oczywiste - szczerych zwolenników, a nie wybierających „mniejsze zło”.

Co do Leppera – nie chwal Leppera przed zachodem słońca, mówi prastare przysłowie. A poza tym – jak to nic złego nie zrobił? A skąd się wziął ten bałagan moralno-prawny, który jest? On nie miał w tym znaczącego udziału? Czy dopiero jak odpali bombę, będzie można stwierdzić, że coś zepsuł? Mam nadzieję, że nie odpali - i co wtedy?

No i na koniec – rzeczywiście nie wszyscy o taką Polskę walczyli. Właściwie nikt. Najciekawsze jest to, że „Solidarność” walczyła w gruncie rzeczy o Polskę socjalistyczną. Miało być równo i sprawiedliwie dla wszystkich. (Stąd Kaczyński wcale daleko nie odszedł od tamtych postulatów w swoich socjalnych ukłonach do wyborców.) Nikomu nie mieściło się w głowie, że świat może posterować w obecną stronę. Tylko czy chcemy zawracać tam, dokąd nie doszliśmy z różnych powodów? Też chyba nikt tego nie chce. Ale to zupełnie inne zagadnienie.

Pozdrawiam
Simon napisał(a):
VanThunderbolt napisał(a):Van Tunderbolcie czy Ty uważasz ze PiS jest w stanie wprowadzić swój program?
To nie moje słowa. Aczkolwiek podzielam ów pesymizm zawarty w tym pytaniu...
Filip P. napisał(a):a platforma nie obiecywała, w przeciwieństwie do PiSu
W wyborach każdy startujacy coś obiecuje, na tym się opierają programy wyborcze. Różniąsię tylko tym co i komu obiecują. PIS program skierował w dużej mierze do szarych ludzi, a PO chyba raczej do przedsiębiorców...
Simon napisał(a):To nie moje słowa
Przepraszam, mój błąd, nie wiem skąd wyniknął... już zmieniłem.
Przemek napisał(a):Wszystko jest lepsze od platformy cwaniaczków.
Jest to zdanie tak głupie, że ręce opadają.
KN.

[ Dodano: 2005-10-24, 22:17 ]
Przemek napisał(a):PIS program skierował w dużej mierze do szarych ludzi, a PO chyba raczej do przedsiębiorców...
Nic podobnego! PiS kierował program do totalnych naiwniakó, a PO do trochę mniejszych.

KN.
KN. napisał(a):Nic podobnego! PiS kierował program do totalnych naiwniakó, a PO do trochę mniejszych.
KN. napisał(a):Jest to zdanie tak głupie, że ręce opadają.
KN - ten drugi cytat niech będzie odpowiedzą na ten pierwszy, który przytoczyłem. :wink: Tongue
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.yebood.com/index.php?subaction=showfull&id=1130174144&archive=&start_from=&ucat=20&">http://www.yebood.com/index.php?subacti ... =&ucat=20&</a><!-- m -->
KN. napisał(a):PiS kierował program do totalnych naiwniakó, a PO do trochę mniejszych.
Nic dodać, nic ująć.
Do Petrvsa:
Cóż, masz prawo mieć takie zdanie, choć ja bym się jednak na Twoim miejscu zastanowił, czy czasem nie jest tak, że jeśli kilka osób nieco starszych i nieco bardziej wykształconych coś mówi, to może coś w tym jednak jest.
Widzisz, paradoks polega na tym, że to tacy ludzie jak Ty i Przemek będą najbardziej rozczarowani PiS-em i niezadowoleni z tych, na których głosowali.

A co do samej Twojej oceny moich słów, to czy naprawdę sądzisz, że obietnice PiSu mają szansę choćby częściowej (ale nieśladowej) realizacji? Jeśli tak, to potwierdza tylko moje zdanie, że PiS kierował swoją ofertę do totalnych naiwniaków.

KN.
KN. napisał(a):
Twoim zdaniem ozcywiście :]

[ Dodano: 2005-10-24, 22:50 ]
Rozczarowany PiS-em, to ja jestem ilekroć widzę gębę europosła Michała Kamińskiego, słynnego pachołka bandyty generała Pinocheta do którego pojechał z kilkoma przygłupami podarować ryngraf z matką Boską... a jak widzę w tym towarzystwie idiotów z ZCHN to rzygać się chce... Ale te typy i w PO są ...
KN. napisał(a):Cóż, masz prawo mieć takie zdanie, choć ja bym się jednak na Twoim miejscu zastanowił, czy czasem nie jest tak, że jeśli kilka osób nieco starszych i nieco bardziej wykształconych coś mówi, to może coś w tym jednak jest.
Ale też jest sporo osób jeszcze bardziej i lepiej wykształconych, których zdanie jest przeciwne... i tak jest i będzie zawsze...
Przemek napisał(a):ilekroć widzę gębę europosła Michała Kamińskiego, słynnego pachołka bandyty generała Pinocheta do którego pojechał z kilkoma przygłupami podarować ryngraf z matką Boską... a jak widzę w tym towarzystwie idiotów z ZCHN to rzygać się chce...
Przemku - lejesz balsam na mą duszę! Cieszę się, żem nie osamotniony w tych odczuciach!
W takich odczuciach trudno być osamotnionym...
KN napisał(a):
Myślę, że ja i wiele innych osób by się pod tym podpisało. Takie to troszkę populistyczne... Chociaż jest to w sumie takie uogólnienie, że może i o PiSie piszesz? Wink
Wiadomo, że hasła wyborcze w większości pozostają hasłami, a im ktoś obiecuje mniej, jest częściej bliżej prawdy o swoich ewentualnych rządach. Tylko ludzie wybierają marzenia niestety. W granicach rozsądku, ale jednak...

Maraz
Dokładnie rzecz biorąc mianem platforma cwaniaczków można określić cała klasę (lubią to słowo) polityczną.
A co do marzeń, to chyba tylko ludzie je mają... i chyba dobrze...
Przemek napisał(a):Ale też jest sporo osób jeszcze bardziej i lepiej wykształconych, których zdanie jest przeciwne...
Przeciwne to znaczy jakie?
Zapewniam Cię, Przemku, że nie ma osób "jeszcze bardziej wykształconych", których zdanie jest takie jak Twoje.

KN.
KN. napisał(a):Zapewniam Cię, Przemku, że nie ma osób "jeszcze bardziej wykształconych", których zdanie jest takie jak Twoje.
Na jakiej podstawie?
Takie zdanie jak ja, mam tylko i wyłącznie ja. BYć może ktoś ma w częściowo zbieżne zdanie, ale o poziomie wykształcenia takiej osoby nie możesz nic powiedzieć, bo nic nie wiesz. Ale mi chodziło że jest wiele ludzi, bardziej i lepiej od Ciebie i innych osób na forum wykształconych,a któzry mogą mieć odmienne zdanie od waszego. I nie możesz mnie zapewnić, że tak nie jest...
Ewentualne twierdzenie (popularne dosyć) że PiS to partia ludzi słabo wykształconych i głupich jest tyle samo warto, co dawne lansowanie poglądu że Unia Demokratyczna to partia inteligentów czy też intelektualistów i jak ktoś chce się uważać za takowego to musi popierać UD :]]] Dla przypomnienia dodam że nasz przyszły prezydent ma dość wysokie wykształcenie jak na Prezydenta RP :]]]]
Przemek napisał(a):Ewentualne twierdzenie (popularne dosyć) że PiS to partia ludzi słabo wykształconych i głupich jest tyle samo warto
Może jest ono i lansowane. Ja tak wcale nie twierdzę. Nie wiem natomiast, czy śmiać się czy płakać nad pobudkami decyzji wyborczych zwolenników Lecha Kaczyńskiego i partii jego brata.

A Ty, Petrvsie, raz zachowaj się jak mężczyzna i nie chowaj głowy w piasek, kiedy dysusja schodzi na tory dla Ciebie niewygodne. Odpowiedz wprost: wierzysz, że PiS da ludziom mieszkania? Obiecywali to wyraźnie podczas kampanii. Jeśli tak, to jak to sobie wyobrażasz? Że będzie jak za komuny - przydział po znajomości? Czy może losowanie?

KN.
Przemek napisał(a):Ewentualne twierdzenie (popularne dosyć) że PiS to partia ludzi słabo wykształconych i głupich jest tyle samo warto, co dawne lansowanie poglądu że Unia Demokratyczna to partia inteligentów czy też intelektualistów
No wskazuje na to sondaż. Ludzi mniej wykształceni głosowali w większości na PiS a bardziej - na PO.
Ale w końcu nie wykształcenie świadczy o mądrości człowieka chyba? Każdy z nas zna wykształconych idiotów i niewykształconych ludzi, ktrzy myślą Smile
Tylko ja mówiąc, że partia jest ludzi taki lub innych nie mam na myśli wyborców, tylko tych którzy ją tworzą...

[ Dodano: 2005-10-24, 23:25 ]
Gdyby patrzeć po wyborcach, to, jak pisał Kraśny, na Tuska głosowało w zakładzie karnym 500 osób na Kaczyńskiego 24 Smile
Wiesz Przemek, z tymi zakładami to oni coś mają (choć SLD więcej Wink ) wspólnego.
Kiedyś w czsie wyborów na zakładzie karnym w Gdańsku wisiał bilbord Kongresu Liberalno Demokratycznego z hasłem - milion nowych miejsc pracy Wink
Różne byłe spekulacje o co chodziło WinkWink
Ludzie, kiełbaski wyborcze to tradycja stara jak same wybory. Jako były członek SdRP - czyli obecnego SLD (i bynajmniej tego się nie wstydzę), dość aktywnie działający w sekcji propagandy, wiem coś o tym, o sposobach opracowywania haseł i obietnic wyborczych. I zapewiam - chodzi tylko o zdobycie elektoratu, a potem - "Obiecanki - Cacanki" (Mój kumpel ze studiów, działający wówczas w UW mówił mi przy piwie dokładnie to samo) Big Grin W obecnych czasach tylko to jest gorsze od sytuacji sprzed 1989, że teraz co 4 lata zmienia sie ekipa przy korycie przez co mniej czasu jest na ustawienie się - dzięki czemu zamiast małą łyżeczką, bierze się chochlami...
KN. napisał(a):Widzisz, paradoks polega na tym, że to tacy ludzie jak Ty i Przemek będą najbardziej rozczarowani PiS-em i niezadowoleni z tych, na których głosowali.
Nie będę się wypowiadać co do Przemka, ale ludzie w moim wieku to raczej nie na Kaczkę głosowali...tj. na kaczkę Disneyowską jeśli już.
Przemek napisał(a):Tylko ja mówiąc, że partia jest ludzi taki lub innych nie mam na myśli wyborców, tylko tych którzy ją tworzą...
A wyborcy nie tworzą partii w jakiś sposób?
Stron: 1 2 3 4 5 6