Nowy mówi cześć! Niedawno zacząłem brzdąkać sobie na gitarze i aż boje się zapytać ... ale mógłby mi ktoś podpowiedzieć, które struny szarpać grając Krowę. Wg mnie bardzo dobry kawałek na początek przygody nie tylko z twórczością, Kaczmarskiego ale w ogóle z gitarą. Niestety nie miałem okazji podpatrzeć jak grał ją Mistrz a z tego, co wyłapałem ze słuchu to wychodzi jakoś tak pusto :o Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Witaj
Proponuję grać kciukiem bas (taki jaki jest akord) a palcem
wskazującym szarpać trzy struny wiolinowe w górę....
Pozdro
Łukasz napisał(a):Witaj
Proponuję grać kciukiem bas (taki jaki jest akord) a palcem wskasującym szarpać trzy struny wiolinowe w górę....
Pozdro
Dobra rada, tylko naucz sie na przemian uderzac struny poczynajac od A szarpać trzy struny wiolinowe w górę..., potem D...., ale obie opcje sa niezle.
trzeba ćwiczyć..... :
Hej!
To temat z przed 8 miesięcy ...
Pół bankietu można w ten sposób zagrać - w sam raz na początek
Ogólnie przydatna technika nie tylko przy utworach JK
(Oczywiście basowe na przemian)
Tadeusz_drv apropos Krowy napisał(a):Wg mnie bardzo dobry kawałek na początek przygody nie tylko z twórczością, Kaczmarskiego
A ja za tą piosenką nie przepadam. Tekst i problem do mnie nie trafia.
laura napisał(a):A ja za tą piosenką nie przepadam. Tekst i problem do mnie nie trafia.
Tak jak już wspominałem ... temat z przed 8 miesięcy
Pierwsze primo: Ten utwór jest łatwy do zagrania i zaśpiewania
Po drugie primo Wg mnie ten tekst nie miał wiele przekazać, jest po prostu śmieszny
I po 3 primo... ultimo! napisałem że to początek przygody z gitarą i twórczością. Miesiąc później bym się zapytał jak zagrać "Balladę o ubocznych skutkach alkoholizmu" albo "Spotkanie w porcie" Po prostu krowa pierwsza wpadła mi w ręce i po trzech dniach obycia z gitarą chciałem coś zagrać. I analogiczne "Wydarzenie w knajpie" też.Pozdrawiam
Każdego gitarowego świeżaka zachęcam do tych utworów
PS Lauro, Młoda jeszcze jesteś i zakładam że historią to się za bardzo nie interesujesz ? więc utwory z wątkiem historycznym mają prawo do Ciebie nie trafiać. Pozdrawiam serdecznie!
Tadeusz_drv napisał(a):PS Lauro, Młoda jeszcze jesteś i zakładam że historią to się za bardzo nie interesujesz ? więc utwory z wątkiem historycznym mają prawo do Ciebie nie trafiać. Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za analizę psychologiczną, niestety nie trafiłeś. Bardzo lubię utwory inspirowane wydarzeniami historycznymi (
Krajobraz po uczcie,
Rejtana czy
Korespondencję klasową), ale
Krowy nie. Czy to aż tak bardzo źle o mnie świadczy?
Pozdrawiam
Laura
PS. Widzę, że Ty jesteś wyjątkowo stary. :rotfl:
Zrezsztą wiecej starszych osób(i to chyba nawet tu na forum) wymieniało "Krowę" jako piosenkę która im nie leży i nie ma to nic do wieku Laury
Ale to nie ma żadnego znaczenia komu się podoba a komu nie! Czytajcie uważniej. Napisałem że jest łatwa do zagrania i do zaśpiewania dla kogoś kto dopiero zaczyna grać na gitarze. U mnie najpierw był Kaczmarski i Jego twórczość zmobilizowała mnie do gitary. Na Kaczmarskim uczę się grać i akurat "Krowa" była pierwszym utworem jaki zagrałem mimo że bardziej podobała mi się "Samosierra" albo "Jałta" Jest po prostu łatwa i na tym utworze uczyłem się zmieniać pierwsze chwyty. Nie ma znaczenia czy mi się podoba czy nie!
Z poszanowaniem
Tadeusz
Tadeusz_drv napisał(a):Ale to nie ma żadnego znaczenia komu się podoba a komu nie! Czytajcie uważniej.
Tadeusz_drv napisał(a):Lauro, Młoda jeszcze jesteś i zakładam że historią to się za bardzo nie interesujesz ? więc utwory z wątkiem historycznym mają prawo do Ciebie nie trafiać.
Pisz uważniej
Serdecznie pozdrawiam
Laura
Ło matko! Ostatni raz bo nie zdzierże więcej...
Ps które napisałem do Ciebie nie było meritum mojej wypowiedzi.
Jeśli w każdym temacie z prośbą o pomoc w zagraniu jakiegoś utworu ktoś będzie dopisywał że mu się podoba albo nie to forum nie będzie miało żadnego sensu bo nic nie będzie można na nim znaleźć. Ktoś wygrzebał temat z przed kilku miesięcy a Ty tupiesz nogą i zupełnie OT piszesz że Ci się nie podoba. Szanuje Twoje zdanie ale styka już tego.
Wyluzuj.
Jak chcesz napisać coś konstruktywnego to wyraź swoje zdanie na temat utworów łatwych do zagrania na początku przygody z gitarą.
Pozdrawiam
Tadeusz_drv napisał(a):Jak chcesz napisać coś konstruktywnego to wyraź swoje zdanie na temat utworów łatwych do zagrania na początku przygody z gitarą.
Polecam "Mufkę" (żeby nie było OT
)
Tadeusz_drv napisał(a):Ło matko! Ostatni raz bo nie zdzierże więcej...
spokojnie
Tadeusz_drv napisał(a):Jeśli w każdym temacie z prośbą o pomoc w zagraniu jakiegoś utworu ktoś będzie dopisywał że mu się podoba albo nie to forum nie będzie miało żadnego sensu bo nic nie będzie można na nim znaleźć.
mimo wszystko wiele da się znaleźć
Laura wyraziła swoje subiektywne zdanie, do czego zreszta miała całkowite prawo, fakt że temat dot piosenek, których się nie lubi jest już na forum, ale czemu nie można powiedzieć przy okazji innego tematu? Zresztą powinieneś jak sam piszesz też nie zaśmiecać tematu, a górnolotnie zignorować offtopową wypowiedź, zamiast odwdzięczać sięprzytkiem (o niezainteresowaniu historią) ze słabą zresztą argumentacją (bo co ma do rzeczy wiek?).
Tadeusz_drv napisał(a):Wyluzuj.
Wszyscy wyluzujmy
I postawmy sobie po piwie i koniec
Pozdrawiam
fizol
Tadeusz_drv napisał(a):utworów łatwych do zagrania na początku przygody z gitarą.
Znam kilka takich, nie tylko Kaczmarskiego, jeśli chcesz mogę Ci przesłać tytuły, tylko napisz PW.
fizol napisał(a):fakt że temat dot piosenek, których się nie lubi jest już na forum
Sorry, nie wiedziałam.
fizol napisał(a):I postawmy sobie po piwie
Dobry pomysł
Tadeuszu czy pojawisz się w Krakowie?
Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę miłego dnia
Laura
Tadeusz_drv napisał(a):Sorry, nie wiedziałam.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=519&start=0">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 19&start=0</a><!-- m -->
Proszę bardzo
laura napisał(a):Dobry pomysł
Mi też możecie postawić