Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: I Ogólnopolski Festiwal im Jacka Kaczmarskiego w Kraśniku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jeden z organizatorów do mnie zadzwonił i poinformował o czymś takim, chcieli żeby pan Gintrowski był honorowym gościem festiwalu :lol: Poprosił też o zamieszczenie tych informacji

Wlepiłem to tutaj

pozdrawiam Big Grin

[ Dodano: 2005-08-29, 19:59 ]
Sorry - troszkę źle zrobiłem za co się kajam - tutaj powinienem był też zamieścić pełne informacje o tym konkursie. :oops:

„Źródło”

I Ogólnopolski Festiwal Piosenki Autorskiej im. Jacka Kaczmarskiego w Kraśniku
15 października 2005

Organizator: Centrum Kultury i Promocji w Kraśniku
Patronat: Burmistrz Miasta Kraśnik
Miejsce: Sala teatralno – kinowa CKiP, Al. Niepodległości 44
Data: 15 października 2005-08-03

10,00 – 13,00 – rejestracja uczestników i próby
13,00 – 14,00 – obiad dla uczestników
14,00 – eliminacje
18,00 – koncert laureatów
19,00 – uroczysty koncert z udziałem gościa specjalnego

Szczegółowe informacje i wyjaśnienia:
Centrum Kultury i Promocji w Kraśniku
Michał Dzik – tel. 0602–186–252 , (081) 825–63–36 , (081) 825–15–84
Dyrektor placówki : Elżbieta Katarzyna Kędzierska

REGULAMIN

I Cel imprezy:

- Popularyzacja repertuaru Jacka Kaczmarskiego
- Promocja polskiej piosenki poetyckiej oraz piosenki autorskiej
- Propagowanie wykonań „na żywo” – z akompaniamentem instrumentalnym
- Wymiana pomysłów i doświadczeń wykonawców
- Konfrontacja dokonań twórczych

II Warunki uczestnictwa:

1. Do udziału w Festiwalu mogą przystąpić:
a) soliści – wokaliści (akompaniujący sobie na dowolnym instrumencie; występujący z akompaniamentem innego instrumentalisty bądź zespołu instrumentalistów).
b) duety i większe zespoły wokalne z akompaniamentem oraz zespoły wokalno- instrumentalne.
c) jako osobna kategorię przewiduje się recytację poezji Jacka Kaczmarskiego oraz inspiracje jego twórczością w postaci mini widowisk.

W żadnej z kategorii nie przewiduje się możliwości stosowania podkładów muzycznych z kaset audio i płyt CD. Preferuje się wykonania „na żywo”.

2. Warunkiem uczestnictwa w Festiwalu jest przesłanie pisemnego zgłoszenia do dnia
5. 10. 2005 (Karta Zgłoszenia w załączniku oraz na stronie internetowej CKiP: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.krasnik.art.pl">www.krasnik.art.pl</a><!-- w -->) na adres:
Centrum Kultury i Promocji w Kraśniku
Al. Niepodległości 44
23 – 210 Kraśnik
tel. (081) 825–53–36 , (081) 825–15–84
lub pocztą elektroniczną na adres: <!-- e --><a href="mailto:kultura@home.pl">kultura@home.pl</a><!-- e -->
(W obu przypadkach wysyłania danych uczestnika prosimy o dopisek: „ I Ogólnopolski Festiwal im. Jacka Kaczmarskiego w Kraśniku”).

Prosimy również o opłacenie akredytacji w dwóch możliwych wariantach:
a) podstawowy – 20 zł. od osoby – w tym obiad i uroczysta kolacja
b) rozszerzony – 60 zł. od osoby – w tym nocleg w hotelu oraz posiłki jak wyżej.

3. Każdy wykonawca prezentuje 2 utwory bez ograniczenia czasowego prezentacji, w tym przynajmniej jeden musi być autorstwa Jacka Kaczmarskiego. Jako drugi element prezentacji preferuje się piosenkę autorską (prosimy o wcześniejsze przesłanie tekstu), aczkolwiek dopuszczalne jest wykonanie dwóch piosenek Jacka Kaczmarskiego.

4. Wyklucza się udział uczestników w dwóch grupach wykonawczych (członkowie jednej grupy nie mogą współtworzyć innej).

III Kryteria oceny

Jury w swojej ocenie kierować się będzie następującymi kryteriami:

- dobór repertuaru
- poziom artystyczny wykonania
- indywidualna interpretacja
- aranżacja
- wizerunek sceniczny

Organizatorzy zapewniają:

- nagłośnienie i fachową opiekę akustyka Jacka Muszyńskiego (tel. (081) 825–61–80)
- dwa posiłki i nocleg dla wpłacających akredytację
- kompetentne jury
- niepowtarzalną atmosferę koncertów

Organizatorzy nie zwracają kosztów dojazdu

IV Nagrody (niezależnie od kategorii):

Soliści (wokaliści oraz recytujący) Zespoły(wokalno – instr. oraz twórcy widowisk)

I – 500 zł. I – 500 zł.
II – 300 zł.(rzeczowe) II – 300 zł.(rzeczowe)
III – 200 zł.(rzeczowe) III – 200 zł.(rzeczowe)

V Tytuł Festiwalu pochodzi od pieśni Jacka Kaczmarskiego „Źródło”. Utwór ten jest też swego rodzaju hymnem festiwalu. Dlatego prosimy wszystkich uczestników
o przygotowanie tego utworu na finał (tonacja e – moll).
No proszę, tak blisko mnie a ja nic nie wiem... Swoją drogą to ciekawe - niemal dokładna kopia imprezy kołobrzeskiej...
Raczej nie bedzie aż na taką skalę, ale pewnie warto się wybrać. Big Grin Bo na konkurencję dla Kołobrzegu to szans nie mają Big Grin (przynajmniej jak narazie)
Jeśli impreza się odbędzie ja tam na pewno sie pojawię bo to tylko 50 km ode mnie. Z terminem też jest jakieś zamieszania bo na ich stronie widnieje data imprezy 04.11....
Obawiam się jednak, że jak na konkurs mogą mieć problemy z liczbą uczestników albo ich poziom będzie bardzo niski. Skoro przy ogólnopolskim zasięgu, były z tym problemy w Kołobrzegu....Ale może jest inaczej i robią ten konkurs bo jest na niego zapotrzebowanie?
lodbrok napisał(a):Z terminem też jest jakieś zamieszania bo na ich stronie widnieje data imprezy 04.11

no i wychodzi że zaczyna sie o północy Wink jakiś mroczny festiwal Smile
Korci mnie żeby do nich napisać. Nawet na tym forum nie ma nikogo z Kraśnika a skoro ktoś się porywa na organizację festiwalu im. J.K. to przecież nie jest to jakieś przelotne zainteresowanie. A organizatorzy zachowują się tak jakby nie znali w ogóle tej strony....
lodbrok napisał(a):A organizatorzy zachowują się tak jakby nie znali w ogóle tej strony....

Podejrzewam ze nie znają. Na moją trafili przypadkiem bo chcieli skontaktować się z Gintrowskim i facet mówil że wpisali w google "Gintrowski." I wtedy dali te regulaminy. Ja wysłałem to wszystko do ann na maila - jak admini zechcą to i na tej stronie zamieszczą. Big Grin Chociaż rzeczywiście zgodzę się, że organizatorzy powinni byli zacząć od was a nie ode mnie. Smile
lodbrok napisał(a):A organizatorzy zachowują się tak jakby nie znali w ogóle tej strony....
Ktoś do mnie zadzwonił i szukał telefonu do Gintrowskiego w związku z tym koncertem. Telefonu nie znam, więc i nie dostał i na tym skończyła się rozmowa. Regulaminu nie zaproponował o ogłoszenie też nie prosił.
Liczą pewnie, że Gintrowski zechce wystąpić. Zanosi się zapewne na gorzkie rozczarowanie...
Cytat:Liczą pewnie, że Gintrowski zechce wystąpić. Zanosi się zapewne na gorzkie rozczarowanie...

Też tak myślę, ale cóż... ich sprawa Big Grin
lodbrok napisał(a):No proszę, tak blisko mnie a ja nic nie wiem... Swoją drogą to ciekawe - niemal dokładna kopia imprezy kołobrzeskiej...
Z tego co się zorientowałem będą to eliminacje do Kołobrzegu przyszłorocznego.
Artur napisał(a):Z tego co się zorientowałem będą to eliminacje do Kołobrzegu przyszłorocznego.

taak? Niemożliwe. Śmiałem się że robią konkurencję dla Kołobrzegu i to ma być podobno niezależnyt festiwal. Tak mi mówili chyba że głupa ze mnie rżnęli. W takim razie po co im Gintrowski? :o
A tak w ogóle to gdzie jest Kraśnik?
I czego się dowiedziałeś??:>
agaciczek napisał(a):A tak w ogóle to gdzie jest Kraśnik?

Niedaleko Lublina. jakieś 30-40 km o ile się nie mylę. Smile Lublin mam nadzieję każdy wie gdzie jest - szukać na Wyżynie Lubelskiej :lol:
Petrvs napisał(a):Lublin mam nadzieję każdy wie gdzie jest
Pod Świdnikiem Wink .
W związku ze zmianami w formule festiwalu temat zamykam. Resztę dyskusji, która jest ciekawa przeniosłem tu