Forum o Jacku Kaczmarskim

Pełna wersja: Cytaty z twórczości J.K
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Wiem, że ktoś może uznać, że podobny temat już istniał - zwał sie "Ulubione teksty", czy jakoś tak Smile, ale ja jednak osobiście uważam, że tu chodzi o co innego, o zdecydowanie krótsze cytaty do wszelakiej maści komunikatorów internetowych (np. gg). Zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy mogą pochwalić taki sposób używania poezji Smile, ale ja tak lubię i znam jeszcze parę innych osób postępujących w ten sposób, jednak czasem brakuje już po prostu inwencji, zatem:

Proszę o propozycje cytatów z wiadomej twórczości, nadających się na opisy na gg, czyli uwzględniających ograniczenie do, ok 70 znaków, a zarazem przekazujących jakąś ciekawą myśl/idee, itp.

Ps. Proszę o nieograniczanie się tylko do twórczości JK (choć mógłby na to wskazywać dział), mile widziane cytaty z wszystkich utworów śpiewanych przez JK i/lub PG i/lub ZŁ.
"Lżej przez życia brnąć czeluście gdy rozprasza mroki uśmiech" mój ulubiony Big Grin
polecam (choć może trochę filiozoficzne)
"(...)hipokryzja finezji na amnezję fantazja"
"(...)kogo potępiać i czym jeśli stempel zastąpił tępe ostrze potępienia"

pozdrawiam
Hmm... To przypomina mi trochę Gazetę Telewizyjną z Wyborczej - swego czasu dawano tam właśnie taki fragment Kaczmarskigo (zdaje się że w programie na środę Smile ). Aż w końcu przestali tam to zamieszczeć - nie wiem dlaczego,nawet nie wiem dlaczego zaczęli...
Tyle off-topa - mi się zawsze podobał "jam po prostu jest rusofil antykomunista"
Pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedzi, postanowiłem dorzucić coś od siebie. Zdaje sobie sprawę, że nie są to zbyt optymistyczne cytaty, ale czasem gorsze samopoczucie tez należy jakoś światu pokazać:

"Co dziś źle się toczy - potoczy się gorzej!"
"A jedno, co naprawdę umiemy, to najpiękniej na świecie przegrywać."

Ps. Piękny avatar 2DH, to Ty ? :wink:
Mistszu napisał(a):Tyle off-topa - mi się zawsze podobał "jam po prostu jest rusofil antykomunista"
To takie na czasie Wink
adam_now napisał(a):Zdaje sobie sprawę, że nie są to zbyt optymistyczne cytaty, ale czasem gorsze samopoczucie tez należy jakoś światu pokazać:

"Co dziś źle się toczy - potoczy się gorzej!"
"A jedno, co naprawdę umiemy, to najpiękniej na świecie przegrywać."
Jak chcesz optymistycznie to proszę bardzo Tongue
Cytat:W dół, na boki, wzwyż ku słońcu
pesymistycznie?
Cytat:Na stracenie, w prawo - w lewo...
A mój ulubiony jako status na gg to i tak:
Cytat:Idziemy razem labiryntem ścieżek | Gdzie jeden koniec wiele ma początków
ewentualnie wyjątki z Przeczucia - dopasowane do pogody i pory roku Wink

BTW - można by tak bez końca Wink
ann napisał(a):dopasowane do pogody i pory roku
"Poczciwy deszcz ceruje niebo z ziemia" jak pada Big Grin
adam_now napisał(a):"A jedno, co naprawdę umiemy, to najpiękniej na świecie przegrywać."
Czy pamięć mnie nie myli? To chyba nie jest cytat z utworu Jacka.
Simon napisał(a):
adam_now napisał(a):"A jedno, co naprawdę umiemy, to najpiękniej na świecie przegrywać."
Czy pamięć mnie nie myli? To chyba nie jest cytat z utworu Jacka.
Też chciałem to napisać, ale
adam_now napisał(a):Ps. Proszę o nieograniczanie się tylko do twórczości JK (choć mógłby na to wskazywać dział), mile widziane cytaty z wszystkich utworów śpiewanych przez JK i/lub PG i/lub ZŁ.
Tongue

Pozdrawiam
Zeratul
Właściwie nadawałoby się też wiele rzeczy z każdego z horoskopów Kaczmarskiego.
Moja propozycja dla rannych ptaszków :wink:

"Bardzo śmiesznie wstawać rano kiedy spać byś chciał"

z utworu "Śmiech"
ale najbardziej lubie dawać jako opis:

"Polityka mi wisi dorodnym kalafiorem" :wink:

Pozdrawiam Big Grin
A ja lubie dawać na opisie cytat z ,,Poloneza Biesiadnego'' tj.
,,Pełna gnoju polska gleba,ale czasem sięga nieba'' :lol: Big Grin

pozdro
Zdecydowanie "Trzeba jeszcze mieć w co wierzyć, by się z własną pieśnią zmierzyć" i "Że pierwsza miłość będzie jedyną..."
Kamil napisał(a):Zdecydowanie "Trzeba jeszcze mieć w co wierzyć, by się z własną pieśnią zmierzyć"
Mam to podpisie nawet Smile
Ten fragment niesie za sobą niesamowitą siłę. Był motywem głównym kwietniowego koncertu (w rocznicę śmierci Jacka) w Toruniu, w Piwnicy pod Aniołem. Pozdrawiam
a ja dorzucę cytat z "Requiem rozbiorowego":
"...wolimy niewolę niż wolność, w której nie ma o co łbem tłuc..."
to chyba takie małe narodowe zboczenie Polaków
To jeszcze ja:
"Jednego nikt mi nie odbierze- ja jestem ja, ja, ja"
Mam jeszcze parę ulubionych, ale nie wiem, czy się mieszczą w gg :lol:
"budujcie Arke przed potopem naszych nad wlasnym losem lez" - czesto to mam w opisie Smile
Moje dwa absolutnie ulubione opisy to:
Arrow "Jeszcze Polska wtedy żyła, gdy za nią ginęli"
Arrow "Większego ognia Bóg nie wznieci, niż ten spod palców Jego dzieci"
adam_now napisał(a):"Polityka mi wisi dorodnym kalafiorem" Wink
Popieram! I dorzucam jeszcze "Nie ja niszczyłem ten kraj, nie ja będę go teraz budował".
Smile
Pozdrawiam!
I w skrajnych momentach- "Szlag mnie trafia, ergo sum!" Smile
Oj, topic ten uświadomił mi jak wielu utworów Mistrza jeszcze nie znam Sad

A ode mnie to napewno:
"Nie ma w kogo wierzyć, komu ufać, nienawidzić kogo"
"Był czas gdy cień mój cieszył się, jak ona mnie jej cień ją mamił" (i parę innych z "Wędrówki z cieniem", ale ten to mój ulubiony)
"Zapomniany w środku drogi, porzucony przez anioły"
"I na niebieskim, na sklepieniu, wypisać krwią dewizę <<nic to>>"
"Zawsze znajdzie się ktoś, kto się znajdzie nie w porę" (na jellonki)
"Piszesz wiersze? A po cóż, czy nie starczy nam Norwid?"
"Jestś słabością moją więc dodaj mi sił, pomóż mi przejść przez strumień rękę daj" (jakoś to się udało mi zmieścić w opisie, nie pamiętam jak, ale na pewno wyciąłem spacje)

Nie wszystkie da się wstawić poprzez zwykłe gg, ono po prostu nie wykorzystuje możliwości tego protokołu (kadu natomiast wykorzystuje :lol: )
Oczywiście normalnie mam tego znacznie więcej, żadko kiedy mój opis nie zawiera czegoś z pana Jacka, ale niestety zapis ich wszystkich został bezpowrotnie utracony Sad
2DH napisał(a):Parę słów sprostowania:
Przyznaję się do błędu, późna pora a pisałem z pamięci. Dzięki za przypomnienie!
"Oddaj komuś rząd dusz i na własny szlak rusz..."
:gitara:
Arrow "Patrz jak piją i żrą, twoją żywią się krwią"

I jeden z moich ulubionych, choć wiem że to nie Jacek jest jego autorem:

Arrow "Brzozo wędrowna, czemu się śnisz? I tak cię zrąbią dla mnie na krzyż"
Ostatnio bardzo lubię dawać jako opis:

"Gram w kiepskiej sztuce - życiem zwanej, Lecz chciałabym w niej zagrać - pięknie..."

tylko żeby zmieściło się w gg trzeba pominąć spację ;/

"Bo kto biegnie - zginie dziś w biegu!A kto stanął - padnie gdzie stał!"
"Woda Życia nie istnieje,ale zawsze warto po nią iść."
"Polacy żyją z Bożej łaski,piastując myśli niedzisiejsze."

Jako opisy świetnie nadają się też myśli Leca (przynajmniej ja tak uważam :wink: ) np.
" Żyć jest bardzo niezdrowo. Kto żyje ten umiera." (mój absolutnie nr1 Leca Big Grin )
"Dopiero po stworzeniu świata powstało mnóstwo niestworzonych rzeczy"
"Optymizm i pesymizm różnią się jedynie w dacie końca świata"

P.S.
VanThunderbolt napisał(a):
adam_now napisał(a):"Polityka mi wisi dorodnym kalafiorem"
O ile dobrze pamiętam to ja to napisałam... ;/ ale wybaczam pomyłkę :wink:
JUTA napisał(a):Jako opisy świetnie nadają się też myśli Leca (przynajmniej ja tak uważam :wink: ) np.
" Żyć jest bardzo niezdrowo. Kto żyje ten umiera." (mój absolutnie nr1 Leca Big Grin )
W ramach nawiązania myśl z "Pomniejszych bóstw" Pratchetta:
"To przecież pustynia. Ludzie tu umierają. To bardzo popularne zajęcie w tej okolicy" :wink:
I jeszcze przysłowie: "Mądry to kruk, który wie, w którą stronę wskazuje wielbłąd".
JUTA napisał(a):
VanThunderbolt napisał(a):
adam_now napisał(a):"Polityka mi wisi dorodnym kalafiorem"
O ile dobrze pamiętam to ja to napisałam... ;/ ale wybaczam pomyłkę :wink:
O ile dobrze pamiętam to napisał to JK... ;/ ale On Ci chyba też wybaczy :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
"Ja, częściej niż wy jeszcze, żyć nie chcę - a muszę!"

"Zesłani! Zesłani! Naznaczeni, potępieni i sprzedani!"

"Płoną majątki i kościoły... i Chrystus!.. z kulą! w tyle glowy!"
Zeratul napisał(a):O ile dobrze pamiętam to napisał to JK... ale On Ci chyba też wybaczy
Zeratul czepiasz się słówek (jesteś irytujący :wink: ). Swoimi nieprzemyślanymi posunięciami możesz doprowadzić do rozłamu we frakcji rogozińskiej Tongue
Jako moderator wytykasz biednym forumowiczom najdrobniejsze przewinienia. Jak dla mnie to chcesz być świętszy od Papieża :wink: (i żebyś się przypadkiem nie uczepił tego sformułowania "dla mnie" Tongue ) Nie dam Ci satysfakcji z możliwości wstawienia swojego ulubionego ostatnio emota - :ot:
"Żyjemy! Dobra nasza! Co z życia chcesz, za życia bierz!"
"O spokój apeluje furiat, O dietę z warzyw - ludożerca!"
Pozdrawiam
Corchorus
JUTA napisał(a):
Zeratul napisał(a):O ile dobrze pamiętam to napisał to JK... ale On Ci chyba też wybaczy
Zeratul czepiasz się słówek (jesteś irytujący :wink: ).
Oj, coś poczucie humoru z mody chyba ostatnio wychodzi Smile
Stron: 1 2 3 4 5 6