Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka waznych pytań
Witam !!
Jestem nowym uzytkownikiem tego forum, ale jednoczesnie pasjonatem Kaczmarskiego i mam nadzieje ze to forum pozwoli mi poszerzyć swoją wiedze na Jego temat.

Mam pewien problem i prosze o pomoc.
W kwietniu mam mature ustna z z jezyka polskiego. Temat jaki sobie wybrałem to"Korespondencja sztuk w twórczości Jacka Kaczmarskiego"
Zamieszcze swoj plan wypowiedzi i bardzo prosze o pomoc w jego weryfikacji.

1.Krotka notka biograficzna
a) data i miejsce urodzenia itp.
b) kilka słów na temat jak sytuacja polityczna wpłyneła na twórczość Jacka

2.Inspiracje:
a) malarstwo (Krzyk; +interpretacja tekstu)
b)rzeźba (Dawid+ interpretacja)

3. Poezja śpiewana jako ulubiony gatunek Jacka
a) próba zdefiniowania terminu poezja śpiewana
b) przeplatanie sie muzyki z poezja
c) Teza : myzka pisana do utworów nie może sama istnieć + udowodnienie tej tezy

4. Podsumowanie + przygotowanie muzyczne wybranego utowru ( jeszcze nie wiem co to będzie ale najprawdopodobniej obława)

Czy plan ten jest dobry ?? Wiem ze jest bardzo okrojony ale mam tylko 15 min na mprzedstawienie wszystkiego.
Czy zapomniałem o jakiś waznych pozycjach ??
Jeszcze raz prosze o pomoc
Pozdrawiam Michell
Odpowiedz
No już o tym pisaliśmy
I z tym się zgodziliśmy,
Że twórczość Jacka,
To piosenka literacka Smile
A wszelkich informacji,
Pomocnych w prezentacji
Szukaj w Gajdy pracy*
I wszystko będzie cacy Smile

*Książka Krzysztofa Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów"

[ Dodano: 2005-04-01, 00:09 ]
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gkn-prus.com.pl/nowa/modules.php?name=Sklep&nazwa=autor&id=5379">http://www.gkn-prus.com.pl/nowa/modules ... or&id=5379</a><!-- m --> tu można jeszcze kupić wspomnianą książkę. Podstawa dla milośnika twórczości JK Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Zastanów się czy przez 15 minut jesteś w stanie zmieścić to wszytko co zaplanowałeś. Moim zdaniem trochę tego za dużo. Musisz zrobić jakąś próbną prezentację dla kogoś i sprawdzić jak to wychodzi czasowo. Zgadzam się z Przemkiem, że określenie "poezja śpiewana" w kontekście twórczości Jacka, to nie jest najszczęśliwsze określenie bo zbyt kojarzy się z twórcami z kręgu Krainy Łagodności, a Jacka trudno do nich zaliczyć.
Tu widzę niebezpieczeństwo i możesz się na tym wyłożyć.
Co rozumiesz przez :"przeplatanie się muzyki z poezją"?. Nie rozumiem poza tym stwierdzenia że: "muzyka pisana do utworów nie może sama istnieć ". Przecież istnieją utwory instrumentalne czy symfoniczne i świetnie sobie radzą (oczywiście nie autorstwa Jacka). Dla Jacka najważniejsza była treść i ja bym raczej postawił pytanie, skoro dla Jacka najważniejszy był tekst, to dlaczego zdecydował się swoje utwory prezentować jako piosenki? Co to w rezultacie dało? Polecam wywiady na stronie Artura, znajdziesz tam wiele ciekawych wypowiedzi.
Jeśli chodzi o wybór utworu to Obława chyba nie bardzo, bo w jakim stopniu ona koresponduje z tematem? Wybierz raczej jakiś utwór inspirowany właśnie sztuką. Np. "Krzyk". Postawi komisję do pionu i masz zdane na bank :wink: Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
[ Dodano: 2005-04-01, 00:09 ]
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gkn-prus.com.pl/nowa/modules.php?name=Sklep&nazwa=autor&id=5379">http://www.gkn-prus.com.pl/nowa/modules ... or&id=5379</a><!-- m --> tu można jeszcze kupić wspomnianą książkę. Podstawa dla milośnika twórczości JK Smile[/quote]

Książkę tą juz mam w swoich zbiorach i została przeczytana dwa razy Smile

A apropo muzyki to bez tekstów Jacka nie mogła by sama istnieć. Chodziło mi o jego twórczość, bo trzeba powiedzieć że instrumentalnie te programy nie są wybitne. Ale spowodowane to jest tym że własnie Jacek nastawił sie głównie na przekaz. Jak sam napisał w jednym z wywiadów że nie chciał żeby ktoś jadąc samochodem słuchał jego utworów chciał wręcz żeby jego muzyka podczas jazdy przeszkadzała kierującemu. :]

Dzięki za pomoc jak bedzędziecie mieli jakieś zastrzezenia lub pomysły to bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie !! :] :] :] :] Big Grin
Odpowiedz
Jeśli nadal jestes otwarty na sugestie Smile to rowniz mam zasterzezenia do punktow 3b i 3c. Moim zdaniem przeplatane sie muzyki i poezji mozna by z powodzeniem zastapic "muzyka jako sposob wyrazenia mysli zawartych w wierszach". Co moglo by w sposob prosty przeniknac na punkt 3c (czyli w twoim przypadku teze) opisujacy "zalety" rozpowszechniania sie tworczosci i prawd w nich zawartych poprzez to medium. Wedlug mnie twoja teze jest bardzo prosto obalic , pamietajac ze muzyka to nie tylko warstwa instrumentalna ale roniez linia melodyczna, ktora to nie raz i nie dwa zdazalo nam sie zanucic nie znajac slow SmileSmileSmile pzdrw i co zlego to nie ja Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Ja w punkcie 2 a) sugerowałbym jednak "Rejtana..." albo "Ambasadorów" . Jest tam IMO chyba znacznie więcej odniesień do obrazów tytułowych niż w "Krzyku" i chyba lepiej pasują do tematu.
Nie wiem czy to należy do tematu :oops: , ale ja zastanowiłbym się nad "dołożeniem" odniesień do muzyki (np. Karmaniola) - wszak Jacek tworzył przede wszystkim teksty.
Co do "poezji śpiewanej" to zgadzam się z lodbrokiem, że to nie najszczęśliwsze określenie na twórczość JK.
Co do "muzyki nie mogącej istnieć bez tekstu" to bym się z Tobą nie zgodził.
JK (lub/i PG) napisał wiele wspaniałych utworów (vide choćby większa część "Sarmatii", które co prawda nam jako "kaczmarofilom" od razu kojarzą się z "tekstami", ale sądzę, że dałoby się ich słuchać również jako "muzyki") - choć oczywiście tezę tą łatwo udowodnic przez "odpowiedni" dobór przykładów Tongue
Poza tym faktycznie możesz się "nie wyrobić" czasowo - już samo "przygotowanie muzyczne wybranego utworu" zajmie Ci przynajmniej kilka minut.

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
A ja bym zrezygnowała z punktu trzeciego, albo poważnie go ograniczyła, a za to dała więcej tekstów - może nawet któryś inspirowany jakimś dziełem literackim, może filmem (ha! to chyba też sztuka, nie?). W końcu temat to Korespondencja sztuk w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Zamiast opowiadać o poezji śpiewanej (IMHO nie do końca pasuje to do tematu) - raczej więcej opowiedzieć o inspiracjach Jacka, wspomnień o inspiracjach historią Smile
A co do utworu - na pewno nie Obława :!: Koniecznie coś z utworów inspirowanych - może Somosierra albo Wigilia na Syberii?
I może reprodukcja jakiegoś obrazu?
Odpowiedz
ann napisał(a):A co do utworu - na pewno nie Obława :!: Koniecznie coś z utworów inspirowanych
Rozumiem ze inspirowanych sztuką inną niż piosenka literacka, czy też poezja śpiewana? Bo przecież "Obława" jest inspirowana utworem Wysockiego...
Odpowiedz
Dokładnie!
Odpowiedz
Dziękuje wszystkim serdecznie za pomoc !! Moja praca znacznie uległa zmienie dzięki Wam, oczywiście na lepsze.
Wczoraj przedstawiałem swoja prace i jestem już po wynikach.......
Dostałem maksymalna liczbe pkt Big Grin !!
Jeszcze raz serdecznie Wam wszystkim dziękuje !!
Pozdrawiam Michell
Odpowiedz
Michell napisał(a):Dostałem maksymalna liczbe pkt Big Grin !!
teraz podziel to na liczbę osób, które pomagały Wink
Odpowiedz
kolego mature musisz sam zdac a nie szukać pomocy u innych.Sam musisz próbowac interpretować Jego utwory, próbować je łączyć, analizowac tekst.O to chodzi w poezji, chyba , że chcesz iść na łatwiznę.nie pisze tego złośliwie więc prosze się nie gniewać
Odpowiedz
A Ty Sławku zdawałeś już maturę?
Odpowiedz
zdałem mature rok temu.Byc może mnie nie zrozumiałaś?nowa matura nie polega na sciagnieciu tego co ktos napisał na forum, tylko samodzielnej pracy.mozna oczywiście korzystac ze źródeł,ale z umiarem.W przypadku poezji miżna dodatkowo pójść błednymi drogami przy powtarzaniu obcych interpretacji.Poza tym ja nikogo nie atakuje ani nie krytykuje!Chciałem dać mu dobra rade.A Ty zdalaś już maturę ?miłego dnia.

[ Dodano: 2005-05-11, 12:40 ]
przepraszam,myślałem,że jestes dziewczyną.Coś mi się pomieszało
Odpowiedz
Drogi Sławku, w moim przypadku matura to tak zamierzchła przeszłość, że lepiej się nie przyznawać kiedy to było. :wink: . W międzyczasie udało mi się zdać jeszcze parę ważniejszych życiowych egzaminów, ale nigdy nie pozwalam sobie na protekcjonalny ton w stosunku do osób, które są na początku swojej edukcyjnej drogi bo uważam, że jest to nie na miejscu, zgodnie z przyłowiem: zapomniał wół jak cielęciem był. Osoby, które szukają wsparcia na tym forum przeważnie mają swoją własną koncepcję przygotowania tematu maturalnego a jedynie szukają potwierdzenia swojego wyboru lub pytają o radę w pewnych konkretnych sprawach, co do których mają wątpliwości. Nie chodzi tutaj zatem o bezmyślne powtarzanie czyichś interpretacji. Czy widzisz zatem coś złego w takim poszukiwaniu pomocy?
Wszyscy Ci, których inspiruje twórczość J.K. specjalnie wybierają sobie tematy związane z tą twórczością właśnie dlatego, że są osobami ambitnymi, osobami które chcą przygotować taki temat który je pasjonuje a nie wyłącznie dlatego by zaliczyć cokolwiek i jakkolwiek. I ja ze swojej strony zawsze chętnie takim osobom pomogę, jeśli się o taką pomoc zwrócą.
Uważam, że zamiast pouczać innych w tym względzie, powinieneś raczej dołożyć większej staranności co do poprawności językowej i ortograficznej swoich postów, bo tak jak wyglądają teraz, to moim zdaniem nie przystoi maturzyście z rocznym stażem :wink: . Również życzę miłego dnia i pozdrawiam
Odpowiedz
Dziękuję za zwrócenie uwagi.Ma pan rację, ja nie byłem lepszy,ale teraz żałuję tak wiele razy poszedłem na łatwiznę i teraz odczuwam tego konsekwencję.Nie próbuje siebie usprawiedliwiać ani kogoś potępiać.Jestem na studiach i przed odpisywaniem bronie sie jak przed zarazą.Kończe, bo to jest forum o Jacku Kaczmarskim i za chwilę dostanie mi sie od Artura .pozdrawiam

[ Dodano: 2005-05-12, 10:04 ]
Pokornie przyjmuje krytyke osoby starszej.ma pan rację, ze ja nie byłem lepszy,ale teraz żałuję,że tyle razy poszedłem na łatwiznę.Obecnie bronię się przed odpisywaniem jak przed zarazą.Ja nie próbuje siebie usprawiedliwiać ani kogoś potepiać bo nikt mi takiego prawa nie dał, więc prosze się do mnie nie zwracac jakbym zrobił coś złego.Sam chetnie pomagam jeśli ktos sie zwróci z prośbą.Kończę, bo to jest forum o Jacku Kaczmarskim i za chwilę dostanie mi się od Artura. Swoja drogą to chyba dobrze ,że ludzie w moim wieku słuchają takiej muzyki i próbują o tym dyskutować, tylko ,że czasami rodza sie zgrzyty.Życze miłego dnia.
Odpowiedz
Ok Sławku. Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne. I nie "panuj" mi proszę bo tu nie ma takiego zwyczaju. Wszyscy są równi, bez względu na wiek, płeć, wyznanie etc. Smile . Pozdrawiam
Odpowiedz