Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa wersja forum
Dziś forum zostało zaaktualizowane do wersji 1.9.2. Wszelkie łatki bezpieczeństwa zostały wgrane. Doszły nowe modyfikacje, ale nie wiem czy będziemy ich używać.
Forum ładuje się dwa razy szybciej (ponad dwa razy mniej zapytań do bazy danych), ale nie wiem czy na polskich łączach to będzie widać. Miłego używania Smile
Artur napisał(a):Forum ładuje się dwa razy szybciej
zapomniałeś dodać podobno Wink
Strona wygenerowana w 0.3 sekundy. Zapytań do SQL: 34

Pokazuje, że szybciej, ale jak naprawdę? Komuś chodzi lepiej?
Mnie chodzi tak jak zawsze Tongue
Ja też różnicy szczerze ci powiem że nie widzę... Co było to i jest... Ale przyjmijmy tezę, że jest lepiej Tongue :lol:
U mnie działa znacznie szybciej.

KN.
U mnie też. Przynajmniej w domu, a jutro sprawdzę jak w pracy
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
U mnie co prawda jest jak było ale za to mogę się pochwalić znajomym że jestem na takim jednym Forum co to się generuje w 0.3 sekundy...Wink

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
A u mnie się pojawia to:

Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 40

To co to znaczy?? Że szybciej jest? Big Grin A wcześniej ile było?
Wcześniej było zależnie od podstrony od 150 do 300 zapytań.
Widzę, że doszła nowa opcja: "Zgłoś ten post do Moderatora i Administratora" Big Grin
A co jeżeli ktoś zgłosi np. post Artura :lol:
BTW u mnie: "Strona wygenerowana w 0.31 sekundy. Zapytań do SQL: 51"

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Forum po małej przerwie rusza ponownie. Obecna wersja to 1.9.4. Dodano poprawki z wersji phpbb 2.14. Szybka odpowiedź znów pod każdą stroną tematu a nie tylko na ostatniej Smile
Jak się kliknęło na zdjęcie JK, to "szliśmy" do strony głównej - teraz to nie działa Sad

pozdrawiam
AP
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Już idziemy Wink
Super! Big Grin
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Forum zaaktualizowane do wersji 1.9.5. Wgrane poprawki bezpieczeństwa z 2.0.15. W razie błędów piszcie Smile
A można mieć pytanie?
I z góry proszę: nie bijcie jeśli odpowiedź jest do odgrzebania gdzieś wśród tysiąca wątków.
Tak sobie pomyślałem zaglądając tu, że mimo nieuchronnych potyczek, pyskówek czy wręcz awantur czasami Wink, panuje wśród kaczmarofilów specyficzna atmosfera. Fakt, że wielu z nas zna się z realnego świata to raz, ale ja na przykład nie znam wielu forumowiczów, a mimo to czuję się tu swojsko. Bardzo, ale to baaaardzo rzadko zaglądam na fora typu onet.pl, gdzie gros uczestników szczyci się nickami tymczasowymi, a popisom swej głupoty dają upust wręcz niekontrolowany (że o chamstwie już nie wspomnę).
Tu jest inaczej, bo... No właśnie - przypominam sobie niedawną rozmowę z jednym z forumowiczów, z której wynikała konieczność zalogowania się tu na tym forum jako konkretny użytkownik, by móc cokolwiek napisać. Spotykam się jednak z użytkownikami typu "gość". To jak to właściwie jest?

I jeszcze jedno (bo zauważyłem, że drugi post dokleja się do poprzedniego ergo grzechu "zdwojenia wypowiedzi" nie ma jak popełnić Wink )
Skoro wątek nazywa się "uwagi o forum", to zgłoszę jedną.
Przydałoby się umieścić na dole stronek link "do góry". Ja sobie ustawiłem wyświetlanie chyba na 100 listów i teraz jak coś napiszę i chcę powędrować gdzieś indziej, a czytam ostatnią wypowiedź na takiej liście to przewijam i przewijam do góry zanim trafię na obszar, z którego mogę się przenieść. Taki link "do góry strony" byłby IMHO dość przydatny (a chyba nietrudny, co? ) Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
goscie sa tylko w hyde parku
Ech...starzyście, a dupaście! Sorki za zawracanie głowy - zauważyłem te odnośniki Smile :oops:
k. napisał(a):goscie sa tylko w hyde parku
Dzięki.
Teraz rozumiem i (na razie) nie mam więcej pytań Wink

I jeszcze jedna uwaga. Są takie rubryczki przy niektórych: "ostrzeżeń ileś tam" i "pomógł ileś tam". Oczywiście domyślam się co to jest, ale mam takie spostrzeżenie, że głupio wyglądają jednocześnie Big Grin
BTW - Taki Tomek pomógł TYLKO 4 cztery razy??
Macku, bo "pomógł" może dać tylko ten kto założył dany temat a "pomagający" mu odpowiedział. To dobra opcja ale jej używanie niestety jest ograniczone i Art mówi, że niestety możliwości techniczne nie pozwalają na to by ją jakoś rozszerzyć.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Rozumiem
EOT
Wersja forum wzrosła do 2.0.17 - dodana łatka zabezpieczająca.

[ Dodano: 2005-08-01, 16:18 ]
Dodałem też modyfikacje zmieniającą datę ostatniego postu na taką bardziej ludzką Wink
W kwestii datowania postów: :brawo:
Natomiast u mnie zdarzają się problemy z wyświetlaniem "napisów" przy obrazkach (np. w głównym menu na górze czy w nagłówkach kolumn przy listowaniu nieprzeczytanych postów) - konkretnie napisy nie są wyświetlane w ogóle - problem znika po odświeżeniu strony, ale podejrzewam raczej mikrousterkę w skrypcie niż błąd mojej przeglądarki.

Pozdrawiam
Zeratul
Nie bardzo wiem o czym piszesz, może jakoś bardziej obrazowo? Jakie obrazki?
Artur napisał(a):Nie bardzo wiem o czym piszesz, może jakoś bardziej obrazowo? Jakie obrazki?
Wyjaśnię to na przykładzie "głównego menu":
np. przy linku FAQ jest obrazek ze znakiem zapytania i już dwa razy zdarzyło mi się tak, że widać było tylko w/w obrazek, natomiast niewidoczny był tekst "FAQ" (analogicznie było z pozostałymi linkami).
Gdyby było odwrotnie - tzn. "zniknęłyby" obrazki to byłaby to zapewne wina mojej przeglądarki. Natomiast z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz :o
Jak mi się uda to jeszcze raz wywołać to zrobię zrzut ekranu (bo efekt jest dość ciekawy) :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
Znaczy dziś tak mogło się stać - jak robiłęm te daty. Czy masz to częściej?
Wcześniej się z tym nie spotkałem i może faktycznie był to jednorazowy problem.
BTW właśnie zauważyłem, że przy "Dodano" (dołączaniu drugiego postu do poprzedniego) jest nadal stary format daty i w tym wypadku niestety nowa wersja utrudnia orientację w "chronologii zmian"

Pozdrawiam
Zeratul
Problem musiał być włąsnie jak wgrywałem plik odpowiedzialny za język Smile
Czemu utrudnia?
Artur napisał(a):Czemu utrudnia?
Bo jak masz w dacie posta np. "dwa dnie temu o 13:56" a niżej, przy "dodano", np. 1-08-2004 14:56 (czy coś w tym stylu), to żeby sprawdzić kiedy wprowadzono zmiany trzeba "przekonwertować" jedną z dat.
(w sumie nie wiem czemu utożsamiłem "dodano" z edycją postu :oops: przy poprawnej interpretacji właściwie nie jest to duży problem)
Poza tym (w sumie jest to trochę związane) po zmianie posta w temacie o Chello nie pojawiła się informacja "zmieniony przez...", data postu też nie uległa zmianie. Otwiera to niestety pole do pewnych nadużyć (które nie są niestety wyklucczone w obliczu tego co się czasem dzieje na forum Sad )
Na razie dopisałem "edit" samodzielnie Wink

Pozdrawiam
Zeratul
Poprawki bezpieczeństwa do wersji 2.0.19 (zagrożeni tylko użytkownicy internet explorera) wprowadzone.