Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aktualizacja forum i wyszukiwarki w nim
Forum zostało zaktualizowane do najnowszej wersji, czyli phpbb 3.0.12. Zmian rewolucyjnych nie ma, kolejna wersja zapowiadana to 3.1 i wtedy trochę się będzie dziać - większe użycie technologi Ajax :)

Z innych atrakcji - zmieniłem mechanizm wyszukiwania na forum. Wreszcie udało mi się uruchomić Fulltext mysql zamiast Fulltext native. Wyszukiwarka powinna chodzić szybciej i co ważniejsze - możliwe jest wyszukiwanie słów 3 znakowych a nie 5 jak było do tej pory. Maksymalna ilość znaków w wyszukiwarce może wynosić obecnie 64 znaki a nie 14 jak do tej pory.

Rozmiar bazy po zmianie sposobu wyszukiwania spadł z ponad 500 MB do 160 MB :)
Odpowiedz
Praca z Ajaxem - czystym relaksem!
Odpowiedz
Na prośbę jednego z użytkowników ilość wiadomości pw wzrosła do 50. Mamy więcej miejsca można pofolgować :)
Odpowiedz
Ktoś nie ma maila/fejsa/gg? :)
Czy może jakiś czat randkowy się pojawił? :P
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Artur napisał(a):Mamy więcej miejsca można pofolgować :)

No..., folgujących tej nocy mocno przybyło!
Ale może to i dobrze, przynajmniej średnia dyskusji zdecydowanie skoczyła ;)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Skoro są takie problemy ze spamem to może do czasu znalezienia skutecznego rozwiązania chwilowo zablokować możliwość rejestracji nowych użytkowników? Jak się domyślam, i tak mało kto się teraz rejestruje, a po kliknięciu na rejestrację można dać info, że w celu rejestracji prosi się o napisanie e-maila do admina lub jednego z moderatorów, który zrobi to ręcznie? Dzięki temu zablokujemy boty.
Odpowiedz
Zgadzam się z Lutrem, bo ręczne kasowania postów jest koszmarem. Szkoda, że nie ma opcji usuń wszystkie posty danego użytkownika. W przypadku takiego spamu byłoby to idealne...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ale użytkowników usuwasz, mam nadzieję?
Odpowiedz
Blokuje ich, ale to syzyfowa praca :/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Wywaliłem ponad 100 kont, które powstały w tym tygodniu wraz z postammi, mam nadzieję, że nikt nowy nie ucierpiał... Zmieniłem też pytanie potrzebne do rejestracji.
Można dodać więcej pytań - będą losowe, trudniej złamać. Jakieś ciekawe pomysły? Dajcie znać na pw to dopiszę i wasze :)
Odpowiedz
Artur napisał(a):mam nadzieję, że nikt nowy nie ucierpiał... :)
A jednak są poszkodowani :/
A nie można by dodać po prostu captcha?
Chyba tego spamboty nie złamią tak łatwo?
"Być swoim własnym Światowidem,
Cudzych nie wyśmiewając bożyszcz"
Odpowiedz
captcha jest głupie, bo często nawet człowiek ma problemy z odczytaniem...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):captcha jest głupie, bo często nawet człowiek ma problemy z odczytaniem...

To prawda, ale w końcu za którymś odświeżeniem trafisz na kod, który odczytasz. A to przecież i tak byłoby jak rozumiem potrzebne jeden raz, przy pierwszej rejestracji.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Przemek napisał(a):... jest głupie, bo często nawet człowiek ma problemy ...
To trygonometria też jest głupia? A twórczość Patrona tej strony?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
trygonometria i twórczość patrona nie jest kierowana do botów...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Swoją drogą czy ktoś wie, jaki jest cel rejestrowania się przez boty i wysyłania jakichś idiotycznych postów? Innymi słowy co ktoś z tego ma, że na forum pojawia się kilkaset postów kilkudziesięciu użytkowników, których trzeba kasować?
Odpowiedz
a nie chodzi w tej działalności botów o to samo, co w spamie? czyli np., ze zasypując możliwie dużą ilość odbiorców, statycznie zwiększa się możliwość kliknięcia w linki, które spam zawiera?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Dokładnie o to chodzi.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Niktważny napisał(a):a nie chodzi w tej działalności botów o to samo, co w spamie? czyli np., ze zasypując możliwie dużą ilość odbiorców, statycznie zwiększa się możliwość kliknięcia w linki, które spam zawiera?

A statystyczna większa LICZBA odbiorców to wyższa pozycja w wyszukiwarce.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):trygonometria i twórczość patrona nie jest kierowana do botów...
Chodziło mi raczej o to, iż nie powinno się mówić o czymś, że "jest głupie" tylko dlatego "bo często nawet człowiek ma z tym problemy".

Ale bardziej merytorycznie. To propozycja dla Adminiralicji. Rejestrowałem się ostatnio na forum kazikowo-kultowym i tam zastosowali niezły chwyt; zamiast przepisywania (a może obok? - nie pamiętam) niewyraźnych literek, trzeba dokończyć konkretną frazę z jakiegoś tekstu związanego z patronem strony. Sądzę, że i to jest do złamania przez boty, ale taki miniquiz z twórczości JK byłby na miejscu.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Tylko że to jest stosunkowo łatwe do złamania przez boty. Chyba że pytania sformułowane byłyby inaczej, na przykład: "Jakim narzędziem posługuje się podmiot liryczny do gnębienia swego psa w utworze z lat 70.? Nazwę wpisz w mianowniku liczby pojedynczej". Tyle że znów - tego mogłoby nie przejść wielu żywych kandydatów na forumowiczów ("Co to jest do cholery ten mianownik?!").
Odpowiedz
MacB napisał(a):Przemek pisze:
... jest głupie, bo często nawet człowiek ma problemy ...
To trygonometria też jest głupia? A twórczość Patrona tej strony?

MacB napisał(a):Przemek pisze:
trygonometria i twórczość patrona nie jest kierowana do botów...
Chodziło mi raczej o to, iż nie powinno się mówić o czymś, że "jest głupie" tylko dlatego "bo często nawet człowiek ma z tym problemy".

Nie no, Maćku, w swoich skrótach myślowych przechodzisz, mam czasem wrażenie, samego siebie :D
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Ale trygonometria jest głupia - tak przecież większość uważa, nie?

Edit: Z tym, że gdyby przy rejestracji dawać zadanie z trygonometrii, to bot nie miałby z nim większych problemów (w przeciwieństwie do ludzi).
Odpowiedz
Luter napisał(a):Ale trygonometria jest głupia - tak przecież większość uważa, nie?

No, pewnie.
Ja to nawet już nie pamiętam co to w ogóle było!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
Luter napisał(a):Ale trygonometria jest głupia - tak przecież większość uważa, nie?

No, pewnie.
Ja to nawet już nie pamiętam co to w ogóle było!

Nie pamiętasz co to w ogóle było, a więc jest głupia? To dopiero skrót myślowy!
Odpowiedz
Raczej nie chce pamietac:)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
MacB napisał(a):
Przemek napisał(a):trygonometria i twórczość patrona nie jest kierowana do botów...

Zależy o czym tak mówimy. W przypadku tych rebusów to akurat jest uprawnione. Służą one do zabezpieczenia się przed automatami rejestrującymi i dlatego jest obrazek z tekstem lub kodem do przepisania, ale jego czytelność jest czasem taka tragiczna, że właśnie nawet człowiek ma problem z odczytaniem tego problem. Dlatego to jest głupie, bo teoretycznie właśnie tylko automat ma mieć z tym problem a nie człowiek.
Ostatnio spotkałem się z lepsza opcją, jest tam 6 obrazków pzredstawiajacych rózne przedmioty i zadanie do wykonania typu "przenieś samochód do kółka" i to nie jest głupie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tylko że to jest stosunkowo łatwe do złamania przez boty.
Wątpię, by boty stosowały metody związane z indeksowaniem treści strony itp.
Bardziej prawdopodobny jest brute-force (zgadywanie losowego ciągu) albo podnajęci koreańczycy ;)
Podejrzewam, że dłuższa odpowiedź byłaby trudniejsza do "złamania", tyle że i trudniejsza dla człowieka (trzeba się wstrzelić w klucz ;) )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Tak czy siak na razie mamy spokój :)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Zaostrzyłem reguły (tylko jedna możliwość pomyłki przy odpowiedzi na losowo wybrane pytanie. A nie 3 razy na to samo pytanie. Zobaczymy
Co do captcha - było już stosowane, ale nie pamiętam już czemu zdejmowałem. Chyba skargi na problemy z odczytem, ale głowy już sobie uciąć nie dam ;)
Co do przeciągania znaczków - znam to rozwiązanie, fajne, ale jest jeden problem - nie w każdej przeglądarce działa to dobrze. Problemy z javascript...

Na razie zobaczymy wiec jak będzie z większą ilością pytań i minimalną liczbą pomyłek :). Dzięki Przemku za czujność :)

lkuszal przepraszam za ta czystkę :)
Odpowiedz