Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
X Nadzieja
Szanowni Państwo! W imieniu organizatorów "Nadziei" miło mi poinformować, że w dniach 26-27 lipca 2013 r. odbędzie się jubileuszowa, dziesiąta już edycja tego kołobrzeskiego festiwalu. Obok tradycyjnych atrakcji - konkursu, koncertów, meczu piłkarskiego, filmu o Jacku Kaczmarskim - odbędzie się także test z wiedzy o twórczości Jacka Kacz­mar­skie­go, sprofilowany na zaangażowanych słuchaczy i wielbicieli pieśni barda. Nie będzie to jednak zbiór zagadek, a raczej rodzaj egzaminu akademickiego, którego przedmiotem jest twórczość Jacka Kaczmarskiego. Wśród zadań znajdą się pytania dotyczące okoliczności powstania utworów i programów, znajomości dyskografii poety, a także jego kariery artystycznej. Atrakcyjną częścią testu, nie tylko dla uczestników, ale również dla obserwatorów, będzie tak zwana „słuchawka”, czyli rozpoznawanie utworów Jacka Kaczmarskiego oraz Tria Kaczmarski-Gintrowski-Łapiński. Dla zwycięzców tego prestiżowego egzaminu przewidziane są cenne nagrody. Uczestnicy otrzymają również certyfikaty potwierdzające ich znajomość twórczości Mistrza.
Ze względów organizacyjnych liczba osób mogących wziąć udział w teście jest ograniczona. Dlatego wszystkich chętnych prosimy o jak najszybsze zgłoszenie chęci uczestnictwa na adres e-mail: <!-- e --><a href="mailto:test.nadzieja@gmail.com">test.nadzieja@gmail.com</a><!-- e -->. W e-mailu należy podać imię, nazwisko oraz (nieobowiązkowo, ale zalecane) numer telefonu. Każde zgłoszenie zostanie potwierdzone e-mailem zwrotnym – na adres, z którego zostało wysłane.
Odpowiedz
Luter napisał(a):filmu o Jacku Kaczmarskim

A wiadomo co to za film?
Powyższe pytanie może oczywiście być odebrane nieco tendencyjnie, no ale ciekaw jestem, bo mój film p.t."Jacek" nie został przez organizatorów merytorycznie zaakceptowany już przed rokiem(!), a więc ciekawi mnie po prostu czy przychylność organizatorów tego eventu zdobyła produkcja nieco bardziej laurkowa ;)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Ten test brzmi zachęcająco! Już się zgłosiłem ;).

A jaka będzie "noc"?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Wszystko jest podane na stronie fundacji: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fundacja-kaczmarski.org/index.php?tresc=nadzieja">http://www.fundacja-kaczmarski.org/inde ... c=nadzieja</a><!-- m --> - w każdym razie ja nic więcej na razie nie wiem.

Tytułem wyjaśnienia w sprawie testu: Wcześniejsze zgłoszenie nie jest warunkiem koniecznym wzięcia udziału. Jeśli będą miejsca, będzie można zgłosić się bezpośrednio przed imprezą. Jeśli natomiast uczestników zgłosi się więcej niż możemy przetestować, wtedy decydować będzie kolejność zgłoszeń na e-mail.

Kubo! Jak dobrze wiesz, nie jestem stroną w sprawie, ale sądzę, że niekoniecznie będzie to film w formule dokumentu o Jacku. Być może organizatorzy szykują wyświetlenie jakiegoś koncertu albo filmu archiwalnego z udziałem Jacka. Wydaje mi się, że Twoja złośliwość jest trochę przesadzona.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Kubo! Jak dobrze wiesz, nie jestem stroną w sprawie, ale sądzę, że niekoniecznie będzie to film w formule dokumentu o Jacku. Być może organizatorzy szykują wyświetlenie jakiegoś koncertu albo filmu archiwalnego z udziałem Jacka. Wydaje mi się, że Twoja złośliwość jest trochę przesadzona.

Pewnie pokażą wiekopomne dzieło Stacja Osowa ;).
Odpowiedz
Sądzę, że jednak nie - organizatorzy starają się prezentować filmy w miarę unikalne, a nie emitowane w telewizji i znajdujące się na YouTube.
Odpowiedz
Mam informację od organizatorów, że możemy przetestować 30-40 osób. Jeśli zgłosi się więcej, zastanowimy się, co z tym fantem zrobić.
Odpowiedz
Pozwolę sobie przekleić tu informację z facebooka:

Cytat:Padł pomysł, żeby na tegoroczny Kołobrzeg zorganizować reedycję koszulek Kuglarzy. Jeśli znaleźliby się chętni, to mogę podjąć się koordynacji takiej akcji.

Po rozważeniu różnych opcji wybór padł na tę firmę: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bodman.com.pl/">http://www.bodman.com.pl/</a><!-- m --> Koszulki wyglądałyby praktycznie tak samo, jak ostatnie, granatowe; zmieniłbym tylko nadruk z tyłu na biały. Będą one wykonane raczej z trochę lżejszego materiału niż poprzednie, jako że dochodziły głosy, że na lato, do biegania może być on trochę za ciepły.

Parę słów o pieniądzach: chętnych prosiłbym o przelanie na moje konto 35 zł. Jest to kwota z lekką nadwyżką, rzeczywisty koszt będzie prawdopodobnie troszkę mniejszy. Po wykonaniu podliczę wszystko i będę oddawał ewentualną nadpłatę.

Uwaga: trzeba decydować się szybko. Z powodu moich wyjazdów oraz czasu realizacji zamówień pełną listę chciałbym wysłać firmie w czwartek lub piątek rano, dlatego prosiłbym o decyzje i wpłaty do czwartku 11 lipca.

Od chętnych potrzebować będę następujących informacji: rozmiaru koszulki, nicka/imienia oraz numeru, które mają znaleźć się z tyłu oraz tego, czy ma być to koszulka damska, czy męska/unisex. Preferowana forma kontaktu to wiadomość prywatna, ew. mail: mithrandirze [małpa] gmail.com. Numer konta będę wysyłał w odpowiedzi.

Koszulki będzie można odebrać ode mnie na festiwalu w Kołobrzegu (przyjeżdżam w czwartek po południu) albo - jeśli ktoś na Nadzieję się nie wybiera - w Warszawie, ale raczej dopiero od września/października.

Przypominam raz jeszcze, że trzeba decydować się szybko.

Pozdrawiam!
Odpowiedz
A jeszcze a propos testu: jaki jest zakres i literatura? :)
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Za kompletny zbiór pomocy naukowych wystarczy Antologia (Demart, Warszawa 2012) oraz boksy: duża Arka Noego (Pomaton-EMI 2007) i Ze sceny (Pomaton-EMI 2012). W zakres testu wchodzi twórczość, a nie życie Jacka Kaczmarskiego, choć oczywiście jedno z drugim czasem się wiąże, więc może powstać wrażenie, że o życie też pytamy. Dla przykładu: pytanie, czy dany utwór został napisany na emigracji, jest oczywiście pytaniem o twórczość, choć można się upierać, że dotyczy też życiorysu Jacka Kaczmarskiego.

Test jest dość trudny, bo sprofilowany na zaangażowanego słuchacza Jacka Kaczmarskiego, ale nie jest to zbiór wymyślnych pytań typu zagadki. Zakładamy, że wiedza w rodzaju, który program został napisany wcześniej: Raj czy Muzeum, tudzież: z którego programu pochodzi utwór Dęby - należy do zakresu absolutnie podstawowego. Nie należy natomiast spodziewać się pytań ekstremalnie trudnych w rodzaju rozpoznawania wierszy z Notatnika australijskiego na podstawie krótkiego cytatu; ale już na przykład pytanie, w jakim utworze pojawia się metafora: "Planeta - grudka krwi", mogłoby się pojawić i należałoby uznać je za w miarę łatwe.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Zakładamy, że wiedza w rodzaju, który program został napisany wcześniej: Raj czy Muzeum, tudzież: z którego programu pochodzi utwór Dęby - należy do zakresu absolutnie podstawowego

Eee, bez przesady. Wydaje mi się, że obie kwestie należą w ogólnym odbiorze/znajomości twórczości Jacka jednak do różnych poziomów trudności. Analogicznie, mniej więcej tak jakby porównać zagadnienia - czy muzyka do Murów to kompozycja Kaczmarskiego oraz, z którego programu pochodzi utwór "Śmierć Jesienina".
Moim zdaniem, to nie są porównywalne kwestie. O ile przeciętny kaczmarofil raczej będzie raczej wiedział, który z wymienionych przez Ciebie programów był napisany najpierw, o tyle już znajomość "Dębów" nie jest tak oczywista.
Szczerze? Nie wiem, z którego programu pochodzą "Dęby".
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Sądzę, Kubo, że to akurat wynika ze specyfiki Twojej znajomości twórczości Jacka - cztery ostatnie programy znasz słabo przy jednoczesnej dość kompleksowej wiedzy na temat wcześniejszej twórczości. Reprezentujesz jednak tylko jeden z typów kaczmarofila. Wśród ludzi młodych natomiast, którzy wychowywali się i poznawali twórczość Jacka już w latach 90. i 2000, a nierzadko nawet po śmierci poety, proporcje wiedzy o jego twórczości wyglądają zupełnie inaczej. Jest wielu takich, którzy świetnie znają cztery ostatnie programy, a nie potrafią rozpoznać większości utworów z Raju (poza kilkoma znajdującymi się na innych płytach). Podane przeze mnie pytania są całkowicie porównywalne. Co więcej - sądzę, że gdyby te dwa pytania rzeczywiście wystąpiły w teście, lepszy wynik miałoby to o Dęby!
Odpowiedz
Luter napisał(a):Co więcej - sądzę, że gdyby te dwa pytania rzeczywiście wystąpiły w teście, lepszy wynik miałoby to o Dęby!

Przy Dębach miałem chwilowe zawahanie. Zaś pytanie o Raj i Muzeum wydało mi się faktycznie banalne. Co więcej pytanie o Dęby to taka nieco "pamięciówka" zaś kwestia Raju i Muzeum to dla mnie szerszy aspekt spojrzenia na pracę Tria, to jak rozpoczynali współpracę. Historia, bez której rozumienie reszty zjawisk byłoby trudne.
Odpowiedz
przepraszam, jeśli odpowiedź na pytanie już padała, ale jakoś nie mogę jej wyczytać w poprzedzających postach. Chciałbym wiedzieć, czy test będzie jednokrotnego wyboru, czy wielokrotnego? Będą pytania opisowe? A w ogóle, czy to będzie test pisemny, czy, jak wspomniano, rodzaj akademickiego egzaminu, czyli ustnej odpowiedzi przed komisją ;) A może jedno i drugie? ustne i pisemne? Pytam absolutnie poważnie.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Test będzie wyłącznie pisemny i składał się będzie z trzech dających się wyróżnić głównych części. Pierwsza - 20 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru (spośród czterech odpowiedzi), druga - krótkie pytania otwarte, na które trzeba będzie udzielić krótkiej odpowiedzi (podać tytuł utworu, programu, datę, nazwę miejscowości etc); takich pytań będzie łącznie 50. Część trzecia to rozpoznawanie utworów na podstawie krótkich fragmentów (30 pytań), ale na tyle długich, że osoba, która zna daną piosenkę, bez trudu ją rozpozna.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Sądzę, Kubo, że to akurat wynika ze specyfiki Twojej znajomości twórczości Jacka - cztery ostatnie programy znasz słabo przy jednoczesnej dość kompleksowej wiedzy na temat wcześniejszej twórczości. Reprezentujesz jednak tylko jeden z typów kaczmarofila.

Czy ja wiem? No, może i tak. W każdym razie, to co napisał Oli wydaje się także dość sensowne.

Sam jestem ciekaw Waszych wyników testu. Uważam, że jest bardzo dobrze skonstruowany. Moim zdaniem, bardzo trafnie określa znajomość twórczości JK. Mi wyszedł tak jak sam bym ją ocenił :)
W każdym razie, powodzenia! ;)
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Luter napisał(a):Test będzie wyłącznie pisemny i składał się będzie z trzech dających się wyróżnić głównych części. Pierwsza - 20 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru (spośród czterech odpowiedzi), druga - krótkie pytania otwarte, na które trzeba będzie udzielić krótkiej odpowiedzi (podać tytuł utworu, programu, datę, nazwę miejscowości etc); takich pytań będzie łącznie 50. Część trzecia to rozpoznawanie utworów na podstawie krótkich fragmentów (30 pytań), ale na tyle długich, że osoba, która zna daną piosenkę, bez trudu ją rozpozna.

łoj, to pewnie na drugiej częsci bym wymiękł. podawanie dat i miejscowości jest zdecydowanie poza moim zasięgiem. No chyba, że pytania byłby ewidentne.
dajcie ten test, jak już będzie po festiwalu. Poczytamy i my ;)
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Daty i miejscowości to był tylko przykład. Ten test byłby dla Ciebie bardzo łatwy, bo on nie jest sprofilowany pod fascynatów, tylko pod przeciętnego kaczmarofila - choć dla przeciętnego kaczmarofila powinien być trudny.
Odpowiedz
No, na dokładnych datach też na pewno bym padł :)))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
aaa, zapomniałem spytać, jaki jest próg zdawalności?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Pawle, nie ma żadnego progu. Każdy otrzyma wynik procentowy, równy liczbie poprawnych odpowiedzi (wszystkich pytań łącznie będzie 100). Z tego, co wiem, dla najlepszych przewidziane są nagrody.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
acha, czyli to nie jest tak, że 80% na przykład kwalifikuje do certyfikatu, tylko zwycięzca wyłania się sam spośród np. 10 najlepszych wyników. teoretycznie może być więc taka sytuacja, że zwycięzcą jest osoba, która uzyskała np. wynik 70%, bo reszta wypadła już tylko słabiej.
no ok, niech i tak będzie. Chociaż ma to niewiele wspólnego z akademickim systemem , ma za to wiele wspólnego ze sportową rywalizacją. Absolutnie nie krytykuję więc.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Pawle, akademicki jest test w swej treści, bo sprawdza znajomość twórczości Kaczmarskiego, a nie ma w nim pytań-zagadek czy pytań na skojarzenia (jakich wiele zadawaliśmy sobie choćby na tym forum). Test jako punkt programu nie jest natomiast ani egzaminem akademickim ani sportową rywalizacją, tylko raczej zabawą pozwalającą uczestnikom przy okazji porównać swoją wiedzę z wiedzą innych.

Co do certyfikatów i nagród: sądzę, że wynik powyżej 60% jest takim progiem, od którego można mówić, że uczestnik jest dobrze zorientowany w twórczości Kaczmarskiego i możemy przyznać mu certyfikat.
Odpowiedz
Test i związana z nim zabawa przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Miałem szereg obaw, na przykład że publiczność będzie się nudzić. Tymczasem dla publiczności test był równie dużą atrakcją jak dla uczestników.
Na pozytywny wizerunek całości wpływ miał tez wysoki poziom uczestników. Z 14 osób, które wzięły udział, aż 8 otrzymało wyniki dobre i bardzo dobre, z czego 7 powyżej 60 punktów.

Oto nagrodzeni:

Jan Bulak (Zbrozło) - 77 punktów
Michał Kaczmarczyk - 75 punktów
Katarzyna Szczepanek - 74 punkty
Przemysław Pietrzkiewicz - 72 punkty
Adam Śpiewak - 67 punktów
Przemysław Lipski - 65 punktów
Przemysław Żbikowski - 61 punktów
Paweł Wojciechowski - 58 punktów

Wkrótce udostępnię pytania, żeby każdy mógł sam się przetestować.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
To ze m nie w takim razie dupa, nie znawca! Miałem 47 :D
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):To ze mnie w takim razie dupa, nie znawca! Miałem 47 :D
To miałeś pecha:))
Jest 50% ze trafi się 50 i 50%, ze nie...
A Zbrozlo -gratulacje!
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):To ze mnie w takim razie dupa, nie znawca! Miałem 47 :D

To miałeś pecha:))

Nie, nie uważam tak.
Moim zdaniem ten test dość dobrze ocenia znajomość twórczości JK. A ja właśnie swoją wiedzę na ten temat oceniam na około 50% czyli jakieś... 3+ ? :) Chodzi m.in. o to, że ja te nowsze/ostatnie programy znam dość słabo, raczej pobieżnie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chodzi m.in. o to, że ja te nowsze/ostatnie programy znam dość słabo, raczej pobieżnie.
Ja tez lepiej znam dawne i pewnie bym nie zdała...Starczy mi to co wiem, a coś tam wiem
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Test testem, a jak reszta imprezy? Może ktoś by się pokusił o jakąś relację? Jak wrażenia po filmie, którego projekcję zapowiadano podczas jubileuszowej Nadziei?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Test testem, a jak reszta imprezy? Może ktoś by się pokusił o jakąś relację? Jak wrażenia po filmie, którego projekcję zapowiadano podczas jubileuszowej Nadziei?
Bardzo skrótowo:
Konkurs jak zwykle, tym razem bez gwiazdy klasy Wójcika (za to Poniedzielskiemu szło całkiem nieźle - choć ciężko mu było ukrywać załamanie poziomem występów i czasem jednak skomentował trochę ;) - no i piosenkę o szczęściu fajną zaśpiewał - dotychczas chyba niezbyt znaną)
Lekki chaos wyszedł przy nagrodach, bo Poprawa się gdzieś zgubił i kolejność wręczania była dość losowa, przez co ciężko było się połapać, które nagrody są od jury i jaka jest ich hierarchia.
Do tego regułą było, że nagradzany trafiał na scenę szybciej niż wręczający ;) Ale to tylko mały zgrzyt organizacyjny.
Koncert laureatów poprzednich edycji bardzo udany (zwłaszcza "Bajka o Polsce" zaśpiewana w pełnej wersji) - różnica poziomów z konkursem była drastyczna (choć niby wszyscy występujący kiedyś w nim startowali...)
ProForma zagrała chyba najlepszy koncert na jakim byłem (a byłem na wielu) - wersja perkusyjno-uderzeniowa Gintra zdecydowanie daje radę i energii w tym z pewnością nie brakowało :)

Na meczu nie byłem, bo piłka mnie potwornie nudzi - ale forum wygrało 8:3 z tego, co słyszałem.
O konkursie kaczmarofilskim już było.
Film to jeden z prapremierowych koncertów "Sarmatii" - bardzo fajne zapowiedzi (i to by w zasadzie dla mnie wystarczyło - nie interesuje mnie, jak Kaczmar trzyma gitarę i nie kupiłem boksu DVD ;) )
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz