Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Leszku,
Wrażenia pozytywne, najbardziej podobał mi się podmiot liryczny imeniem Małgosia, niestety najczęściej sprowadzany do roli podmiotu grzechoczącego. Można było też zarzucić pewną nadreprezentację podmiotów szarpiących.
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Donia też bardzo chwaliła Małgosie ale niestety za dużo mi o koncercie nie opowiadała, wiec dlatego Cię zagaduję. Prawdę mówiąc myślałem że kabaret na czym innym polega.
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
No to pogadajmy przy okazji, nie chciałbym przedłużać OT. W skrócie - też byłem nastawiony na trochę więcej kabaretu, a mniej jazzu. Ale w sumie wyszedłem zadowolony.
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Każda okazja jest dobra na pogadanie przy okazji
jak widać
ale faktycznie, nie odchodźmy od tematu
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Mój kolega,którego babcia też była Żydówką,mówił mi kiedyś,że gdyby prześledzić pochodzenie wszystkich noblistów,to być może największy procent byłby tych o pochodzeniu żydowskim.Nie wiem czy to jest prawda,ale jest faktem,że i w Polsce wielu wybitnych ludzi miało korzenie żydowskie.Może chodzi o to,że Żydzi przez całe wieki nie mieli swojego państwa i byli często przedmiotem agresji?Musieli więc niejako być "lepsi"niż przedstawiciele państw,w których żyli.To jest chyba potwierdzenie teorii ewolucji i przystosowania do warunków życia.Holendrzy też uchodzą za nację bardzo zaradną i wielu sprawach przodującą .Może właśnie dlatego,że musieli się całe wieki zmagać z siłami natury?To samo można chyba powiedzieć o Skandynawach.Nic się nie dzieje bez przyczyny.Czy wielkość Jacka Kaczmarskiego brała się również z tego,że część jego krwi była żydowska?Tego nie wiem.Może to tylko przypadek?Geny,wychowanie?
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
melancholik napisał(a):Żydzi przez całe wieki nie mieli swojego państwa i byli często przedmiotem agresji?Musieli więc niejako być "lepsi"niż przedstawiciele państw,w których żyli
Wszak
Jacek Kaczmarski napisał(a):Bo ja chciałem być kimś, bo ja byłem Żyd,
A jak Żyd nie był kimś, to ten Żyd był nikt.
Może stąd dla świata tyle z nas pożytku,
Że bankierom i skrzypkom nie mówią - ty żydku!
Znajdzie się słowo na każde słowo