Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam was,
wiem, że wielu z Was irytuje czasem powielanie tematów czy wątków jednak i tak postanowiłem założyć nowy temat. Jak wielu, szukam tutaj pomocy w przygotowaniu się do prezentacji na maturę. Jak temat kolegi (też szukał pomocy na tym forum), który zdawał maturę rok temu, mój temat brzmi "Analizując celowo wybrane teksty utworów Jacka Kaczmarskiego, przedstaw i omów obecne w nich wizerunki znanych ludzi.".
Przeczytałem cały jego wątek jednak postanowiłem wybrać inne dzieła i inne osobistości ze względu na fakt, że kolega chodził do tego samego liceum co ja.
Przejdźmy do rzeczy:
Po wyszukaniu w internecie, pomiędzy różnymi dziełami JK znalazłem ciekawe piosenki w których występują znane osobistości, bądź też są po prostu o nich. Jednak język polski to moja pięta achillesowa więc moglibyście rzucić okiem czy podane przeze mnie utwory rzeczywiście są o podanych obok nich osobistościach? Byłbym wdzięczny za pomoc :)
1. Jacek Kaczmarski – Rublow
Andriej Rublow, jest uważany za najwybitniejszego przedstawiciela moskiewskiej szkoły pisania ikon.
2. Jacek Kaczmarski – Pożegnanie Okudżawy
Bułat Okudżawa, rosyjski bard, poeta, prozaik, kompozytor ballad, pieśni lirycznych i satyrycznych, dramaturg.
3. Jacek Kaczmarski – Aleksander Chwat
Aleksander Chwat, polski pisarz i poeta z kręgu futurystów pochodzenia żydowskiego. Był również tłumaczem literatury anglosaskiej, francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej i radzieckiej.
4. Jacek Kaczmarski – Cromwell
Oliver Cromwell, polityk angielski, główna postać angielskiej wojny domowej, lord protektor Anglii, Szkocji i Irlandii 1653–1658.
5. Jacek Kaczmarski – Barykada (śmierć Baczyńskiego)
Krzysztof Kamil Baczyński, polski poeta czasu wojny, podchorąży, żołnierz Armii Krajowej, podharcmistrz Szarych Szeregów, jeden z przedstawicieli pokolenia Kolumbów.
6. Jacek Kaczmarski – Quasimodo
Quasimodo, postać fikcyjna, bohater powieści Wiktora Hugo.
7. Jacek Kaczmarski – Zbigniewowi Herbertowi
Zbigniew Herbert, polski poeta, eseista, dramatopisarz, autor słuchowisk; kawaler Orderu Orła Białego.
8. Jacek Kaczmarski - Kazimierz Wierzyński
Kazimierz Wierzyński, polski poeta, prozaik, eseista.
9. Jacek Kaczmarski – Samobójstwo Jasienina
Siergiej Aleksandrowicz Jesienin, poeta rosyjski, inspirowany folklorem ludowym i sztuką sakralną, przedstawiciel imażynizmu.
Jak na ten czas jest to jedyne pytanie z mojej strony, czekam na odpowiedź :)
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
wiktor.piek napisał(a):3. Jacek Kaczmarski – Aleksander Chwat Zdecydowanie nie! ;)
Reputacja:
0
Czyli rozumiem, że reszta jest dobrze tak? Macie może jeszcze jakieś ciekawe postaci które pojawiają się w twórczości JK?
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Tak. Kmicic, Bruno Jasieński, Andrzej Wajda, Aleksander Wat, Rejtan, Casanova...
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Cytat:9. Jacek Kaczmarski – Samobójstwo Jasienina
Niezupełnie.
Cytat:Bułat Okudżawa, rosyjski bard, poeta, prozaik, kompozytor ballad, pieśni lirycznych i satyrycznych, dramaturg.
dramaturg??? A jakie dramaty popełnił?
Liczba postów: 392
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Przepraszam, że się wtrącę, ale nie jestem pewna czy postaci literackie można zaliczyć do "znanych ludzi". Może byłoby lepiej ograniczyć się do postaci historycznych albo odwrotnie - skupić tylko na bohaterach książek (też by się paru w piosenkach Kaczmarskiego znalazło).
Reputacja:
0
Wolę raczej trzymać się z dala od książek, więc myślę, że zostanę przy bohaterach historycznych, czy też poetach.
dauri napisał(a):Cytat:9. Jacek Kaczmarski – Samobójstwo Jasienina
Niezupełnie.
Cytat:Bułat Okudżawa, rosyjski bard, poeta, prozaik, kompozytor ballad, pieśni lirycznych i satyrycznych, dramaturg.
dramaturg??? A jakie dramaty popełnił?
Informacje przepisywałem z wikipedii.
MacB napisał(a):Tak. Kmicic, Bruno Jasieński, Andrzej Wajda, Aleksander Wat, Rejtan, Casanova...
Możesz podać tytuł w którym jest o Wajdzie? Myślę, że może to być ciekawa postać to omówienia pośród poetów i postaci historycznych. Taki kontrast :)
Liczba postów: 4
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Za bohaterów literackich, Asiu, przepraszam - pięć nocy nie spałem, czytałem w pośpiechu i wyszło mi, że chodzi o postacie, a nie ludzi ;)
O Wajdzie, Wiktorze, już wiesz.
A tak w ogóle, skoro wolisz wiktor.piek napisał(a):raczej trzymać się z dala od książek to może by tak coś łatwiejszego na tę maturę?
Reputacja:
0
MacB napisał(a):to może by tak coś łatwiejszego na tę maturę? Ależ to bardzo łatwy temat. Zwracam tylko uwagę, że teksty muszą być wybrane nie przypadkowo, tylko "celowo". Zważywszy, że tekstów Kaczmarskiego z wizerunkami znanych ludzi jest bardzo wiele, przydałby się jakiś określony klucz, według którego zostanie dokonany wybór.
Reputacja:
0
Chce, żeby osoby o których będę mówił na maturze, oczywiście z tekstów K., były skotrastowane. Jakiś poeta, jakiś artysta i np. jak już chciałem np Wajda. Chodzi mi, żeby wyszukać kilka osobistości (myślę, że koło 5) którzy będą pochodzili z różnych `grup`. Chciałem pokazać, że twórczość Kaczmarskiego nie opierała się tylko i wyłącznie na osobistościach tworzących np poezję.
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego, Ostatnie dni Norwida, Odnosimy się. Joanna d'Arc, Zmartwychstanie Mandelsztama, Jan Kochanowski, Starość Owidiusza.
Jeżeli można też postaci literackie, to Teza Don Kichota, Robinson Cruzoe, Spotkanie z Wallenrodem, Kariera Nikodema Dyzmy.
W sumie Chrystusa i kupców też można podciągnąć. :D
Reputacja:
0
Można też wspomnieć o "celebrytach" - postaciach znanych głównie z tego, że zostali bohaterami piosenki Jacka, a wcześniej sportretowani przez Holbeina ("Ambasadorowie").
Reputacja:
0
Okej, to teraz jak już mam pewien zbór dzieł to wybiorę z 5 utworów, postaci i pochwalę się wam moim wyborem. Może coś mi jeszcze wtedy doradzicie, narazie dzięki :)
Reputacja:
0
Mam już pewną grupę bohaterów piosenek JK, ale co do jednej jestem niepewny. Mianowicie do Wajdy. Na stronie Kaczmarskiego wyszukałem, że `Artyści` są dedykowane Wajdzie, a w temacie na maturę jest o `obecnych w utworach wizerunkach`. Jeżeli tak to rozumieć, to Wajdy nie mogę wziąć ponieważ nie jest on wizerunkiem występującym bezpośrednio w utworze, a jedynie adresatem dedykacji. Co o tym sądzicie?
Reputacja:
0
A utwór przeczytałeś? Zastanowiłeś się, kim jest podmiot liryczny?
Reputacja:
0
Przeczytałem, teraz nawet ponownie, ale jak już wspominałem, interpretacja to jedna z wielu rzeczy których po prostu nie umiem. Jestem na profilu matematyczno-geograficznym więc głowy do tego nigdy nie miałem i nie będę już pewnie miał. Moim zdaniem podmiotem lirycznym jest, a może nawet są artyści którzy wyjechali z Polski? Pewnie ze względu sytuacji w państwie. No ale nawet jeśli mam rację, to gdzie tutaj doszukiwać się Wajdy? Przecież taki opis może pasować do wielu sławnych Polaków...
Proszę Was o cierpliwość :)
Reputacja:
0
Cytat:Moim zdaniem podmiotem lirycznym jest, a może nawet są artyści którzy wyjechali z Polski? Pewnie ze względu sytuacji w państwie. No ale nawet jeśli mam rację, to gdzie tutaj doszukiwać się Wajdy?
Jak to gdzie? w Paryżu!
Cytat:Tymczasem wprowadzenie w nocy z 12 na 13 grudnia 1981 roku stanu wojennego w Polsce zniweczyło plany realizacji oraz dystrybucji filmu w kraju. Reżyser postanowił jednak nie zrezygnować z filmu i przeniósł cały projekt do Francji, gdzie zrealizował go przy udziale garstki polskich aktorów. Po zrealizowaniu zdjęć, część ekipy zdecydowała się wówczas, z uwagi na trwający w kraju stan wojenny, pozostać za granicą (m.in. Andrzej Seweryn i Wojciech Pszoniak).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Danton_(film">http://pl.wikipedia.org/wiki/Danton_(film</a><!-- m -->)
Liczba postów: 966
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
wiktor.piek napisał(a):Przeczytałem, teraz nawet ponownie, ale jak już wspominałem, interpretacja to jedna z wielu rzeczy których po prostu nie umiem. Jestem na profilu matematyczno-geograficznym więc głowy do tego nigdy nie miałem i nie będę już pewnie miał.
Sic!!!
Reputacja:
0
Więc tak, zdecydowałem się na takie dzieła:
Cromwell
Barykada (śmierć Baczyńskiego)
Robinson Crusoe
Miles Davis
Joanna d'Arc
Artyści
Jak wspominałem, przy wyborze kierowałem się myślą, aby postaci były jak najbardziej zróżnicowane. Żeby pokazać, że w twórczości JK jest wiele różnych osobistości.
Reputacja:
0
wiktor.piek napisał(a):Więc tak, zdecydowałem się na takie dzieła:
Cromwell
Barykada (śmierć Baczyńskiego)
Robinson Crusoe
Miles Davis
Joanna d'Arc
Artyści JoannaK napisał(a):Przepraszam, że się wtrącę, ale nie jestem pewna czy postaci literackie można zaliczyć do "znanych ludzi".
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
No właśnie! Wywal Crusoe, a na jego miejsce wstaw Chwata - zrobisz furorę przed komisją!
wiktor.piek napisał(a):Przeczytałem, teraz nawet ponownie, ale jak już wspominałem, interpretacja to jedna z wielu rzeczy których po prostu nie umiem. Jestem na profilu matematyczno-geograficznym więc głowy do tego nigdy nie miałem i nie będę już pewnie miał. Tym się nie martw! Jeśli potem chcesz rozpocząć studia, to wiedz, że tam każą tylko czytać, no a to przecież umiesz, więc Cię niczym nie nastraszy ten uniwersytet (czy coś innego) cały.
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
liptus napisał(a):No właśnie! Wywal Crusoe, a na jego miejsce wstaw Chwata - zrobisz furorę przed komisją!
Jateż uważam, że należy wstawić Chwata!
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
liptus napisał(a):No właśnie! Wywal Crusoe, a na jego miejsce wstaw Chwata - zrobisz furorę przed komisją!
wiktor.piek napisał(a):Przeczytałem, teraz nawet ponownie, ale jak już wspominałem, interpretacja to jedna z wielu rzeczy których po prostu nie umiem. Jestem na profilu matematyczno-geograficznym więc głowy do tego nigdy nie miałem i nie będę już pewnie miał. Tym się nie martw! Jeśli potem chcesz rozpocząć studia, to wiedz, że tam każą tylko czytać, no a to przecież umiesz, więc Cię niczym nie nastraszy ten uniwersytet (czy coś innego) cały.
No na niektórych trzeba tylko liczyć, przykro mi. Wiem, że upadają obyczaje, że magister to nie to co kiedyś, gdy było tak pięknie, ale radziłbym się z tym pogodzić w końcu. To znaczy, faktycznie nie jest to najlepszy temat dla kogoś, kto nie czyta za dużo, ale trudno - tak chłopak sobie wybrał, a jakoś ten polski pchnąć trzeba.
Bardziej mnie zastanawia dające się odczuć gdzieniegdzie podniecenie, że można dowalić komuś, kto nie czyta, a śmie marzyć o studiach.
I co jest złego w wykorzystaniu osoby Aleksandra Chwata w prezentacji?
Liczba postów: 966
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Bardziej mnie zastanawia dające się odczuć gdzieniegdzie podniecenie, że można dowalić komuś, kto nie czyta, a śmie marzyć o studiach.
To nie podniecenie - to rozpacz!
Reputacja:
1
Ale dlaczego? Co Was to obchodzi? I w ogóle co to ma do rzeczy? Czy jak ktoś nie czyta Nabokova do poduszki to potem źle zaprogramuje mikrofalówkę? :P
Reputacja:
0
Alek napisał(a):I co jest złego w wykorzystaniu osoby Aleksandra Chwata w prezentacji? Nie ma nic złego, tylko egzaminujący może nie być świadom, że to prawdziwe nazwisko osoby znanej pod pseudonimem artystycznym.
Alek napisał(a):Czy jak ktoś nie czyta Nabokova do poduszki to potem źle zaprogramuje mikrofalówkę? :P Niestety, raczej tak. Umiejętność pisania programów komputerowych to także umiejętność pisania - tylko w innym języku. A umiejętność pisania wywodzi się z umiejętności czytania. Wiem z doświadczenia, że osoby nieczytające nie są dobrymi programistami. Żeby dobrze programować, trzeba umiejętnie władać strukturami, a to się nabywa m.in poprzez naukę gramatyki języka ojczystego.
Reputacja:
1
Mam wrażenie, że samo w sobie mówienie o Kaczmarskim może być niemałym wyzwaniem dla egzaminatorów...
Dlatego napisałem o mikrofali, a nie komputerze pokładowym Citroenów ;)
Liczba postów: 419
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Alek napisał(a):To znaczy, faktycznie nie jest to najlepszy temat dla kogoś, kto nie czyta za dużo, ale trudno - tak chłopak sobie wybrał, a jakoś ten polski pchnąć trzeba.
(...)I co jest złego w wykorzystaniu osoby Aleksandra Chwata w prezentacji? O to właśnie chodzi! Trzeba mierzyć siły na ambicje. Jeśli nie potrafię zinterpretować utworu poetyckiego, czytać między wierszami, analizować składnię itp., a mam zamiar "pchnąć jakoś ten polski" i to właśnie jest moją ambicją, to nie silę się na zauroczenie komisji swoją liryczną osobowością i obeznaniem z tematem, bo każde głębsze pytanie obnaży moją indolencję. Po prostu nie będę prawdziwy w tym, co robię, wszystkiego nie wyrozumiem. Wydaje mi się (i może w tym jest mój problem), że liryka na maturze nie jest najszczęśliwszym wyborem dla kogoś, kto sam określa język polski jako swoją piętę achillesową. Nie wiem, jak jest teraz, ale kiedyś istniało coś takiego jak tzw. tematy wolne, przy których można było dać coś z siebie miast trudnić się i mamić komisję sztuką prestidigitatorską.
Co do wykorzystania Chwata, to nie ma w tym nic złego. A nawet przeciwnie! Niewielu kojarzy prawdziwe nazwisko Wata i podanie tego faktu na maturze mogłoby wywrzeć pozytywne wrażenie komisji, pod warunkiem, że wie się o czym się mówi.
Alek napisał(a):magister to nie to co kiedyś, gdy było tak pięknie, ale radziłbym się z tym pogodzić w końcu. Na mnie nie licz!
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Reputacja:
0
Ja nie rozumiem problemu. To jest bardzo dobry temat dla osoby mało "humanistycznej". Nie trzeba mieć nie wiadomo jakiego oczytania ani wiedzy - wystarczy przeanalizować kilka tekstów i omówić przedstawione tam wizerunki znanych ludzi. Wymaga to głównie analitycznego myślenia (ale to zaliczam do umiejętnoiści bardziej ścisłych niż humanistycznych, więc dla matamatyka w sam raz). Ewentialnie można pokusić się na to, by porównać wizerunek przedstawiony w tekście z wizerunkiem funkcjonującym w powszechnej świadomości, ale niekoniecznie i to też nie wymaga jakiegoś oszałamiającego oczytania.
Przykładowo, analiza dwóch pierwszych zwrotek Autoportetu Witkacego może zaowocować czymś takim:
"Podmiot liryczny przedstawia właściwości swoich narządów, odpowiadających czterem zmysłom (oczy - wzrok , wargi - smak, uszy - słuch, nos - węch), każdorazowo porównując je do narządów innych osób lub zwierząt posiadających jakąś określoną cechę (doświadczalnych królików, zgłodniałych Mongołów, naiwnych konfidentów, skrzywdzonych Semitów). Jednocześnie podmiot liryczny zaprzecza domniemanym powodom występowania tych właściwości i informuje o powodach rzeczywistych. W ten sposób autor daje do zrozumienia, że wygląd fizyczny Witkacego jest pochodną jego trybu życia i dokonywanych przez niego wyborów."
Pewnie dla rasowego kaczmarologa będzie to trochę powierzchowne, ale na prezentację maturalną wystarczające, i jak wspomniałem wcześniej - nie wymaga żadnej wiedzy, tylko trochę obserwacji i pomyślenia.
|