Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dział "Kultura"
Drobny to błąd i rozumiem jeśli mnie zganicie za zwrócenie uwagi, ale opis działu "Kultura" zawiera drobny błąd - zamiast: "Dyskusje o kulturze i imprezach kulturalnych nie dotyczących Jacka Kaczmarskiego." powinno być: "Dyskusje o kulturze i imprezach kulturalnych niedotyczących Jacka Kaczmarskiego." Wiem, że niedługi jest czas trwania zasady pisowni -nie z przymiotnikami łącznie, ale brnijmy do utopijnej idealności.
Odpowiedz
Czy słowo "imiesłów" już nie istnieje?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Istnieje, lecz 9 grudnia 1997 roku Rada Języka Polskiego wydała uchwałę, zgodnie z którą, od 1 stycznia 1998 roku, imiesłowy przymiotnikowe z partykułą "nie" piszemy łącznie.
Odpowiedz
No właśnie: imiesłowy. :) Swą cenną uwagę należało tak właśnie uzasadnić.
Odpowiedz
poprawione.
Odpowiedz
MacB napisał(a):Swą cenną uwagę należało tak właśnie uzasadnić.
Chyba niezupełnie tak, gdyż omawiany zwrot należało pisać łącznie również według dawnych zasad. Przy okazji warto zwrócić uwagę, że i teraz są wyjątki od reguły:
Cytat:Wyjątkowo rozłącznie, podobnie jak z przymiotnikami - należy pisać partykułę nie w wyraźnych przeciwstawieniach, jak np. nie pijący, ale jedzący; nie naruszony, ale całkowicie zniszczony, oraz w strukturach przeczących takich, jak np. ani nie kochający, ani nie kochany. W takich wypadkach również z przymiotnikami partykułę nie pisze się rozdzielnie; np. nie czerwony, ale zielony oraz ani nie zielony, ani nie czerwony.
A ponadto
Cytat:Jeśli jednak autorowi szczególnie zależy na podkreśleniu czynnościowego ("czasownikowego") znaczenia zaprzeczonego imiesłowu, może partykułę nie napisać rozłącznie.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://lpj.pl/porada9.htm">http://lpj.pl/porada9.htm</a><!-- m -->
Odpowiedz
dauri napisał(a):
MacB napisał(a):Swą cenną uwagę należało tak właśnie uzasadnić.
Chyba niezupełnie tak...
Odniosłem wrażenie, że miziolekmateusz miał na myśli to, o czym niedawno opowiadała p. dr Kłosińska, ale zamiast słowa "imiesłów" użył "przymiotnik". Nie będę jednak o to kopii kruszył. Pozdrawiam! :)
Odpowiedz
"Ale to nie powód, żeby ostrzyć kosy..." :)

A tak jakoś mi się skojarzyło ;)

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Otóż to! ;)

jateż
Odpowiedz