Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy leci z nami pilot?
Halo??
Naprawdę, nikt nie jest w stanie już zapanować nad przeciekaniem tego forum? Naprawdę, nie ma już nikogo kto zapanowałby nad coraz częstszymi technicznymi problemami? Jak tak dalej pójdzie, to to forum skończy pewnie tak jak to na "pomarańczowej" stronie.
I nie chodzi tu o żadne naciski czy roszczenia, ale może jeśli ktoś kto zajmuje(zajmował?) się stroną/forum, nie ma już na to ochoty, czasu itp., to może warto by zastanowić się nad przekazaniem tej funkcji komuś innemu? Albo może faktycznie czas poszukać innego miejsca tych naszych pogawędek? Chociaż, w jakimś stopniu to i tak już nastąpiło. A może powrót na listę dyskusyjną? Nie wiem. Choć najbardziej, przyznam odpowiadałaby mi ta pierwsza opcja. Czyli pozostanie tutaj.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Przyłączam do apelu Kuby, a nawet więcej - mogę wspomóc funkcjonowanie forum i strony. Mam już doświadczenie w administrowaniu dużo większym serwisem niż kaczmarski.art.pl, więc myślę, że się nadam.
Odpowiedz
Na każdym zebraniu jest taki moment, że ktoś musi zabrać głos jako trzeci. Proponuję poprzeć pana, który odezwał się przede mną.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
M.S. napisał(a):mogę wspomóc funkcjonowanie forum i strony. Mam już doświadczenie w administrowaniu dużo większym serwisem niż kaczmarski.art.pl, więc myślę, że się nadam.

No! To wola z jednej strony już jest Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Od razu mówię, że mógłbym się zająć jedynie administracją (na której się znam), bo w kwestiach technicznych (kod HTML i inne atrakcje) jestem dyletantem. Mógłbym jednak spróbować znaleźć kogoś kompetentnego, bo na warszawskim MISMAP-ie jest trochę miłośników Kaczmarskiego, a tak się składa, że moja przyjaciółka ma tam szerokie znajomości. Może uda jej się któregoś skusić? Szansa istnieje.

Warunek jest jeden: ktoś z administracji musi się do mnie zgłosić. Bo obecnie nawet nie miałby do kogo odesłać ewentualnego chętnego.

Tak swoją drogą, jeśli nasz bot ma poczucie humoru, powinien napisać coś w tym temacie Wink.
Odpowiedz
On (ten bot) ogrzewa chyba tylko stare wątki...
Odpowiedz
Albo na takie wpada, bo takich jest siłą rzeczy najwięcej. Nie znam się na żerowaniu botów Smile.
Odpowiedz
Teoretycznie (jeśli Art nie wyłączył tej opcji) moderatorzy powinni móc wlepić takiemu botowi 5 ostrzeżeń, by nie mógł tworzyć postów...
Inna sprawa, że co chwila pojawiają się nowe boty...
Odpowiedz
Nie mówiąc już o tym, że wciąż są problemy z dostępem do strony/forum.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Nie mówiąc już o tym, że moderatorzy maja ograniczone możliwości usuwania wpisów, bo nie ma moderatorów globalnych i mogą tylko w przypisanych sobie działach porządku pilnować...

ps. z tego co widzę ostrzeżenia nie mogę dać...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Inna sprawa, że co chwila pojawiają się nowe boty...

Ano właśnie :/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
M.S. napisał(a):Warunek jest jeden: ktoś z administracji musi się do mnie zgłosić. Bo obecnie nawet nie miałby do kogo odesłać ewentualnego chętnego.

I jak, coś się ruszyło?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):I jak, coś się ruszyło?
Ma się rozumieć! Na informację o śmierci p.T. Dziubińskiego zareagował Ongsaicha. Myli chłop wprawdzie Tool z Jackiem, ale wszystko jest na dobrej drodze; niedługo boty zaczną rozmawiać ze sobą.
Odpowiedz
Nic się nie ruszyło. W tym problem, że wygląda na to, że administratorzy zapomnieli o nas. Ktoś się orientuje, kto jest właścicielem strony i forum? Czy skorzystanie z informacji zawartych w zakładce "kontakt" ma sens? Myślałem, że tym przybytkiem zajmuje się Fundacja im. Kaczmarskiego, ale teraz nie jestem pewien...
Odpowiedz
Prawie wszyscy się chyba orientują kto jest właścicielem strony, a spora część go dobrze zna lub znała Smile)) Na pewno nie jest i nie była to Fundacja - skąd taki pomysł?
Właścicielem jest administrator Artur, tylko czasu nie ma za bardzo ostatnimi laty...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
MacB napisał(a):ale wszystko jest na dobrej drodze; niedługo boty zaczną rozmawiać ze sobą

E tam takie boty. Kiedyś to były boty! Wink

Przemek napisał(a):Właścicielem jest administrator Artur, tylko czasu nie ma za bardzo ostatnimi laty...

Czas jak czas, wydaje mi, że tu pewnie bardziej o same chęci chodzi.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
To ja częściowo będę drugim pilotem, mogę już globalnie moderować i postaram się pilnować by nie spamowano nam forum. Nie mogę być wszędzie, wiec zgłaszajcie posty spamerów, a ja postaram się je usuwać jak tylko się pojawię.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Co było zgłoszone usunąłem, a spamerów poblokowałem. Teraz tylko pilnować na bieżąco i ewentualnie wyszukać to co przeoczyłem...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A jesteś w stanie spowodować kwestię "normalnego" dostania się na stronę/forum?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Niestety nie :/ To już administrator u właściciela serwera chyba musi interweniować, albo dostawcy domeny, cholera wie :/ Zeratul się chyba lepiej orientuje co by trzeba zrobić...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Niestety nie :/ To już administrator u właściciela serwera chyba musi interweniować, albo dostawcy domeny, cholera wie :/ Zeratul się chyba lepiej orientuje co by trzeba zrobić...
To nie jest aż takie trywialne do wyklikania, ale cośtam udało mi się ustalić:
1. Za całą domenę art.pl odpowiada ICM (INTERDYSCYPLINARNE CENTRUM MODELOWANIA MATEMATYCZNEGO I KOMPUTEROWEGO UW) - tu serwery wydają się działać dobrze
2. Za domenę kaczmarski.art.pl odpowiadają serwery:
Kod:
Nazwa:   kaczmarski.art.pl
Served by:
- ns.pcplus.com.pl

kaczmarski.art.pl
- delta.metronet.chelm.pl

kaczmarski.art.pl
Pierwszy z tych serwerów działa dobrze i zwraca poprawne dane.
Drugi wydaje się nie działać w ogóle (co tłumaczy fakt, że domena czasem działa a czasem nie)

Żeby rozwiązać problem niezbędne jest zgłoszenie w ICMie (domena art.pl) poprawnych serwerów DNS dla kaczmarski.art.pl - najprawdopodobniej przez usunięcie z konfiguracji tego, który nie odpowiada.
Musi to zrobić ten, kto rejestrował domenę w art.pl - czyli pewnie Artur.

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Przemek - jestem zaskoczony, że udało Ci się wymęczyć cokolwiek od AA Wink Wyrazy uznania za prace porządkowe Smile
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Moi drodzy niestety serwer na którym gościmy od paru lat musimy opuścić. Nowy już jest wybrany i od wczoraj go testuje. Udało się przenieść na niego z powodzeniem forum a nawet je od razu ulepszyć o nowe rozwiązania przeciwko bootom. Teraz czeka to samą stronę. Hosting zapewnia nam 2 tygodnie darmowego testowania. Jeśli wszystko będzie ok, zapłacę i zaczniemy "wielka migrację". Przez ten czas mam nadzieje, że uda się przedelegować też domenę art.pl

Artur (z konta ann, bo serwer dns nie lubi i mnie)
Odpowiedz
Czyli mimo wszystko są dobre wieści.
Dzięki za info.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
ann napisał(a):Artur (z konta ann, bo serwer dns nie lubi i mnie)

A to akurat dobrze - będziesz miał lepszą motywacjęSmile)))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A więc pilot leci, ale czy lecą jeszcze jacyś nieanglojęzyczni pasażerowie? ;(
Odpowiedz
dauri napisał(a):A więc pilot leci, ale czy lecą jeszcze jacyś nieanglojęzyczni pasażerowie? ;(
Pytanie wydaje się uzasadnione.
Wprawdzie dowiedzieć się o świecie można ciekawych rzeczy; a to, że
rascelds napisał(a):Not all insects are pests
albo, że
porosimoni9 napisał(a):Village, or "làng", is a basis of Vietnam society.
jednak ci nowi forowicze, na polskojęzycznych nie wyglądają...
Odpowiedz
No na przykład ja...
Zaglądam tu od czasu do czasu... i patrzę czy coś się dzieje, a tu izwiesti jeszcze sprzed insurekcji kościuszkowskiej Sad( Od czasu do czasu jakaś anglojęzyczna wstawka, której w połowie i tak nie rozumiem, potomu szto u mienia w szkołu russkij jazyk i ja po anglijsku ni kak!
Martwi mnie bardzo to nasze forum, ale co poradzić... żeby nam tylko serwera nie odebrali czy cóś. A co ze stroną? Miała być nowa wersja, prawie 1,5 roku minęło a tu cisza...
Pozdrawiam,
Aneta
Odpowiedz
Serwera właśnie nam odebrali i wszystko jest przenoszone na nowy Smile))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Dzieki uprzejmosci Przemka zagladam na forum, ale w pracy blokowana jest strona!(zawiera niedozwolone tresci religine, polityczne i erotyczne!!!!!- taka notatka mi sie pojawia) No, nie wazne. Mam tylko ogromna prosbe: Napiszcie mi na mail <!-- e --><a href="mailto:eurb@ekspressmail.dk">eurb@ekspressmail.dk</a><!-- e --> albo dajcie znac na fb, kiedy wszystko, o czym pisal Artur bedzie zalatwione, bym codzien nie sprawdzala. Wielu ludzi nie moze sie logowac przez te DNS'y, a na fb tez ich nie ma (ludzi znaczy), wiec po prostu czesc nie wie co sie dzieje.

Pozdrawiam
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Wielu ludzi nie moze sie logowac przez te DNS'y, a na fb tez ich nie ma (ludzi znaczy)

"To znaczy ludzi, nie DNSów" - to forma kanoniczna. Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości