Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Estakda imienia Jacka Kaczmarskiego
Witam,
Nie znalazłem informacji o tym na forum, a zapewne wiele osób to zaciekawi, otóż i Kraków w końcu postanowił oddać hołd Jackowi Kaczmarskiego. Jego imieniem nazwano wiadukt, albo estakadę (nie wiem jaka jest różnica?). Może ktoś tam mieszka to wrzuci fotki, a jak nie, to ja mogę, ale to trochu potrwa...

Dla nieznających Krakowa, powiem, że wiadukt znajduje się nad droga prowadząca do Nowej Huty, niedaleko Tandety (bazaru) i i chińskiej konkurencji, a także obok szkoły wyższej, która, akurat nie cieszy się dużym szacunkiem wśród Krakowian.

Na budownictwie się nie znam, ale wiadukt całkiem ładnyWink Samo miejsce może nie zbyt reprezentatywne, bo taki bardziej przemysłowy rejon Krakowa, ale za to droga jedna z główniejszych.

znalazłem artykuł, na ten temat, że niby wzbudziło to kontrowersje Krakowian, choć ja się cieszę, mimo, iż miejsce mogłoby być lepsze, jest tam także zdjęcie estakady.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gazetakrakowska.pl/fakty24/447506,krakow-jest-estakada-imienia-kaczmarskiego-pora-na,id,t.html?cookie=1">http://www.gazetakrakowska.pl/fakty24/4 ... l?cookie=1</a><!-- m -->
Odpowiedz
PS, przypadkowo zamieściłem w dziale urodziny, nie za często jestem na tym forum, wiec nie bardzo wiem jak się wybiera temat, prosiłbym o przeniesienie go do jakiegoś innego działu. przepraszam
Odpowiedz
Było na facebooku Smile
Odpowiedz
Krajan napisał(a):nazwano wiadukt, albo estakadę (nie wiem jaka jest różnica?).

Nie wiesz, czy nie wiesz, jaka to jest różnica? Bo z konstrukcji zdania, a konkretnie pytajnika na końcu, można tak wywnioskować.

Spróbuję Ci pomóc: wiadukt to jest po prostu most, tyle że nie nad torem wodnym, a nad czymkolwiek innym. Natomiast estakada to droga biegnąca nad terenami przemysłowymi. Proste.
Odpowiedz
Cóż nie każdy ma fejsbuka, ja np nie mam i jestem szczęśliwy z tego powoduWink

M.S. dzięki za wyjaśnienie Smile)
Odpowiedz
Krajan napisał(a):Cóż nie każdy ma fejsbuka, ja np nie mam i jestem szczęśliwy z tego powoduWink

Skoro nie masz, to skąd wiesz, że to takie nieszczęście?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
M.S. napisał(a):Spróbuję Ci pomóc: wiadukt to jest po prostu most, tyle że nie nad torem wodnym, a nad czymkolwiek innym. Natomiast estakada to droga biegnąca nad terenami przemysłowymi. Proste.
Wcale nie takie proste. Nad wąwozem, w którym płynie woda, to most czy wiadukt? A nad korytem rzeki, która wyschła?
Odpowiedz
Krajan napisał(a):Cóż nie każdy ma fejsbuka, ja np nie mam i jestem szczęśliwy z tego powoduWink
A ja Ci, na przykład, współczuję.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Wcale nie takie proste. Nad wąwozem, w którym płynie woda, to most czy wiadukt? A nad korytem rzeki, która wyschła?

A ten znowu szuka dziury w całym Wink.
Odpowiedz
Co do FB, powiedzmy, że miałem i skasowałem.
Odpowiedz
Krajan napisał(a):Co do FB, powiedzmy, że miałem i skasowałem.
Jak tam sobie chcesz.
W każdym razie na profilu WSJK dzieje się sporo kaczmarskiego.
Odpowiedz