Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postać Jacka Kaczmarskiego
Witam serdecznie.

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym napisać pewne słowa powitania. Szukałem odpowiedniego działu, w którym mógłbym ją zamieścić i ten wydał mi się najodpowiedniejszy. Jeśli władze forum uważają inaczej, proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce.

Otóż z poezją i muzyką Jacka Kaczmarskiego mam do czynienia... ciężko to stwierdzić. Kiedyś po Mistrza sięgałem, lecz głównie ze względów muzycznych (i dobrze), ponieważ teksy nie były dla mnie, jakby łagodnie to określić, odpowiednie. Kiedy powróciłem, by spojrzeć na Jego twórczość innym okiem, uznałem, iż mogę powoli zagłębiać się w to drugie dno i znaczenie tych wszystkich metafor, których tak wiele zawarł. Do książek jeszcze nie zaglądałem...głównie dlatego, że ich nie mam.

Najważniejsze jednak przekażę teraz. Więc już dłuższy czas się nad tym zastanawiam i chciałem z całego serca pogratulować i podziękować tym wszystkim, którzy tu przychodzą; tym, którzy Jacka czytają, śpiewają, grają i odnajduję. Chociaż w żaden sposób między użytkownikami forum się nie wyróżniam, to po prostu Wam dziękuję... i jestem szczerze zachwycony.
Odpowiedz
Cześć!

Spróbuj zajrzeć także tutaj: nie kropkuj nic, ale śmiało mów! Smile

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=4327">viewtopic.php?f=20&t=4327</a><!-- l -->
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
By nie zaśmiecać forum - otóż chciałem, choć nie wiem czy warto, zaprezentować swoją twórczość, właśnie tutaj. Kiedy wchodzę w dział "Wasza twórczość" i "Wiersze" nie widzę przycisku umożliwiającego założenie nowego tematu (co nie zdarza się przy przeglądaniu innych działów). Proszę o pomoc.
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Kiedy wchodzę w dział "Wasza twórczość" i "Wiersze" nie widzę przycisku umożliwiającego założenie nowego tematu (co nie zdarza się przy przeglądaniu innych działów). Proszę o pomoc.

Musisz mieć na swoim koncie co najmniej 20 postów.
Co jak dla mnie jest kompletnym bezsensem, zwłaszcza przy obecnej aktywności forum. No, ale zdaje się, na razie nic na to się nie poradzi.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Dziękuję za szybką pomoc.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Musisz mieć na swoim koncie co najmniej 20 postów.

Warto to zmienić dla tych osób, które chciałyby dzielić się swoją twórczością, a nie mają ochoty prowadzić dyskusji forumowych. Zwłaszcza że - jak słusznie zauważyłeś - nie jest ich bez liku.
Odpowiedz
Potwierdzę tę wiadomość, ale głównie po to, by wyrazić swoje zdanie i naliczyć kolejnego posta Wink
Odpowiedz
Staraj się, staraj - jeszcze 14 postów Wink. Możesz też rozwiązać problem szybciej - poproś kogoś starszego rangą, aby założył Ci temat Big Grin. Oczywiście samo "proszę" może nie wystarczyć i będziesz musiał obszernie objaśnić, co zamierzasz publikować, i przesłać próbki twórczości Wink.
Odpowiedz
Chyba nie ma aż takiej potrzeby, żeby zajmować czas moderatorom i administratorom. Postaram się całkiem sensownie wypowiedzieć w paru tematach i dobić do tych 20. W tym czasie mogę przecież coś jeszcze (mowa o tej mojej niby poezji) coś napisać.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Musisz mieć na swoim koncie co najmniej 20 postów.
Co jak dla mnie jest kompletnym bezsensem,
W momencie, gdy wprowadzano to ograniczenie - było one sensowne.
Dochodziło przeca do sytuacji, gdy całe zastępy rejestrowały się na forum tylko po to, by zasypywać nas swymi utworami. Nie zabierali głosu w żadnym z tematów forum, domagali się tylko uwagi dla własnej twórczości.
miziolekmateusz napisał(a):Potwierdzę tę wiadomość, ale głównie po to, by wyrazić swoje zdanie i naliczyć kolejnego posta
Bez urazy - ale to własnie znajomy mechanizm :]
Odpowiedz
Będę to oczywiście robił tylko "przez to pierwsze 20 postów". Potem spamować nie zamierzam.
Odpowiedz
Przy obecnej aktywności na forum - nie ma to specjalnie znaczenia.
Odpowiedz
Może więc usunąć ten zapis? Raczej nie zaleje nas fala grafomanii.
Odpowiedz
Byłoby o wiele lepiej.
Odpowiedz
Są dziesiątki stron w necie zajmujących się prezentowaniem rymowanego i białego dorobku rodaków. Jest cała masa takich punktów skupu.
Odpowiedz
A ja ubzdurałem sobie, iż chcę zaprezentować ją przed ludem znającym postać Jacka Kaczmarskiego i w miejscu, w którym o Nim pisze się najwięcej (mimo faktu, że moja poezja się do poezji Mistrza nie umywa). Jeszcze dziewięć.
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):A ja ubzdurałem sobie, iż chcę zaprezentować ją przed ludem znającym postać Jacka Kaczmarskiego i w miejscu, w którym o Nim pisze się najwięcej
No, spoko, spoko.
To może zacznij cos pisać o Nim - jest tyyyyyle ciekawych tematów. Big Grin
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Jeszcze dziewięć.
I tak trzymaj!

Swoją drogą, to sam teraz z niecierpliwością będę czekał na Twe próbki Smile
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Bardzo mi z tego powodu miło.
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Bardzo mi z tego powodu miło.

Fajnie, ale zacznij może coś faktycznie prezentować?
Mamy wszyscy cichą nadzieję, że ten Twój spam doprowadzi w końcu do czegoś co nas zwali z nóg!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Już przestaję spamować (od tego momentu). Niestety wszyscy chyba spodziewają się 17-letniego geniusza w kwestii poezji, a ze mnie tylko zwykły amator ze szkolnym wykształceniem...

Dopisuję informację: Pomimo nabicia 20 postów (ponad 20) w dalszym ciągu nie widzę żadnego "przycisku" umożliwiającego mi utworzenie nowego tematu. Próbowałem zalogować się ponownie - również nie pomogło. Jakieś sugestie, czy prezentować się tutaj?
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Już przestaję spamować (od tego momentu).

Nie wiedzieć czemu!
miziolekmateusz napisał(a):Niestety wszyscy chyba spodziewają się 17-letniego geniusza w kwestii poezji, a ze mnie tylko zwykły amator ze szkolnym wykształceniem...

Dwaj, dawaj gdziekolwiek!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Już przestaję spamować (od tego momentu).

Nie wiedzieć czemu!
miziolekmateusz napisał(a):Niestety wszyscy chyba spodziewają się 17-letniego geniusza w kwestii poezji, a ze mnie tylko zwykły amator ze szkolnym wykształceniem...

Dwaj, dawaj gdziekolwiek!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Zatem zacznę od czegoś bardziej rubasznego, mianowicie:

Limeryk o miłości

Dnia szóstego lipca poprzedniego roku
Pewien młody człowiek nagle doznał szoku
Otóż pewna pani, całkiem nieznajoma
Szła wolniutko ścieżką tak przyozdobiona:
Suknia cała w kwiaty, torba u jej boku.

Wokół tylko zboże, łąka - "Och, mój Boże!
Tak szerokie piętrzy się przede mną morze.
Płynąć na nie łódką, statkiem czy rękoma?
Zwykle była dla mnie to sprawa wiadoma.
Tak szerokie piętrzy się przede mną morze.

A ona, nie mogłaby przecież inaczej,
Nie widzi mnie wcale, na wzór tej uroczej."
I myśląc w ten sposób, chłop dalej się starał
Przyczajał się w krzakach i szczęście swe karał:
"A ona nie mogłaby przecież inaczej".

Powrócił do domu, chciał wódki się opić
Nie wypił za dużo, by smrodu nie nosić
Lekko chwiejnym krokiem powrócił na pole
Bez żadnych oporów zagadał o kole
Tym ratującym ludzi przed czynem "topić".

Kobitka poznała pijanego gościa
Więc od razu przeszła do dania mu "liścia"
Uciekła bez słowa ze strachem w oczach
Do domu daleko a krew już na ustach
Biegnie bardzo szybko, oj ta nasza Ewcia!

Mateusz Miziołek
31.08.2011

Nie wiem, jak wyszło. Prób pisania miałem już kilka, ale nie były przez nikogo sprawdzane i nikt nie wyrażał na ich temat sensownej opinii.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Mamy wszyscy cichą nadzieję, że ten Twój spam doprowadzi w końcu do czegoś co nas zwali z nóg!

No i nadzieja się ziściła.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
A co to ma wspólnego z limerykiem?
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
Tytuł!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Faktycznie pominąłem to, że limeryk powinien łączyć się z tematyką narodów, ale postanowiłem zachować schemat pisania (rymy, liczba sylab itp.).
Odpowiedz
miziolekmateusz napisał(a):Faktycznie pominąłem to, że limeryk powinien łączyć się z tematyką narodów

??

miziolekmateusz napisał(a):ale postanowiłem zachować schemat pisania (rymy, liczba sylab

Przyznam, że mi się to w pierwszej chwili skojarzyło z pewną znaną pieśnią z czasów okupacji. I w sumie data opublikowania także się zgadza Wink
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
A zatem mam dwa pytania:
1. Co według Was jest limerykiem?
2. Jaka to pieśń?
Odpowiedz