06-04-2011, 01:45 PM
Umyśliłem sobie taki temat pracy magisterskiej - studiuję rosjoznawstwo i wydało mi się to sensowne - nie tkwi w tym intencja nieczysta, wszak Mistrz był rusofil antykomunista A Rosja to pokaźna część jego twórczości, przynajmniej piosenek; ja sam fascynację i inspiracje do dalszych badań nad jej kulturą wziąłem właśnie z Kaczmarskiego i o tym chciałbym napisać: jaka ta Rosja wyłania się z jego tekstów, rozjaśnić poszczególne wątki, rozszyfrować metafory, przybliżyć kontekst, wyłuskać nastawienie autora etc. Koncepcję mam, na razie w powijakach, ale czemu nie skonsultować się z ludźmi mądrzejszymi? Piosenki chcę podzielić na kilka kategorii, omówię oczywiście wybrane i te najbardziej bezpośrednio odnąszące się do Rosji, Rosjan i rosyjskiej kultury i historii - "wysockie" piosenki J.K., carski okres, radziecki okres, stosunki ros-pol, sztuka i literatura.
Pytanie o bibliografię: co może się przydać z już istniejących opracowań, może komuś przyjdą jakieś pomysły do głowy za które będę ogromnie wdzięczny; sprawa mniej ważna, ale pewnie więcej osób zabierze głos - jakie piosenki proponujecie? Ew. co z pozycji książkowych samego Kaczmarskiego (niestety, nie czytałem niczego - i nie wiem czy coś znajdę na temat).
Będę zobowiązany za wszelkie konstruktywne uwagi i wskazówki.
Pytanie o bibliografię: co może się przydać z już istniejących opracowań, może komuś przyjdą jakieś pomysły do głowy za które będę ogromnie wdzięczny; sprawa mniej ważna, ale pewnie więcej osób zabierze głos - jakie piosenki proponujecie? Ew. co z pozycji książkowych samego Kaczmarskiego (niestety, nie czytałem niczego - i nie wiem czy coś znajdę na temat).
Będę zobowiązany za wszelkie konstruktywne uwagi i wskazówki.