Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania od komisji. Prezentacja maturalna.
witam, jestem nowa, ale wydaje mi się, że powinien pojawić się taki temat, a nic podobnego nie znalazłam.

Dobrze by było zamieszczać tu pytania, jakie zadała Wam komisja na ustnym egzaminie z języka polskiego na tematy oczywiście związane z życiem i twórczością Jacka Kaczmarskiego.
Może takie przykłady pytań pomogą innym maturzystom lepiej się przygotowaćWink w tym i mnie;]
Odpowiedz
A kto miałby te pytania zamieszczać? Statystyczny maturzysta po otrzymaniu pomocy nie pojawia się więcej na forum, o czym niezbicie świadczą statystyki. 971 użytkowników o liczbie postów nie przekraczającej 5.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
hmm... fakt. ale czy ktoś, kto nie udziela się na forum, od razu nie jest fanem twórczości JK? bo wyczułam pewien zarzut...ale cóż, zgadza się, tak jest, że zainteresowanie słabnie po zdanej maturze. jednakże gdyby ktoś miał ochotę...
Odpowiedz
Moje zainteresowanie po maturze wprawdzie nie spadło, ale za nic nie jestem w stanie sobie przypomnieć żadnego pytania komisji.
Odpowiedz
Ja mogę powiedzieć, że dostawałam pytania w rodzaju: "Jacek powiedział [...]. Proszę zinterpretować to w kontekście swojej pracy" lub też "czy mogłaby Pani rozwinąć ten wątek". Bezstresowo (jak na maturę).
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
frankie napisał(a):ale czy ktoś, kto nie udziela się na forum, od razu nie jest fanem twórczości JK?
A czy ktoś, kto nie czyta ze zrozumieniem może zdać maturę? Oczywiście, że może! Piszę tutaj o ogólnej tendencji, gdzie po zweryfikowanej prezentacji maturalnej przyszły maturzysta się więcej nie pojawia, więc jak te pytania miałyby się na stronie znaleźć?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Właśnie wróciłam z ustnej i udało mi się (20pkt.) Smile
moje pytania:
- Dlaczego Jacek Kaczmarski nawiązywał w swojej twórczości do malarstwa literatury i historii.
- "Ballada wrześniowa"- miałam kartę cytatów i kazali mi dokładnie określić konkretnie o jakich wydarzeniach historycznych mówi podmiot.
- Która piosenka Jacka jest mi najbliższa spoza prezentacji, dlaczego i krótko zinterpretować.
Generalnie przyjemne Smile poziom trudności widać zależy od tego, na ile polonista zna i fascynuje się Jackiem Kaczmarskim.
Tak czy siak, faktycznie jak już na tym forum mi radzono, 4-5 piosenek najwięcej można spokojnie omówić! Ja miałam 4 i mojej polonistce wydawało się to za mało, ale uparłam się przy swoim. Ale i tak nie zdążyłam opowiedzieć wszystkiego co chciałam, jak robiłam próbę czasu. Dlatego zdecydowanie nie trzeba brać dużo, bo potem nie ma szans się zmieścić w czasie. Lepiej omówić mniej i od deski do deski, niż więcej i pobieżnie. A mówić o czymś co się lubi- poezja! Smile
Odpowiedz
Brawo kromkachleba! Smile
Gdyby tak wszyscy bywający tu maturzyści...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
ja zdałam dzisiaj na 20 Wink
Słabo pamiętam pytania z powodu strasznego stresu. Te co zapamiętałam:
- Dlaczego Kaczmarski stosował nawiązania literackie?
- Jakich środków używał (metafory, pastisz, wyjaśnij)
- tak spoza Kaczmarskiego to o wallenrodyzm bo miałam "Spotkanie z Wallenrodem"

Rzeczywiście 4 utwory wystarczą. Ja miałam właśnie tyle i się bałam, że nie starczy mi czasu.
Dzięki wszystkim Forumowiczom za pomoc! Wink
Odpowiedz
kromkachleba napisał(a):Ale i tak nie zdążyłam opowiedzieć wszystkiego co chciałam, jak robiłam próbę czasu. Dlatego zdecydowanie nie trzeba brać dużo, bo potem nie ma szans się zmieścić w czasie.
Rok w rok staramy się to tłumaczyć młodym, zapalonym idealistom.
Gratulacje Smile
Odpowiedz
dziękuję! Wink
ze mnie też był kawał zapalonej idealistki, ale na szczęście wybiliście mi to z głowy Smile to forum jest bardzo pomocne, bo opracowań o Jacku mało i trudno dostępne są. z reszta jak się czyta wypowiedzi ludzi, to człowiek sam wyrabia sobie zdanie na wiele tematów.

koliberek- miałaś pierwsze pytanie prawie takie jak ja Big Grin
Odpowiedz
Ja w swojej prezentacji, także omawiałem tekst "Starzy ludzie w autobusie", z pytań dotyczących Kaczmarskiego padło tylko jedno, moim zdaniem idiotyczne "Z czego słynął Kaczmarski?" Powiedziałem wszystko co o nim wiedziałem, wiec wcale nie tak mało, ale pani z komisji to chyba nie zadowalało, do dziś nie wiem, co chciała usłyszeć.
Odpowiedz
Może to, że był autorem piosenki "Modlitwa o wschodzie słońca"? Wink
Odpowiedz
Dauri, Paskudo!
Kaczmarski dla Pani od polskiego pewnie słynął z "Murów" i "Obławy". Ale to pytanie do niekaczmarofilów.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
temat: inspiracje malarskie w tekstach JK. Omów uobecnienie fabuły obrazu w tekscie poetyckim.
pytania:
- miałam 'zesłanie studentów' i pytanie: zinterpretuj wers 'szynele o wyrok za duże' i ogólnie prowadziłam na temat piosenki rozmowę z egzaminującym
- jakie wartości cenisz najbardziej w twórczości JK?(a że miałam 'wojne postu z karnawałem', 'kanapke z człowiekiem', 'krzyk' to odwołałam się głównie do wartości zawartych w tych piosenkach, sądząc że o innych komisja nie będzie miała pojęcia)
- jak pomogły ci publikacje K. Gajdy w pracy nad prezentacją

pytania przyjemne, ważne to być pewnym o czym się mówi i nie pozwolić sobie wmówić że się tego nie wie. fakt, lepiej brać mniej. ja mialam 4 piosenki i 4 obrazy, na próbę mówiłam około 20 minut, ale na prezentacji starałam się pomijać mało ważne rzeczy. zmieściłam się w czasie, i dobrze, bo okazało się ze ta komisja obcina punkty i nie pozwala dokończyć, jesli ktos przekracza 15 minut.

i... udało się! 100% Smile
gratuluję innym oczywiścieWink
Odpowiedz
Cóż, ja trochę spóźniona, ale - mój wynik to 18/20, co i tak uważam za sukces, komisja była nie do zniesienia, niektóre osoby dostawały i 8/20. ("renomowane" katowickie liceum ma takie wyniki, a znajomi uczniowie podrzędnych techników wychodzą z 100%, irytujące i jakże zależne od komisji Wink Dobrze, że do niczego się nie liczy Smile )
Rozmawiałam z komisją dłuugo (jak każdy), jakby wszystkie pytania zebrać do kupy to byłoby ich pewnie kilkanaście. To, co pamiętam: (temat: "Interpretacje malarstwa w pieśniach Jacka Kaczmarskiego")
- która forma przekazywania swoich myśli przemawia do ciebie bardziej - malarska czy pisana i dlaczego?
- zacytuj (z pamięci! w stresie!) środki stylistyczne, których używa Kaczmarski w omówionych przez ciebie utworach
- uzasadnij, że Kaczmarskiego można nazwać mianem poety, wykaż kunsztowność jego języka
- Znasz inne utwory Kaczmarskiego? -Znam. -To zinterpretuj "Opowieść pewnego emigranta" (też z pamięci, bo nie mówiłam o tym utworze, nie miałam ze sobą tekstu, widocznie pani z komisji znała i lubiła akurat ten)
- w jakiej lekturze został również wykorzystany obraz "Rejtan"? (Rejtana omawiałam, na lekturę nie wpadłam, powiedziałam tylko o Wernyhorze pojawiającym się w "Weselu". Pani chodziło, owszem, o "Wesele" - tylko że o ekranizację Wajdy, której nie miałam obowiązku znać, czego nie omieszkałam jej powiedzieć...)
- dlaczego Kaczmarski sięgał do malarstwa w przekazywaniu swoich myśli?
- jak był odbierany obraz "Rejtan" w czasach kiedy został namalowany?

To były główne pytania, tyle pamiętam po miesiącu. Było nieprzyjemnie, jakoś mi się udało wybronić Smile

Pozdrawiam Smile
"Każdy z was jest łodzią, w której
Może się z potopem mierzyć
Cało wyjść z burzowej chmury,
Musi tylko w to uwierzyć!"
Odpowiedz
Nie martw się, ja na ustnej z chemii słuchałam wypowiedzi koleżanki nt alkoholu (pytanie od dyrektora). Zaczęła się wypowiadać przeciw, a dyrektor miał inne zdanie! Mało pedagogiczne, ale dziewczynę całkiem "rozbiło"!
I tak gratulacje! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Maturę zdawałem co prawda w 2009 roku, ale pytania pamiętam do dziś.

-Dlaczego właśnie twórczość Jacka Kaczmarskiego wybrałem jako temat prezentacji.
-"Wspomniałeś w swojej prezentacji ,że Kaczmarski nie chciał być utożsamiany z bardem solidarności, wytłumacz dlaczego."
Odpowiedz
mateusz kurowski napisał(a):-Dlaczego właśnie twórczość Jacka Kaczmarskiego wybrałem jako temat prezentacji.
-"Wspomniałeś w swojej prezentacji ,że Kaczmarski nie chciał być utożsamiany z bardem solidarności, wytłumacz dlaczego."

Trudno sobie wyobrazić mniej wyrafinowany zestaw pytań Big Grin.
Odpowiedz
Dzisiaj zdałem maturę ustną na 20 punktów :D Niesamowicie się cieszę biorąc pod uwagę, że mieszkam w Polsce od nie całych trzech lat, więc wiadomo, że język kuleje ;)
Pytania nie były całkiem proste, ale były w porządku.
Temat: Inspiracje malarskie i literackie w twórczości Jacka Kaczmarskiego (analiza wybranych utworów)

Pytania:
-miałem zanalizować obraz Malczewskiego "Wigilia na Syberii" (bo to jedna z trzech piosenek które omawiałem)
Musiałem to zrobić bardzo dokładnie. Pani się nie podobało, że nic nie powiedziałem na temat barw, które malarz stosował. Jest to istotne w obrazach Malczewskiego.
- w czym mi pomogła pozycja pod tytułem "Jacek Kaczmarski , życie i tworczosc" Anny Grazi (miałem tę pozycje w literaturze przedmiotu)
odpowiedź tego jest raczej prosta, jeżeli się czytało.
-czy jest jakieś szczególne miejsce lub wydarzenie, w którym można rozmawiać na temat utwory itd. (bardzo dziwnie to było sformułowane). Chodziło zdaje mi się o festiwal w Kołobrzegu, "Nadzieja". Jednak również opowiadałem o koncercie pod nazwą "Źródło wciąż bije" we Wrocławiu. Opowiadałem trochę gdzie byłem, że jest znacznie więcej takich miejsc i koncertów itd.
Odpowiedz