Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Katastrofa polskich koleji.
Duchu, jakie społeczeństwo - taka banda rządzących. A jakby chcieć coś naprawiać, lepiej zacząć od analizy, dlaczego społeczeństwo dopuściło do tego, że przez 10 lat konsumowało sól przemysłową. I zamiast cieszyć się, że ponoć ta sól była całkowicie bezpieczna i nic złego nikomu nie się stało, zastanowić się, jak upewnić się czy np. w cukrze nie ma cyjanku, a w mleku - arszeniku. I zamiast zajmować się pierdołami typu ochrona "życia poczętego" czy innymi "in vitro" zająć się po prostu ochroną życia. A zamiast debatować latami, czy skrzydło samolotu może ściąć brzózkę - debatować nad tym, jak poprawić bezpieczeństwo zarówno w lotnictwie, jak w innych środkach transportu. Ale nie zapominajmy, że to społeczeństwo narzuca kierunki debaty publicznej, a politycy, chcąc dostać głosy w wyborach, muszą się wyznaczonym kierunkom debaty podporządkować.
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):No coz ,nie uwazam sie za proroka choc niektorzy tak twierdza,ze mam jakis dar,poza tym wsploczuje wszystkim,ktorzy mieszkaja w tym pieknym kraju ,ktorym to rzadzi banda idotow-dzieki nim bedzie coraz wiecej takich katastrof,winszuje panowie ,tylko tak dalej ,to porzadzicie ale ale chyba we wlasnej wiosce.

Zmień świat na lepsze - zacznij od własnego postu.

dauri - to nie takie proste. Mamy takich rządzących, bo mamy takie społeczeństwo; mamy takie społeczeństwo, ponieważ mamy takich rządzących. Sprzężenie zwrotne i błędne koło zarazem. Niemniej uważam, że największą winę w obecnym stanie rzeczy ma społeczeństwo - jako mityczny twór i każdy obywatel z osobna. Mądre społeczeństwo (cokolwiek to znaczy) poradzi sobie z nawet najgłupszymi rządzącymi, ale nawet największy mąż stanu nie da rady, gdy musi rządzić stadem baranów. Nie zgadzam się więc ze słowami Napoleona, iż "stado baranów prowadzone przez lwa jest groźniejsze niż stado lwów prowadzone przez barana". Bliższa mi jest mentalność Tołstoja, jaką zaprezentował w Wojnie i pokoju.
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):niektorzy tak twierdza,ze mam jakis dar
No ba!
Odpowiedz
M.S. napisał(a):dauri - to nie takie proste. Mamy takich rządzących, bo mamy takie społeczeństwo; mamy takie społeczeństwo, ponieważ mamy takich rządzących. Sprzężenie zwrotne i błędne koło zarazem. Niemniej uważam, że największą winę w obecnym stanie rzeczy ma społeczeństwo - jako mityczny twór i każdy obywatel z osobna.
M.S. - w kwestii sprzężenia zwrotnego trochę racji masz, ale interakcje nie są symetryczne, bo społeczeństwo wybiera rządzących, ale rządzący nie wybierają społeczeństwa. Teoretycznie działania rządzących mogą oczywiście w jakimś stopniu zmieniać mentalność i zachowania społeczeństwa, ale uważam, że w praktyce jest to zjawisko marginalne. W pewnym sensie chyba się zgadzamy, skoro uważasz, że wina leży przede wszystkim po stronie społeczeństwa. A działania społeczeństwa mogą nie tylko zmieniać ekipy rządzące, ale również je "wychowywać" - vide ACTA.

M.S. napisał(a):Mądre społeczeństwo (cokolwiek to znaczy) poradzi sobie z nawet najgłupszymi rządzącymi, ale nawet największy mąż stanu nie da rady, gdy musi rządzić stadem baranów. Nie zgadzam się więc ze słowami Napoleona, iż "stado baranów prowadzone przez lwa jest groźniejsze niż stado lwów prowadzone przez barana". Bliższa mi jest mentalność Tołstoja, jaką zaprezentował w Wojnie i pokoju.
A tu nie rozumiem. Skoro uważasz, że "nawet największy mąż stanu nie da rady, gdy musi rządzić stadem baranów", to oznacza na przykład, że nawet największy mąż stanu nie da rady zapewnić, że nie dojdzie do sytuacji, w której obywatele będą przez 10 lat żarli sól przemysłową. Czyli wychodziłoby jednak, że stado baranów prowadzone przez lwa jest dość groźne. A stado lwów prowadzone przez barana chyba zbyt groźne nie jest, bo przecież, jak sam twierdzisz, z tym baranem sobie poradzi?
Odpowiedz
Cytat:- Lista usterek i błędów, które widać na podstawie zabezpieczonego materiału dowodowego dotyczącego ruchu pociągów na tej trasie, jest porażająca. Może wskazywać, że do zaniedbań na tej najszybszej w kraju trasie dochodziło latami - mówi portalowi prokuratura.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11325207,Nowy_watek_sledztwa_ws__katastrofy_pociagow__Byly.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _Byly.html</a><!-- m -->

Zupełnie jak przy okazji Zbrodni Smoleńskiej :( Ciekawe tylko, czy za Kaczorów było tak samo, czy może wszystko zepsuła ekipa Tuska?

Zastanawiam się też, czy w związku z tym zamiast żaloby narodowej nie byłby bardziej odpowiedni jakiś dzień dzękczynienia - za to, że pomimo owej porażającej listy usterek, błędów i zaniedbań, do których na tej najszybszej w kraju trasie dochodziło latami, przez cały ten czas nie wydarzyła się żadna katastrofa? A żałoby narodowe zarezerwować dla katastrof, które mogą przecież się wydarzyć z powodów losowych, pomimo braku usterek, błędów i zaniedbań.
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://brixen.salon24.pl/396636,katastrofa-kolejowa-w-kocioszczynach">http://brixen.salon24.pl/396636,katastr ... oszczynach</a><!-- m -->
Odpowiedz
Mało trafne, mało ciekawe, a co najgorsze mało śmieszne.
Odpowiedz
No cóż, mniej więcej na tym poziomie, co to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://brixen.salon24.pl/207810,ostateczna-wersja-ostatecznych-stenogramow-z-tu-154m">http://brixen.salon24.pl/207810,ostatec ... -z-tu-154m</a><!-- m -->
Ciekawe, co by na to powiedział Jaśko.
Odpowiedz
Jednym z objawów zeżarcia mózgu przez ideologię jest pisanie kiepskiej prozy. Czy leci z nami lekarz?
Odpowiedz
dauri napisał(a):Ciekawe, co by na to powiedział Jaśko.
Ja Brixena raczej lubię, ale bardziej podobają mi się jego odcinki na temat perypetii Łukaszka i spółki.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Ja Brixena raczej lubię, ale bardziej podobają mi się jego odcinki na temat perypetii Łukaszka i spółki.
Czyli, jeżeli rozumiem, podlinkowany przeze mnie felieton podoba Ci się (choć inne odcinki podobają Ci się bardziej) i żarty ze śmierci Cię nie zniesmaczają?
Odpowiedz
A wiec zapowiada sie kolejny dramat na koleji,niedawne strajki a teraz strata ok 5 mld. zl czy tez euro,co za roznica panowie i tak w swoich ciemnych limuzynach maja w dupie przecioetnego Kowalskiego, nie mowiac juz o tym ,ze maja prywatne samoloty i za nic nie placa.

Ten kraj jest rzadzony przez bande cwaniaczkow i przyglupow,zobaczymy jak daleko zajada na tym posmiewisku zwanym sejmem. :-
Odpowiedz