Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koncert - Toruń
KONCERT PAMIĘCI JACKA KACZMARSKIEGO

"Piwnica pod Aniołem"
11 kwietnia 2005, godzina 19.00

Pomysł i idea koncertu:
Po raz drugi organizujemy spotkanie muzyczne poświęcone twórczości Jacka Kaczmarskiego - pieśniarza, poety i pisarza zmarłego w kwietniu 2004r. Chcemy w ten sposób propagować twórczość znakomitego artysty i uczcić Jego pamięć. Pierwszy taki koncert, odbył się 10 maja 2004r. w Studenckim Klubie Pracy Twórczej „Od Nowa” w Toruniu. Wystąpili w czasie tego wieczoru grający na gitarach studenci i harcerze. Spotkanie to spotkało się z dużym zainteresowaniem, dlatego zachęceni tym pozytywnym przyjęciem organizujemy kolejny koncert, utrzymując dotychczasową jego ideę - udziału muzyków nieprofesjonalnych.

W koncercie wezmą udział w większości studenci i doktoranci Uniwersytetu Mikołaja Kopernika a także toruńscy harcerze. W tym roku grono wykonawców piosenek rozszerzyło się do 16 osób. Poza łączącą wszystkich fascynacją twórczością Jacka Kaczmarskiego, większość z nich posiada wykształcenie muzyczne lub doświadczenia sceniczne w różnego typu zespołach amatorskich. Poszerzyła się także gama wykorzystanych instrumentów, obok tradycyjnej gitary zagra także fortepian, flet poprzeczny i klarnet. W czasie wieczoru wykonywane będą piosenki z różnych lat i wszystkich prawie programów poety, usłyszeć będzie można m.in. „Karę Brabasza”, „Przejście Polaków prze Morze Czerwone”, „Wojnę postu z karnawałem”...

Dodatkową oprawą dla piosenek będę pokazy slajdów, zobaczyć będzie można również fragmenty filmów i posłuchać wypowiedzi Jacka Kaczmarskiego.

Koncert jest imprezą niekomercyjną. Wstęp na koncert jest bezpłatny. Występujący nie pobierają honorarium. Również wszyscy organizatorzy pracują społecznie i nie przewidujemy żadnych zysków z koncertu.

Studencki Krąg Instruktorski
Jest jednostką organizacyjną Związku Harcerstwa Polskiego działającą wśród społeczności Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Krąg skupia harcerzy, instruktorów ZHP i sympatyków harcerstwa, którzy aktualnie studiują w UMK - studentów i doktorantów.
Witam! Bardzo się cieszę, że został taki koncert zorganizowany. Do zobaczenia w Toruniu :-)
a gdzie dokładnie jest "Piwnica pod Aniołem"?
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Pod ratuszem (w średniowieczu były tam stragany, ale przybyło 3 metry gruntu i zrobiła się z tego piwnica Wink ), wejście od strony pomnika Kopernika.

Oczywiście mam namyśli ratusz staromiejski.
dziękuję, raczej będę...
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
raczej nie będę Tongue
Wszystkim, którzy byli serdecznie dziękuję w imieniu wszystkich grających i organizatorów. Mam nadzieję, że nie zawiedliście się na nas. Już teraz zapraszam na koncert za rok.
dopiero?? a może ktoś coś wie, kiedy jest festiwal w Kołobrzegu??
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Festiwal w Kołobrzegu jest w dniach 29, 30 lipca 2005r.
KN.
A kto ma być i skoro są to dwa dni, to możnaby było gdzię przenocować za frico?? chcę przyjechać ze znajomymi, ale to kawałek drogi (Toruń i Chojnice)
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Wszystko trzeba załatwiać samemu, tak jak w zeszłym roku zapewne. Kołobrzeg w sezonie jest dość drogi i zatłoczony. Jesli Ty masz daleko z Torunia i Chojnic to co ja mam powiedzieć? :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Wiecie, ja jestem z Koszalina a i tak pewnie nie będę mógł przyjechać ;/
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
lodbrok napisał(a):Wszystko trzeba załatwiać samemu, tak jak w zeszłym roku zapewne. Kołobrzeg w sezonie jest dość drogi i zatłoczony.
Nawet bardzo drogi Big Grin Ale wszystko da sie załatwić Wink
A ja siuę zdrzemnąłem na plaży w śpiworze i nie narzekam, zresztą większość czasu zejdzie na rozmowy z ciekawymi ludźmi granie, śpiew i słuchanie :-) A więc do zobaczenia w Kołobrzegu (jakby ktoś się wybierał z Warmii i/lub Mazur to proszę o kontakt mailowy w celu ugadania się. Adres jest w profilu. Pozdrawiam!!!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
natkozord napisał(a):A kto ma być i skoro są to dwa dni, to możnaby było gdzię przenocować za frico?? chcę przyjechać ze znajomymi, ale to kawałek drogi (Toruń i Chojnice)
Nocuje się na plaży. Jest cieplutko przyjemnie, a rano śliczny wschód wynurzającego sioęz morskich fal słońca. To jest najlepsze nocowanie i za friko, nie ma lepszej opcji Smile
lodbrok napisał(a):Kołobrzeg w sezonie jest dość drogi i zatłoczony. :wink:
A tam gadanie, plaża jest za darmo, miejsca dużo i przyjemnie, tylko śpiwór cieply i plecak pod głowę Smile No i towarzystwo odpowiednie Smile
Kamil napisał(a):zresztą większość czasu zejdzie na rozmowy z ciekawymi ludźmi granie, śpiew i słuchanie
Tylko nie chowaj się przed tymi ciekawymi ludźmi jak ostatnio Tongue
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Oj Przemek! Żeby to człowiek dobrze widział, żeby to MÓGŁ widzieć :-) Pozdrawiam i nie omieszkam teraz w razie czego skorzystać z komórki i posiadanych numerów ;-) Hajda na Kołobrzeg!!!
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
tak więc do zobaczenia na plaży Smile

"Hej, kto..."
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."