Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
mam pytanie, do ludzi bieglejszych ode mnie w temacie "Jacek Kaczmarski - życie i twórczość". Fakt, że w latach 1981 - 1989 wydawano twórczośc Jacka poza oficjalnym obiegiem wydawniczym wynika z tego, że dzieła Kaczmarskiego obięto cenzurą. A zatem kiedy dokładnie (data roczna i miesięczna) wprowadzono zapis cenzorski na twórczość Jacka?
Nie wiem, ale logicznie prawdopodobna wg mnie jest data 13 XII 1981, kiedy to wprowadzono zapis cenzorski na wszystko, po czym niektóre rzeczy sukcesywnie zwalniano, a niektóre nie.
(Oczywiście przedtem też bylo to plynne i zmylkowe. Cenzurowane w róznym zakresie. Np. „Człowiek z żelaza” wszedł z cięciami cenzury na ekran w drugiej polowie 1981, a po 13 XII został zakazany w całości, choc nieoficjalnie.)
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
a czy powstała jakaś większa praca na temat osoby i twórczości Jacka??
n
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Proponuję żebyś zapoznała się nieco dociekliwiej ze stroną o Jacku. Są na niej zamieszczone choćby trzy prace magisterskie (a to i tak nie wszystkie napisane) na temat "jackowej" twórczości. Ponadto warta polecenia jest praca doktorska wydana w formie książkowej autorstwa Krzysztofa Gajdy "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów". Kolejne prace magisterskie są na etapie powstawania.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 5,037
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
ann napisał(a):Ponadto 30 VII 1978 pojawia się zapis na utwór zaczynający się od słów
Cytat:Czy poznajesz mnie
moja Polsko
to ja - twój syn
wg GUKPPiW autorem też jest JK
Nie JK, a ZK....bardzo lubię ten utwór w pięknej interpretacji PG, a znam tylko wykonanie z PPPP.
Znajdzie się słowo na każde słowo