Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje małe czeskie wakacje
Otóż razem ze znajomymi planujemy wybrać się na tydzień do Pragi w te wakacje i jako, że wiele osób stąd zna Czechy dość dobrze zwracam się do was o poradę w kilku kwestiach. Po pierwsze jak najlepiej (czyt. najtaniej Tongue ) do Pragi się dostać. Po drugie zakwaterowanie w samej Pradze. Jakie miejsca polecacie? Na stronie wirtualnapraga.pl znalazłem ciekawą ofertę akademika Volha. Miał ktoś okazję tam mieszkać? Rzecz ostatnia gdzie w Pradze warto jeść? To chyba tyle. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Smile
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
fytysyty napisał(a):Po pierwsze jak najlepiej (czyt. najtaniej )
Jak jechaliśmy z Basikiem z Wrocławia, to najtaniej było z Przesiadką w Międzylesiu na kolej czeską, jednak trzeba się liczyć z możliwością długiej przerwy. My czekaliśmy 3 godziny, ale za to dworzec jest niezwykle zadbany. Potem jeszcze 2-3 przesiadki i jesteś na miejscu, plusem jest to, że w Czechach pociągi są zazwyczaj skomunikowane. Wychodzi ok. 2razy taniej niż bezpośrednim pociągiem (który ze zniżką studencką kosztuje około 100zł). Mniej więcej stówę trzeba też wydać na PKS.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Nie wiem skąd planujecie rozpocząć podróż, ale może warto rozważyć EC Chopin. Z Warszawy jedzie 8h, a z Katowic niecałe 6. I z tego co wiem, jest teraz jakaś promocja za 29 czy 39 Eur. Warunki komfortowe, no i cena też nie jakaś kosmiczna.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie wiem skąd planujecie rozpocząć podróż
Przystanek początkowy to Kraków
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Wychodzi ok. 2razy taniej niż bezpośrednim pociągiem (który ze zniżką studencką kosztuje około 100zł).
Gdzieś czytałem, że najwięcej się płaci za "przekroczenie granicy" (i to chyba proporcjonalnie do długości trasy) stąd ponoć opłaca się mieć bilet "polski" do granicy, na odcinek przez granicę kupić nawet u konduktora i oddzielny bilet na przejazd po drugiej stronie.

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Gdzieś czytałem, że najwięcej się płaci za "przekroczenie granicy" (i to chyba proporcjonalnie do długości trasy) stąd ponoć opłaca się mieć bilet "polski" do granicy, na odcinek przez granicę kupić nawet u konduktora i oddzielny bilet na przejazd po drugiej stronie.
To prawda. Kiedyś jechałem do Cieszyna w ten sposób, że zamiast zapłacić konduktorowi 2zł za "przejściówkę", miałem o 40zł droższy bilet Smile
Odpowiedz
Z Krakowa najlepiej jechać nocnym pociągiem, wyjeżdża ok. 22, w Krakowie kupuje się bilet do Zebrzydowic, następnie u konduktora przejściówkę. Potem pociąg stoi godzinę już po czeskiej stronie, w Bohuminie, gdzie się wysiada i kupuje bilet. I teraz tak: najtańsza opcja to podróż w 5 osób, kupuje się wtedy sprytny bilet ČD Net, który kosztuje zawsze 600kc (w przypadku takiej grupy 120 na głowę) i obowiązuje przez dobę w wagonach 2 klasy wszystkich pociągów (łącznie z Intercity i Eurocity, wyłączając tylko superpociągi Pendolino, które wcale nie są takie super Tongue). W przypadku innej liczby ludzi trzeba sobie przeliczyć, czy opłaca się bardziej ČD Net, czy też bilet ze zniżką grupową (obowiązuje już dla grupy 2 osób).

Voila, jesteście w Pradze Smile Teraz noclegi i wyżywienie. Volhy nie znam, ale warto spojrzeć na mapę, czy aby nie znajduje się na strasznym zadupiu jak większość praskich akademików, bo bilety w komunikacji miejskiej są dość drogie (dobowy bilet 100kc, zwykły na 20 minut 18kc, na 75 minut 26kc, nie łudźcie się, w komunikacji nie macie zniżek na polskie legitymacje studenckie). Ja sobie bardzo chwalę hostel Clown&Bard (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.clownandbard.com/">http://www.clownandbard.com/</a><!-- m -->), jest położony na samym brzegu (niegdyś) robotniczej dzielnicy Žižkov, blisko dworca, jest czysto, jak na Pragę niedrogo, miła, międzynarodowa obsługa i można sobie pozwiedzać knajpy na Žižkovie Wink W pobliżu jest też parę niedrogich restauracji, gdzie można zjeść czeskie i morawskie dania, bo w centrum jest z tym problem.

A na piwo koniecznie trzeba pójść do U Černého vola, blisko zamku - oryginalne połączenie prawdziwej czeskiej hospody i ofiary turystycznego boomu, polecam pyszne topinky (grzanki z czosnkiem i serem pleśniowym) oraz pivo řezané (ciemne pół na pół z jasnym, mniam).To taki absolutny klasyk, innych ulubionych knajp najlepiej szukać na własną rękę, nie w bezpośrednim centrum i nie zrażając się pozorną obskurnością, takie są najfajniejsze Smile

Uff, palce bolą od klikania Tongue
Odpowiedz
Saskia napisał(a):To taki absolutny klasyk, innych ulubionych knajp najlepiej szukać na własną rękę, nie w bezpośrednim centrum i nie zrażając się pozorną obskurnością, takie są najfajniejsze Smile
Z knajp w ścisłym centrum (Stare Miasto) - Havelska Koruna Smile
Odpowiedz
To jescze napiszcie po ile korony są, bo bez tego, to te wiadomości dość abstrakcyjnie brzmią ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):To jescze napiszcie po ile korony są, bo bez tego, to te wiadomości dość abstrakcyjnie brzmią ...
Według ostatniego kursu NBP - 15gr.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz