Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V Festiwal piosenek J.K.`Źródło wciąż bije` - Bydgoszcz 2010
Szukając informacji o tegorocznym festiwalu, znalazłem artykuł, który opisuje nową formułę i... problemy organizatorów:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/art.../434908919

Szkoda byłoby zaprzepaścić zdobyte doświadczenia i osiągnięty poziom rozwoju imprezy, gdyż ciągły progres wróży(ł) nieźle na przyszłość.
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
liptus napisał(a):Szkoda byłoby zaprzepaścić zdobyte doświadczenia i osiągnięty poziom rozwoju imprezy, gdyż ciągły progres wróży(ł) nieźle na przyszłość.
No cóż, nie tylko ta impreza boryka się z problemami finansowymi. Budżety miast zostały w tym roku mocno okrojone, a festiwal piosenek JK raczej nie przypuszczam, aby było w tej sytuacji rzeczą priorytetową.
Natomiast, ciekawym pomysłem jest transmisja koncertu w internecie, co zapowiedział Grzegorz.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Wierzę w Grzegorza i mam nadzieję, że uda się zorganizować i w tym roku, bo to zacna impreza.
Cytat:W tym roku organizatorzy dopuszczają możliwość “pojedynku z Mistrzem” - czyli piosenkę autorską. Wygrana w bydgoskim festiwalu stanie się przepustką do udziału - bez dodatkowych eliminacji - w Olsztyńskich Spotkaniach Zamkowych “Śpiewajmy poezję”
No, no... Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrArticle=169456&NrIssue=1501&NrSection=500&IdTag=3790">http://www.express.bydgoski.pl/look/art ... IdTag=3790</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zrodlowciazbije.pl/">http://www.zrodlowciazbije.pl/</a><!-- m -->
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
12-13 czerwca - szykuje się w Bydgoszczy chłodny, deszczowy weekend Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):12-13 czerwca - szykuje się w Bydgoszczy chłodny, deszczowy weekend Wink
Coś w tym jest! Może chociaż lipiec będzie cieplejszy... Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Dlaczego wtedy właśnie muszę mieć start?
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Festiwal potrwa dwa dni.
Pierwszego - po części konkursowej - wystąpi Czerwony Tulipan.
Dzień drugi, wzorem zeszłego roku, odbędzie się w Operze, wystąpią laureaci, zespół "Czekolada" i Leszek Wójtowicz.
Odpowiedz
Chciałbym zapytać się tych, którzy na tym festiwalu już bywali o to, jak wygląda kwestia noclegów. Na stronie wspomniane jest o możliwości noclegu na wspólnych salach - domyślam się, że jest to najczęściej wybierana opcja? Czy - zgodnie z tym, co zamieszczone jest na stronie - chętni rzeczywiście muszą zgłaszać się indywidualnie i ustalać szczegóły z organizatorem?
Odpowiedz
najlepiej zapytaj u źródła
Mów mi to co dzień: oni górą
Odpowiedz
A jak to jest z Czerwonym Tulipanem?
Bo ich strona milczy na temat Bydgoszczy.
Odpowiedz
Termin Festiwalu: 12-13 czerwca 2010.

Szczegółowy program zostanie przedstawiony w terminie późniejszym. W tej chwili możemy zdradzić, że wśród gwiazd Festiwalowych pojawi się Czerwony Tulipan, a lider tego zespołu Stefan Brzozowski zasiądzie w bydgoskim jury. Przewidujemy też występ zwyciezcy w kategorii zespoły z 2009 - Formacja Czekolada. Ważnym punktem Festiwalu będzie też wystawa prac Janusza Kaczmarskiego (ojca Jacka)

Kontakt telefoniczny z Organizatorami - Grzegorz Dudziński 509-76-76-89, mail <!-- e --><a href="mailto:lik.stowarzyszenie@gmail.com">lik.stowarzyszenie@gmail.com</a><!-- e --> lub <!-- e --><a href="mailto:info@zrodlowciazbije.pl">info@zrodlowciazbije.pl</a><!-- e -->.
Odpowiedz
Ale jak to w terminie późniejszym, skoro dziś jest 7 czerwca?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
No po festiwalu, wówczas będzie najdokładniejszy.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
wszystko przecież jest na plakacie:
sobota:dziedziniec UKW -ul.Chodkiewicza
od 12 próby mikrofonowe
o 17 początek przesłuchań,
o 20 recital Krzysztofa Rucińskiego - Włocławskiego barda,
o 21 recital Czerwonego Tulipana
od 23 afterek w "Barce"

następny dzień- niedziela 13.VI (Opera Nova)
1645-Wernisaż artystki malującej stopami : Małgorzaty Waszkiewicz
1830- "Czekolada" - laureaci poprzedniej edycji
1930 - Leszek Wójtowicz z Piwnicy pod Baranami

impreza zapowiada się na 102! (noclegi dla widzów i wykonawców)
Przybywajcie zatem!!!

Dodano: 8 czerwca 2010, 05:25
jest to największa impreza obok Nadzieji związana z Jackiem Kaczmarskim

Dodano: 8 czerwca 2010, 20:11
Lista wykonawców zakwalifikowanych do udziału w V Festiwalu piosenek Jacka Kaczmarskiego "Źródło wciąż bije" - Bydgoszcz, 12-13 czerwca 2010

Gratulujemy tym, którzy się zakwalifikowali. To już pierwszy sukces - kolejne być może czekają na Festiwalu. Tych, którzy odpadli, zapraszamy za rok - może z ciekawszymi aranżacjami, może z lepiej przygotowanymi utworami. Kolejność występu losowana przez festiwalowa sierotkę (poza pierwszym wykonawcą, który wybrał sztandarowe "Źródło"). Zapraszamy na Festiwal - będzie czego posłuchać!!! - ORGANIZATORZY.

Lista wykonawców zakwalifikowanych do udziału w V Festiwalu:
# Tomasz Cofta - Kategoria solista
# Marcin Chatys, Bartosz Turzyński - Kategoria zespół
# Emilia Weber - Kategoria zespół
# Małgorzata Stromecka - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Bartosz Nowak - Kategoria solista
# Antoni Kamiński - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Jakub Kwaśniewski - Kategoria solista
# Elżbieta Czyż - Kategoria solista
# Radosław Książek - Kategoria solista
# Marta Laser - Kategoria solista
# Zespół "Kaloryfer" - Kategoria zespół
# Aleksandra Stachelska - Kategoria solista
# Szymon Brucki - Kategoria solista
# Andrzej Dębowski - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Zespół "TRIADA POETICA" - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Antoni Gustowski - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Marlena Paradowska-Krajza - Kategoria solista
# Piotr Kędziora - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Sławomir Dybowski - Kategoria solista
# Piotr Glanc - Kategoria pojedynek z Mistrzem
# Kacper Gontar - Kategoria solista

V Festiwal piosenek Jacka Kaczmarskiego "Źródło wciąż bije" (12-13.06.2010) zbliża się wielkimi krokami.

Organizatorzy: Inicjatywa Kulturalna "Bard" i Lokalna Inicjatywa Kulturalna Morzewiec

Partnerzy: Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Opera Nova, Wyższa Szkoła Gospodarki

Program:

12.06.2010 (sobota) - dziedziniec UKW:
# Godz. 17.00 - Przesłuchania konkursowe
# Godz. 20.00 - Recital Krzysztofa Rucińskiego (włocławski laureat wielu
ogólnopolskich przeglądów)
# Godz. 21.00 - Recital "Czerwonego Tulipana"
# Godz. 23.00 do rana - After Party w Pubie "Barka"

13.06.2010 (niedziela) - Opera Nova (Sala Fidelio):
# Godz. 16.45 - Wernisaż Małgorzaty Waszkiewicz - artystki malującej stopą
# Godz. 17.00 - Koncert Laureatów
# Godz. 18.30 - Recital formacji "Czekolada" (laureaci IV Festiwalu)
# Godz. 19.30 - Recital Leszka Wójtowicza ("Piwnica pod Baranami")

Patronat honorowy: Patrycja Kaczmarska (córka Jacka), Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki Patronat duchowy: Prezydent RP, Sw. P. Lech Kaczyński Sponsorzy: Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Starosta Powiatu Bydgoskiego, Burmistrz Miasta i Gminy Koronowo, SKOK "Stefczyka", Hotel "Pod orłem", "Dana"- Kuchnia domowa catering, Aviotech Electric, I Liceum Ogólnokształcące Bydgoszcz

Wstęp na imprezy festiwalowe darmowy

Leszek Wójtowicz (ur. 27 kwietnia 1954 w Poznaniu) - polski poeta, pieśniarz, gitarzysta i kompozytor-amator należący od lat do zespołu krakowskiej "Piwnicy pod Baranami", absolwent prawa na Uniwersytecie Jagiellońskim. Debiutował w 1980 recitalem autorskim pt. "Niepewna pora". Pozostałe recitale to: "Złe godziny" (1982), "Moja litania" (1983) i "Mówią mi, że tam w Moskwie" (1985), "Polowanie na czarownice" (1986), "Jeszcze wszystko może się zdarzyć" (1988), "Spójrz na mnie Europo" (2000). Największy przebój - "Litania". Pytał Polskę, jaki jeszcze numer mi wytniesz. Nie pragnął wcale, by Polska "była wielka, zbrojna po zęby, od morza do morza".Chciał tylko domu w Jej granicach "bez lokatorów pukających w ściany, gdy ktoś chce trochę głośniej zaśpiewać, o sprawach, które wszyscy znamy..." (źródło: Wikipedia)

Czerwony Tulipan - grupa muzyczna i kabaret z Olsztyna, powstał w 1985. W repertuarze poezja śpiewana, dużo liryki i głębokiego kontekstu kulturowego... z satyrycznym kontrapunktem . Od początku istnienia kształt artystyczny zespołu tworzyli : Ewa Cichocka (śpiew), Krystyna Świątecka (śpiew), Stefan Brzozowski (śpiew, gitara akustyczna, kierownictwo artystyczne) oraz zmieniający się muzycy. Na pierwszych koncertach z zespołem grali również Artur Chwała (skrzypek) oraz Mirosław Łukawski (pianista). W 1992 roku do zespołu dołączył Andrzej Czamara (gitara akustyczna) i w 2002 roku Andrzej Dondalski (basista z rockowym rodowodem)[1]. "Czerwony Tulipan" swoimi początkami sięga lat siedemdziesiątych i studenckiego Zespołu "Niebo", który powstał w marcu 1972 r. na WSP w Olsztynie, a w roku 1972 do zespołu dołączył m.in: Stefan Brzozowski. Zespół występował m.in.na Ogólnopolskich Spotkaniach Zamkowych "Śpiewajmy Poezję" w Olsztynie . W roku 1978 zespół "Niebo" zawiesił działalność . Członkowie zespołu stworzyli także grupy : "Bonieq" (czytaj "BoNieQ") (1977), "Kart" (1979), "Ex" (1979). Po studiach część członków "Nieba" stworzyła zespół "Czerwony Tulipan". Czerwony Tulipan na trwałe wpisał się w poetycki i muzyczny klimat Olsztyna. Zawodowo koncertuje na scenach polskich, a Stefana Brzozowskiego można uznać za olsztyńskiego barda. (źródło: Wikipedia)

Dodano: 9 czerwca 2010, 07:11
---KTOŚ SIĘ WYBIERA??
Odpowiedz
Cytat:# Godz. 20.00 - Recital Krzysztofa Rucińskiego (włocławski laureat wielu
ogólnopolskich przeglądów)
Szkoda, że - o ile będę - to dopiero w niedzielę. Krzysztofa Rucińskiego bowiem warto posłuchać.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Wrocław będzie Smile
Odpowiedz
Michał Wilgocki napisał(a):Wrocław będzie Smile
to jedziemy razem?
Odpowiedz
Miałam nadzieję, że uda się w niedzielę pojechać na jeden dzień, żeby zobaczyć/ usłyszeć laureatów, ale niestety nie mogę...
Odpowiedz
szkoda
Odpowiedz
Michał Wilgocki napisał(a):Wrocław będzie
Nie wiadomo. Wszak zaczynają się Mistrzostwa w piłce nożnej...
Odpowiedz
łał- znalazłem na rozpisce WKS! Big Grin
Odpowiedz
Ja się chyba przejadę. Do zobaczenia.
Odpowiedz
Czy ktoś ma jakieś sprecyzowane plany co do powrotu? Ostatni element festiwalu zaczyna się o 19:30, a nocleg zgodnie z informacjami na stronie zapewniany jest tylko z soboty na niedzielę, podczas gdy wiele sensownych pociągów wyrusza dopiero w niedzielę o świcie.
Odpowiedz
Relacja na żywo z Festiwalu w Bydgoszczy.

Link powinien otworzyć się w Windows Media Player - tam na pewno działa.

http://82.146.235.147:86/broadcamauto.ht...=1&speed=1

Jeśli w innym programie się nie otworzy - to proszę otworzyć program Windows Media Player - prawy przycisk -> menu plik -> otwórz adres URL i tam wkleić ten link.

Pozdrawiam z Bydgoszczy

Dodano: 12 czerwca 2010, 17:08
Do transmisji proszę wejść przez stronę Festiwalu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zrodlowciazbije.pl/">http://www.zrodlowciazbije.pl/</a><!-- m -->.
Serwer video wymaga żeby w linku była nazwa firmy - a nie umiem zrobić tego na forum.
Odpowiedz
było przewspaniale! wielkie dzięki i wielki szacun dla Grzegorza za to co zrobił! To jest naprawdę wielka i świetna impreza i tylko pozazdrościć "jak to się robi w Bydgoszczy"..
nieprawdopodobna okazała się również konsekwencja z jaką potraktowała nas już słynna pogoda Smile - ale podobno w przyszłym roku i z nią sobie Grzegorz poradzi..
nie byłem na "Barce" więc zapewne minęła mnie równie ciekawa część ale to co widziałem i słyszałem to naprawdę chapeau bas!!!
jeszcze raz zatem: wszystkiego najlepszego dla Grzegorza i jego wspaniałej rodziny!
Odpowiedz
No dobra, a wiadomo kto wygrał?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
W kategorii solistów:
1. miejsce - Szymon Brudzki (Karzeł, Powrót)
2. miejsce - Marta Laser, git. Radosław Ciecholewski. (Kasandra, Przedszkole)
3. miejsce - Elżbieta Czyż (solo Morituri te salutant i Ostatnie dni Norwida; na koncercie laureatów zamiast Kryla "1788" z Simonem na gitarze, przy Norwidzie akompaniował tam Piotr Kędziora).
wyróżnienie - Aleksandra Stachelska

W kategorii "Pojedynek z mistrzem" nie przyznano nagród, a wyróżnienia. Otrzymał Andrzej Dębowski za "lirykę i umiejętność opowiadania piosenką", Triada Poetica za "udaną próbę zdementowania plotki o konflikcie bydgosko-toruńskim", Antoni Gustowski za "poetycką kontynuację myśli Jacka Kaczmarskiego" i Piotr Kędziora za autorską interpretację wiersza Zbigniewa Herberta.

W kategorii "zespół" wyróżnienie otrzymała Emilia Weber z zespołem, a nagrodę Kaloryfer.

Nagroda publiczności - Sławomir Dybowski.

Sesja nagraniowa ufundowana przez PR Pik - Elżbieta Czyż.

Nagroda Patrycji Kaczmarskiej - Elżbieta Czyż.

---

Od siebie chciałem podziękować organizatorom za przygotowanie festiwalu i wszystkim, których miałem okazję poznać - za serdeczność i mile spędzony czas. A zwycięzcom serdeczne gratulacje Smile
Odpowiedz
O, to gratulacje zwłaszcza dla Eli!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Ano. Muszę powiedzieć, że na koncercie laureatów to jej wykonania zrobiły na mnie największe wrażenie, a i Kryl w oryginale to było coś niesamowitego.
Odpowiedz