Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Tak jak ogłosiliśmy na stronie głównej z dniem dzisiejszym zakończyło się wsparcie dla obecnej wersji strony - nie będą już przeprowadzane aktualizacje i poprawki. Zaczynamy od nowa d
www.kaczmarski.art.pl v.7.0
założenia:
strona działać będzie na zasadzie systemów cms
strona będzie w 100% zgodna z najnowszymi standardami xhtml 1.1 i css 2.1 i da się ją szybko przepisać na html 5 gdy tylko standard ten zostanie zatwierdzony
wszystkie treści zostaną przeniesione do bazy danych Mysql - oddzielenie treści od struktury strony
wygląd strony w pełni będzie definiowany w plikach css - możliwość dowolnego zmieniania układu i wyglądu strony w ciągu kilku sekund
zaprzęgnięcie do pracy biblioteki jquery (javascript) - nowe skrypty wykonywane po stronie gości np. dowolne sortowanie listy wierszy - wg nazw, programów, dat powstania itd...
zupełnie nowy wygląd i grafika - strona jaśniejsza i kolorowsza
nowy układ strony - wraz z pożegnaniem tabel żegnamy układ kolumnowy strony
nowe menu nawigacyjne - szybsze docieranie do celu niż klikanie odnośników na kolejnych podstronach
większa integracja wyszukiwarki na stronie - obecnie jest to dołożony na siłę osobny skrypt, przeniesienie treści do bazy danych pozwoli łatwiej przeszukiwać treść strony
przeniesienie wszystkich dotychczasowych treści i dodanie tego co mamy w zapasie.
etap ostatni po otwarciu nowej wersji (dzięki zbudowaniu cms'a dodawanie nowych treści będzie przypominało pisanie w wordzie, znajomość języków kodowania nie bezie zupełnie potrzebna) - zwiększenie grona redaktorskiego (zależy czy wybrane przez nas osoby zgodzą) - częstsze aktualizacje.
Jak obecnie wyglądają prace nad stroną?
powoli zaczynam tworzenie bazy danych, wymaga to jednak wielu jeszcze poprawek - im lepiej to zaprojektuje się na początku tym więcej możliwości da nam to w przyszłości
gotowy jest mniej więcej układ strony (plik css liczy sobie już ponad 200 linijek kodu, pod koniec postaram się go jednak odchudzić)
wybrane jest już tło, stworzony nagłówek, dobieram/tworze inne grafiki potrzebne na stronie
W miarę zmian postaram się pisać. Jeżeli ktoś ma uwagi, propozycje niech pisze
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Nie wiem czy to się mieści w kategorii oczekiwanych uwag, ale możnaby przy okazji zrobić coś z nutami. Taki spis, jak obecny ma swoje zalety, ale byłoby dobrze, gdyby czytając tekst od razu było widać, czy są spisane nuty do danego utworu.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
z racji tego, że już mogę uciec od rozdzielczości 800*600 - 6 lat temu ponad 60% gości jeszcze taką stosowało i zmianie układu ponad trzykrotnie zwiększyło się miejsce na treść, przy wierszach już nie będzie zakładek na górze, wszystko po co teraz trzeba klikać a nawet więcej będzie od razu pod ręką, nuty także
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
to jak już jest jakaś modernizacja, to miałbym prośbę, czy dało by się zrobić, aby forum móc przejść na stronę główną np poprzez kliknięcie na baner na samej górze z napisem Jacek Kaczmarski i adresem www??
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Wygląd forum zostanie dostosowany do wyglądu nowej strony
Poza banerem na forum będzie też całe menu strony.
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
a czy powrócą piwa ?? :rumieniec: :nuci:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
ann napisał(a):Wygląd forum zostanie dostosowany do wyglądu nowej strony
Poza banerem na forum będzie też całe menu strony. No to jest bardzo dobra wiadomość Ułatwi znacząco nawigację, zwłaszcza, że ja w zasadzie ograniczam się tylko do przeglądania i czytania
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
stepniarz napisał(a):a czy powrócą piwa ?? :rumieniec: :nuci: Artur pisał o przebudowie strony a nie forum
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
tak to jest jak jest się informatycznym lajkonikiem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Gratuluję pomysłu! i trzymam kciuki za jak najszybszy postęp prac :-) ! Już się nie możemy doczekać!
... Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat ...
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
No i jak prace? Minął już ponad rok od zapowiedzi...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Właśnie. Też jestem ciekawa Miło byłoby zobaczyć jakąś odmianę.
Pozdrawiam,
Aneta
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Szczerze mówiąc css i wszystkie te techniczne informacje są mało istotne. Istotny jest wygląd strony, design, który dotychczas był żałosny. Mam nadzieję że to się poprawi. Sugerowałbym skorzystanie z pomocy z jakiegoś grafika. Pozdrawiam
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Reputacja:
1
Design żałosny był (jest)? A co w nim żałosnego? Wygodny, prosta nawigacja, brak kretyńskich wodotrysków, wszechobecnego flasza i tandetnych dekoracji.
Co to poprawiać...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
amrik napisał(a):Szczerze mówiąc css i wszystkie te techniczne informacje są mało istotne. Istotny jest wygląd strony, design <!-- m --><a class="postlink" href="http://tinyurl.com/3gqpz73">http://tinyurl.com/3gqpz73</a><!-- m --> :rotfl:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Design żałosny był (jest)? A co w nim żałosnego? Wygodny, prosta nawigacja, brak kretyńskich wodotrysków, wszechobecnego flasza i tandetnych dekoracji.
Co to poprawiać... Wieeeeeelki jateż!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Uważam, że najważniejszą zmianą jest przejście na technologię CMS, co umożliwi dodanie bardzo istotnych funkcjonalności, w tym
Cytat:większa integracja wyszukiwarki na stronie - obecnie jest to dołożony na siłę osobny skrypt, przeniesienie treści do bazy danych pozwoli łatwiej przeszukiwać treść strony
Cytat:zwiększenie grona redaktorskiego (zależy czy wybrane przez nas osoby zgodzą) - częstsze aktualizacje.
Reputacja:
1
To fakt. Ja zacząłem się ostatnio bawić WordPressem na swoim serwerze i faktem jest, że nie musi się to wiązać ze drastyczną zmianą szaty graficznej. W zasadzie można mieć to co było z dodatkowymi możliwościami.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):To fakt. Ja zacząłem się ostatnio bawić WordPressem na swoim serwerze i faktem jest, że nie musi się to wiązać ze drastyczną zmianą szaty graficznej. W zasadzie można mieć to co było z dodatkowymi możliwościami. Takie rozwiązanie wydaje się ciekawe. Mój sprzeciw budzą takie stwierdzenia: amrik napisał(a):wygląd strony, design, który dotychczas był żałosny. Mam nadzieję że to się poprawi. Sugerowałbym skorzystanie z pomocy z jakiegoś grafika.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Żałosny to może za mocne słowo, ale bardzo nieprzyjazny osobom słabiej widzącym. Wodotrysków nie popieram, ale o pewne korekty graficzne jednak bym postulowała.
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
To może napisz o jakie.
Osoby słabiej widzące mają przecież na klawiaturze ctrl i +.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Karol napisał(a):ale bardzo nieprzyjazny osobom słabiej widzącym
O jezu... I nie ma też kibla dla inwalidów, co?
MateuszNagórski napisał(a):Osoby słabiej widzące mają przecież na klawiaturze ctrl i +.
Otóż to!
Moim zdaniem strona jest przede wszystkim przejrzysta, prosta i czytelna. I swoją funkcję spełnia z powodzeniem. Nie ma potrzeby tworzenia wodotrysków, bo i po co?
A swoją drogą, wbrew pozorom większość dużych portali ma dość prosty interfejs i nieskomplikowaną grafikę. Ot choćby YT czy FB. Tyle, że sprawiają wrażenie jakby było tam nie wiadomo co.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Karol napisał(a):ale bardzo nieprzyjazny osobom słabiej widzącym
O jezu... I nie ma też kibla dla inwalidów, co?
MateuszNagórski napisał(a):Osoby słabiej widzące mają przecież na klawiaturze ctrl i +.
Otóż to!
Mateuszu, ctrl i + ma mniej więcej tyle sensu, co rozwiązywanie problemu zaburzeń erekcji poprzez obwiązywanie drutem istotnego narządu.
Kubo, zawsze wydawało mi się, że ta strona skupia ludzi na pewnym poziomie. Również dyskusji. Szkoda, że tak prymitywnie usiłujesz temu zaprzeczyć.
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Karol,
Podejrzewam, że jednak osób, które widzą na tyle słabo, że nie radzą sobie ze swobodną nawigacją po stronie, jest miażdżąca mniejszość. Stąd zapewne nasza reakcja - wyskakujesz jak filip z konopi z propozycją w wątku, który chyba nie do końca ma służyć przedstawieniu każdego możliwego ułatwienia dla każdej możliwej grupy mniej sprawnych.
Nie jestem przeciwko ułatwieniom nawigacyjnym, ale umówmy się - pewne rodzaje dóbr są skrojone na możliwości przeciętnego człowieka. Jeśli ktoś jest poszkodowany przez los i do nich nie dorasta, wciąż ma możliwość korzystania z nich - domyślam się, że istnieją specjalne programy i inne tego typu "ułatwiacze", prawdopodobnie pracują nad nimi całe instytucje, których wyłącznym celem jest, żeby takim osobom żyło się łatwiej.
Do brzegu. Ja z tym ctrl i + nie żartowałem, domyślam się jednak, że odebrałaś to jako kpinę.
Przeprowadziłem test - wyjąłem soczewki z oczu i otworzyłem stronę. Nie widziałem dosłownie NIC, treść strony była dla mnie nieczytelna. Użyłem ctrl i +, stan ten uległ znacznej poprawie.
Może mamy jakieś inne definicje osób słabiej widzących, ale nie pisałaś nic o ślepocie.
Pozdrawiam,
MN
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Karol napisał(a):Kubo, zawsze wydawało mi się, że ta strona skupia ludzi na pewnym poziomie. Również dyskusji. Szkoda, że tak prymitywnie usiłujesz temu zaprzeczyć.
Wybacz Karol, ale na niektóre Twoje argumenty taka a nie inna odpowiedź sama ciśnie się na klawiaturę.
A tak poza tym, to wydaje mi się, że większość stron ma tej wielkości czcionkę co ten portal. Zresztą, podpisuję się rękami i nogami pod tym co powyżej napisał Mateusz.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):A tak poza tym, to wydaje mi się, że większość stron ma tej wielkości czcionkę co ten portal.
Czegoś tu nie rozumiem. Wielkość czcionki to bynajmniej nie jest stały, raz na zawsze ustawiony parametr. Ja mam komputer z ekranem 15 cali i rozdzielczością 1920x1200, więc każda strona po otworzeniu zajmuje u mnie połowę szerokości ekranu, a czcionka jest tak maciupeńka, że trzeba się z bliska przyglądać, żeby odczytać tekst. I właśnie do takich sytuacji stworzona jest funkcja zoom, dostępna chyba w każdej przeglądarce. Wciskasz ctrl i kręcisz kółkiem myszy, a strona powiększa się do takich rozmiarów, jakie sobie tylko zażyczysz. To forum zrobione jest bardzo inteligentnie, bo niezależnie od rozdzielczości zajmuje całą szerokość ekranu, a powiększa się tylko zawartość. Przy kolejnych odwiedzinach przeglądarka pamięta ustawiony zoom dla każdej strony z osobna. W czym więc problem?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Aleście się uczepili tej wielkości czcionki
Problemem dla słabiej widzących może być raczej kolorystyka strony - czarne litery na dość jednak ciemnym tle.
Forum czyta się jednak łatwiej w tej chwili.
|