Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prośba o pomoc.
Witam serdecznie . Zwracam się z prośbą , dotyczącą mojej pracy maturalnej -" Analizując wybrane wiersze i piosenki Jacka Kaczmarskiego, omów, jak funkcjonują w nich motywy biblijne. "

Problem dotyczy tego , że utwory , z których utworzyłam pierwszą listę ( tzw. nieprzetasowaną , listę utworów zawierających narazie tylko motywy biblijne ) , są zarówno wierszami jak i piosenkami . A potzrebuję kilku wierszy (2-3) , które nie wchodzą w skład poezjii śpiewanej , a zawierają motywy biblijne . I właśnie ze znalezieniem ich mam kłopot . Potem już w opisaniu ich funkcjii poradzę sobie sama , ale jak wiadomo ...trzeba jakoś zacząć , a potem już pójdzie : )

dziękuję z góry za poświęcony czas i pozdrawiam ,

Ola.
Odpowiedz
To, że tekst został zaśpiewany, nie sprawia, że przestał być wierszem. Temat lepiej by brzmiał gdyby zamiast "wiersze i piosenki" wstawić "teksty". Trudno o wiersze Kaczmarskiego, które nigdy nie stały się piosenkami. Przejrzyj sobie wiersze z tomiku "Tunel". Nawiązania do Biblii się pojawiają, ale dość trudno określić ich funkcję. Tym bardziej, że to bardziej hasła niż motywy, lub ewentualnie głębsza polemika z chrześcijańską wizją świata, czy raczej człowieka i śmierci.
Przykład:
Serwus, OchTyVita!

Cytat:Przez krakowski rynek
naruszone krzynę
przemieszcza się sine
podobieństwo Stwórcy.

Powodzenia!
Odpowiedz
dziękuję bardzo Smile co do tematów - są one nam narzucone i słowo w słowo muszą być zrealizowane Smile (tzn. narzucone - nie można zmieniać ich treści )
Odpowiedz
Jest wiersz pod tytułem Sąd ostateczny, który miał być przedostatnim utworem w programie Raj, jednak w końcu Jacek zdecydował się na wykorzystanie zamiast niego U wrót doliny... Herberta.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/s/sad_ostateczny.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... teczny.php</a><!-- m -->
Odpowiedz
dziękuję Smile
Odpowiedz
Spokojnie możesz wykorzystać teksty piosenek z "Raju", bo jak zauważył frida - to że zostały wyśpiewane, nie zmienia faktu, że są wierszami. Gintrowski przerobił wiele wierszy Sieniawskiego na piosenki; czyżby z chwilą ich wyśpiewania przestały być poezją?

Oczywiście ktoś może zauważyć, że co innego jest napisać wiersz i pozwolić, by ktoś później przerobił go na piosenkę, a co innego jest napisać utwór, który od początku był pomyślany jako tekst piosenki. Niemniej dla mnie jest to nieco naciągana teoria. Zwłaszcza że Kaczmarski de facto najpierw towrzył wiersze, a dopiero potem on lub ktoś inny myślał, jaką do niego melodię dorobić, by nadawał się do zaprezentowania na estradzie.
Odpowiedz
M.S. napisał(a):Oczywiście ktoś może zauważyć, że co innego jest napisać wiersz i pozwolić, by ktoś później przerobił go na piosenkę, a co innego jest napisać utwór, który od początku był pomyślany jako tekst piosenki. Niemniej dla mnie jest to nieco naciągana teoria.

Nie ma w tym nic naciąganego. Inaczej pisze się wiersze mające funkcjonować jako wiersze, a inaczej wiersze mające być tekstami piosenek. Twórczość Kaczmarskiego jest podręcznikowym przykładem tej oczywistej różnicy. Porównaj zbiór czysto poetycki (np. Notatnik australijski) ze śpiewanym programem JK (np. Między nami).

M.S. napisał(a):Zwłaszcza że Kaczmarski de facto najpierw towrzył wiersze, a dopiero potem on lub ktoś inny myślał, jaką do niego melodię dorobić, by nadawał się do zaprezentowania na estradzie.

No tak, ale to nie zmienia faktu, że w przeważającej większości wypadków JK pisał z góry zakładając, czy pisze wiersz-wiersz czy wiersz-tekst piosenki.
Odpowiedz
Witam po długiej nieobecności
Czyżby osoba z ełckiego I LO? Big Grin
Mam wrażenie, że temat pracy idealnie skopiowany z listy mojego byłego ogólniaka - zresztą skonstruowany przez Kajetana Matczuka i jest jeszcze inny mój Smile
Co do tego,że są narzucane to nie wiem jak teraz, ale my pisaliśmy o te tematy podania do okręgowej komisji egzaminacyjnej żeby mogli je włączyć do listy,teraz nie wiem jak.

Co do tematu jak dla mnie ciekawe byłoby przedstawienia ,,Walki Jakuba z Aniołem'' - i wiersz i fragment Pisma Świętego tego dotyczący robi na mnie wrażenie.

pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
tak, osoba z ełkiego 1 lo hehe Smile dziękuję za pomoc Smile
Odpowiedz