czy znajdzie ktos kto zechce mi pomoc? moglby byc to np. piotrek, ktory tez powinnien szwedac sie po tej stronie. a jak nie to: szukam pomocy. pisze prace maturalna na temat:" bunt przeciwko rzeczywistosci socjalistycznej w tworczosci JK. Omow na wybranych przykladach ". jak wzielam temat to mialam super pomysly a teraz cos mi sie pokotlowalo  . Mam juz bibliografie. wygląda tak: Bibliografia
Literatura podmiotu
Kaczmarski J., A śpiewak także był sam, Oficyna Wydawnicza Volumen, Warszawa 1998
(Mury, Bunt, List do redakcji „Prawdy”, Marsz intelektualistów, Kołysanka, Raport o stanie samobójstw, Przejście Polaków przez Morze Czerwone, Ballada o bieli, Wizyta w PRL, Pięć głosów z kraju- październik 1989, Epitafium dla Księdza Jerzego, Świadkowie, Katyń)
Literatura przedmiotu
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->
no i okazuje sie ze literatura przedmiotu musi byc konkretna :help: A ja nie mam konkretow. Wogole chyba nie mam nic na ten temat do powiedzenia, a tematu nie moge zmienic ;/ , wiec moze wy fani JK macie cos wiecej do powiedzenia...
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
sie uśmiałem...
to tak w formie żartu rozumiem?
najlepsze jest to:
goska napisał(a):Wogole chyba nie mam nic na ten temat do powiedzenia
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
A jakie miałaś super pomysły, tak z ciekawości pytam.. :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
tomekzemleduch napisał(a):sie uśmiałem... to tak w formie żartu rozumiem? najlepsze jest to:goska napisał(a):Wogole chyba nie mam nic na ten temat do powiedzenia
Chyba chodzi o to, że autorka nie ma nic do powiedzenia w temacie lektury przedmiotu, tj. tekstów, które dotykają zagadnienia "Bunt przeciwko... itd w twórczości JK".
Nie jestem jednak pewny, czy mam rację.
Jeśli mam, to może coś jest w pracach magisterskich zgromadzonych na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->, no i w "JK w świecie tekstów" K. Gajdy. Nie przypominam sobie, żeby tam było coś o powyższym problemie, ale czytałem to dość dawno.
Aha, no i pewnie można by potraktować "Autoportret z kanalią" jako literaturę przedmiotu
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Cześć Gośka, ja mam podobny temat, może wymienimy spostrzeżenia mój numer gg: 4013278 Pozdrawiam.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Tu masz coś na temat literatury przedmiotu i takich tam :wink: :
http://www.pbp.poznan.pl/matura-iso.html
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Marysia
Niezarejestrowany
też mam ten temat na maturze (za co Piotrek chciał mnie zabić, ale to szczegół  ) i rzeczywiście - nie mamy za dużo interpretacji poezji Kaczmarskiego do dyspozycji, w związku z tym nie wiem co nam pozostaje... interpretować samemu i liczyć, że komisja nie będzie miała zastrzeżeń? Trochę czarno to widzę, ale trzeba się trzymać. Życzę powodzenia!
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Prawda pozostaje tylko Krzysztof Gajda i wywiady.....
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Żadnym znawcą nie jestem, ale "Pierestrojka w KGB" czy "Koncert fortepianowy" są chyba równiez - choć w mniej oczywisty sposób - wyrazem sprzeciwu wobec systemu socjalistycznego.... Ja bym w każdym razie je dorzucił do literatury.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
No to teraz ja mam podobny problem jak autor/ka pierwszego pasta w tym temacie, a mianowicie ja w tym roku pisze maturę no i chciałam napisać prace na temat "Nawiązania do dzieł malarskich w piosenkach J. Kaczmarskiego. Omów na wybranych przykładach" Ale o ile dzieła malarskie by się znalazły to niestety piosenak Wielkiego Mistrza jakoś nie mogę nigdzie znaleść  poprostu jestem załamanabo ten temat wydał mi się najciekawszy. Może mi ktoś pomógł w znalezieniu chociaż kilku piosenek, bo niestety w przeciwnym razie będę musiała zrezygnować z tego tematu  :help: :help: :help: :help:
Reputacja:
0
natkoza87 napisał(a):Ale o ile dzieła malarskie by się znalazły to niestety piosenak Wielkiego Mistrza jakoś nie mogę nigdzie znaleść Nie będę ironizował i zapytam Cię wprost, jakie słyszałaś piosenki Jacka Kaczmarskiego? A może masz jakieś płyty...? Skoro nie możesz znaleźć to powiedz nam gdzie szukałaś piosenek Wielkiego Mistrza?
No i na koniec, skąd pomysł żeby pisać o nawiązaniach malarskich w piosenkach J.K. skoro nie możesz jego piosenek znaleźć? Pozdrawiam
Reputacja:
0
Czy kliknięcie Szukaj jest naprawdę takie trudne? :|
Żeby "utrudnić" znalezienie takich informacji admini niedawno założyli poddział: Inspiracje malarskie :twisted:
Ludzie - elementarnej logiki trochę ;/
Dla ułatwienia - stosowny temat:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=929">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=929</a><!-- m -->
Pozdrawiam
Zeratul
Reputacja:
0
Zeratul, nie bądź taki zasadniczy :lol:
Reputacja:
0
Przecież jej pomogłem :roll: :wink:
A że "uzupełniłem tu i tam ozdobnym słowem" to już moja sprawa
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Gosiu droga, ten temat to Twój wymysł, czy geniusze z CKE znowu błysnęli?!! :-o
Ja chyba niedługo zjem dyplom i przestanę przyznawać się do zawodu...
Ale skoro już piszesz... nie podoba mi się ten zestaw piosenek. Zdaję sobie sprawę, że podzielisz pracę na stosowne wątki, jednakże, skonstruowawszy sobie naprędce w głowie potencjalną realizację tego tematu, próbkę uważam za dalece chaotyczną. Delikatnie mówiąc. Życzliwie radzę Ci przemyśleć jeszcze raz. Literatura podmiotu to tzw. źródła, czyli wszystko, co będziesz analizować. Minimum 5 pozycji, możliwie zróżnicowanej (to ostatnie dla własnego bezpieczeństwa). Czyli w obecnej wersji do kitu. Literatura przedmiotu, czyli opracowania, to wszelkie teksty naukowe (też encyklopedie, słowniki), którymi podpierasz się, udowadniając swój punkt widzenia. Zastrzeżenia - jak wyżej.
Ale temat śliski, oj, śliski - najprościej zrealizować go w duchu iście socrealistycznych tendencyjności, za to w takiej formie wstyd...
[ Dodano: 2005-09-13, 15:27 ]
Przepraszam, z tego zaskoczenia, nie zwróciłam uwagi na datę postu. Pozostałe uwagi bez zmian...
Reputacja:
0
Karol - zwróć uwagę na daty - gosia nie zajmuje się już raczej tym tematem
Wątek jest już stary - został "wskrzeszony" przez natkozę, która jednak pisze pracę na inny temat
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Przecież pokajałam się za omyłkę - jak tylko zerknęłam na datę. A zerknęłam za późno, bo debilizm tematu mnie poraził. Kto za to bierze pieniądze? Niestety, takich michałków jest sporo. Aż jestem ciekawa, jak poradziła sobie z tym autorka prezentacji. Pozdrawiam!
Reputacja:
0
Nie widziałem jeszcze Twojego posta gdy pisałem swój 
A kajać się nie ma za co: po prostu miałaś dodatkową pracę (choć może to się komuś kiedyś jeszcze przyda :] )
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
natkoza87 napisał(a):No to teraz ja mam podobny problem jak autor/ka pierwszego pasta w tym temacie, a mianowicie ja w tym roku pisze maturę no i chciałam napisać prace na temat "Nawiązania do dzieł malarskich w piosenkach J. Kaczmarskiego. Omów na wybranych przykładach" Ale o ile dzieła malarskie by się znalazły to niestety piosenak Wielkiego Mistrza jakoś nie mogę nigdzie znaleść poprostu jestem załamanabo ten temat wydał mi się najciekawszy. Może mi ktoś pomógł w znalezieniu chociaż kilku piosenek, bo niestety w przeciwnym razie będę musiała zrezygnować z tego tematu :help: :help: :help: :help: Proponuje sobie poszukac płyty "muzeum" a tak poza tym to szukaj po tytułach obrazów. Kedyś widziałam stronkę z reprodukcjami obrazów i tekstami Jacka ale nie pamiętam adresu - poszukaj (wysil sie troche).
A tak poza tym skąd pomysł pisania o MIstrzu skoro ekhm.. delkiatnie mówiąc nie znasz za bardzo jego twórczości?
Otulajać się duszy swej płaszczem
Co nie chroni przez żadnym urazem...
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
kaja napisał(a):Kedyś widziałam stronkę z reprodukcjami obrazów i tekstami Jacka <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.friko.pl/index2.html">http://www.kaczmarski.friko.pl/index2.html</a><!-- m -->
Karol napisał(a):Niestety, takich michałków jest sporo :-x
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
|