Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wersja 3.0.6
Wczoraj w godzinach nocnych zaktualizowałem forum z wersji 3.0.5 na numerek wyżej, czyli 3.0.6.

Nowa wersja okazała się być zupełnie niekompatybilna z używaną do tej pory modyfikacją dodającą szybką odpowiedź, stąd forum ruszyło dopiero około czwartej w nocy. Okazało się po sprawdzeniu dokumentacji, że modyfikacja ta nie będzie już nigdy więcej potrzebna...

Najważniejsze zmiany:
- szybka odpowiedź jest już standardową funkcjonalnością. Niestety trzeba było ją aktywować w każdym dziale osobno - jeżeli gdzieś przegapiłem proszę dać znać w tym temacie.
- kanały RSS. Możliwość subskrypcji całego forum jak i poszczególnych działów a nawet poszczególnych tematów! By subskrybować dany dział (temat) należy w niego wejść a potem kliknąć odpowiednią ikonkę w swojej przeglądarce.
- Zobacz nieprzeczytane posty - funkcja znana z poprzedniej generacji forum, tu o tyle lepiej rozwiązana, że nie powodująca zadyszki serwera - chodzi szybciej.

Jakiś czas temu udało mi się obejść problem z wysyłaniem e-mail aktywujących i przypominających hasło.
Ponadto odblokowałem dział uwag o forum i trochę go zaktualizowałem.

Forum ma na razie wygląd standardowy i tak pewnie przez jakiś czas pozostanie, myślę nad pewnymi większymi zmianami...
Odpowiedz
To ja będę malkontentem nr 1! Wink Osobiście brakuje mi cytowania wybiórczego. Bardzo mi brakuje - czy da się tę funkcję zainstalować w tej wersji?
A tak w ogóle, to miło Cię znów tu zobaczyć Big Grin
Wiem, wiem - Ty tam pewnie ciągle jesteś, ale zdaje się, że dawno nie pojawiłeś się jako użytkownik, prawda? Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Ojej, ale ta wersja dziwna. Czy ona naprawdę jest konieczna? Mnie też brakuje cytowania wybiórczego, poza tym każda wersja jest coraz mniej czytelna (natłok słabo widocznego tekstu na głównej stronie, jak się wejdzie z historii). Wiem, że twórcy nie biorą pod uwagę faktu, że po forach poruszają się też osoby gorzej widzące, ale każda wyższa wersja jest coraz trudniejsza do odczytania. I to dotyczy wszystkich skryptów, a już szczególnie dołująca jest maniera "szare literki na jasnym tle" (szkoda, że nie czarne na czarnym, to byłaby jazda Sad...). Jeszcze parę takich "upgrade'ów" i będę musiała pożegnać się z forum, bo już nic nie będę widzieć...
Odpowiedz
MacB napisał(a):To ja będę malkontentem nr 1!
Wciśnij odpowiedz.
Na dole masz w formie irfame cały temat. Zaznaczasz co chcesz cytować i klikasz cytuj. Pojawia się się od razu samo na górze.
Karol napisał(a):Ojej, ale ta wersja dziwna. Czy ona naprawdę jest konieczna?
Jak się ktoś włamie przez nieaktualizowany skrypt i wykradnie wam hasła (pewnie takie same albo podobne jak na allegro/nk/poczcie) to do kogo będą pretensje? Ja raz spóźniłem się z aktualizacją i włam mieliśmy - co starsi użytkownicy pamiętają pewnie czarny ekran z napisem hacked. Był to wtedy robak atakujący właśnie fora oparte na phpbb. O ile wiem masz gotowy skrypt cms jako stronę. Nie aktualizujesz jej? Co do wyglądu jak pisałem zmieni się z czasem.
Odpowiedz
Artur napisał(a):Wciśnij odpowiedz.
Na dole masz w formie irfame cały temat. Zaznaczasz co chcesz cytować i klikasz cytuj. Pojawia się się od razu samo na górze.
Dzięki! Nigdy tak tego nie robiłem, ale będę się musiał przyzwyczaić.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Protestuję przeciwko przerobieniu na szaro tego Forum !
:rotfl:
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Artur napisał(a):Był to wtedy robak atakujący właśnie fora oparte na phpbb. O ile wiem masz gotowy skrypt cms jako stronę. Nie aktualizujesz jej? Co do wyglądu jak pisałem zmieni się z czasem.

Ja mam na forum ten drugi skrypt - gorszy funkcjonalnie, ale poza robotami, które chcą się zalogować, nie mam problemów (tfu, tfu!). CMS strony pisany na zamówienie, coś tam się samo zapisuje, ja jestem w tych sprawach lajkonik Wink, to robi fachowiec.
Co do wyglądu, to i przy tej aktualizacji miały się pojawić okoprzyjazne skórki - i co Wink?
Odpowiedz
Dzieki Arturze. Wszystko działa jak powinno. Aha, klikając na ''Kaczmara'' nie da się przejść na stronę, ale to pewnie z czasem zmienisz. Bywało przydatne.
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
A czy jest szansa, aby przywrócona została opcja 'zobacz aktywne tematy'? Bo przyznam, że jej brak jest najbardziej uciążliwy.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A czy jest szansa, aby przywrócona została opcja 'zobacz aktywne tematy'?
Ja widzę ''aktywne tematy''-tyle, ze po przeciwnej niż poprzednio stronie, obok ''postów bez odpowiedzi'', nad strona główną -czyli po lewej stronie.Tez uważam, ze to przydatna funkcja.
Aha, chodzi Ci pewnie o to, ze po kliknięciu nic się nie pokazuje...szkoda.

e
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Aha, chodzi Ci pewnie o to, ze po kliknięciu nic się nie pokazuje...szkoda.

Tak, chodzi o to, że funkcja ta jest najwyraźniej nieaktywna. W jakiś sposób rekompensuje to opcja 'zobacz nowe posty'.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Aha, chodzi Ci pewnie o to, ze po kliknięciu nic się nie pokazuje...szkoda.
Tak, pewnie chodzi o to, że nie działa Wink

Ja również z tego korzystałem, choć nie jest to niezbędne.
Odpowiedz
A, no i, jak widać, zniknęło powiadamianie, że w czasie, kiedy pisałem tekst, w tym wątku pojawił się nowy wpis.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Dzieki Arturze. Wszystko działa jak powinno. Aha, klikając na ''Kaczmara'' nie da się przejść na stronę, ale to pewnie z czasem zmienisz. Bywało przydatne.
Nierozumiem o co chodzi
Kuba Mędrzycki napisał(a):Tak, chodzi o to, że funkcja ta jest najwyraźniej nieaktywna. W jakiś sposób rekompensuje to opcja 'zobacz nowe posty'.
Już chodzi poprawnie
Jaśko napisał(a):A, no i, jak widać, zniknęło powiadamianie, że w czasie, kiedy pisałem tekst, w tym wątku pojawił się nowy wpis.
U mnie pokazuje komunikat na górze jak klikam wyślij. Nie wiem jak było poprzednio, bo nie napisałem ani jednego posta na poprzedniej wersji.
Odpowiedz
Elżbiecie chodziło o kliknięcie w wizerunek Jacka, z napisem Ale źródło wciąż bije, po którym user mógł przenieść się w oka mgnieniu na stronę <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Artur napisał(a):
Elzbieta napisał(a):Dzieki Arturze. Wszystko działa jak powinno. Aha, klikając na ''Kaczmara'' nie da się przejść na stronę, ale to pewnie z czasem zmienisz. Bywało przydatne.
Nierozumiem o co chodzi
O to, że klikając w logo na górze strony(podczas gdy mamy otwarte forum), można było od razu 'wrócić' do głównej strony 'strony'.
Artur napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Tak, chodzi o to, że funkcja ta jest najwyraźniej nieaktywna. W jakiś sposób rekompensuje to opcja 'zobacz nowe posty'.
Już chodzi poprawnie
Tak jest, dzięki.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Artur napisał(a):Nierozumiem o co chodzi
Dawniej będąc na forum i chcąc coś zacytować z twórczości klikałam na J.K
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">http://www.kaczmarski.art.pl</a><!-- m --> nad forum i znajdowałam się na stronie. Teraz jestem tylko na forum, na stronę muszę wchodzić osobno- może to tylko ja mam jakieś ustawienia, które nie pozwalają na to, ale muszę mieć dwa okna otwarte.
e.

Dziękuję za pomoc w wyjaśnianiu.. Smile
Odpowiedz
Artur napisał(a):U mnie pokazuje komunikat na górze jak klikam wyślij. Nie wiem jak było poprzednio, bo nie napisałem ani jednego posta na poprzedniej wersji.
No właśnie u mnie się nie pokazuje, dlatego np. napisałem to samo, co KM kilka wpisów wyżej. Teraz KM napisał po części to samo, co Zbrozło, chociaż nie wiem, czy jemu się pokazało "ostrzeżenie", czy nie.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):No właśnie u mnie się nie pokazuje
Dla statystyk: u mnie się pokazuje.
Odpowiedz
Dla statystyk: nie mam ani logo na górze, ani możliwości przejścia, a górny pasek mam taki od czapy, jakby doklejony z innego forum Smile.
Odpowiedz
Luter napisał(a):
Jaśko napisał(a):No właśnie u mnie się nie pokazuje
Dla statystyk: u mnie się pokazuje.

U mnie też (tzn też tak). Właśnie sprawdziłam.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Artur napisał(a):Jak się ktoś włamie przez nieaktualizowany skrypt i wykradnie wam hasła (pewnie takie same albo podobne jak na allegro/nk/poczcie) to do kogo będą pretensje?
Ale-jak-to? Czy phpBB nie przechowuje haseł w postaci hashy? Przechowuje. Więc jak ktoś się włamie przez nieaktualizowany skrypt, to nie wykradnie żadnych haseł; chyba, że celowo zmodyfikowałeś skrypt forum tak, aby przechowywał hasła użytkowników wprost, co trudno mi sobie wyobrazić.
Odpowiedz