Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konferencja o JK
A, już mam. Smile
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
http://www.lamelli.com.pl/doc/program_konferencji.pdf
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Więc zostanie dla innych Smile
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Czyli, żeby zobaczyć kraśnego muszę uciec ze szkoły :o Confusedlonik: Confusedlonik: Confusedlonik: Confusedlonik: :o :o
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
11:15 – 11:45 mgr Olga Kaczmarek (Uniwersytet Warszawski)
Sens życia w prostym symbolu? Koncepcja sztuki w wybranych utworach
ekfrastycznych Jacka Kaczmarskiego
11:45

Te magistry to mądre! Ja to nawet nie wiem co oznacza to słowo Smile
Zbrozło napisał(a):Czyli, żeby zobaczyć kraśnego muszę uciec ze szkoły
A nie byłeś na Nadziei w 2005? Tam miałbyś okazję poobserwować tańczącego pijanego Kraśnego pod sceną, na której występowało właśnie Trio Ł-CH, a jakbyś siedział bliżej wody(wówczas festiwal odbywał się na plaży), to może i nawet miałbyś niebywałe szczęście popatrzeć jak napruty pan magister leje do morza.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja to nawet nie wiem co oznacza to słowo
To chujowo.

Gdybyś choć połowę energii, którą zużywasz na internetowe pierdoły, poświęcał nauce...

ἐκφραστικός - opisowy

Hasło w Wiki
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Gdybyś choć połowę energii, którą zużywasz na internetowe pierdoły, poświęcał nauce...
To co? Znałby to słowo? Tego słowa nie zna ani mój słownik wyrazów obcych (PWN) ani encyklopedia PWN (30 tomów). Trzeba mieć nadzieję, że treść referatu będzie bardziej przystępna niż jego tytuł Wink

Natomiast google proponuje smakowity fragment z tym słowem:
Cytat:Jankowicz stworzył zarys trzech faz ekfrazy, a mianowicie ekfrastyczną obojętność, ekfrastyczną nadzieję i wreszcie ekfrastyczny lęk.
Odpowiedz
partycja napisał(a):Gdybyś choć połowę energii, którą zużywasz na internetowe pierdoły, poświęcał nauce...
Słuchaj, może na temat zużywania energii to my nie wchodźmy, co? Big Grin
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):to może i nawet miałbyś niebywałe szczęście popatrzeć jak napruty pan magister leje do morza.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Słuchaj, może na temat zużywania energii to my nie wchodźmy, co?
Właśnie! Dajcie se dziewczęta i chłopcy na luz.Wystarczy nam chyba jeden szczyt klimatyczny w Kopenhadze, co?
Kuba Mędrzycki napisał(a):A nie byłeś na Nadziei w 2005? Tam miałbyś okazję poobserwować tańczącego pijanego Kraśnego pod sceną, na której występowało właśnie Trio Ł-CH
To było w 2006 r podczas "Złotej 10". Krasny wykonał wówczas swojego słynnego breakdance'a do "Jałty"
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Niktważny napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):A nie byłeś na Nadziei w 2005? Tam miałbyś okazję poobserwować tańczącego pijanego Kraśnego pod sceną, na której występowało właśnie Trio Ł-CH
To było w 2006 r podczas "Złotej 10". Krasny wykonał wówczas swojego słynnego breakdance'a do "Jałty"
Acha, właśnie nie byłem pewny co do roku.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Niktważny napisał(a):To było w 2006 r podczas "Złotej 10". Krasny wykonał wówczas swojego słynnego breakdance'a do "Jałty"
Zgadza się. Chciałbym jednak zauważyć, że kulminacja owego breakdance'a miała miejsce w czasie występu Kwartetu Pro Forma. Do tego należy dodać, iż nie tylko uż. Kraśny ten performance tworzył.

Zastanawiam się tylko czemu miało służyć wspominanie tamtych wydarzeń przez Kubę Mędrzyckiego... kapkę za dużo chłopina wypił i tyle. Starszy kolega nie może tego widocznie przeboleć. A że Kraśny bierze udział w konferencjach naukowych to też źle? Jako ten sikający do morza nie ma pewnie moralnego prawa wygłaszać referatów na temat poety, którego kolega znalazł pod mostem w Monachium?

Do zobaczenia w Krakowie!

Pozdrawiam,
Filip
Odpowiedz
partycja napisał(a):ἐκφραστικός - opisowy
Słowniki internetowe podają raczej "ekspresyjny, elokwentny":
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.websters-online-dictionary.org/translation/%25CE%25B5%25CE%25BA%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C%25CF%2583">http://www.websters-online-dictionary.o ... %25CF%2583</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kamus.com/eng-zho/eloquent">http://www.kamus.com/eng-zho/eloquent</a><!-- m -->
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Zastanawiam się tylko czemu miało służyć wspominanie tamtych wydarzeń przez Kubę Mędrzyckiego...
Oj przepraszam, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać zestawiając ze sobą wizję poważnej konferencji z udziałem Kraśnego i te pamiętne wydarzenia sprzed 3 lat Smile
Filip P. napisał(a):kapkę za dużo chłopina wypił i tyle
Gratuluję tej niesłychanej zdolności formułowania jakże błyskotliwych myśli godnych filozofa. Niestety, nawet nie wiesz jak bardzo się pomyliłeś. Jeśli zaś swą diagnozę oparłeś na godzinie o której pisałem swą wypowiedź, to także pudło.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Gratuluję tej niesłychanej zdolności formułowania jakże błyskotliwych myśli godnych filozofa. Niestety, nawet nie wiesz jak bardzo się pomyliłeś. Jeśli zaś swą diagnozę oparłeś na godzinie o której pisałem swą wypowiedź, to także pudło.
Dzięki! ;-)

Żeby nie było, że dopuściłem się jakiejś złośliwości...: ów tekst, który tak Ci się spodobał odnosił się oczywiście do Kraśnego. Nie mam w zwyczaju dzielić się z forumowiczami domysłami na temat stanu innych użytkowników. Szczególnie, gdy takie domysły nie plączą mi się po głowie!

Pozdrawiam,
Filip
Odpowiedz
dauri napisał(a):
Słowniki internetowe podają raczej "ekspresyjny, elokwentny"
Owszem. W nowogreckim. Zwróć uwagę na brak przydechu nad epsilonem w Twoich przykładach i zerknij do Liddell-Scotta.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):
dauri napisał(a):
Słowniki internetowe podają raczej "ekspresyjny, elokwentny"
Owszem. W nowogreckim. Zwróć uwagę na brak przydechu nad epsilonem w Twoich przykładach i zerknij do Liddell-Scotta.
O, chyba poproszę o jakieś indywidualne korepetycje... :wstyd:
Odpowiedz