Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Jak dla mnie i nie tylko dla mnie (co pokazuje ta sonda: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/9,80269,7127741.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 27741.html</a><!-- m -->) chyba jedna z najbardziej absurdalnych decyzji komitetu noblowskiego. Już nagrodzenie Ala Gore'a było mocno kontrowersyjne, ale danie jednej z najbardziej prestiżowych nagród człowiekowi, którego jak na razie jedyną realną zasługą jest to, że został pierwszym czarnoskórym prezydentem USA... bez komentarza po prostu...
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Kawał dnia:
Obama ma pokojowego Nobla! Kiedy to przeczytałem, myślałem, że to absurdalny żart.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
A mi się przypomniała pewna scena z pewnego baaardzo mądrego i - jak widać - ponadczasowego filmu:
Cytat:-Witaj Rysiu, wiesz jak cię lubię chłopie! No patrz, tak mnie dopadła ta astma, że od świtu muszę pić te świństwa!
-Taki przyniosłem. Ooo!
[Miś pokazuje Ministrowi puchar, jaki bywa nagrodą dla zwycięzców zawodów sportowych]
-To dla mego wnuka. Chłopak tak się garnie do sportu. Niech ma na zachętę!
-Właśnie!
-Oooooo, już wpół do szóstej, musimy znowu zmienić ciśnienie. Wsiadaj, wsiadaj! Pojedziesz ze mną... Naciśnij trzydziestkę, tam !
-Właśnie... nie bardzo wiedziałem co on uprawia, więc taki napis jest może... nie taki bardzo...
-Nic nie uprawia. Chodzi właśnie o zachętę, a co napisałeś?
-Eeee... Napisałem tam...: "Markowi Złotnickiemu, za zajęcie pierwszego miejsca".
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
No coz, w pelni sie z panstwem zgadzam.Ochojska powiedziala teraz ,ze wraca z pogrzebu Edelmana i to jemu sie nalezy,a Walesa sie zdziwil jak to uslyszal ,ze Obama -do czego to doszlo za zabijanie mas ludzi dostaje sie Nobla i to jeszcze za pokoj-konies swiata jest bliski-"Budujcie Arke przed Potopem..." :zaplakany:
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
MacB napisał(a):Nic nie uprawia. Chodzi właśnie o zachętę, a co napisałeś?
-Eeee... Napisałem tam...: "Markowi Złotnickiemu, za zajęcie pierwszego miejsca". Dokładnie takie samo miałem skojarzenie jak usłyszałem o tej decyzji.
Bardzo słusznie dzisiaj ktoś powiedział, że teraz czas, aby komisja noblowska zaczęła rozdawać swe nagrody pisarzom deklarującym chęć napisania dobrej książki czy naukowcom deklarującym chęć wynalezienia leku na raka.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
przyznać jednak trzeba również, że ten Nobel także Obamie jest średnio na rękę...
Reputacja:
0
Tym bardziej,ze wczoraj dowiedzialem sie ,iz Obama planuje wyslac kolejne 40tys. zolnierzy do Afganistanu :
Reputacja:
0
War is peace pisał ponad 60 lat temu wizjoner i - niestety - wizja powoli się spełnia.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Duch77 napisał(a):Tym bardziej,ze wczoraj dowiedzialem sie Ach, te znajomości...
Reputacja:
0
No coz,zgineli polscy zolnierze ,dwoch nie zyje ,a dwoch walczy o zycie,jednemu obcieli obydwie nogi-Z G R O Z A (
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Zestawienie laureatów Pokojowej Nagrody Nobla:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokojowa_Nagroda_Nobla">http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokojowa_Nagroda_Nobla</a><!-- m -->
Amnesty International... Czerwony Krzyż i Półksiężyc... Lekarze bez Granic... Unicef...
Czy ktoś wie, za co naprawdę dostał Nobla Obama? Bo uzasadnienie jest dla mnie enigmatyczne, no ale ja nie śledzę bieżącej polityki międzynarodowej, więc mogłam przeoczyć te działania...
Reputacja:
0
Dostał za to samo, za co komisja noblowska będzie od następnej edycji
Kuba Mędrzycki napisał(a):rozdawać swe nagrody pisarzom deklarującym chęć napisania dobrej książki Zgłaszaj się!
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Dostał za to samo, za co komisja noblowska będzie od następnej edycjiKuba Mędrzycki napisał(a):rozdawać swe nagrody pisarzom deklarującym chęć napisania dobrej książki Zgłaszaj się! Przypominam, że pokojowego Nobla - zgodnie z wolą samego fundatora, który w tej delikatnej dziedzinie nie ufał swoim rodakom - przyznają Norwegowie, a nie Szwedzi. Ci ostatni przyznają nagrody Nobla w pozostałych dziedzinach.
Inna sprawa, że nagroda Nobla w dziedzinie literatury bywa czasami równie zaskakująca, co pokojowa. Przypadek Obamy (choć jest zapewne jakimś ekstremum globalnym) nie jest tu odosobniony.
Reputacja:
0
W sumie to jakiis trop ,bo jak bylem dwa miesiace w Norwegii w 2007r. to faktycznie Norwegowie w pewnym sensie lubia USA
Reputacja:
0
Przynoszę wam pokój...
Tak... to zdjęcie, które kilka dni temu umieścił na naszym forum Jaśko, nabiera dziś nowego znaczenia...
A jakie to było prorocze!
Dziś słuchając kolejnego odcinka Historii Muzyki Rozrywkowej poświęconego Jimi'emu Hendrixowi połączyłem jego słynne wykonanie amerykańskiego hymnu, w którym pobrzmiewała toczona wówczas wojna w Wietnamie, z tym słynnym zdjęciem premiera Chamberlaina oraz z osobą tegorocznego laureata Pokojowej Nagrody Nobla. Amerykanie zawsze prowadzą wojny w imię pokoju, są - można rzec - specjalistami od "wojen pokojowych". Przynieśli pokój Wietnamowi, Irakowi, a teraz, do spóły z nami, rozpętali pokój* w Afganistanie..
-----
* © Monty Python
|