Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atak na Czeczenów
Cytat:W Łomży na tle rasistowskim pobito dwie kobiety. Czeczeni łączą to zdarzenie z wystąpieniem posła (PiS) Lecha Kołakowskiego, który domaga się likwidacji tutejszego ośrodka dla uchodźców. - Musimy uspokajać młodych, by nie wyszli na ulicę w odwecie - mówią. (...)

Środowisko czeczeńskie to zdarzenie łączy z wystąpieniem posła PiS Lecha Kołakowskiego. Parlamentarzysta zwrócił się do szefa Urzędu do spraw Cudzoziemców o zlikwidowanie Ośrodka dla Uchodźców w Łomży (pisaliśmy o tym w sobotnim wydaniu "Gazety"). Poseł przekonuje, że jego lokalizacja w tak małym mieście, jakim jest Łomża, powoduje wiele problemów, z którymi społeczność lokalna nie jest w stanie sobie poradzić. Kołakowski swą decyzję argumentuje również tym, że obcokrajowcy popadają w konflikt z prawem.

Tego policja nie potwierdza. Zdarzeń z udziałem uchodźców od lipca 2009 r. do dziś było zaledwie trzy i dotyczyły spożywania alkoholu w niedozwolonym miejscu oraz zakłócanie porządku. (...)

W tym miejscu chcielibyśmy w imieniu obu Pań podziękować dwójce młodych ludzi, którzy udzielili im pomocy. Obie Panie są bardzo wdzięczne za okazaną im pomoc. Możemy jasno stwierdzić, że mieszkańcy Łomży nie są obojętni i nie zgadzają się na akty przemocy wobec cudzoziemców.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7089039,Atak_na_Czeczenow.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4189158">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... gn=4189158</a><!-- m -->

Dla mnie każdy czyn rasistowski jest obrzydliwością, ale taki czyn w stosunku do uchodźców to po prostu dno niegodziwości. Mam nadzieję, że wszyscy użytkownicy naszego forum się z tym zgodzą.
Odpowiedz
Dauri, ja nie zgadzam się z Tobą.
To zdarzenie nie ma charakteru rasistowskiego. GW bredzi, a jej obsesja wmawiania Polakom, że sa rasitami przyjęła kształt karykaturalny.

Mocno upraszczając - podłożem konfliktu jest odwet za ginacych w Afganistanie Polaków. Ostatnio kilku zginęło.
To zniwo rozpętanej przez neokonserwatystów amerykańskich antymuzułmańskiej histerii, ktora to histeria szybko została zaadoptowania przez proamerykańskie polskie wladze i zagosciła w rodzimej propagandzie.
To skutek naszego udziału w konflikcie w Iraku i Afganistanie.
Stąd ta agresja.
A Czeczenii zawsze byli lubiani przez antyrosyjskich Polaków. Weim, bo bralem udział w wielu czeczeńskich imprezach.
Odpowiedz
dauri napisał(a):Dla mnie każdy czyn rasistowski jest obrzydliwością, ale taki czyn w stosunku do uchodźców to po prostu dno niegodziwości. Mam nadzieję, że wszyscy użytkownicy naszego forum się z tym zgodzą.
Jak najbardziej się zgadzam.
Ja ten region Polski dość dobrze znam. W pobliskim Szczuczynie przed wojną dochodziło do szykanowania mieszkających tam Żydów. Podpalano sklepy żydowskie, oblewano naftą pieczywo zakupione w prowadzonych przez Żydów piekarniach. A Jedwabne? Położone jest przecież w powiecie łomżyńskim, między Łomżą a Szczuczynem, zaledwie 21 kilometrów od Łomży.
Odpowiedz
lc napisał(a):To zdarzenie nie ma charakteru rasistowskiego.
A czego mu do takiego charatkeru brakuje, skoro:
gazeta napisał(a):Ayzan Nukaeva i Larisa Ismailova w piątkowy wieczór szły na przystanek autobusowy, w okolicy sklepu Stokrotka przy ul. Piłsudskiego w Łomży. Podbiegł do nich ubrany w ciemny dres młody mężczyzna i zaczął bić jedną z nich w twarz. Gdy upadła na ziemię, napastnik prysnął w jej stronę gazem. Druga z kobiet starała się odciągnąć mężczyznę, ale ten powalił ją także na ziemię i również prysnął gazem w twarz.

- Kiedy obie zwijały się z bólu, próbował jeszcze zedrzeć chusty z głów. Krzyczał przy tym obraźliwe słowa, wyzywał od talibów - relacjonuje Satsita Khumaidova, przedstawicielka społeczności czeczeńskiej,
??
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
dauri napisał(a):Dla mnie każdy czyn rasistowski jest obrzydliwością
A dlaczego pobudki działania mają takie znaczenie dla Ciebie? Czy to znaczy, że pobicie na tle rasistowskim jest w jakis sposob "gorsze", niż inne pobicie?
Torrentius napisał(a):A czego mu do takiego charatkeru brakuje
Nie chcialbym rozdrabniac włosa na czworo, ale akurat z tego opisu wynika chyba raczej, że atak miał tło religijne, niż rasowe.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Nie chcialbym rozdrabniac włosa na czworo, ale akurat z tego opisu wynika chyba raczej, że atak miał tło religijne, niż rasowe.
Mogło to też byc tło kulturowe. Trudno to jednoznacznie ocenić, rzeczywiście mógł to być nie tylko rasizm, ale także jakaś inna forma nietolerancji, czy dyskryminacji.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
lc napisał(a):Dauri, ja nie zgadzam się z Tobą.
To zdarzenie nie ma charakteru rasistowskiego. GW bredzi, a jej obsesja wmawiania Polakom, że sa rasitami przyjęła kształt karykaturalny.
Leszku, ja nie napisałem, że to zdarzenie miało charakter rasistowski. Tak powiedział oficer prasowy łomżyńskiej policji, a Gazeta Wyborcza powtórzyła. Masz oczywiście pełne prawo nie zgadzać się z moim punktem widzenia:
Dauri napisał(a):Dla mnie każdy czyn rasistowski jest obrzydliwością, ale taki (=rasistowski) czyn w stosunku do uchodźców to po prostu dno niegodziwości.
ale na wszelki wypadek wyjaśniam, że nie chodzi mi jedynie (ani przede wszystkim) o ten konkretny przypadek.
Jaśko napisał(a):Nie chcialbym rozdrabniac włosa na czworo, ale akurat z tego opisu wynika chyba raczej, że atak miał tło religijne, niż rasowe.
Torrentius napisał(a):Mogło to też byc tło kulturowe.
Być może. Moje stanowisko odnosi się również do tego typu ataków na tle religijnym i kulturowym i do wszystkich innych przypadków atakowania ludzi tylko dlatego, że są inni.
lc napisał(a):Mocno upraszczając - podłożem konfliktu jest odwet za ginacych w Afganistanie Polaków. Ostatnio kilku zginęło.
Jakiego konfliktu? Czy napaść dresiarza uzbrojonego w gaz łzawiący na dwie starsze kobiety jest dla Ciebie "konfliktem"? A w hipotezę odwetu mógłbym ewentualnie (choć z trudem) uwierzyć, gdyby celem tego gnojka byli mężczyźni. Z trudem, bo uchodźcy są uchodźcami m.in. dlatego, że nie chcą uczestniczyć w tej wojnie i raczej nie solidaryzują się z Talibami, którzy zabijają w Afganistanie Polaków. Dla mnie z opisu tego zajścia jest oczywiste, że był to atak na tle rasistowskim (albo może religijnym czy kulturowym, co niewiele zmienia).
Jaśko napisał(a):Czy to znaczy, że pobicie na tle rasistowskim jest w jakis sposob "gorsze", niż inne pobicie?
W sensie skutków fizycznych gorsze nie jest, ale w sensie moralnym pobicie człowieka z wyłącznego powodu, że jest inny, jest gorsze od pobicia człowieka z powodu, że mamy coś przeciwko temu konkretnemu człowiekowi (np. zalazł nam w jakiś sposób za skórę).
Odpowiedz
dauri napisał(a):W sensie skutków fizycznych gorsze nie jest, ale w sensie moralnym pobicie człowieka z wyłącznego powodu, że jest inny, jest gorsze od pobicia człowieka z powodu, że mamy coś przeciwko temu konkretnemu człowiekowi (np. zalazł nam w jakiś sposób za skórę).
Hmmm... Rozumiem, że jeżeli X popatrzył na dziewczynę Ygreka, za co Ygrek powziął uraz do X (a więc miał coś przeciwko) i wraz z kolegą pobił go, to taka sytuacja moralnie jest lepsza? Osobiście nie bardzo dostrzegam tę wyższość.

A co z pobiciem na tle rabunkowym? Albo bez powodu? Dlaczego one miałyby być "lepsze", niż pobicie na tle rasistowskim?
Odpowiedz
Bo uciekłeś z piekła z nadzieja na bezpieczeństwo, a teraz już rozumiesz, ze nigdy bezpieczny nie będziesz.Nie ma dla ciebie miejsca, musisz żyć w strachu o siebie, swoje dzieci. Mimo, ze chciałeś tylko spokoju...i byleś pewien,ze uzyskasz go w kraju, do którego od piekła uciekasz. Po nocach śni ci się wojna, dzieci budzą się plącząc.Nawet nie chodzi o Twoje prawo do życia, teraz już nie. Juz przekształciło się w wole przeżycia. Jak i ja stracisz, już nic nie będzie warto.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Ale ja przecież nie pytam o to, dlaczego Dauri uznaje pobicie uchodźców za coś gorszego, tylko o to, dlaczego pobicie na tle rasistowskim miałoby być czymś gorszym niż wiele różnych innych rodzajów pobić.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):dlaczego pobicie na tle rasistowskim miałoby być czymś gorszym niż wiele różnych innych rodzajów pobić.
Czuje jak dauri , a wyjaśnić nie potrafię. Chodzi mi o to, ze pobicie 'innego rodzaju' nie znajdzie nigdy aprobaty w społeczeństwie, bo może dotyczyć nas wszystkich, natomiast rasistowskie dotyczy 'ich', obcych, innych...a stad już niedaleko ideologii, którą z historii znamy.
Moralna różnica jest, choćby przez fakt łatwiejszej akceptacji.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Dauri,
A ja - jeśli już miałbym dostać w pysk - to wolałbym juz na tle rasowym niż rabunkowym, czy w ogóle bezinteresownym.
Jako biały człowiek mam zreszą dużą szansę oberwać w ten sposób na kilku kontynentach.

Dostanie w pysk od pospolitego bandziora - jakież to marne. Zabrakło mu na wódę i mnie leje. Moja ofiara jest całkowicie bez sensu.
A dostanie w pysk na tle rasowym to cos duzo więcej. Czyn i metafora - że posłużę się cytatem.
Nie zostałem bowiem potraktowany przedmiotowo jako nosnik portfela lecz podmiotowo - jako wróg. Wróg godzien ataku. Czyli KTOŚ.
A i ten co mnie leje nie jest jakimś dnem ale również KIMŚ - o coś ważniejszego mu przecież chodzi, niz o zdobycie środkówe na flachę.
Dzieki niemu - ja mam szansę zostać męczennikiem. I człowiekiem slawnym - znajdą się przecież autorytety uzalajace się nademną za niegodziwość i obrzydliwośc jaka mnie spotkała. A i jakaś światła gazeta coś napisze.
Zaś jak mnie stłucze zwykły rzezimieszek zabierając porfel - nikt się mną nie zainteresuje. A i policja mnie spławi. Syf.

Tak, tak Dauri, dużo lepiej dostać w dziub na tle rasowym
To szczęście w nieszczęściu. Żadna tam obrzydliwość.

Ps.
Dodam, że tak najbardziej to nie chciałbym oberwać w ogóle.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Hmmm... Rozumiem, że jeżeli X popatrzył na dziewczynę Ygreka, za co Ygrek powziął uraz do X (a więc miał coś przeciwko) i wraz z kolegą pobił go, to taka sytuacja moralnie jest lepsza? Osobiście nie bardzo dostrzegam tę wyższość.
A co z pobiciem na tle rabunkowym? Albo bez powodu? Dlaczego one miałyby być "lepsze", niż pobicie na tle rasistowskim?
Jeżeli pobicie jest na rabunkowym, to poprównujemy pobicie + rabunek do samego pobicia, co chyba lekko zmienia temat. Co do X-a i Y-a, uważam, że nienawiść skierowana ku całej grupie ludzi (których może łączyć rasa, wyznanie, kultura itp) jest znacznie gorsza, niż nienawiść skierowana przeciw jednemu konkretnemu człowiekowi. Akt rasistowski jest skierowany ku całej grupie, którą przypadkowa ofiara jedynie reprezentuje. Agresor nie zastanawia się kim ona jest, jeśli byłby w jej miejsce ktoś inny, oberwałby inny. Zauważ, że zbrodnia lubobójstwa (celowe wyniszczanie całych lub części narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych) jest uważana że coś znacznie gorszego, aniżeli mord popełniony na takiej samej liczbie przypadkowych osób, niczym nie związanych. To drugie się nie przedawnia, a pierwsze - owszem.
lc napisał(a):A dostanie w pysk na tle rasowym to cos duzo więcej. Czyn i metafora - że posłużę się cytatem.
Nie zostałem bowiem potraktowany przedmiotowo jako nosnik portfela lecz podmiotowo - jako wróg. Wróg godzien ataku. Czyli KTOŚ.

Rozumiem. Autor napaści na tle rasowym wyświadcza swojej ofierze przysługę, za co należy mu się wdzięczność.
Odpowiedz
Nie rozumiesz Dauri.
Jeżeli ktoś kogoś napada nie wyświadcza mu żadnej przysługi. Wyświadcza mu zło.
Ale ponieważ zło jest warością stopniowalną (jak w milczeniu tu obaj przyjęliśmy), moim zdaniem, podkreślam, moim zdaniem - mniejszym złem jest danie w pysk ze względów rasowych niż rabunkowych. W zamian za podbite oko czy złamany nos oferuje status męczennika za sprawę oraz zainteresowanie i troskiwość otoczenia. Jest to jakaś rekompensata, której napadnięty rabunkowo nie posiada.

Zresztą atak rabunkowy nie jest skierowany przeciwko pojedynczemu człowiekowi lecz przeciwko całej grupie ludzi posiadających środki, ktore można przejąć. We wszystkich ludzi, którzy - według hipotezy sprawcy - mają pełne portfele. Nie są to ludzie przypadkowi - to ludzie, co mają coś co można zabrać. To cała grupa osób. Dlaczego grupa posiadających pełne portfele miała by być gorsza od grupy Żydów czy Talibów? Pomijam tu oczywiście przenikanie wzajmene tychże grup. Wink

A to co uważane jest w doktrynie za gorsze i co się przedawnia - jest tylko kwetią panującej w danej epoce filozofii i panujacego ustawodawcy. Zawsze może się zmienić.
Odpowiedz