Liczba postów: 44
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam
Wczoraj na TVP Polonia był koncert, w którym Czyżykiewicz śpiewał Ciechowskiego.
Przegapiłam i zdążyłam tylko obejrzeć i posłuchać trzech ostatnich utworów.
Uważam, że warto polecić. Nie tylko dla Czyżykiewicza.
Będzie powtórka koncertu w środę (na Polonii).
10:25
Halucynacje - koncert piosenek Grzegorza Ciechowskiego (Ogólnopolskie Spotkania Zamkowe "Śpiewajmy poezję"
<!-- m --><a class="postlink" href="http://program.tvp.pl/2,6107088,000011.html">http://program.tvp.pl/2,6107088,000011.html</a><!-- m -->
Pozdrawiam
DJ
"Pomóż mi przejść przez strumień, rękę daj"
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
http://strefapiosenki.pl/component/option,com_extcalendar/Itemid,98/extmode,view/extid,433/ napisał(a):Sobota, 18-08-2007 - 19:00
Amfiteatr w Parku Sowińskiego - Warszawa, ul. Elekcyjna 17
Koncert Mirosława Czyżykiewicza z zespołem zatytułowany Allez!
W repertuarze m.in. utwory do tekstów Josifa Brodskiego, Włodzimierza Wysockiego, Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Jacka Kaczmarskiego oraz autorskie z płyt "Ave", "Allez!" i "Superata".
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=Xieg4cXgAEs">http://pl.youtube.com/watch?v=Xieg4cXgAEs</a><!-- m -->
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Jutro Czyżyk śpiewa w Toruniu "Pod Aniołem". O jakiejś niewyjściowej  ) godzinie, chyba 17.45.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Z tym Czyżykiem to jakas grubsza sprawa, ponoć jakiś zlot fanów. Dziś byl koncert w Toruniu, jutro jest impreza na Zamku w Golubiu(-Dobrzyniu).
O, juz mam:
Cytat:Wystawa i Koncert Specjalny - Czyżykiewicz Solo - Toruń - Golub Dobrzyń
I ZLOT WIELBICIELI TWÓRCZOŚCI MIRKA CZYŻYKIEWICZA!!!
28.03.2008 r. godz. 17.45 - Recital (cz. I) w Piwnicy Pod Aniołem (Rynek Staromiejski 1) w Toruniu
29.03.2008 r. godz. 18.00 - Recital (cz.II) na Zamku w Golubiu
po koncercie otwarcie wystawy M. Czyżykiewicza i bankiet
Wiecej informacje i rezerwacje na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.thabit.pl">www.thabit.pl</a><!-- w --> oraz <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.mirekczyzykiewicz.blox.pl">www.mirekczyzykiewicz.blox.pl</a><!-- w -->
miejsce: Toruń - Golub Dobrzyń
rozpoczęcie godz.: 17:40
zakończenie: 29-03-2008 23:40
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=Xieg4cXgAEs O chryste...
Czy tylko ja, słuchając powyższej aranżacji(nie wiem czy tak zawsze wykonuje się tę piosenkę), mam wrażenie jakbym był na dancingu, tudzież innym wieczorku zapoznawczym 'na wczasach w nadwyślańskich lasach'?
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):O chryste...
Czy tylko ja chyba tylko Ty
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):'na wczasach w nadwyślańskich lasach'? "W tych góralskich lasach" - jeśli już
A sama aranżacja faktycznie tragiczna.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=sujQdjK6FZs&feature=related">http://pl.youtube.com/watch?v=sujQdjK6F ... re=related</a><!-- m -->
Jan Paweł II
Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 84
Reputacja:
0
To jest znakomity utwór, polecam jednak słuchać go z płyty, lub live. Tutaj niestety jakość nagrania może zakłócać odbiór.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Reputacja:
1
PMC napisał(a):Tutaj niestety jakość nagrania może zakłócać odbiór. Być może, ale tutaj jeśli już, to akurat nie jakość nagrania zakłóca odbiór.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):'na wczasach w nadwyślańskich lasach'? Paweł Konopacki napisał(a):"W tych góralskich lasach" - jeśli już Kuba wie, co pisze!  Góralskie można wytrzymać...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
PMC napisał(a):To jest znakomity utwór, polecam jednak słuchać go z płyty, lub live. bo i Czyżykiewicz jest znakomitym artystą
Jan Paweł II
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
PMC napisał(a):To jest znakomity utwór, polecam jednak słuchać go z płyty, lub live. Tutaj niestety jakość nagrania może zakłócać odbiór Generalnie Czyżykiewicz to świetny artysta. Niektóre jego utwory "powalają na kolana i długo pozostawiają słuchacza w tej niewygodnej pozycji" - jak powiada klasyk - konferansjer. Wśród piosenek do wierszy Brodskiego znalazły się prawdziwe perły, jako choćby wyśmienita "W stylu Horacego"
Na niekorzyść Czyżykiewicza zdecydowanie - moim zdaniem - wpływa formuła jego koncertów. Te wszystkie aranże z taśmy brzmią plastikowo i sztucznie. Czyżykiewicz sam na scenie otoczony całą masą dźwięków dobywających się z pustego tła - wygląda przedziwnie.
Dużo lepiej słucha się piosenek z nagranych na płycie. Tyle, ze akurat w tego rodzaju twórczosci to właśnie wykonania live powinny być atrakcyjniejsze od nagrań.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czy tylko ja, słuchając powyższej aranżacji(nie wiem czy tak zawsze wykonuje się tę piosenkę), mam wrażenie jakbym był na dancingu, tudzież innym wieczorku zapoznawczym 'na wczasach w nadwyślańskich lasach'? Przesadzasz...
Paweł Konopacki napisał(a):Na niekorzyść Czyżykiewicza zdecydowanie - moim zdaniem - wpływa formuła jego koncertów. Pawle, kiedy byłeś ostatnio na koncercie MC?
W ciągu ostatniego ~roku miałem przyjemność widzieć Go trzy razy i ani razu nie miały miejsca
Paweł Konopacki napisał(a):Te wszystkie aranże z taśmy Tak było również w przypadku nagrania podlinkowanego przez Sławka.
Zdaje się, że to nagranie z towarzyszeniem któregoś wcielenia Kameleon xxxxxtet.
Postaram się dziś/jutro wrzucić nagranie z TV (zdaje się, że było wykonywane, na którymś z koncertów poświeconych Wysockiemu, nie pamiętam tylko czy we Wrocławiu, czy w Olsztynie...).
Nie jest moim celem narzucanie swojego zdania (mi ta wersja się podoba), ale myślę, że warto posłuchać i spróbować się przekonać nie na podstawie podłej jakości nagrania z telefonu(?). Ciekawym po prostu Waszych opinii.
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):Czy tylko ja, słuchając powyższej aranżacji(nie wiem czy tak zawsze wykonuje się tę piosenkę), mam wrażenie jakbym był na dancingu, tudzież innym wieczorku zapoznawczym 'na wczasach w nadwyślańskich lasach'? Przesadzasz... Być może. No, ale jak ja Go słyszę, to mi się wszystko przewraca w środku. Ale jak już gdzieś wspomniałem, pewnie jestem zbyt mało wrażliwy na prawdziwą sztukę.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):No, ale jak ja Go słyszę, to mi się wszystko przewraca w środku. Ogólnie Czyżykiewicza? A ja myślałem, że szok nastąpił wyjątkowo przy tym konkretnym nagraniu... Zdaje się, że gdzieś już pisałem, że rozumiem uprzedzonych i nieznoszących "Czyżyka"...
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Ogólnie Czyżykiewicza? Ogólnie. Próbowałem słuchać różnych Jego nagrań, także na żywo go słyszałem parę razy(oczywiście przypadkowo  ) i nie wytrzymywałem dłużej niż minutę.
Reputacja:
0
"De gustibus" i tak dalej...
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):"De gustibus" i tak dalej... Zawsze wiedziałem Piotrek, ze wyrozumiałość, to Twoja mocna strona.
Reputacja:
0
Przecież Czyżykiewicz jest tak wyrazistym facetem, że albo się go podziwia, albo nie cierpi. Nad czym tu dyskutować?
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Dużo lepiej słucha się piosenek z nagranych na płycie. Tyle, ze akurat w tego rodzaju twórczosci to właśnie wykonania live powinny być atrakcyjniejsze od nagrań. Myślę, że gdyby M.Cz na koncerty jeździł z muzykami, z którymi nagrywa swoje płyty, to takie ekspedycje bardzo niekorzystnie wpłynęłyby na cenę biletów na koncerty  Czyżyk jest wymagający, a muzycy, których zatrudnia - drodzy  . Byłem na koncercie M.Cz w Lublinie. Mała sala, aranżacje z płyty i Czyżyk z gitarą... było wspaniale  , a "bilet mógł kosztować słono" i nie kosztował.
Kuba Mędrzycki napisał(a):No, ale jak ja Go słyszę, to mi się wszystko przewraca w środku. Dżizas, no przesadzasz, to mało powiedziane.
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):No, ale jak ja Go słyszę, to mi się wszystko przewraca w środku. Dżizas, no przesadzasz, to mało powiedziane. Ach ta Twoja wyrozumiałość dla bliźniego!
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ach ta Twoja wyrozumiałość dla bliźniego! zaraz, zaraz - piszesz o wyrozumiałości dla bliźniego i o tym, że Ci się wszystko w środku przewraca, kiedy słyszysz bliźniego Mirka Czyżykiewicza...
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Ale przecież pisał, że wytrzymuje prawie minutę! Pewnie z zaciśniętymi zębami...
Już jesteśmy w HP?
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Już jesteśmy w HP? łaj? Temat jest o M. Cz, a Kuba pisze o wrażeniach gastrycznych płynących dla niego z twórczości Barda. Pozostajemy więc w temacie
Jan Paweł II
Reputacja:
1
pkosela napisał(a):Już jesteśmy w HP? Rewelacja!
Sławek napisał(a):zaraz, zaraz - piszesz o wyrozumiałości dla bliźniego i o tym, że Ci się wszystko w środku przewraca, kiedy słyszysz bliźniego Mirka Czyżykiewicza...  Sławku powinieneś się mienić między innymi tą wywołaną przez nas cechą charakteru.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie... 'nie należę'.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Sławku powinieneś się mienić między innymi tą wywołaną przez nas cechą charakteru. aureolę zakładam tylko od święta
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja w przeciwieństwie do Ciebie... 'nie należę'. etam, w tej instytucji nie wywalają za niepłacenie składek
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):aureolę zakładam tylko od święta Zauważyłem.
Sławek napisał(a):etam, w tej instytucji nie wywalają za niepłacenie składek  Ale gdyby tylko mogli...
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zauważyłem. w święto? to musimy być z tej samej parafii
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale gdyby tylko mogli... gdyby wywalali za niepłacenie składek, głód w Afryce zbierałby cztery razy większe żniwo
Jan Paweł II
|