A ja wprowadze dość bliski wątek odnośnie wyżej omawianego...
Mianowicie na majową prezentację maturalną z polskigo zdecydowałem się na temat
"Przedstaw i omów funkcje motywów historycznych w twórczości Jacka Kaczmarskiego".
A teraz mam spory orzech do zgryzienia... Bilbligorafia podmiotowa, jest tak obszerna, że musze ją skrócić z 26 do tylko kilku tytułów. Wracając do treści tematu prezentacji, musze spośród motywów wyłowić owe funkcje - doradzono mi abym wpierw wyszczególnił funkcje scenek i odwołań historycznych, a potem dobrał do każdego z nich po jednym, najbardziej charakterystycznym utworze Jacka.
Wszak wiadomo, że lepiej mieć w bibliografii mniej i powiedzieć na maturze więcej, niż mieć ogromną bibliografię i jej nie wykorzystać...
Zastanawiam się nad tym funkcjami (jestem jeszcze przed lekturą "Pożegnania z bardem" i biografii autorstwa K.Gajdy), jakie można wyszczególnić? Dlaczego Mistrz napisał właśnie o tym i w tym stylu, co schował między wyrazami? Przychodzi Wam coś do głowy? Piosenki mają przestrzegać, upamiętniać (Krajobraz po uczcie), przerażać (Nawiedzona wiek XX), stawiać konieczne i ważne pytania (Czołg), bawić (Sen Katarzyny II), uczyć opowieściami (Lekcja historii klasycznej / Samosierra)...
Piosenki, które po dwóch turach wyselekcjonowałem, w liczbie 3 razy mniejszej, aniżeli pierwotnie:
Kaczmarski Jacek, Pompeja , 1978
Kaczmarski Jacek, Krajobraz po uczcie , 1977
Kaczmarski Jacek, Rejtan, czyli raport ambasadora , 1980
Kaczmarski Jacek, Somosierra , 1980
Kaczmarski Jacek, Sen Katarzyny II , 1978
Kaczmarski Jacek, Lekcja historii klasycznej , 1979
Kaczmarski Jacek, Starość Piotra Wysockiego , 1977
Kaczmarski Jacek, List do redakcji Prawdy z 13 grudnia 1981 roku , 1982
Kaczmarski Jacek, Katyń , 1985
Kaczmarski Jacek, Jałta , 1984
Kaczmarski Jacek, Rokosz , 1993
Kaczmarski Jacek, Elekcja , 1993
Kaczmarski Jacek, Kniazia Jaremy nawrócenie , 1993
Kaczmarski Jacek, Upadek Związku Radzieckiego , 1991
Kaczmarski Jacek, Tradycja , 1986
Kaczmarski Jacek, Czołg , 1987
Kaczmarski Jacek, Doświadczenie (Marzec `68) , 1989
Kaczmarski Jacek, Drzewo genealogiczne , 1993
Kaczmarski Jacek, Z szesnastowiecznym portretem trumiennym – rozmowa , 1993
Kaczmarski Jacek, Ballada wrześniowa ,1982
Kaczmarski Jacek, Nawiedzona wiek XX , 1977
Kaczmarski Jacek, Karmaniola , 1981
Kaczmarski Jacek, O zachowaniu przy stole , 1993
Kaczmarski Jacek, Wiosna 1905 , 1980
Kaczmarski Jacek, 1788 , 1995
Kaczmarski Jacek, Koniec wojny 30-letniej , 1991
na siłe mógłbym dodać "Krowe" "Afganistan" "Ostatnia mapa Polski" "Dylemat" "Listy" "Świadectwo" "Cromwell" "Zwątpienie" "Ballada feudalna" i jeszcze sporo dalej pisać...
Co doradzicie? (bibliografie musze oddać na dniach... także szybko muszę się decydować).