Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja Prezentacja Maturalna z Polaka ;)
Witajcie,
Może przyda się komuś moja skromna prezentacja. Dostałem za nią 18/20 pktów, głównie dzięki temu ,że odpowiedziałem na pytania dotyczące twórczości Jacka.

Temat: Inspiracje Plastyczne w twórczości Jacka Kaczmarskiego . Omów na kilku przykładach.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kura998.webpark.pl/gg/MaturaKopia.doc">http://www.kura998.webpark.pl/gg/MaturaKopia.doc</a><!-- m -->

PS. Jestem po profilu Matematyczno-Fizycznym i uprzedzając pytania praca jest w 100% mojego autorstwa Smile. Wiem ,że takie zainteresowania u kogoś miłującego nauki ścisłe to rzadkość, ale sądzę ,że jakoś przeżyjecie takiego maniaka Wink

Pozdrawiam Mateusz Kurowski
Odpowiedz
mateusz kurowski napisał(a):Wiem ,że takie zainteresowania u kogoś miłującego nauki ścisłe to rzadkość
Nie pisz tego na tym forum! Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
mateusz kurowski napisał(a):Wiem ,że takie zainteresowania u kogoś miłującego nauki ścisłe to rzadkość
Zdziwiłbyś się :tak:
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
Odpowiedz
Spodobała mi się puenta. Stwierdzenie, że "Kaczmarski metaforycznie maluje dzieło na nowo, idąc tropem wyznaczonym przez pierwowzór".
Maluje dzieło na nowo. Dobre!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
mateusz kurowski napisał(a):PS. Jestem po profilu Matematyczno-Fizycznym i uprzedzając pytania praca jest w 100% mojego autorstwa Smile. Wiem ,że takie zainteresowania u kogoś miłującego nauki ścisłe to rzadkość, ale sądzę ,że jakoś przeżyjecie takiego maniaka Wink
Jasne, że rzadkość... tak z 90% jedynie... A może do tego interesujesz się informatyką? Wink
Gratuluję wyników! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Autentycznie zdziwiłbyś się Smile !
Jestem w czwartej klasie (maturalnej) Technikum Ekonomicznego o profilu Logistyk, a że pasjonuje mnie historia to w tym również przewija się również ogromny fanatyzm(w pozytywnym tego słowa znaczeniu), wobec twórczości Jacka Kaczmarskiego.

Trafiłem na dobry moment, gdyż chciałem również zapytać o prezentację maturalną.
Wybrałem sobie temat:
"Wielkie karty naszej historii, utrwalone w różnych formach zapisu literackiego. Zaprezentuj na wybranych przykładach"
Skoro mowa jest o zapisie literackim, więc dużą rolę ma odgrywać literatura przedmiotowa.
W przypadku literatury podmiotu stwierdziłem jednak, że muszę obowiązkowo wykorzystać utwór wielkiego barda !
I teraz oto stoje, przed małym dylematem gdyż - wacham się pomiędzy "Drzewem Genealogicznym" a "Murami".
Interpretacja obywdu utworów nie jest dla mnie obca. Ale ciężko będzie je podpiąć pod jakiś kontekst.
Pisząc wypracowanie maturalne, będe musiał zwrócić uwagę napewno na okres
komunizmu w Polsce. Co wy o tym sądzicie ? Jakich rad mógłbym uzyskać ? Smile
Odpowiedz
Według mnie Mury nie pasują do tego tematu. Oczywiście utwór ten miał jakiś udział w "wielkich kartach naszej historii" jednak bardziej jako bezpośredni uczestnik, niż jako literackie ich utrwalenie. Ogólnie JK ciężko jest chyba podpiąć pod ten temat. "Wielkie karty naszej historii" sugerują, że powinny być to raczej hymny pochwalne na cześć odwagi i poświęcenia naszych przodków w stylu Sienkiewiczowskiej Trylogii, a w twórczości patrona tej strony ciężko znaleźć coś takiego. Jednak jeśli koniecznie chcesz go w prezentacji to polecałbym Przejście Polaków Przez Morze Czerwone, albo Powrót Sentymentalnej Panny S. Oba dość łatwe w interpretacji i mówią o wiele bardziej konkretnie o naszej historii niż utwory wymienione w twoim poście.
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
A czy to musi dotyczyć "kart" z okresu komunizmu? Dlaczego np. nie "Rejtan, czyli raport ambasadora", "Samosierra", czy coś takiego? Ja wiem, że to malarstwo (też polskie z resztą), ale przecież ważne wydarzenia historyczne też...
Odpowiedz
JoannaK napisał(a):"Samosierra", czy coś takiego?
Po przeczytaniu tematu pracy, natychmiast, odruchowo, pomyślałam ''Somosierra''! (jednocześnie słuchając akurat tego!!) A po chwili - nie chyba nie, to dlatego, ze słucham i po prostu lubię czytać o tym okresie polskiej historii.Zresztą oprócz kaczmarologów i ''zakaczamrzonych'', mamy na forum co najmniej jednego historyka- może się odezwie? Byłoby ciekawie-jeśli nawet nie dla pracy, to dla przyjemności dyskusji.

bartolinho23 napisał(a):stoję, przed małym dylematem gdyż - waham się pomiędzy "Drzewem Genealogicznym" a "Murami"
''Mury'' pasowałyby ewentualnie do historii Katalonii za czasów, gdy musiała istnieć ''sama melodia bez slow'', ponieważ
fthissite napisał(a):Oczywiście utwór ten miał jakiś udział w "wielkich kartach naszej historii" jednak bardziej jako bezpośredni uczestnik, niż jako literackie ich utrwalenie
Podkreśliłam słowo ''ewentualnie'', bo dla mnie ten utwór to jeszcze coś innego.Ta dyskusje już przeszliśmy..
Jeśli już chcesz koniecznie będziesz
bartolinho23 napisał(a):musiał zwrócić uwagę na pewno na okres
komunizmu w Polsce.
to wejdź na witrynę, a nie forum i popatrz w wyszukiwarce na ''upadek komunizmu'' -a nuż coś będzie Wink, bo chyba o to Ci chodzi, a nie o fakt istnienia komunizmu w Polsce?

Pozdrawiam
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
fthissite napisał(a):"Wielkie karty naszej historii" sugerują, że powinny być to raczej hymny pochwalne na cześć odwagi i poświęcenia naszych przodków w stylu Sienkiewiczowskiej Trylogii, a w twórczości patrona tej strony ciężko znaleźć coś takiego.
Można jednak na przykład spojrzeć na 1989 rok ("wielka karta"?) w taki sposób:
Cytat:Lata wspólnej walki dobrze służą
Tym co w tryumfie przyszło zginąć marnie:
Każdy z nas o każdym wie zbyt dużo,
Byśmy mogli skłócić się bezkarnie.

Koniec pozowania! Stół nakryty!
Dość już głodu zaznał bitny naród!
Kto nam tu zarzuca brak umiaru?!
Macie niepodległość! My - profity!
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Można jednak na przykład spojrzeć na 1989 rok ("wielka karta"?) w taki sposób:

Celne!

A ja wracając do Somosierry, bo ciągle mam w głowie:
''W związku z Legendą Somosierry nie sposób nie wspomnieć o terminie "kozietulszczyzna", jaki został ukuty przez przeciwników gloryfikacji epopei napoleońskiej, szczególnie modny w latach PRL-u, a mający dyskredytować bohaterskie czyny Polaków w czasach, gdy Polska znajdowała się pod zaborami.'' Wikipedia.
Całą epopeje można napisać.

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
A "Tradycja", "Ballada wrześniowa" i "Jałta" potraktowane jako tryptyk? Też byłoby co pisać....
Odpowiedz
Jeśli tak spojrzeć na temat to w sumie nadawała by się Korespondencja Klasowa i Dwie Rozmowy z Kremlem.
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
Widzę, że raczej trzymacie się okresu komunizmu...
Odpowiedz
A ja wprowadze dość bliski wątek odnośnie wyżej omawianego... Smile Mianowicie na majową prezentację maturalną z polskigo zdecydowałem się na temat "Przedstaw i omów funkcje motywów historycznych w twórczości Jacka Kaczmarskiego".

A teraz mam spory orzech do zgryzienia... Bilbligorafia podmiotowa, jest tak obszerna, że musze ją skrócić z 26 do tylko kilku tytułów. Wracając do treści tematu prezentacji, musze spośród motywów wyłowić owe funkcje - doradzono mi abym wpierw wyszczególnił funkcje scenek i odwołań historycznych, a potem dobrał do każdego z nich po jednym, najbardziej charakterystycznym utworze Jacka.
Wszak wiadomo, że lepiej mieć w bibliografii mniej i powiedzieć na maturze więcej, niż mieć ogromną bibliografię i jej nie wykorzystać...

Zastanawiam się nad tym funkcjami (jestem jeszcze przed lekturą "Pożegnania z bardem" i biografii autorstwa K.Gajdy), jakie można wyszczególnić? Dlaczego Mistrz napisał właśnie o tym i w tym stylu, co schował między wyrazami? Przychodzi Wam coś do głowy? Piosenki mają przestrzegać, upamiętniać (Krajobraz po uczcie), przerażać (Nawiedzona wiek XX), stawiać konieczne i ważne pytania (Czołg), bawić (Sen Katarzyny II), uczyć opowieściami (Lekcja historii klasycznej / Samosierra)...

Piosenki, które po dwóch turach wyselekcjonowałem, w liczbie 3 razy mniejszej, aniżeli pierwotnie:

Kaczmarski Jacek, Pompeja , 1978
Kaczmarski Jacek, Krajobraz po uczcie , 1977
Kaczmarski Jacek, Rejtan, czyli raport ambasadora , 1980
Kaczmarski Jacek, Somosierra , 1980
Kaczmarski Jacek, Sen Katarzyny II , 1978
Kaczmarski Jacek, Lekcja historii klasycznej , 1979
Kaczmarski Jacek, Starość Piotra Wysockiego , 1977
Kaczmarski Jacek, List do redakcji Prawdy z 13 grudnia 1981 roku , 1982
Kaczmarski Jacek, Katyń , 1985
Kaczmarski Jacek, Jałta , 1984
Kaczmarski Jacek, Rokosz , 1993
Kaczmarski Jacek, Elekcja , 1993
Kaczmarski Jacek, Kniazia Jaremy nawrócenie , 1993
Kaczmarski Jacek, Upadek Związku Radzieckiego , 1991
Kaczmarski Jacek, Tradycja , 1986
Kaczmarski Jacek, Czołg , 1987
Kaczmarski Jacek, Doświadczenie (Marzec `68) , 1989
Kaczmarski Jacek, Drzewo genealogiczne , 1993
Kaczmarski Jacek, Z szesnastowiecznym portretem trumiennym – rozmowa , 1993
Kaczmarski Jacek, Ballada wrześniowa ,1982
Kaczmarski Jacek, Nawiedzona wiek XX , 1977
Kaczmarski Jacek, Karmaniola , 1981
Kaczmarski Jacek, O zachowaniu przy stole , 1993
Kaczmarski Jacek, Wiosna 1905 , 1980
Kaczmarski Jacek, 1788 , 1995
Kaczmarski Jacek, Koniec wojny 30-letniej , 1991

na siłe mógłbym dodać "Krowe" "Afganistan" "Ostatnia mapa Polski" "Dylemat" "Listy" "Świadectwo" "Cromwell" "Zwątpienie" "Ballada feudalna" i jeszcze sporo dalej pisać...

Co doradzicie? (bibliografie musze oddać na dniach... także szybko muszę się decydować).
Odpowiedz
Hmm, z tą bibliografią to się nie musisz tak właściwie pieklić, ten kospekt co teraz musisz oddać to zapewne (przynajmniej ja miałem tak w zeszłym roku) tylko taki wstępny. Ostateczny to ty możesz na miesiąc przed maturą dopiero oddać.. do tego czasu zmiany zachodzić jak najbardziej mogą :>

W biografii aut. K. Gajdy to nie ma raczej dużo o motywach historycznych w jego piosenkach itp - ale lektura ciekawa, polecam (na gwałt zakupiłem dzień po premierze i czytałem, żeby ewentualnie zdążyć dodać do bilbiografii, ale guzik!).

Jak dla mnie, utworem który na pewnik powinien się pojawić - to z "XVI-wiecznym portretem trumiennym rozmowa" - jako paszkwil na Polaków, jak i charakter historyczno-porównowawczy (można zatem omówić również jako porównanie - co jest i prostsze niż rozbajdurzanie się Smile ).

"Jałta" również mogłaby być dobra, "Pompeja"... i - szczerze, to nie wiem czy więcej jeszcze coś zdołasz zmieścić. A przekroczenie limitu...

Wierz mi, nie chcesz go przekroczyć o zbyt dużo... xD

a, właśnie! Zajrzałeś do wstępu do "A śpiewak także był sam..."? Są tam omówione poszczególne tzn 'dominanty' w utworach Jacka, w tym chyba właśnie trzy były historyczne... może dobrym pomysłem byłoby zbudowaniem na tych dominantach swoich fundamentów?

Bo osobiście to nie wiem, jakie to "funkcje" tak dokładnie chcą, żeby "przedstawić"...
Odpowiedz