Liczba postów: 36
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Witam
Moja nauczycielka od polskiego poprosiła mnie, żebym w czwartek zagrał kilka utworów JK na lekcji. Ze zrozumiałych względów chciałbym zaprezentować w miarę przystępne dla przeciętnego ucznia utwory. Myślałem nad "Kanapką z człowiekiem" i "Arką Noego", ale dwa utwory to za mało, jak na całą godzinę lekcyjną Macie jakieś propozycje? Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam
"Nie szukaj drogi, znajdziesz ją w sercu..."
Kult
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
SzymonW napisał(a):Macie jakieś propozycje? Tak, proponuję być zagrał to, co potrafisz zagrać.
No, chyba że juz potrafisz zagrac wszystko i problem polega na wyborze z przepastnego repertuaru.
Reputacja:
0
Wszystkiego nie potrafię (bo kto potrafi?), ale w mniejszym lub większym stopniu umiem zagrać wiele piosenek, więc jest z czego wybierać
Kult
Reputacja:
0
No to zagraj 10 ulubionych przez siebie i po sprawie.
Reputacja:
0
W sumie to też jest jakieś rozwiązanie Ale z drugiej strony, czy ktoś, kto nie interesuje się twórczością Kaczmara (i poezją w ogóle) będzie się choć trochę orientował o co chodzi powiedzmy w "Rublowie"?
Kult
Reputacja:
0
SzymonW napisał(a):Ale z drugiej strony, czy ktoś, kto nie interesuje się twórczością Kaczmara (i poezją w ogóle) będzie się choć trochę orientował Brutalna prawda jest taka, że ktoś kto nie interesuje się twórczością Kaczmara - będzie miał głęboko to, co przygotujesz, choćbys nawet zagrał "Epitafium dla WW" jednocześnie żąglując nogą piłką tenisową.
SzymonW napisał(a):o co chodzi powiedzmy w "Rublowie"? Rozumiem, imienniku, że sam jestes przekonany "o co chodzi w >Rublowie<"?
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
To z "prostych do interpretacji" piosenek masz:
- Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
- Postmodernizm
- Metamorfozy sentymentalne
- Rondo, czyli piosenka o kacu gigancie
- Trzy portrety
- Potępienie rozkoszy
- Ballada antykryzysowa
- Coś Ty!
- Diabeł mój
- Hymn wieczoru kawalerskiego, czyli żale polonistycznych degeneratów
Po takim zestawie jestem pewien, że twoja nauczycielka i klasa oniemieją
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
A weź coś nagraj, jak śpiewasz, i wrzuć
Yyyy
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Brutalna prawda jest taka, że ktoś kto nie interesuje się twórczością Kaczmara - będzie miał głęboko to, co przygotujesz, choćbys nawet zagrał "Epitafium dla WW" jednocześnie żąglując nogą piłką tenisową. Dlatego - poprzez przynajmniej choć trochę "przystępne" utwory - chciałbym jakoś klasę zainteresować. Ale ja wiem, jak to jest z tym dzisiejszym pokoleniem, więc na wiele nie liczę :/
Simon napisał(a):Rozumiem, imienniku, że sam jestes przekonany "o co chodzi w >Rublowie<"? Nie Bo interpretacja tekstu dla każdego może być inna, dlatego moja wersja nie musi się zgadzać z tym, co chciał przekazać Autor. Ale tekst znam dość dobrze, film oglądałem, więc jakieś zdanie na ten temat mam. A co z tymi, którzy słyszą utwór po raz pierwszy? Bądź co bądź, nie jest to utwór łatwy
fthissite napisał(a):Po takim zestawie jestem pewien, że twoja nauczycielka i klasa oniemieją Całkiem możliwe Wolałbym jednak coś z wcześniejszego okresu twórczości JK :
superxana napisał(a):A weź coś nagraj, jak śpiewasz, i wrzuć Muszę wrzucić na serwer, więc jak się załaduję, to wyślę link
EDIT:
Gotowe
<!-- m --><a class="postlink" href="http://w399.wrzuta.pl/film/0wEreRaZUp2/nagranie1">http://w399.wrzuta.pl/film/0wEreRaZUp2/nagranie1</a><!-- m --> - Kanapka z Człowiekiem i kawałek Kołysanki dla Kleopatry
<!-- m --><a class="postlink" href="http://w399.wrzuta.pl/film/5eJt6wZaVHW/nagranie2">http://w399.wrzuta.pl/film/5eJt6wZaVHW/nagranie2</a><!-- m --> - reszta Kołysanki
Nagrania z Eliminacji do Nadziei w Kraśniku Jakość jest jaka jest, bo nagrywane było aparatem.
Kult
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Coś z WPzK, np. "Antylitanię...", albo "Włóczęgów"
Coś z Sarmatii, np. "Na starej mapie..." czy "Rokosz"
Ze starszych np. "Somosierrę"
A z nowszych: "Przepowiednię Jana Chrzciciela"
Taki zestaw ma szansę przekonać tych, którzy rokują jakąkolwiek nadzieję (na pozostałych szkoda czasu )
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
SzymonW napisał(a):ale w mniejszym lub większym stopniu umiem zagrać wiele piosenek lub zagraj te, które potrafisz w większym stopniu. jakoś przekazu rzeczą istotną
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 121
Reputacja:
0
I takie co muzycznie złapią ich, w książce od polskiego powinna być "Sen Katarzyny II" więc może to też. 2. Marcin Luter, 3. Arka Noego, 4. Opowieść pewnego emigranta, 5. Sen kochającego psa (dla romantyzmu - specyficznego), 6. Lament tytana, .....
Jakby ta lekcja trwała 10 godzin...
Swoją drogą czy jest koś na forum kto nie gra albo niegdy nie próbował grać piosenek Kaczmarskiego???
[i]Ja życie lubię w jego prawdzie i w jego złudzie[/i]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
dziczekwedrowniczek1 napisał(a):Swoją drogą czy jest koś na forum kto nie gra albo niegdy nie próbował grać piosenek Kaczmarskiego??? :o
Zapewne nawet większość...
Co w tym dziwnego?
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 121
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Co w tym dziwnego? Ja tylko pytam bo po prostu mnie to zastanowiło. Zwłaszcza, że próba gry pozwala inaczej spojrzeć na pieśni, dlatego przypuszczam że wielu ma takie chęci
[i]Ja życie lubię w jego prawdzie i w jego złudzie[/i]
Reputacja:
0
Po namyśle zdecydowałem się na takie utwory:
1. Somosierra
2. Kanapka z człowiekiem
3. Obława III
4. Mury
5. Rokosz
6. Arka Noego
7. 1788
Całość będzie trwała ok. 25 min, resztę zarezerwowałem sobie na jakiś opis piosenki i różne nieprzewidziane wypadki.
Wszystkim dziękuję za pomoc w wyborze utworów
Pozdrawiam
Kult
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Ja bym jednak polecał Potepienie rozkoszy lub Mufkę, niech klasa pozna też Kaczmarskiego z innej storny. Te utwory powinny ich zachęcić.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
I jeśli jeszcze mogę coś zasugerować to pominął bym Mury. Wszyscy znają JK jako gościa od Murów, a jeśli można pokazać go z trochę innej strony to warto to wykorzystać
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Reputacja:
0
W tym problem, że też ciężko zaprezentować twórczość Kaczmara bez wymieniania "Murów"...
A co do Mufki, to jak będzie wystarczająco dużo czasu, zagram i ją Ciekaw jestem, co powie nauczycielka...
Kult
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Ja bym jednak polecał Potepienie rozkoszy lub Mufkę, niech klasa pozna też Kaczmarskiego z innej storny. Te utwory powinny ich zachęcić. No, to takie podobne utwory z tego samego nurtu.
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Z Mufka jak jest to wiadomo, ale jesli chodzi o Potepienie rozkoszy to raczej jest przez mlodszych (nie-doroslych) traktowane podobnie jak Mufka, niestety. No bo spiewa tam cos, kurde, o wznoszeniu, wilgotnieniu - no to seks, czyli mozna sie smiac, bo o tym sie przeciez normalnie nie spiewa, a on to jeszcze w taki doslowny sposob napisal w tym wierszu. Stad jesli chodzi o odbieranie tych dwoch piosenek przez mlodsze pokolenie - nurt prawie ten sam. Wstyd sie przyznac, ale jak sam to po raz pierwszy uslyszalem 5 lat temu, to moja reakcja byla podobna.
(Wybaczcie brak polskich znakow, w auditorium Wright College nie maja polskiej czcionki jeszcze. )
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
SzymonW napisał(a):W tym problem, że też ciężko zaprezentować twórczość Kaczmara bez wymieniania "Murów"... To zacznij: wszyscy znacie "Mury". A czy znacie... (tu np "Zbroja").
I - generalnie - coś wpadającego w uszy, np "Elekcja", właśnie "Sen Katarzyny", "Kuglarze" itp
W pełni popieram "Arkę Noego"! Natomiast z "1788" raczej bym zrezygnowała.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
Lekcję prowadziłem dziś, więc może Twoje propozycje się przydadzą następnym razem (jeżeli takowy będzie) Tak czy siak - dzięki
Co do samej lekcji - byłem zdziwiony, że koleżanki i koledzy z klasy zainteresowali się tematem, więc wg mnie wszystko poszło bardzo dobrze
Pozdrawiam
Kult
|