Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
festiwal im. Jacka Kaczmarskiego o laur solidarności
Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku oraz Moniecki Ośrodek Kultury zapraszają na V Wojewódzki Przegląd Poezji Śpiewanej im. Jacka Kaczmarskiego "O Laur Solidarności".

Konkurs jest przeglądem amatorskim, którego uczestnikami mogą być zespoły oraz wykonawcy indywidualni. Inicjatywa skierowana jest do amatorów - młodzieży gimnazjalnej, licealnej, studentów, ale także osób dorosłych, które śpiewają piosenkę poetycką.
Przegląd ma na celu:
- upowszechnianie i propagowanie twórczości Jacka Kaczmarskiego,
- propagowanie wartości demokratycznych,
- wyszukiwanie i promocję młodych talentów w dziedzinie muzyki,
- popularyzację elementów patriotyzmu,
- konfrontację dokonań twórczych.
Wykonawca musi przygotować dwie piosenki:
- z repertuaru Jacka Kaczmarskiego,
- autorską z kręgu poezji śpiewanej.
Do eliminacji będą dopuszczeni jedynie wykonawcy z akompaniamentem na żywo. Organizatorzy po uzgodnieniu wymagań technicznych, zapewnią wykonawcom odpowiednie warunki oraz środki techniczne do prezentacji utworów. Przewidziane są różne kategorie wiekowe oraz występy solowe, duety, zespoły itp.

Przesłuchania konkursowe odbędą się w sali widowiskowej Monieckiego Ośrodka Kultury. Przewidziane są cenne nagrody.
O godzinie 17 odbędzie się koncert laureatów Przeglądu.
Laureaci trzech pierwszych miejsc wezmą udział w konkursie głównym Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego "Nadzieja", który odbędzie się 1 sierpnia 2009 r. w Kołobrzegu.

(na podstawie informacji organizatorów)

Zgłoszenia do udziału w konkursie do 21 kwietnia przyjmuje Moniecki Ośrodek Kultury, 19-100 Mońki, ul. Białostocka 25.
Informacje o uczestnictwie w Przeglądzie oraz zgłoszenia: tel./fax: 085 716 24 64, <!-- e --><a href="mailto:mok@post.pl">mok@post.pl</a><!-- e -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.monki.e-kultura.pl">www.monki.e-kultura.pl</a><!-- w -->
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
Ale kiedy?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
25 kwietnia w Miejskim Domu Kultury ul. Białostocka 25

10.00 - 12.00 próby mikrofonowe
13.00 - 16.00 konkurs
17.00 - wyniki i występ laureatów
Odpowiedz
Szkoda, że nie w samym Białym. Byłaby okazja rodzinę odwiedzić Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
A ja mam rodzinę w Mońkach właśnie ;-)
Odpowiedz
więc do zobaczenia ewentualnego Smile
Odpowiedz
A po konkursie zapraszam wszystkich do baru! Big Grin
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):A po konkursie zapraszam wszystkich do baru!
Uważaj z takimi deklaracjami, bo są one równoznaczne z faktem, że stawiasz wszystkim. :]
Odpowiedz
taaBig Grin ja bede najprawdopodobniej z dziewczyną,więc jej też się należyBig Grin
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):Uważaj z takimi deklaracjami, bo są one równoznaczne z faktem, że stawiasz wszystkim.
Ok. Cofam! Big Grin
Odpowiedz
za późno hahahaBig Grin
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):za późno hahahaBig Grin
Cóż, będzie trzeba się wykosztować Wink
Odpowiedz
Po wysłuchaniu 22 wykonawców, komisja nagrodziła następujące osoby:
W kategorii I do lat 18:
1.Magdalena Kośnik za utwór „Ballada o Hidalgu don Pedro i księżniczce Inez”
2.Sylwia Moroz za utwór „Źródło”
3.Kamil Wróblewski za utwór „Zbroja”

Wyróżnieni w postaci występu w koncercie galowym w Mońkach otrzymali:
1.Sylwia Olszewska za utwór „Dzieci Hioba”
2.Aneta Rafałko za utwór „Dzielnica Żebraków”

W kategorii I I - dorośli:
1.Emilia Wysocka i Małgorzata Żebrowska za utwory J. Kaczmarskiego „Arka Noego” i M. Grechuty „Wolność”
2.Renata Skweres utwory J. Kaczmarskiego „Między Nami” i Danuty Rinn „Polskie Skrzydła:”
3.Radomir Kolendowicz za utwory J. Kaczmarskiego „Epitafiuym dla Boba Dylana” i autorski utwór „Przeciw szkwałom”

Komisja w składzie:

1.Andrzej Marian Dyrdał – Dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Białymstoku – muzyk– przewodniczący Komisji
2.Eugeniusz Formejster – członek Zarządu NSZZ „Solidarność” Regionu Podlaskiego
3.Grzegorz Perkowski – muzyk
4.Andrzej Pietraszko - muzyk
5.Andrzej Borkowski – kierownik działu organizacji imprez WOAK
6.Urszula Subbotko – redaktor Gazety Współczesnej
7.Stenia Krasowska – sekretarz komisji

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mok.monki.um.pl/galeria/Kaczmarski_09/index.html">http://www.mok.monki.um.pl/galeria/Kacz ... index.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Po wysłuchaniu 22 wykonawców...
A coś od obecnych? Jak atmosfera, wrażenia, organizacja?
Odpowiedz
Ja byłem obecny,zajełem 3 miejsce Tongue
Hmmmm trudno mi porównywać do wcześniejszych edycji bo na nich nie byłem/Organizacyjnie było w porządku,chociaż ze dwa razy mieli problemy z akustyką. Atmosfera taka sobie.... miałem wrażenie ,że większość wykonawców występowała z przymusu,a nie z własnej woli.
Około 5 wykonań mi się podobała,reszta raczej była kiepska. Sądze,że jury troche niesprawiedliwie potraktowało kategorie do lat 18,ale to moje subiektywne odczucie Smile

Ogólnie jednak sądze,że nie było najgorzej jak na podlasie Big Grin i zamierzam pojechać również w przyszłym roku Smile

pozdrawiam
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Ja byłem obecny,zajełem 3 miejsce
No tak... Gratulacje! Wink
radziu_88 napisał(a):miałem wrażenie ,że większość wykonawców występowała z przymusu,a nie z własnej woli
Tzn. sztywno było?
radziu_88 napisał(a):Ogólnie jednak sądze,że nie było najgorzej jak na podlasie
Pewien Białostoczczanin twierdzi, że to Polska B, teraz Ty piszesz "jak na podlasie", a mi tamte rejony kojarzą się z pogodnymi, sympatycznymi, serdecznymi i zaradnymi ludźmi. Ze stereotypami trzeba walczyć.
Z drugiej strony, to chyba był typowy, regionalny konkurs, więc naprawdę wysoki poziom byłby zaskoczeniem Wink
Odpowiedz
Radziu, gratuluję ale i mam pytanie: czy to nie P.K.M. napisał sławetny utwór pt. 'Przeciw szkwałom'?
Odpowiedz
pkosela napisał(a):No tak... Gratulacje! Wink
dzięki Tongue
pkosela napisał(a):Tzn. sztywno było?
Po prosty wychodzili tylko po to żeby zaśpiewać - tak miałem wrażenie; jakby byli na lekcji muzyki i śpiewali na zaliczenie przedmiotuBig Grin
pkosela napisał(a):Z drugiej strony, to chyba był typowy, regionalny konkurs, więc naprawdę wysoki poziom byłby zaskoczeniem Wink
Dokładnie oto mi chodziło Smile
Krasny napisał(a):Radziu, gratuluję ale i mam pytanie: czy to nie P.K.M. napisał sławetny utwór pt. 'Przeciw szkwałom'?
Dokładnie,ale to się zmieniło bo w drodze umowy(licencyjnej) nabyłem wszystkie prawa Smile
Odpowiedz
Wow.

Ale za co nabyłeś? Za miskę soczewicy?
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Ale za co nabyłeś? Za miskę soczewicy?
:rotfl: bez komentarza Smile
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Ale za co nabyłeś? Za miskę soczewicy?
Ale rozmawiasz też z Radziem o głębszych sprawach?
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Ja byłem obecny,zajełem 3 miejsce Tongue
I ja gratuluję! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Dokładnie,ale to się zmieniło bo w drodze umowy(licencyjnej) nabyłem wszystkie prawa Smile
Zdaje się, że autorskie prawo osobiste (czyli przede wszystkim prawo autora do wiązania z dziełem jego nazwiska) nigdy nie wygasa - nie można się go zrzec ani przenieść na inną osobę. PKM mógł więc co najwyżej przenieść na Ciebie autorskie prawa majątkowe, ale sygnowanie Twoim nazwiskiem utworu, który on napisał, jest niezgodne z prawem.
Odpowiedz
Umowa o przeniesienie autorskich praw majatkowych wymaga zachowania formy pisemnej
pod rygorem niewaznosci.
----------------
czyli wystarczy podpisac
Odpowiedz
donat napisał(a):Umowa o przeniesienie autorskich praw majatkowych wymaga zachowania formy pisemnej
pod rygorem niewaznosci.
Dobrze, ale żeby tytułować się autorem utworu, trzeba dysponować autorskim prawe osobistym do niego, a tego prawa nie można przenieść nawet w formie notarialnej. Wniosek: Radziu bezprawnie tytułuje się autorem utworu "Przeciw szkwałom", czym w szczególności wprowadził w błąd jury festiwalu w Mońkach czy gdzie tam to było.
Odpowiedz
Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=GZ7z6hpO57c">http://www.youtube.com/watch?v=GZ7z6hpO57c</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ktoś się udzielał w tym roku?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.um-monki.pl/index2.php?idmodyf=786&page=0">http://www.um-monki.pl/index2.php?idmodyf=786&page=0</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ja byłem. Muszę przyznać, że ogólne wrażenia całkiem niezłe. Chociaż zgłosiło się strasznie mało osób i poziom nie był zbyt wysoki (na co ja jako uczestnik nie mogę narzekać) atmosfera była bardzo pozytywna i można było poznać parę ciekawych osób. Jak dla mnie impreza na plus.
Odpowiedz