Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Prezentacja maturalna] Świat polityki w tekstach J.K.
Trzeba było wypisać wszystkie utwory jakie Kaczmar napisał do roku '90, przecież w każdym da się jakiś przytyk do systemu politycznego znaleźć.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
A co jest takim przytykiem w Wędrówce z cieniem?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):A co jest takim przytykiem w Wędrówce z cieniem?

Albo w Balladzie o spalonej synagodze, Nawiedzonej wiek XX, Kołysance dla Kleopatry, Rondzie, Mufce czy Bobie Dylanie?

Napisałem, że podaję tytuły utworów, gdzie moim zdaniem, obraz władzy i systemu politycznego jest szczególnie widoczny. W każdym z nich można wskazać wersy, które jednoznacznie się do tego tematu odnoszą. Żeby zawęzić zakres, wytłuściłem te utwory, które uważam za najbardziej warte rozważenia. Zrobiłem to, bo piotrekb123 wyraźnie o to prosił i nikt na te prośby nie zareagował.

stepniarz napisał(a):Trzeba było wypisać wszystkie utwory jakie Kaczmar napisał do roku '90, przecież w każdym da się jakiś przytyk do systemu politycznego znaleźć.

No nie wiem. Zdaje się, że Ty na przykład oprócz wypisywania tego rodzaju pierdół tudzież dowalania Duchowi nic więcej nie potrafisz, więc raczej byś nie znalazł.
Odpowiedz
Luter napisał(a):i nikt na te prośby nie zareagował.
Czyżby?

Wspomniany przez Lutra Egzamin przypomniał mi wspaniały wiersz Ewy Lipskiej pod tym samym tytułem.
Jeśli skorzystasz z zaproszenia w moim podpisie i zajrzysz do folderu "Perełki piosenki studenckiej", to znajdziesz ten wiersz, którym p. Roman Kołakowski wyśpiewał sobie I nagrodę na XVIII Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie w 1981 r. Polecam do pracy! Pasuje jak ulał.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):Czyżby?

Przepraszam za przeoczenie. W każdym razie piotrekb123 dał do zrozumienia, że potrzebuje szerszą gamę utworów do wyboru, a nie pojedyncze propozycje, stąd między innymi mój rozmach w spisie tytułów.
Odpowiedz
Ty natomiast w ramach pokazywania jakim to zajebistym znawcą Kaczmara jesteś wywaliłeś listę 60 utworów, które to niby mają pomóc maturzyście słabo w temacie siedzącemu. Miej litość. Przecież chłopak nawet tytułów przez 20 minut nie zdążyłby przeczytać.
Torrentius napisał(a):w Wędrówce z cieniem?
Jakby się uprzeć to można by nawet powiedzieć, że podmiot liryczny to podpity działacz partii, który w alkoholowym widzie dostrzega mankamenty socjalizmu realnego. Ja mówię: z jej kaprysów drwię, Nie będzie kierowała nami!.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):Ty natomiast w ramach pokazywania jakim to zajebistym znawcą Kaczmara jesteś wywaliłeś listę 60 utworów, które to niby mają pomóc maturzyście słabo w temacie siedzącemu.

Ja nie twierdzę, że jest to optymalna czy najlepsza forma pomocy maturzyście, ale zrozum, że on akurat o to właśnie prosił! Może potrzebował mieć luz wyborze? Nie wiem. Po prostu zrobiłem to, o co, jak mi się zdawało, mu chodziło.

A jakim jestem zajebistym znawcą Kaczmara, nie muszę nikomu pokazywać, bo też nie potrzebuję czyjegokolwiek zdania do budowania swojej samooceny w tym (i nie tylko w tym) względzie.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):Ty natomiast w ramach pokazywania jakim to zajebistym znawcą Kaczmara jesteś wywaliłeś listę 60 utworów, które to niby mają pomóc maturzyście słabo w temacie siedzącemu. Miej litość. Przecież chłopak nawet tytułów przez 20 minut nie zdążyłby przeczytać.

No aż takim nowicjuszem nie jestem jak wybrzmiewa z Twojego posta. Teksty w większości znam, a czytanie tytułów przez 20 minut?? Totalnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Poza tym obca jest mi postawa, że jak się na czymś znam to już się nikogo o nic nie pytam. Przeciwnie, każdy ma swój punkt widzenia, od każdego można się wiele nauczyć, poznać na czym polega atrakcyjność jego interpretacji czy pomysłu, dlatego też poprosiłem aby forumowicze podawali swoj typy, które wg nich najtrafniej obrazują władzę i system polityczny.

No i o dziwo na tak gigantycznym forum konkretnie i rzetelnie na pytanie odpisał mi tylko Luter. Przy wszystkich Ci Lutrze dziękuję.
Odpowiedz
Oczywiście dziękuję również MacB Smile
Odpowiedz
Mnie już dziękowałeś Big Grin
A tamte dwa typy podałem Ci specjalnie, bo można na nich nieźle oprzeć całą pracę. To, co wypisał Ci Krzysiek, jest ciekawe, ale większość utworów opisuje tylko jakiś fragment "władzy" czy "ustroju". Podobnie jest np. z pracą zbiorową J. Kleyffa, J.K. Kelusa, M. Zembatego i innych - "Sejm kalek"* - dość łopatologiczny opis, ale mieści się w konwencji obrazu władzy i systemu politycznego, czyż nie?
Z początku kiwałem głową wczytując się w listę zaproponowana przez Krzyśka, ale im bardziej się nad tym zastanawiam, tym bardziej muszę stwierdzić, że sporo tam (a w każdym razie - więcej jakby) "obrazów społeczeństwa" niż "obrazów władzy i systemu politycznego".
No, w każdym razie można jeszcze o tym podyskutować Wink
----
*jeśli skorzystasz z tych "dodatkowych" utworów, to wytrącisz argument, że tytuł pracy nie odnosi się do jednego wykonawcy/autora.
Odpowiedz
P.S. Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden piękny przykład obrazu władzy i systemu politycznego z lat 70. To wiersz Staszka Klawe "Kiedym stawił się" - tekst przecudnie wyśpiewany przez Małgorzatę Bratek na pamiętnym I PPP w '81.
Sorry, że "odganiam" Cię od Kaczmara, ale chyba tak będzie dla Ciebie bezpieczniej: możesz prezentację "ulepić" wokół tekstów Kaczmarskiego, ale nie ograniczać się jedynie do Niego.
A tuż obok Kaczmara co wyprawiał Przemysław Gintrowski opisując piosenkami obraz władzy i systemu politycznego w oparciu o teksty Herberta!
Odpowiedz
"Obraz władzy i systemu politycznego w piosenkach lat 70. i 80."
Im dłużej przyglądam się temu tematowi, tym bardziej żałuję, że to nie ja jestem tym maturzystą Smile
Tak - nie powinno (nawiązując do ostatniego zdania z mojego poprzedniego wpisu) w prezentacji zabraknąć "Sprawozdania z raju"!
I na tym zamknąłbym listę Wink
Tyle ode mnie.
Powodzenia!
Odpowiedz
MacB napisał(a):I na tym zamknąłbym listę
A ja dorzuciłbym jeszcze ze dwie-trzy "Bajeczki Babci Pimpusiowej" Andrzeja Waligórskiego:

Cytat:Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!

Raz ordynarny niedźwiedź kucnąwszy na łące
W dość niewybredny sposób podtarł się zającem.
Zając się potem żonie chwalił po obiedzie:
- Wiesz stara, nawiązałem współpracę z niedźwiedziem!

Chomik, zbierając plony, do swej norki ganiał,
A obok dobry niedźwiedź chomika ochraniał.
Potem zjadł mu te plony, wytarł łapą mordę,
Wydupcył biedne zwierzę i przypiął mu order.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tak, ale jego piosenki datują się od 1971 roku, więc to akurat niezbyt trafny argument.

Tyle że trzeba się zastanowić, czy mając temat: "Obraz władzy i systemu politycznego w piosenkach lat 70. i 80.", mówimy o piosenkach znanych w tym czasie, czy pisanych do szuflady. To, że rodzice i koledzy Jacka znali te piosenki od 1971 roku, nie przekłada się na ich znajomość publiczną. Ponieważ jest to kolejne niedomówienie - nie ryzykowałabym z piosenkami, które do 1977 roku znane były zaledwie kilkunastu osobom.
Odpowiedz
Z tym się oczywiście zgadzam i dlatego - podobnie jak Ty i Simon - uważam, że zdecydowanie należy wziąć pod uwagę piosenki po pierwsze - co najmniej kilku autorów, a po drugie - powszechnie znane i funkcjonujące wówczas w społeczeństwie.
Odpowiedz
Właśnie - przy czytaniu tego tematu - przypomniał mi się "Wódz" Trzeciego Oddechu Kaczuchy. Też pasuje!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/results?search_query=trzeci+oddech+kaczuchy+w%C3%B3dz&search_type=&aq=f">http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f</a><!-- m -->
(dla bardzo młodych - to o czasach Gierka).
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Właśnie - przy czytaniu tego tematu - przypomniał mi się "Wódz" Trzeciego Oddechu Kaczuchy. Też pasuje!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/results?search_query=trzeci+oddech+kaczuchy+w%C3%B3dz&search_type=&aq=f">http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f</a><!-- m -->
(dla bardzo młodych - to o czasach Gierka).
Nie do końca "Trzeciego Oddechu Kaczuchy". To lekka przeróbka plugawego wiersza autorstwa komucha Wiktora Woroszylskiego, będąca satyrą na Mikołajczyka, z roku 1946. Można oczywiście wykorzystać - ale należałoby to wyjaśnić, wskazać elementy, które są z 1981 itd..., a chyba szkoda na to cennego czasu.
Odpowiedz