Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praca roczna
Witam wszystkich serdecznie.

Na temat pracy rocznej z romantyzmu i oświecenia (filologia polska) wybrałem: Romantyzm i oświecenie w twórczości Jacka Kaczmarskiego.

Po pierwsze bardzo ciesze się że istnieje taka strona jak ta, jest to duży zbiór informacji (szczególnie wywiady).
I właśnie informacji dotyczy moja prośba. Chodzi o to, że szukam bibliografii, a w Bibliotece Śląskiej w Katowicach nie znalazłem praktycznie żadnych pozycji z opracowaniami twórczości Kaczmarskiego.
Źle szukałem? Nie ma takich książek? Z tym pytaniem zwracam się do Was. Może możecie coś polecić. Mile widziane są również uwagi dotyczące mojej pracy.

Pozdrawiam
Pan Noras
Odpowiedz
Nie ma opracowań.
Wydany doktorat Krzyśka Gajdy wydaje się być jedyną pozycją, którą "z automatu" wszyscy wpisują jako pozycję w bibliografii.
Odpowiedz
ale warto zajrzeć np. do książkek "Problemy polskiego romantyzmu" pod red. Marii Żmigrodzkiej. Nie ma tu o samym Kaczmarskim, ale można znaleźć miejsca, które potem wykorzysta się w pisaniu o nim.
Ale zresztą - przecież nie tylko w tym opracowaniu
Trzeba przeglądać zbiory syntetyczne danych okresów, wyłuszczające najważniejsze problemy - i na tym się opierać, włączając własne interpretacje.

Ogólnie rzecz biorąc - Kaczmarski jest naukowo opracowany w stopniu zdecydowanie niewielkim.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Ogólnie rzecz biorąc - Kaczmarski jest naukowo opracowany w stopniu zdecydowanie niewielkim.
Co jest wielką szansą dla tego pokolenia ludzi zajmujących się badaniem kultury polskiej na stworzenie wiekopomnego dzieła Wink
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Nie ma tu o samym Kaczmarskim, ale można znaleźć miejsca, które potem wykorzysta się w pisaniu o nim.
Ale zresztą - przecież nie tylko w tym opracowaniu.
Właśnie zauważyłem to dochodząc do jakże banalnego wniosku, że przecież koncepcje poety Kaczmarski jak żywo zaczerpnął z romantyzmu.
fthissite napisał(a):
jodynka napisał(a):Ogólnie rzecz biorąc - Kaczmarski jest naukowo opracowany w stopniu zdecydowanie niewielkim.
Co jest wielką szansą dla tego pokolenia ludzi zajmujących się badaniem kultury polskiej na stworzenie wiekopomnego dzieła Wink
Spoko, moje wielkopomne dzieło ma już 1 strone Smile
Odpowiedz